Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Акафист святому преподобному Агапиту Печерскому, врачу безмездному (Акафисты русским святым)

Память: 14 июня (01 июня ст. ст.)

Не утвержден для общецерковного использования.

Кондак 1

Избранный учениче великаго учителя, преподобнаго и богоноснаго отца нашего Антония, и дивный подражателю жития его святаго, святе отче Агапите, песнию восхвалим тя с любовию, заступника нашего; ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу, молися выну о спасении нас, грешных, от всяких бед избавляя зовущих ти:

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Икос 1

Ангелов любезную чистоту от юности твоея возлюбив, блаженне Агапите, к добродетелей подвижнику, преподобному Антонию притекл еси и, от него во иночество облеченный, подражатель ревностный подвигов его был еси; темже славим тя воззвании сими:

Радуйся, богоноснаго Антония добродетелей и даров наследниче; радуйся, на высоту совершенства духовнаго возшедый.

Радуйся, молитвами усердными дар врачевания и чудотворения от Господа получивый; радуйся, из глубины души воздыханьми чистоту душевную стяжавый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 2

Видев Всевидец Господь благое души твоея изволение, блаженне Агапите, еже поработати Ему безленостно, внуши преподобному Антонию благословити тя на жестокое в пещернем затворе житие. Ты же, благословение святое с верою прием, в пещере покой вечный обрел еси, Единому Богу работая в пениих, бдениих и пощениих, немолчно воспевая Ему: Аллилуиа.

Икос 2

Разумев преподобный Антоний произволение Божие возсияти в сем иноце вельми благоугодным начинанием и душеспасительным намерением, изобильно насытил духовною сладостию и в добродетелех укрепил еси, сего ради вопием ему таковая:

Радуйся, преподобнаго Антония нравы себе усвоивый; радуйся, того житию усердно поревновавый.

Радуйся, сыновню любовь к нему стяжавый; радуйся, и от него зело возлюбленный.

Радуйся, самовидче его подвигов; радуйся, во врачевании недугов ему споспешествующий.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Икос 3

Силою Божиею укрепляемый, святе Агапите, великия иноческия труды подъял еси; сего ради благословися дело руку твоею во славу имени Господня на спасение и врачевание всех, с верою и надеждою к тебе притекающих и неленостно возносящих песнь Пресвятей Троице: Аллилуиа.

Икос 3

Имея помысл чист и непорочну совесть и памятуя Рекшаго: «Болен бех, и посетисте Мене… понеже сотвористе единому сих братий Моих менших, Мне сотвористе», недугующих иноков под свой покров отечески приемля, якоже родители чада своя, утешал еси, отраду своим попечением подающе и отеческою ласкою тяжесть болезни облегчающе, молитвою с одра болезни воздвизал еси. Сего ради приими от нас благохваления таковая:

Радуйся, в добродетелех благоискусный подвижниче; радуйся, во Христе всю братию монашескую возлюбивый.

Радуйся, недужных иноков смиренный и неусыпный служителю; радуйся, за подвиги временнаго жития покой вечный обретший.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 4

Бурю многомятежнаго житейскаго моря безбедно прошел еси, блаженне, и в пристань безстрастия достигл еси, окормляемь заповедьми Христа Бога, яже быша светильник ногама твоима и свет стезям твоим. Темже ныне в горних обителех водворяешися, сладце поя Триединому Богу: Аллилуиа.

Икос 4.

Слышавше мнози о благоугоднем житии твоем, блаженне Aгапите, прихождаху к тебе: ови послушати поучений твоих, ови исцелений от различных недугов прияти; ихже ты, с отеческою любовию приемля, руководствовал еси ко спасению, отгоняя всяк недуг и всяку немощь. Сего ради и мы прибегаем к тебе, великому помощнику и целителю, славяще тя сице:

Радуйся, безмолвия любителю, обитель Печерскую подвиги своими украсивый; радуйся, спасения многих душ человеческих виновниче.

Радуйся, болезнующих грехми врачу благоискусный; радуйся, воине Христов, полки невидимых врагов победивый.

Радуйся, ближния твоя искренне возлюбивый; радуйся, спасению их душевному и исцелению телесному усердно послуживый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 5

Боготечное светило быв, угодниче Божий, всех к Солнцу Правды – Христу путеводил еси примером жития твоего святаго, иже все бысть посвящено на служение Богу и ближним твоим. Нищия и убогия милостивно питал еси, темже блаженство милостивых унаследовал еси и со святыми поеши вечно хвалебную песнь: Аллилуиа.

