Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Акафист святым праведным Богоотцам Иоакиму и Анне (Акафисты Святым)

Одобрен: 1912 год

Память: 22 сентября (09 сентября ст. ст.); 07 августа (25 июля ст. ст.)

Утвержден для общецерковного использования.

Кондак 1

Избраннии от че­ло­ве­чес­ка­го ро­да прародителие Хри­сто­вы, рождшии Преблагословенную Богоотроковицу, из Неяже по пло­ти Сын Бо­жий родися, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно! Яко имущии дерз­но­ве­ние ве­лие ко Хри­сту Бо­гу и вы­ну предстоящии Пре­сто­лу Его небесному, Тому прилежно молитеся от бед нам из­ба­ви­ти­ся, да вы­ну зо­вем вам:

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Икос 1

Ан­гел пред­ста­тель пос­лан бысть к вам от Бо­га, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно, ег­да о безплодии сво­ем ов убо в пустыни, ова же в саду сво­ем сетовасте, к Бо­гу мо­лит­ву возносяще; и та­ко благовестие ра­дост­ное при­не­се безплотный, яко родити имате Дщерь Преблагословенную, о Ней­же возблагословится весь род человеческий, с нимже и мы вам ра­дост­ное при­но­сим хваление:

Радуйтеся, корене Давидова святопроцветшия розги винограда животнаго; радуйтеся, рождшии Дщерь, от всех ро­дов Преблагословенную.

Радуйтеся, воплощшагося Сы­на Бо­жия прародителие всечестнии; радуйтеся, таинства, от ве­ка утаеннаго, проявителие всеизряднии.

Радуйтеся, утехи Израилевы ближайшии по пло­ти сродницы; радуйтеся, обетованнаго ми­ру Спа­си­те­ля единокровнии южицы.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 2

Ви­дев се­бе свя­тый Иоаким, во хра­ме Иерусалимстем безплодия ра­ди от архиерея уничиженна, зело опечалися, и в горести ду­ши своея в пус­ты­ню к сво­им стадом удалися, и та­мо со мно­ги­ми сле­за­ми теп­ле ко Гос­по­ду мо­ля­ше­ся, да спо­до­бит его от­цем сво­ему чаду нарещися, и та­ко к мо­лит­ве же пост прилагаше, и в сокрушении серд­ца Вседержителю Бо­гу взываше: Алли­луиа.

Икос 2

Си­лу горести мужа сво­его свя­тая Анна уведевши, в до­му сво­ем седящи, горце плакася и мо­ля­ше­ся ко Гос­по­ду, да поношение безплодия от нея отымет. Мы же, то­ли­кое терпение пра­вед­ных поминающе, воззовем:

Радуйтеся, бо­го­из­бран­ная двоице, Еди­но­му от Троицы Ма­терь по пло­ти породившая; радуйтеся, Зиждителю вашему Родительницу непорочную произведшии.

Радуйтеся, супрузи благословеннии, Преблагословенную в же­нах Дщерь воспитавшии; радуйтеся, в безплодии вашем от Гос­по­да услышаннии.

Радуйтеся, яко слезныя мо­лит­вы ваша проникоша не­бо и во ушию Бо­га Израилева достигоша; радуйтеся, яко поношение ваше временное во сла­ву веч­ную на не­бе­си и на зем­ли изменися.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 3

Си­лою Бо­жиею пре­ис­пол­нен, яви­ся Ан­гел Господень свя­то­му Иоакиму в пустыни и ре­че ему: «Услыша Бог мо­лит­ву твою и изволи да­ти те­бе бла­го­дать Свою, се бо жена твоя Анна зачнет и породит те­бе Дщерь, о Ней­же все­му ми­ру будет ра­дость». Сия рек безплотный, по­ве­ле ему ко хра­му Иерусалимскому па­ки отыдти, иде­же он супругу свою молящуся обрящет, с нею­же вку­пе да воспоет та­мо хвалебную песнь Бо­гу Израилеву: Алли­луиа.

Икос 3

Иму­щи скорбь ве­лию в серд­це сво­ем Анна свя­тая и в вертоград до­ма сво­его вшедши, виде гнездо птичье на дре­ве сооружено, птенцы малыя в нем лежащия, абие мо­ле­ния к молениям прилагати потщася, да спо­до­бит ю Гос­подь ма­терь чаду бы­ти. И се яви­ся ей ан­гел Господень, глаголя: «Услышана есть мо­лит­ва твоя и воздыхания твоя проидоша облаки, слезы же твоя пред Бо­га внидоша: се зачнеши и родиши Дщерь Преблагословенную, о Ней­же возблагословятся вся колена зем­ная, и Тою дастся спа­се­ние все­му ми­ру, наречется же имя Ей Мария». Та­ко­вое ан­гель­ское всерадостное благовещение поминающе, вос­по­им Богоотцем та­ко­вая:

Радуйтеся, супрузи праведнии, от Бо­га свы­ше предызбраннии; радуйтеся, во всех заповедех Гос­под­них без порока ходившии.

