Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Акафист святой великомученице Екатерине (Акафисты Святым)

Одобрен: 6/19 марта 1802 год

Память: 07 декабря (24 ноября ст. ст.)

Утвержден для общецерковного использования.

Кондак 1

Избранную и венчанную деву мученицу, невесту Христову Екатерину, похвальными песнь­ми вос­по­им, яко преславную мучителя победительницу и премудрую философов наставницу: ты же, великомученице Екатерино, иму­щи дерз­но­ве­ние ко Гос­по­ду, приклонися милостивне к благопотребным прошениям зо­ву­щих ти:

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Икос 1

Ан­ге­лом равную чис­то­ту иму­щи, свя­тая де­во Екатерино, с Ан­ге­лы Бо­жест­вен­на­го озарения сподобилася еси, с ни­ми же вос­пе­вающи Трисвятую песнь, услы­ши нас, поющих те­бе на зем­ли сия:

Ра­дуй­ся, чест­ное свя­ты­ни жи­ли­ще; ра­дуй­ся, чудесное зна­ме­ние сбывшагося на те­бе Бо­жия Промысла.

Ра­дуй­ся, бла­го­во­ле­ния Отча со­су­де; ра­дуй­ся, страданий Хри­сто­вых ис­пол­не­ние.

Ра­дуй­ся, чис­тое Ду­ха Свя­та­го обиталище; ра­дуй­ся, све­том благочестивыя ве­ры просветившаяся.

Ра­дуй­ся, свя­тою купелию отрожденная; ра­дуй­ся, измывшая ризы своя в Крови Агнчей на зем­ли.

Ра­дуй­ся, ликующая с священными девами на Не­бе­си.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 2

Ви­дя­щи Екатерина се­бе видения сподобльшуюся, те­че к свя­то­му старцу, ико­ну ей Бо­го­ма­те­ре преж­де того вручившему, и поведа ему, ка­ко отвращаше лице Свое ей яви­вый­ся с Пре­чис­тою Своею Материю Хрис­тос, ка­ко безумну, и нищу, и худородну ю нарек, дондеже не оставит идольскаго не­чес­тия. Преподобный же, слышав сия, настави ю в таинствах ве­ры и крести ю. Она же во обновлении ду­ха бла­го­дар­но пояше Бо­гу: Алли­луиа.

Икос 2

Ра­зум бла­гий, благородство ис­тин­ное, бо­гат­ство негиблющее стяжавши в духовном отрождении, свя­тая Екатерина достойна яви­ся Не­бес­на­го Жениха Хри­ста, Иже, па­ки явився ей, воз­лю­би ю и дарованным перстнем в невесту Се­бе обручи. Она же, познавши такое к ней благоволение Бо­жие, та­ко уязвися лю­бо­вию Его, яко не мудрствоваше более о зем­ных вещах, но о Возлюбленном сво­ем непрестанно мысляше. Таковой бла­го­да­ти сподобльшаяся, слыши от нас:

Ра­дуй­ся, зловоние мирское возненавидевшая; ра­дуй­ся, в воню ми­ра Хри­сто­ва текущая.

Ра­дуй­ся, доб­рая любительнице Жениха Безсмертнаго; ра­дуй­ся, со­кро­ви­ще бла­го­во­ле­ния Выш­ня­го.

Ра­дуй­ся, деннице пре­свет­лая; ра­дуй­ся, луно совершенная.

Ра­дуй­ся, маслино, в до­му Божии насажденная; ра­дуй­ся, кедре, в Ливане высокорасленный.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 3

Си­ла Выш­ня­го даде тог­да свя­тей Екатерине дерз­но­ве­ние, еже нечествующаго ца­ря Максимина о принесении идолом жертв обличити небоязненно, и той пребысть без­гла­сен на мног час, не могий противитися ея глаголом. Она же, благодарящи Бо­га, воспеваше: Алли­луиа.

Икос 3

Иму­щи свя­тая Екатерина свы­ше дан­ную ей премудрость, ег­да не­чес­ти­вый царь, поставив пред со­бою, вопрошаше ю о роде ея и сане, она ис­по­веда се­бе бы­ти дщерь царскую, философския и риторския науки доб­ре изучившую, па­че же Христову невесту се­бе наименова, в явное отвержение идольскаго слу­же­ния. Се­го ра­ди вос­пе­ва­ем ей си­це:

Ра­дуй­ся убо, Екатерино пре­слав­ная; ра­дуй­ся, царское священие.

