Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Акафист ко святому Причащению (Акафисты прочие)

Не утвержден для общецерковного использования.

Кондак 1.

Избранный Женише душ и сердец, вочеловечением Своим и смертию на Кресте, обручивый Себе на веки весь род человечь, и давый нам в залог вечныя жизни самое пречистое Тело и Кровь Свою, се по гласу Твоему и аз, недостойный, дерзая прихожду к божественной трапезе Твоей и, поражен величием ея, вопию:

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Икос 1.

Ангела Твоего к провидцу Исаии со углем горящим от алтаря небеснаго послал еси, во еже очистити тем устне его, егда видев Тя, седяща на престоле, о нечистоте своей сокрушашеся; аз же, оскверненный душею и телом, како дерзну приступити ко причащению Божественных Твоих Таин, аще не Ты Сам очистиши мя свыше? Темже из глубины души вопию Ти:

Иисусе Всеблагий, коснися огнем благодати Твоея и моих нечистых устен; Иисусе, попали терние моих многих прегрешений.

Иисусе, созижди во мне сердце чисто, и обнови во утробе моей дух правый; Иисусе, изведи из темницы страстей бедную душу мою.

Иисусе, потреби во мне нечистыя помыслы и злая похотения; Иисусе, направи слабыя стопы моя на путь заповедей Твоих.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 2.

Желанием возжелавый ясти со ученики последнюю пред страданием Твоим пасху, да преподаси им, среди ея, последний и наибольший залог любви Твоея, прежде двою дню предпослал еси два от них во Иерусалим, да шедше уготовают ю. Поучаяся отсюда, како и нам подобает благовременне уготовляти себе к снедению нашея Божественныя Пасхи, сиречь Тела и Крови Твоея, благодарственно зову Ти: Аллилуия.

Икос 2.

«Иззуй сапоги от ногу твоею, земля бо, на нейже стоиши, свята есть», — рекл еси Моисею из купины, горевшей и несгоравшей, от невидимаго во оной присутствия Твоего. Сосуд с Божественным Телом и Кровию Твоею воистину более и святее неопалимыя купины есть; аз же перстен, нечист, продан под грех. Темже со смирением и верою вопию Ти:

Иисусе Всемогущий, совлеки мя ветхаго человека с деяньми его; Иисусе, умертви семя тли, во мне гнездящееся.

Иисусе, расторгни узы греха, имиже связа мя враг; Иисусе подаждь ми сердце смиренно и дух сокрушен.

Иисусе, отжени от мене искушения и соблазны; Иисусе, утверди мя в вере и любви к Тебе.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 3.

«Отцы ваши ядоша манну в пустыни и умроша; Аз есмь Хлеб, сходяй с небесе, да аще кто яст от него, жив будет во веки; и Хлеб, егоже Аз дам, Плоть Моя есть, юже Аз дам за живот мира», — рекл еси иудеом, искавшим видети от Тебе знамение с небеси, подобное манне Моисеевой. Его же мы слышаще и сбытие предреченнаго видяще, со страхом зовем: Аллилуия.

Икос 3.

«Востав с вечери, — якоже повествует святый Иоанн, — и препоясався лентием, умыл еси ноги ученикомъ», научая сим, да не приступаем к Божественней трапезе Твоей, неомытые слезами покаяния, во грехах наших. Ощущая презельную нужду сего таинственнаго омовения и скудость слез ожесточеннаго сердца моего, с Петром вопию Ти:

Иисусе Преблагий, Сам ми умый не нозе токмо, но и руце и главу; Иисусе, обнажи предо мною бездну душевнаго моего растления.

Иисусе, разверзи во мне источник сокрушения сердечнаго; Иисусе, ороси мя каплями Твоего милосердия.

Иисусе, обвей мя страхом суда и мук вечных; Иисусе, возбуди совесть, спящую во мне, и укрепи глас ея.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 4.

«Не сей ли есть Иисус, сын Иосифов, Егоже мы знаем отца и матерь? Како убо глаголет Сей, яко с небесе снидох? И како может дати нам Плоть Свою ясти?» — глаголаху между собою жидове, услышавше о преславном обещании Твоем датися в снедь верным, не ведуще, по окаменению сердец своих, со смирением веровати и взывати к Тебе: Аллилуия.