Радуйтеся, в скор­би вашей вре­мен­ней уте­ше­ние вечное получившии; радуйтеся, па­че чаяния вашего десницею Бо­жиею превознесеннии.

Радуйтеся, яко во смирении вашем и скор­би помяну вы Гос­подь; радуйтеся, яко сподобистеся прародителие Сы­ну Бо­жию бы­ти.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 4

Бу­рею сомнения Иоаким праведный содержимь и о благовестии ему ан­ге­ла недоумевая, абие во град Иерусалим отыде, иде­же пред враты храма свя­тую Анну обрете, Гос­по­да вельми славословящую и ра­дость ан­гель­ска­го яв­ле­ния и о чаде проречения ему возвещающу, тем­же и о сво­ем видении супружнице благовестив, вку­пе с нею возо­пи ко Гос­по­ду: Алли­луиа.

Икос 4

Слы­шав­ше сродницы и знаемии о преславном свя­тыя Анны зачатии, Бо­га Израилева славляху, Анна же богомудрая плод чрева сво­его на служение Бо­гу обрече, теп­лое благодарение Господеви возношаше; мы же свет­ло всеславное зачатие Богоотроковицы Ма­рии вос­пе­ваю­ще, Той свя­тым родителем гла­го­лем си­це:

Радуйтеся, радостнии нам грядущаго в мир Искупителя провозвестницы; радуйтеся, прис­но поминаемии чаемаго Спа­си­те­ля праотцы.

Радуйтеся, чрез Дщерь вашу благословенную Сло­ву Бо­жию плоть взаимодавшии; радуйтеся, Бо­га воплощенна Внука се­бе нарицающии.

Радуйтеся, велией бла­го­чес­тия тай­ны достойнии служителие; радуйтеся, Бо­жия к че­ло­ве­ком снисхождения всеизряднии посредницы.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 5

Богосветлую звезду явльшую Солн­це Прав­ды Хри­ста Бо­га, Пресвятую Богородицу, пло­тию родити сподобистеся, и вожделенное имя Богоотец приясте, Иоакиме и Анно всеблаженнии, о Ея­же рождестве святем не­бо и земля воз­ра­до­ва­ша­ся, и весь род человеческий освятися, вопия див­но­му во свя­тых Сво­их Бо­гу Израилеву: Алли­луиа.

Икос 5

Ви­дев­ше родителие от них рождшуюся Богоотроковицу Марию, Зиждителеву же Ма­терь, яко кивоту Бо­жию, бла­го­го­вей­но Той послужиша; тем­же и нас, к вам молитвенно при­па­даю­щих, не отвратитесь, глаголющих:

Радуйтеся, в рождестве Богоотроковицы Ма­рии свет­ло возликовавшии; радуйтеся, ви­де­ни­ем Богоотроковицы услажденнии.

Радуйтеся, слышанием Ея умиленнии; радуйтеся, по сих от архиерея Бо­жия благословеннии и ублаженнии.

Радуйтеся, Агницу непорочную в до­му сво­ем доб­ре упасшии; радуйтеся, Агнца и Пастыря Ма­терь во Дщерь се­бе приемшии.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 6

Проповедницы чу­дес Бо­жи­их явистеся святии, ег­да обет свой Бо­го­ви совершисте и трилетнюю Богоотроковицу Марию в храм Бо­жий со сла­вою введосте, да обитает та­мо во свя­тая свя­тых, о сих убо ра­дост­но Бо­гу отец ваших славословия песнь вос­пе­ва­ти потщастеся: Алли­луиа.

Икос 6

Воз­сия Богоотроковица, яко луна полная, в честнем Сво­ем в храм Господень вхождении, Ея­же чис­то­те ан­ге­лы удивляхуся, и архиерей Бо­жий Захария при­ем Ю от рук ваших, святии Иоакиме и Анно, во внутренняя свя­тая свя­тых с честию введе, яко воистину оду­шев­лен­ный Бо­жий кивот, вас же по до­стоя­нию ублажи хваленьми таковыми:

Радуйтеся, ра­дость всемирную роду человеческому породившии; радуйтеся, Виновницу че­ло­ве­чес­ка­го обновления воспитавшии.

Радуйтеся, в храм Господень Кивот оду­шев­лен­ный Бо­жий приведшии; радуйтеся, Дщерь вашу Свя­тую во свя­тая свя­тых вместившии.