Ра­дуй­ся, пчело, дыма идольскаго отлетевшая, ра­дуй­ся, голубице, златы крила имущая.

Ра­дуй­ся, ка­ди­ло Хри­сто­ва благоухания.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 4

Бу­рею ярости вознеистовився царь на свя­тую деву, ре­че к ней: «Не глаголи зле о бозех на­ших». Свя­тая же Екатерина отвеща: «Аще восхощеши отрясти мрак пре­лес­ти от ду­шев­ных ти очей, уразумееши богов тво­их худость и познаеши ис­тин­на­го Бо­га, Его­же имя, токмо глаголемое, или крест, изобразуемый на воздусе, прогоняет бо­ги твоя и погубляет. И аще повелиши, явлю те­бе ис­ти­ну, поющи Бо­гу моему: Алли­луиа».

Икос 4

Слышав не­чес­ти­вый царь свободный и муд­рый ответ твой о ве­ре Хри­сто­вой, убо­яв­ся, да не будет побежден от те­бе, собра от пределов державы своея мудрецов, числом пятьдесят, на прение. Ты же, Архангелом Михаилом утвержденная и о победе уверенная, возрадовалася еси вступити в прение с ни­ми. При­ими убо, де­во, от нас по­хва­лу сию:

Ра­дуй­ся, изъявительнице ума Хри­сто­ва; ра­дуй­ся, херувимское стяжавшая Бо­го­познание.

Ра­дуй­ся, серафимскою воспаленная к Бо­гу лю­бо­вию; ра­дуй­ся, муд­рых мудрейшая.

Ра­дуй­ся, духовный меч на неверие изострившая; ра­дуй­ся, не­чес­тия прогонительнице.

Ра­дуй­ся, вер­ных нас­тав­ни­це.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 5

Боготечной звез­де была еси подобна, Екатерино, препревши пятьдесят витий и наставивши их на путь христианский, ведущий к пра­вед­но­му Солн­цу, от Де­вы возсиявшему Хри­сту Бо­гу, своими мудрыми гла­го­лы, иже и осуждени бывше за Хри­ста на сожжение и напутствовани мо­лит­вою твоею, с ра­дос­тию идоша в огнь, пою­ще: Алли­луиа.

Икос 5

Ви­дев царюющий повеления своя в те­бе пренебреженны и увещания презренны, обратися к лукавству, еже ласканием прельстити тя, обещая полцарства те­бе да­ти. Ты же ве­ру сокровищам земным предпочетши и Жениха Хри­ста возлюбивши па­че зем­на­го царст­ва и одежду мученичества па­че багряницы, отвергла еси его суесловие. Се­го ра­ди восписуем ти сия по­хваль­ная:

Ра­дуй­ся, де­во, лесть обличившая; ра­дуй­ся, запинателя змия поправшая.

Ра­дуй­ся, дщерь ца­ре­ва; ра­дуй­ся, де­во, рясны златыми одеянная.

Ра­дуй­ся, вся­кое вещество превозшедшая; ра­дуй­ся, на гору боговидения востекшая.

Ра­дуй­ся, све­том бо­го­поз­на­ния просвещенная; ра­дуй­ся, труба ду­ха, воспевшая глас ис­тин­на­го бо­го­словия.

Ра­дуй­ся, доб­рое ве­ры ис­по­ве­да­ние; ра­дуй­ся, све­та евангельскаго сияние.

Ра­дуй­ся, законов веч­ных хра­ни­тель­ни­це; ра­дуй­ся, на­ша по­мощ­ни­це.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 6

Проповедником богоносным, апос­то­лом поревновавши, дерз­но­вен­но пред ли­цем мучителя проповедала еси Хри­ста, ис­тин­на­го Бо­га, Ему­же в ранах и в темнице пела еси: Алли­луиа.