Икос 4.

«Аще не снесте Плоти Сына Человеческаго и не пиете Крове Его, живота не имате в себе», — провещал еси косным во еже веровати иудеом, еже слово жестоко к слышанию показася и некиим от ученик Твоих, неведущим еще таин Царствия Божия. Мы же, озаренные светом Евангелия и откровенным лицем Божественную славу Твою зряще, с верою и любовию зовем Ти:

Иисусе, вся могий величеством силы и державы Твоея; Иисусе, творяй и совершаяй паче, неже можем разумети и помыслити.

Иисусе, манну с неба, некогда в знамение настоящаго таинства, одождивый; Иисусе, к прообразованию тогожде, воду из камене источивый.

Иисусе, облак крастелей в напитание алчущим в пустыне иудеом пославый; Иисусе, пред очию самих сумнящихся иудеев, пятию хлебы пять тысящ народа насытивый.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 5.

«Ядущим на вечери учеником, прием хлеб, благословив и преломив, подал еси им, рек: приимите, ядите, сие есть Тело Мое, за вы ломимое, во оставление грехов; потом же чашу подав, рекл еси: пийте от нея вси, сия есть Кровь Моя, за вы изливаемая, во оставление греховъ». — Сему божественному и пресладкому гласу внемлюще, со благодарением зовем: Аллилуия.

Икос 5.

«Ядый Мою Плоть и пияй Мою Кровь во Мне пребывает и Аз в нем; той имать живот вечный и Аз воскрешу его в последний день», си есть в воскресение живота и блаженства. Сего убо вожделеннаго воскресения в живот ища сподобитися, из глубины души вопию Ти:

Иисусе, приблизися ко ищущему соединения с Тобою; Иисусе, вниди во утробу, во вся составы и вся кости моя.

[Иисусе, буди светом моего помраченнаго ума;] Иисусе, наполни Собою ненасытимую всем миром бездну моего сердца.

Иисусе, вещай гласом моея совести; Иисусе, движи и управляй моею волею.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 6.

«Аминь, аминь, глаголю вам: един от вас предаст Мя», — рекл еси в скорби духа учеником Твоим на вечери. Они же, аще и чисти от замысла предания, «еда аз есмь», вопрошаху Тя кийждо, показуя сим глубину своего смиренномудрия. Аз же, что реку Ти, седмижды на день падаяй и изменяяй Тебе? Обаче Ты Сам соблюди мя, да не отпаду в конец, взывая Ти благодарне: Аллилуия.

Икос 6.

«Якоже розга не может плода творити о себе, аще не будет на лозе, тако и вы, аще во Мне не пребудете; а иже будет во Мне и Аз в нем, той сотворит плод многъ», — сице, тайнодействуя, поучал еси возлюбленные ученики Твоя на пути в Гефсиманию. Сему убо наставлению внемля, и ведый немощь естества моего без благодати Твоей, прилежно вопию Ти:

Иисусе, пренебесный делателю, Сам мя всади в живоносный вертоград Твой; Иисусе, лоза истинная, прикрепи мя к Тебе, яко розгу дикую.

Иисусе, кореню неизсыхающий, исполни мя соком жизни вечныя; Иисусе, победителю всякия мертвенности, отреби еже изсохло есть во мне от зноя страстей.

Иисусе, красный добротою, украси мя цветами благих чувств и помышлений; Иисусе, богатый в милости, ущедри мя плодами истиннаго покаяния и правды.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 7.

«И кто есть предаяй Тя», — вопросившу ученику, иже возлеже на вечери на персях Твоих. — «Той есть, — отвещал еси, — емуже Аз, омочив в солило хлеб, подамъ». И омочь хлеб, подал еси Иуде Симонову Искариотскому, подвизая его на покаяние. Он же, ожесточен сый духом злобы, не восхоте разумети гласа любве своего Учителя и Господа. Каковаго жестокосердия да буду избавлен благодатию Твоею, зовя Ти выну: Аллилуия.

Икос 7.