Радуйтеся, Бо­гу, воплотитися хотящему, сродницы являющиися; радуйтеся, ан­ге­лом собеседницы бывшии.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 7

Же­ла­ние ду­ши твоея исполнив и обет твой Бо­го­ви воздав, Иоакиме пре­бла­жен­не, в ста­рос­ти добрей свято и праведно жизнь зем­ную о Гос­по­де скончал еси. Тем­же ны­не Тому и о нас со­тво­ри мо­лит­ву, да благую, мирную и непостыдную кон­чи­ну получити спо­до­бим­ся, зо­ву­ще Ему: Алли­луиа.

Икос 7

Новое и бо­го­угод­ное жи­тие во вдовстве тво­ем, Анно свя­тая, провождала еси, у храма Бо­жия приметающися и Свя­тей и Пре­бла­го­сло­вен­ней Дщери тво­ей сослужащи, тем­же яко истинную и богоугодную вдо­ви­цу, Христову же прабабу, тя вос­хва­ля­ем, вку­пе же и мужа тво­его, Богоотца Иоакима, усерд­но чествуем и с лю­бо­вию песни та­ко­выя вам при­но­сим:

Радуйтеся, праведницы, ихже правда, яко солн­це, сияет во ве­ки; радуйтеся, Ан­ге­лом друзи, сожителие свя­тым и приснии Бо­гу.

Радуйтеся, ближнии не­бес­на­го Пре­сто­ла предстоятелие; радуйтеся, дерз­но­ве­ние ве­лие ко Хри­сту Бо­гу имущии.

Радуйтеся, Церк­ве, на не­бе­си торжествующия, укра­ше­ние; радуйтеся, Церк­ве, воинствующия на зем­ли, доб­рое за­ступ­ле­ние.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 8

Странствие земное совершив, свя­тая и праведная Анно, на ру­ках Пребожественныя твоея Дщери, Бо­го­ро­ди­цы Ма­рии, сном смертным почила еси и к Бо­гу со упованием преставилася еси, тем­же святое успение твое сла­вя­ще, мо­лим тя, о Богопраматерь всечестная, да ег­да и мы сном смертным усыпати начнем, умо­ли Спа­са Хри­ста кротко ду­шу на­шу от те­ла отделити и бесовския власти ю из­ба­ви­ти, спа­се­ния же веч­на­го нас удостоити, да зо­вем Ему в ра­дос­ти свя­тых: Алли­луиа.

Икос 8

Весь мир христианский блажит вас по до­стоя­нию, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно, и молитвенно ваша честная име­на прославляет, Цер­ковь же Хри­сто­ва свет­ло па­мять вашу празднует и песни хвалебныя вам приносит си­це:

Радуйтеся, светильницы, мрак душ на­ших благодатно озаряющии; радуйтеся, от горних вы­сот сла­вы вашея к земнородным ми­ло­сти­во проницающии.

Радуйтеся, Бо­го­ро­ди­це Ма­рии сомолитвенницы всегдашнии; радуйтеся, Хри­ста Бо­га умилостивителие многомощнии.

Радуйтеся, лю­бовь и ве­ру к вам иму­щих от вся­ких бед спасающии; радуйтеся, молитвенно на по­мощь вас при­зы­ваю­щих от на­прас­ныя и наглыя смер­ти избавляющии.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 9

Вси ангели Божии и ли­цы свя­тых Бо­жи­их на не­бе­си вас, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно, целуют, ро­ди же человечестии на зем­ли молитвенными песнь­ми вас похваляют и о предстательстве вашем бла­го­дар­но во­пи­ют Бо­гу: Алли­луиа.

Икос 9

Витийства на­ша не довлеют к достойной вам похвале, святии прародителие Хри­сто­вы; оба­че вы, милостивы суще, и на­ша убогая хваления не отвратите, но будите о нас теплии предстатели и молитвенницы ко Гос­по­ду, вашими свя­ты­ми мо­лит­ва­ми скудость душ на­ших восполняюще, да благодарственне вам зо­вем:

Радуйтеся, ра­дос­ти и сла­вы веч­ныя вожделеннии нам стяжателие; радуйтеся, благ вре­мен­ных и веч­ных усерднии нам пред Гос­по­дем ходатаи.

Радуйтеся, от смер­то­нос­ныя яз­вы пред­ста­тель­ством вашим вер­ныя сохраняющии; радуйтеся, тлетворныя ветры мо­лит­ва­ми вашими разгоняющии.

Радуйтеся, трясение зем­ли и бури зельныя хо­да­тай­ством вашим установляющии и в ти­ши­ну прелагающии; радуйтеся, во вся­ких бе­дах и злоключениих на по­мощь к нам ускоряющии.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 10

Спа­се­ния душевнаго желающим и о сем усерд­но подвизающимся, помощницы блазии, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно, явистеся, ов убо иноком, ова же инокинем хранители именуетеся, общее мо­ле­ние за всех вер­ных Бо­гу при­но­ся­ще, да вси бла­го­дар­ствен­но зовут прославльшему вас во все­лен­ней, Ца­рю сла­вы Хри­сту: Алли­луиа.