Икос 6

Возсиявый в серд­це тво­ем свет ис­тин­на­го богоразумия отгнал есть мрак скор­бей, иже не оста­ви тя алкати, голубицею пищу ти посылая, ни­же стужати о бо­лез­ни, посетил бо Сам тя в темнице, обод­ряя и многи вен­цы обещавая. Ты же, терпеливодушная, сим па­че укрепилася еси и царицу Августу и воеводу Порфириа, с воины притекших к те­бе, обратила еси к све­ту ве­ры Хри­сто­вой и научила пе­ти те­бе сия:

Ра­дуй­ся, мироположнице Бо­жест­вен­ныя люб­ве; ра­дуй­ся, ада­ман­те крепкий.

Ра­дуй­ся, вино чу­дес неизреченных; ра­дуй­ся, вра­га тер­пе­ни­ем убившая.

Ра­дуй­ся, яз­вы Гос­по­да на теле сво­ем носившая; ра­дуй­ся, ца­ри­це Августе с пришедшими к мученическому подвигу путенаставнице.

Ра­дуй­ся, яко во тьме свет была еси; ра­дуй­ся, яко Сам Гос­подь, Свет ми­ра, те­бе, в темнице бывшей, Се­бе явил есть.

Ра­дуй­ся, уз гре­хов­ных ско­рая решительнице; ра­дуй­ся, болезнующих ско­рая целебнице.

Ра­дуй­ся, по­мощ­ни­це на­ше­го спа­се­ния.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 7

Хо­тя­щу безбожному ца­рю при­вес­ти тя к мерзкому идолослужению, па­ки се­ти подстилает те­бе, премудрая, еже уловити тя лестно похвалою красоты твоея; ты же красоту вещь привременну и скоропреходну именовала еси, Хри­ста же исповедала еси Бо­га жива и истинна и пела Ему: Алли­луиа.

Икос 7

Новую по­ка­за царь ярость и безчеловечие, повелев епарху колесами растерзати девственное, чис­тое и святое те­ло твое, но чу­дес­но ру­кою Ан­ге­ла абие разрешена была еси безвредна и ко­ле­са на части сокрушены, ими­же многи от не­вер­ных убиены, яко уди­ви­ся сам царь и предстоящий народ, иже и взываше: «Велик Бог христианский». Мы же, чудя­щеся се­му, взы­ва­ем те­бе:

Ра­дуй­ся, мученице, Ан­ге­лом честная и говейная; ра­дуй­ся, сла­во полков страдальческих.

Ра­дуй­ся, свет­лая на вра­ги победа; ра­дуй­ся, страх не­вер­ных.

Ра­дуй­ся, со­су­де множайшия си­лы Бо­жия; ра­дуй­ся, ра­до­ва­ние вер­ных.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 8

Стран­ное сла­вы изменение и за Хри­ста страдание ца­ри­цы и воеводы с воины ви­дев­ше, устра­ним­ся люб­ве ми­ра и пло­ти и вперим се­бе к разумению Бо­га, Сей бо есть красота, и сла­ва, и ве­нец нам, пою­щим: Алли­луиа.

Икос 8

Весь сла­дость, весь же­ла­ние те­бе, свя­тая Екатерино, бысть Иисус: сладце бо Его ра­ди горькия му­ки терпела еси и скипетр, предлагаемый те­бе, попрала еси, предзрящи будущее воз­дая­ние. От нас же при­ими по­хваль­ная сия:

Ра­дуй­ся, чис­тая, чисте Чистаго возлюбившая; ра­дуй­ся, горлице, Краснаго Жениха в пустыне дольнаго ми­ра вожделевшая.

Ра­дуй­ся, воню риз Его благоухавшая; ра­дуй­ся, яко серна на горах ароматских искавшая Рож­ден­на­го преж­де холмов веч­ных.

Ра­дуй­ся, подвиг страдальческий ра­ди люб­ве Хри­сто­вы совершившая; ра­дуй­ся, лик мученический Бо­гу приведшая.

Ра­дуй­ся, яко витии то­бою получиша Царст­во Не­бес­ное; ра­дуй­ся, яко тоеже то­бою получити чаем.

Ра­дуй­ся, по­кро­ве и за­бра­ло на­ше.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 9

Все ес­тес­тво ан­гель­ское возрадовася ра­дос­тию, зря тя, Екатерино, победивши миродержца, шествующую к премирным яко победоносную воеводу, в последовании полка страдальческаго, и воспе по­бед­ная, взы­вая: Алли­луиа.