Щадя немощь естества нашего, отвращающагося вкушения плоти человеческой, не яве, но под видом хлеба и вина благоволил еси преподати нам Пречистое Тело и Кровь Твою. Чудяся о таковом снисхождении премудрости Твоея к немощи естества нашего, благодарне славословлю Тя сице:

Иисусе, премудре и человеколюбне строяй все дело спасения нашего; Иисусе, самыя спасительныя таинства Твои приспособляяй к немощи нашего разумения и чувств.

Иисусе, во уверение сумнящихся на святой трапезе многажды вместо хлеба и вина, самое Тело и Кровь Твою проявивый; Иисусе, достойным служителям алтаря Духа Пресвятаго, на освящение даров сходяща, показавый.

Иисусе, вместо недостойных служителей алтаря ангелов Твоих невидимо, для совершения божественнаго таинства, посылаяй; Иисусе, явлением чудес на святей трапезе многия из самых зловерных к вере обративый.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 8.

«И по хлебе», сиречь по вкушении от поданнаго Тобою хлеба предателю, якоже повествует святый Иоанн, «вниде в онь сатана». Оле, страшныя казни за неверие! Оле, злополучнаго жребия предателя! Еже во спасение долженствовало быти, в смерть и погибель ему обретеся. Пред таковым убо судом правды Твоея благоговея, со страхом и трепетом зову Ти: Аллилуия.

Икос 8.

«Сие творите в Мое воспоминание», — рекл еси учеником на вечери, преподав им под видом хлеба Тело, а под видом вина Кровь Свою. «Темже убо елижды от хлеба ядим и чаши пием, смерть Твою возвещаемъ», по слову святаго Павла. Воспоминая убо ныне страдания Твоя, со умилением зову Ти:

Иисусе, в руце врагов Твоих для спасения мира Себе произвольне предавый; Иисусе, легионом ангелов в защиту Твою явитися не попустивый.

Иисусе, невернаго ученика воззрением на него и гласом алектора к покаянию обративый; Иисусе, Каиафе и Пилату, неразумно вопросившим Тя, ответа не давый.

Иисусе, со Креста распеншим Тя у Отца отпущение грехов просивый; Иисусе, Матери Твоей возлюбленнаго ученика премилосердне усыновивый.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 9.

«Иудо, лобзанием ли Сына Человеческаго предаеши?» — воззвал еси горце к ученику неверному, егда он прииде со спирою в вертоград Гефсиманский, ища предати Тя лобзанием. Обаче и сей преострый глагол не порази раскаянием души, во зле ожесточенныя. Ведый убо непостоянство и моея воли, страшуся, да не дам Ти когда и аз, неблагодарный, лобзания Иудина. Ты Сам убо укрепи мя благодатию Твоею, да со благоразумным разбойником выну зову: Аллилуия.

Икос 9.

«Отче, да вси едино будут, якоже Ты во Мне и Аз в Тебе, да и тии в Нас едино будут, да и мир веру имет, яко Аз от Тебе изыдохъ», — тако возгласил еси в последней великой молитве ко Отцу. Сему пресладкому гласу Твоему последуя и о силе молитвы Твоея дерзая, с верою возглашаю Ти:

Иисусе, вся совокупляяй во едино, возсоедини всех нас неразлучне с Тобою и Отцем Твоим; Иисусе, вся примиряяй, даждь, да будем все единомысленни в вере и любви к Тебе.

Иисусе, не терпяй вражды и разделений, потреби злочестивыя ереси и расколы; Иисусе, всех любяй и милуяй, собери во едино стадо вся заблудшия овцы.

Иисусе, мир всем подаваяй, утоли зависть и пререкания между призывающими имя Твое; Иисусе, причащаяй мя самаго Тела и Крови Твоея, да буду воистину плоть от плоти Твоея и кость от костей Твоих.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 10.

На вечери в Кане Галилейстей, воду в вино претворив, первое сим знамение Божественныя силы Твоея показал еси. Отходя же на крест, яко Жених душ, последнее чудо любви верующим в Тя явил еси, претворив хлеб в Тело Твое и вино в Кровь Твою, имже насыщаяся и аз в живот вечный, благодарне зову Ти: Аллилуия.

Икос 10.