Икос 5

Видим тя, блаженне отче Агапите, достигшаго в меру мужа совершенна о Христе и преисполненна дарований Божественных, в Евангелии Христове обетованных верным последователем Бога Слова. Темже, чудящеся твоим подвигом, поем ти хвалебно:

Радуйся, в глубине сердца бисер драгий – Господа Иисуса Христа – обретый; радуйся, имя Его Божественное во устех и в сердце своем выну имевый.

Радуйся, на земле алкавый и жаждавый, ныне же нетленныя пищи на небеси насыщаяйся; радуйся, нищету хранивый, нищих от глада избавляяй.

Радуйся, иго Христово благое и легкое искренне возлюбивый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 6

Проповедник быв житием твоим Евангельских добродетелей, отче блаженне, плоть твою постом и молитвою поработил еси и во славу Божию пожил еси; лучами своих подвигов всезлобнаго врага, армянина нечестиваго, завистию и гневом палимаго и своими злостными ухищреньми веселящася, не токмо посрамил еси, но и к свету Христовой истины привел еси, поучая за все благодарити и славословити Господа, поя Ему: Аллилуиа.

Икос 6.

Возсияв в пещере святыя обители сия, яко богоносное светило, блаженне Агапите, светом добрых дел и врачеваний умилил еси души и сердца человеков, а нечестиваго врача и завистника и его безстудное безумие посрамил еси. Тем убо тебе, святому и блаженному угоднику, умильно зовем:

Радуйся, врачевание нечестиваго армянина посрамивый; радуйся, обреченнаго на смерть тем же армянином недугующаго со одра болезни воздвигнувый.

Радуйся, осужденнаго на смерть и напоеннаго смертным ядом чудесно исцеливый и от смерти избавивый; радуйся, испивый смертный яд от врага и, по слову Господню: «Аще что и смертно испиют, не вредит их», — живот невредимый сохранивый.

Радуйся, злобу и коварство врагов своих посрамивый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 7

Хотение единое имел еси, блаженне отче, еже Богу угождати и спасению душевному и здравию телесному ближних твоих благочестно служити. Темже келлиа твоя пещерная бысть врачебница благоотишная всякому человеку – нищему и богатому, князю и убогому. Ты же, единое в сердце имея: «Всем бых вся», врачевал еси, не взирая на лица, призывая всех вкупе сердцем и усты немолчно возглашати Богу: Аллилуиа.

Икос 7.

Новаго тя чудотворца великаго позна славный князь Владимир Мономах, на одре болезни возлежа, пребывая при кончине своей, слезно молил еси тя притещи и исцелити его. Но ты, монашеский обет соблюдая - николиже стен обители оставляти, послал еси зелие от трапезы своея, и князь, вкусив его, здрав восташа. Таковой силе твоего чудотворения и нелицеприятия дивящеся, вопием ти хвалебно:

Радуйся, крине пещернаго прозябения; радуйся, мира Христова благоухание.

Радуйся, не скрывый талант врачевания, тебе Домовладыкою врученный; радуйся, ради сильных мира сего обета иноческаго не нарушивый.

Радуйся, славы ради вышняго звания славу человеческую ни во чтоже вменивый; радуйся, Великаго князя Владимира Мономаха с одра смертнаго недуга былием, тобою благословенным, и молитвою подъял еси.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 8.

Странника и пришельца в мире сем помышлял еси себе быти, Агапите блаженне, темже о богатстве земнем всякое попечение отложил еси. Всякое стяжание суетное возбраняя, приходящих к тебе разделяти достояние свое с нищею братиею и в ея лице Самому Христу служити поучал еси, немолчно воспевая хвалебную песнь: Аллилуиа.

Икос 8.

Весь в Бозе быв, отче блаженне, о Бозе и угождении Ему присно поучал еси, умоляя ничтоже предпочитати паче любве Христовы и, памятуя реченное Христом: «Не собирайте себе сокровища на на земли, идеже моль и ржа истребляют, но собирайте себе сокровища на небеси»,– не пожелал ради благ временных лишитися благ вечных, отвергал еси вся дары, тебе князем приносимыя, поучая раздавати их нищей братии и убогим. Темже и мы, таковое твое нищелюбие восхваляя, зовем ти сице:

Радуйся, блаженство нищих духом унаследовавый; радуйся, нищету паче богатства возлюбивый.

Радуйся, мзду за свое врачевание отвергий и раздати ю нищим и убогим повелевый; радуйся, последния укрухи хлеба своего с неимущими разделяти поучавый.