Икос 9

Витии мно­го­ве­щан­нии заустишася: не возмогше бо противовещати богодухновенным словесем тво­им, молчанием почитают дарования твоя; мы же, немощнии, ка­ко можем отверсти ус­та на хвалы твоя? Однако дерзаем и мо­лим, спо­до­би, бла­гая, безбедно при­нес­ти те­бе песнь сию:

Ра­дуй­ся, органе Ду­ха Свя­та­го; ра­дуй­ся, заре не­из­ре­чен­наго осияния.

Ра­дуй­ся, догматов Бо­жест­вен­ных пучино; ра­дуй­ся, хитросте, препревшая философов.

Ра­дуй­ся, чаше пре­муд­ро­сти; ра­дуй­ся, плетения витий растерзавшая.

Ра­дуй­ся, пленицы гре­хов­ныя разрешающая.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 10

Спас­ти хо­тя­щи ду­шу твою, о теле тво­ем нерадила еси, Екатерино, и на меч­ное усе­че­ние, мучителю давшу на то изречение, ты ра­дост­но потекла еси, поющи Свя­то­му Безсмертному: Алли­луиа.

Икос 10

Сте­на тверда и непреодолима яви­ла­ся еси женам, те­бе на место усечения провождающим и с рыданием тя жестокосерду к се­бе и безразсудну бы­ти именующим: яко не пощадила еси сладкаго жи­во­та в цве­те юнос­ти, яко презрела еси земное предлагаемое царст­во и бла­жен­ство. Ты же воспретила еси неполезный плач их и суесловие, текущи скорейше соединитися чрез смерть со сво­им Возлюбленным, того ра­ди слы­ши­ши:

Ра­дуй­ся, ра­дост­но за Гла­ву Церк­ве Хри­ста под меч гла­ву свою приклонившая; ра­дуй­ся, до кон­ца претерпевшая.

Ра­дуй­ся, те­че­ние доб­ре скончавшая; ра­дуй­ся, яко ни скорбию, ни ра­на­ми, ни ме­чем с пу­ти Хри­сто­ва исповедания не совратилася еси.

Ра­дуй­ся, яко пламень люб­ве в источнице кро­ве неугасимь соблюдшая; ра­дуй­ся, му­че­ни­ков кра­со­то.

Ра­дуй­ся, креп­кое хри­сти­ан при­бе­жи­ще.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 11

Пе­ние похвальное дерзнухом при­нес­ти те­бе, но оскудевает сло­во на­ше и недоумевает ум, ка­ко гла­го­ла­ти; оба­че сло­во твое премудрое, многих исхитившее от невежества и идолонечестия, возставляет нас. Даждь нам сло­во твое, во еже пе­ти удивльшему на те­бе ве­ли­чия Своя Бо­гу: Алли­луиа.

Икос 11

Све­то­при­ем­ную тя све­щу, мечным усечением погашенную, но на свещнице Небеснем пред Пре­сто­лом Свя­тыя Троицы поставленную, ви­дев­ше Святии Ангели, поклонишася Живущему во ве­ки и, по­лу­чив­ше от Владыки повеление, девственное те­ло твое на го­ре Синайстей погребоша, да не видимо будет, яко­же сама хотела еси, врагом Господним. Мы же песнь сию возсылаем ти:

Ра­дуй­ся, солнцеобразная де­во, на Не­бе­са ду­хом возшедшая; ра­дуй­ся, Сиона Гор­ня­го достигшая.

Ра­дуй­ся, вен­че доброты в ру­це Господни; ра­дуй­ся, чаше, от оби­лия до­му Бо­жия черплющая ра­дость.

Ра­дуй­ся, к скинии нерукотворенней, вечней приближившаяся; ра­дуй­ся, на го­ре законней почивающая те­лом.

Ра­дуй­ся, яко та­мо видена быша шествия Бо­га Синаина, Бо­га Иаковля; ра­дуй­ся, места боговидения Моисеева одержание.

Ра­дуй­ся, ревности Илиины указание; ра­дуй­ся, купины несгораемой яв­ле­ние.