В день Воскресения Твоего, двою от ученик Твоих спутешествуя во образе странника во Еммаус, поучал еси их о тайне страданий Твоих: онема же держастася очи, да Тя не познаста, аще и сердце их горя бе в них от сладости словес Твоих. Егда же преклонься на моление их, вшел еси с ними облещи, и благословив хлеб, подал еси им: абие отверзостеся има очи, да Тя познаста. Подобясь сим ученикам, дерзаю и аз со смирением вознести к Тебе сицевый глас:

Иисусе, долготерпеливый, не остави и мене единаго на пути жизни за скудость веры моея; Иисусе, научи мя, якоже и онех, разумети пророчествия о Тебе и тайну благодатнаго соединения с Тобою.

Иисусе, согрей и воспламени, якоже и онех учеников, и мое хладное сердце; Иисусе преблагий, облязи и со мною, яко уже преклонился есть к вечеру день моея жизни.

Иисусе, даждь ми познати Тя воистину в настоящем преломлении таинственнаго хлеба и в питии от чаши; Иисусе, сотвори, да и аз, познав силу любве Твоея, буду провозвестником оныя для братий моих.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 11.

Побеждающему обещал еси дати ясти от древа животнаго, еже есть посреди рая Божия, и от манны сокровенныя. К сему вкушению на небеси, да будет ми приуготовлением на земли причащение Тела и Крови Твоея, к немуже аз, недостойный, ныне приступая, зову: Аллилуия.

Икос 11.

«Ядый и пияй недостойне, суд себе яст и пиет, не разсуждаяй Тела и Крови Господни», — вразумляет приступающих к причащению небошественный Павел. Темже и аз страшусь и трепещу своего недостоинства, но да не надолзе удаляяся Твоего общения, от мысленнаго волка звероуловлен буду, прихожду к Тебе со гласом таковым:

Иисусе, приими мя, якоже приял еси мытаря, блудницу и разбойника; Иисусе, не возгнушайся внити под кров души моея, аще и весь пуст и пался есть.

Иисусе, разверзи и моя душевныя очи, якоже разверзл еси слепу от рождения; Иисусе, прорцы и мне, якоже оному разслабленному: возстани и ходи.

Иисусе, устави ток нечистых пожеланий души моея, якоже уставил еси токи жены кровоточивыя; Иисусе, уврачуй проказу души и совести моея.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 12.

Завистию диавола, усты змия глаголавшаго, весь род человеческий вкушением от плода запрещеннаго рай погуби и смерти предадеся. Вкушением же от Пречистаго Тела и Крове Твоея, вси земнороднии, паки вечныя сподобляются жизни и восходят на первое достояние. Врачество бо от яда змиина и семя безсмертия есть причащение животворящих Таин Твоих. Темже благодарне зову Ти: Аллилуия.

Икос 12.

Се пред сосудом с Божественными Тайнами Твоими предстою, злых же помышлений моих не отступаю; едина всемогущая благодать Твоя ободряет и привлекает мя. Темже, повергая себя в бездну милосердия Твоего, вопию:

Иисусе, призываяй к покою в Тебе всех труждающихся и обремененных, приими и мене, утружденнаго суетою мира; Иисусе, пришедый призвати не праведныя, но грешныя на покаяние, разреши и мя от грехов и страстей моих.

Иисусе, исцеляяй всякий недуг и всякую язву, уврачуй раны и гноение души моея; Иисусе, насыщаяй алчущия, насыти мя Телом и Кровию Твоею.

Иисусе, воскрешаяй мертвыя, оживи мя, умершаго грехами; Иисусе, победителю ада, извлеки мя из челюстей духа злобы.

Иисусе, Боже сердца моего, прииди и соедини мя с Тобою на веки.

Кондак 13.

О, Пресладкий и Всещедрый Иисусе! Выну сходяй, яко манна с небесе, для питания душ и телес наших в Таинстве Пречистаго Тела и Крови Твоея, сподоби мя неосужденно причаститися Божественных Таин Твоих, да исцелен, насыщен, освящен и обожен Тобою на веки, благодарно зову Ти: Аллилуия.

[Сей кондак глаголется трижды. И паки чтется 1-й икос: Ангела Твоего... и кондак 1-й: Избранный Женише...]