Радуйся, любовь к Богу любовию к ближним своим свидетельствовавый; радуйся, похвалами молитвенными до днесь в обители Печерской зело почитаемый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 9.

Всем приходившим в обитель молитв и врачевания ради, блаженне отче, дивно бысть видети тебе, нищетно в келлии твоей пребывающаго, обаче ты, всех равною любовию приемля, коемуждо слово утешения или исцеление подавал еси, научая пети виновнику всех благих Богу: Аллилуиа.

Икос 9.

Вития многовещанныя не возмогут достойно воспети подвиги и чудотворения твоя, блаженне Агапите, мы же, таковому житию твоему дивящеся, дерзаем венчати тебе, аще и недостойнии, похвалами таковыми:

Радуйся, на скрижалех сердца твоего Закон Христов написавый; радуйся, от глубины сердечныя добрая и душеспасительная наставления человеком износивый.

Радуйся, пещерный гражданине, грады и веси наполнивый славою твоих чудотворений; радуйся, Богом возлюбленный и ближними твоими благословляемый.

Радуйся, образ совершенства о Христе в себе явивый; радуйся, иго Христово, благое и легкое, искренне возлюбивый.

Радуйся, Aгапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 10.

Спасения надежду стяжал еси при исходе твоем, блаженне отче Агапите, и яко пшеница зрелая, во время пожатия, кончиною благою преселился еси в день, тебе прежде указанный Господом, во обители горния, прияти мзду от руки праведнаго Мздовоздаятеля Христа, Иже вчини душу твою со духи святых, немолчно возглашающих пред Престолом славы Его победную песнь: Аллилуиа.

Икос 10.

Царя Небеснаго Христа верный раб и последователь был еси, отче Агапите, темже по неложному Его глаголу: «Идеже есмь Аз, ту и слуга Мой будет», мы, чтуще тя, веруем несумненно, яко ты со Христом во обителех блаженства вечнаго водворяешися и радости нетленныя наслаждаешися, яко истинный Того угодник; от нас же слышиши благохваления сия:

Радуйся, предсказания нечестиваго армянина о твоей смерти посрамивый; радуйся, о дне твоея блаженныя кончины oт Господа извещенный.

Радуйся, душу твою в руце Господа радостно предавый; радуйся, откровенным лицем славу Трисияннаго Божества созерцаяй.

Радуйся, телом смертным в пещере погребенный; радуйся, душею безсмертною к Сиону горнему воспаривый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 11.

Пение Пресвятей Богородице приносиши, блаженне отче наш Агапите, о обители твоей святей и подвизающихся в ней, и о всех с любовию к тебе притекающих присно ходатайствуеши, прося мира свыше и благопоспешения всем, возносящим достодолжная похвалы Триединому Богу, воспевая Ему: Аллилуиа.

Икос 11.

Светильника тя добрых дел, блаженне отче, исповедуем быти и прославляем прославльшаго тя Господа, Иже чудесы многими мощи твоя ознаменова: струи бо исцелений благодатных источаеши от них недужным и подвизаеши верныя вопити тебе:

Радуйся, земный ангеле и небесный человечe; радуйся, безмезднаго врачевания источниче.

Радуйся, мира многоцелебнаго преисполненный фиало; радуйся, от раки твоея святыя исцеления обильно пoдаваяй.

Радуйся, скорбящих утешителю; радуйся, унывающих ободрителю.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 12.

Благодать Господню испроси нам, отче Агапите, почитающим с любовию святую память твою и усердно притекающим к честней раце мощей твоих, от неяже чудесныя исцеления подаеши недужным. Темже тебе, чудотворения даром от Бога прославленному, прилежно молимся: исцели наша недуги душевныя и телесныя и помози нам предстательством твоим спасение вечное получити, да вкупе с тобою воспоем дивному во святых Своих Богу: Аллилуиа.

Икос 12.

Поюще подвиги твоя, блаженне отче, ублажаем равноангельское житие твое, дивимся чудотворением твоим, молитвенно почитаем святую память твою и, припадающе к раце мощей твоих, умильно взываем:

Радуйся, Пресвятыя Богородицы достойный молитвенниче; радуйся, пещерожителей славо и похвало.

Радуйся, святыя обители Печерския, вкупе с Антонием и Феодосием, присное охранение; радуйся, подвизающихся в ней благонадежное заступление.

Радуйся, приходящих в ню на поклонение благий предстателю; радуйся, почитающих память твою небесный покровителю.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 13.