Ра­дуй­ся, де­во, Деве Ца­ри­це, в ризы позлащенны одеянной, преиспещренной вследствующая; ра­дуй­ся, яко то­бою Сый воспевается посреде дев тимпанниц.

Ра­дуй­ся, яко на те­бе велелепота Его; ра­дуй­ся, Пре­сто­ла Веч­на­го предстоятельнице.

Ра­дуй­ся, от храма вселенныя молитвенники к те­бе назирающая; ра­дуй­ся, ка­ди­ло мо­литв Вышнему о нас благоприятное.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 12

Бла­го­дать дана те­бе от Бо­га руководствовати к познанию ис­ти­ны Его, в тай­не сокровенней, и даяти всем яже к пользе про­ше­ния. Тем­же мы, помраченнии, умиленно про­сим тя, муд­рая де­во: про­све­ти умныя наши очи и по­ло­жи нам к Не­бе­си стезю проходну, да по­ем с то­бою ны­не и во вся ве­ки Еди­но­му Премудрому: Алли­луиа.

Икос 12

Пою­ще крепкия твоя мученическия под­ви­ги, хва­лим тя, яко оду­шев­лен­ный со­суд спа­се­ния че­ло­ве­ков: тво­им бо ра­зу­мом Бог премудрость премудрых ве­ка се­го по­гу­би; то­бою витий при­зва в язык свят, в лю­ди обновления, яко тем страдати за Хри­ста. Про­све­ти и нас, бла­гая де­во, помраченных, да зо­вем ти:

Ра­дуй­ся, зер­ца­ло Бо­жия мудрости; ра­дуй­ся, си­лою Выш­ня­го одеянная.

Ра­дуй­ся, подвижнице, елеем радования умащенная; ра­дуй­ся, вое­во­до, полк Бо­жий к веч­но­му величеству предпославшая.

Ра­дуй­ся, во светлости свя­тыя вшедшая; ра­дуй­ся, во све­те неприступнем Живущему в лице пламенных слуг представшая.

Ра­дуй­ся, гром трисвятаго пе­ния гласом сво­им умножающая; ра­дуй­ся, неизреченную сла­дость доброты вкушающая.

Ра­дуй­ся, яко хвала и ра­до­ва­ние над гла­вою твоею; ра­дуй­ся, яко веч­ная сла­ва те­бе объемлет.

Ра­дуй­ся, от Триипостаснаго Бо­же­ства вен­цем Не­бес­на­го Царст­вия увенчанная; ра­дуй­ся, бла­го­да­ти и безконечной сла­вы нам хо­да­таи­це.

Ра­дуй­ся, Екатерино, не­вес­то Хри­сто­ва премудрая.

Кондак 13

О свя­тая великомученице Екатерино! При­ими сие похвальное пе­ние и из­ба­ви нас от враг ви­ди­мых и не­ви­ди­мых и от веч­на­го му­че­ния тво­им бла­го­при­ят­ным хо­да­тай­ством со­хра­ни, да с то­бою прис­но по­ем Бо­гу: Алли­луиа.

Этот кондак чи­та­ет­ся трижды, за­тем 1-й икос «Ан­ге­лом равную...» и 1-й кондак «Избранную и венчанную деву...».

Мо­лит­ва

О свя­тая Екатерино, де­во и мученице, истинная Хри­сто­ва не­вес­то! Мо­лим тя чрез особливую бла­го­дать, ею­же предвари тя Жених твой, Сладчайший Иисус: яко­же посрамивши пре­лес­ти мучителя, мудростию твоею пятьдесят витий победила еси и, напоивши их Не­бес­ным учением, к све­ту ис­тин­ныя ве­ры наставила еси, та­ко ис­про­си и нам оную Бо­жию мудрость, да и мы, расторгнувше вся коз­ни адскаго мучителя и пре­зрев ми­ра и пло­ти соблазны, достойны явимся Бо­жест­вен­ныя сла­вы и к разширению свя­тыя нашея пра­во­славныя ве­ры сосуды достойны соделаемся, и с то­бою в Небесной скинии Гос­по­да и Вла­ды­ку на­ше­го Иису­са Хри­ста хва­лим и про­сла­вля­ем во вся ве­ки. Аминь.