О, преблаженне отче Агапите! Ты – горе на небеси, мы же – долу на земли, удаленныя от тебе не толико местом, колико греховною нечистотою нашею, обаче дерзаем приносити тебе сие малое похвальное пение, егоже милостивно прием, моли Господа и Владыку нашего избавити нас погибели вечныя и сподобити блаженства святых, вопиющих Ему выну хвалебную песнь: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос и 1-й кондак.

Икос 1

Ангелов любезную чистоту от юности твоея возлюбив, блаженне Агапите, к добродетелей подвижнику, преподобному Антонию притекл еси и, от него во иночество облеченный, подражатель ревностный подвигов его был еси; темже славим тя воззвании сими:

Радуйся, богоноснаго Антония добродетелей и даров наследниче; радуйся, на высоту совершенства духовнаго возшедый.

Радуйся, молитвами усердными дар врачевания и чудотворения от Господа получивый; радуйся, из глубины души воздыханьми чистоту душевную стяжавый.

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 1

Избранный учениче великаго учителя, преподобнаго и богоноснаго отца нашего Антония, и дивный подражателю жития его святаго, святе отче Агапите, песнию восхвалим тя с любовию, заступника нашего; ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу, молися выну о спасении нас, грешных, от всяких бед избавляя зовущих ти:

Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Молитва первая.

О, всеблаженне Агапите, земный ангеле и небесный человече! Припадаем к тебе с верою и любовию и молим ти ся прилежно: яви нам, смиренным и грешным, святое свое заступление; се бо грех ради наших не имамы свободы чад Божиих просити о потребах наших Господа и Владыку нашего, но тебе, молитвенника благоприятна, к Нему предлагаем и просим тя со усердием многим: испроси нам от благости Его благопотребныя дары душам и телесем нашим: веру праву, любовь ко всем нелицемерну, в злостраданиих – терпение, тяжкими болезньми одержимым — от недугов исцеление, под бременем скорбей и напастей неудобоносимых падающим и жития своего отчаявшимся твоими молитвами получити скорое облегчение и избавление. Не забуди, блаженне отче, и обитель твою святую, присно тя чтущую, и соблюди ю и всех, живущих и подвизающихся в ней и на поклонение в ню приходящих, невредимыми от искушений диавольских и всякаго зла. Егда же приспеет наше от временнаго сего жития отшествие и к вечности преселение, не лиши нас помощи твоея небесныя, но молитвами твоими всех нас приведи в пристанище спасения и наследники яви нас быти всесветлаго Царствия Христова, да поем и славим неизреченныя щедроты Человеколюбца Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, и твое вкупе с преподобными Антонием и Феодосием отеческое зaступление во веки веков. Аминь.

Молитва вторая.

Преподобне отче Агапите! Воззри на нас милостивно и к земли приверженных возведи к высоте небесней. Ты – горе на небеси, мы – на земли низу, удалены от тебе не толико местом, елико грехами своими и беззаконии, но к тебе прибегаем и взываем: настави нас ходити путем твоим, вразуми и руководствуй нас. Вся твоя святая жизнь бысть зерцалом всякия добродетели. Не престани, угодниче Божий, о нас вопити ко Господу. Испроси предстательством своим у Всемилостиваго Бога нашего мир Церкви Его, под знамением креста воинствующей, согласие в вере и единомудрие, суемудрия же и расколов истребление, утверждение во благих делех, больным исцеление, печальным утешение, обиженным заступление, бедствующим помощь. Не посрами нас, к тебе с верою притекающих. Вси православнии христиане, твоими чудесы исполненнии и милостьми облагодетельствованнии, исповедают тя быти своего покровителя и заступника. Яви древния милости твоя, ихже отцем вспомоществовал еси, не отрини и нас, чад их, стопами их к тебе шествующих. Предстояще всечестней иконе твоей, яко тебе живу сущу, припадаем и молимся: приими моления наша и вознеси их на жертвенник благоутробия Божия, да приимем тобою благодать и благовременную в нуждех наших помощь. Укрепи нас, малодушных, и утверди в вере, да несомненно уповаем получити вся благая от благосердия Владыки молитвами твоими. О, превеликий угодниче Божий! Всем нам, с верою притекающим к тебе, помози предстательством твоим ко Господу и всех нас управи в мире и покаянии скончати живот наш и преселитися со упованием в блаженныя недра Авраамова, идеже ты радостно ныне почиваеши, прославляя со всеми святыми Бога, в Троице славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.