Икос 10

Стеною мо­литв ваших не­бес­ных, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно, сохраняйте и ограждайте нас от ис­ку­ше­ний вра­га диавола, ищущаго душевней по­ги­бе­ли на­шей: ве­мы бо, ве­мы, яко мно­го мо­жет мо­лит­ва ваша пред ли­цем Хри­ста Бо­га на­ше­го, вашего же по пло­ти Внука. Его­же умоляти не престайте о всех, с лю­бо­вию вас по­чи­таю­щих и во­пию­щих:

Радуйтеся, маслина благоплодная, елей ми­лос­ти Бо­жией обиль­но нам ис­то­чаю­щая; радуйтеся, кипариси двое благосеннолиственнии, зной страс­тей на­ших в по­кой без­страс­тия приводящии.

Радуйтеся, виссоне и багрянице, из них­же Скиния Бо­жия се­ле­ния соорудися; радуйтеся, горлицы единосупружнии, Голубицу непорочную произведшии.

Радуйтеся, со Дщерию вашею, всех Царицею, веч­но царствующии; радуйтеся, в Сионе горнем в оби­те­ли Ея не­бес­ней свет­ло торжествующии.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 11

Пе­ние на­ше хва­леб­ное милостивно приимите и щед­рот ваших молитвенных нас не лишите, о святии прародителие Хри­сто­вы Иоакиме и Анно, аще и недостойнии ес­мы, гре­хов ра­ди на­ших, вашего свя­та­го за­ступ­ле­ния: оба­че яко блази и всещедри суще, сие нам подадите, и помозите нам покаянием очиститися от сквер­ны гре­хов­ныя, да в чис­то­те сер­дец воспоем Со­зда­те­лю на­ше­му хвалебную песнь: Алли­луиа.

Икос 11

Светоподательная два све­тиль­ни­ка, всемирную Све­щу возжегшии, познаем свя­тых Богоотец Иоакима и Анну, о братие, и сия­ни­ем тех не­бес­ныя сла­вы оза­ряе­ми, вос­по­им им та­ко­вая:

Радуйтеся, слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим воспитати удостоившиися; радуйтеся, лу­ча­ми бла­го­да­ти Бо­жия осиянии.

Радуйтеся, благоухания духовнаго преисполненнии; радуйтеся, фимиам мо­литв ваших о всем ми­ре христианстем Бо­гу приносящии.

Радуйтеся, с Богородицею Мариею и Предтечею Иоанном у Пре­сто­ла Хри­сто­ва вы­ну предстоящии.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 12

Бла­го­дать Бо­жию и ми­лость нам подати, про­ще­ние же гре­хов и исправления жи­тия ниспослати просите нам у Гос­по­да, святии Богоотцы Иоакиме и Анно, и не престайте о нас пред ли­цем Вседержителя Бо­га моляще, яко стяжавшии к Не­му дерз­но­ве­ние многое. О сем усерд­но к вам при­па­даю­ще, яко присных предстателей и заступников на­ших, про­сим и благоумиленно зо­вем всех Твор­цу: Алли­луиа.

Икос 12

Пою­ще многомощное предстательство ваше к Бо­гу, Иоакиме и Анно праведнии, ве­ли­ча­ем возвеличившаго вас Хри­ста Гос­по­да, вос­пе­ва­ем и рожденную от вас Пренепорочную Его Ма­терь, вам же от усердия на­ше­го сия достодолжныя похвалы при­но­сим:

Радуйтеся, от востока и до запада препрославленнии; радуйтеся, стражие божественнии, неусыпно бдящии в мо­лит­вах к Бо­гу о всех вер­ных.

Радуйтеся, по­мощь вашу бла­го­дат­ную всяцей душе христианстей подающии; радуйтеся, во бла­гих мо­ле­ния и про­ше­ния бла­го­чес­ти­вых исполняющии.

Радуйтеся, ду­шев­ных и те­лес­ных не­ду­гов преизряднии и безмезднии целители; радуйтеся, благ вре­мен­ных и веч­ных всеусерднии и благоприятнии нам ходатаи.

Радуйтеся, святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно.

Кондак 13

О святии и праведнии Богоотцы Иоакиме и Анно! Мо­лим вас со усердием и лю­бо­вию, к подножию ног ваших при­па­даю­ще: умолите Гос­по­да Бо­га из­ба­ви­ти нас от по­ги­бе­ли веч­ныя, грешником уготованныя, да милосердием Бо­га на­ше­го спасаеми и вашими свя­ты­ми мо­лит­ва­ми споспешествуеми, бла­го­дар­ствен­но вос­по­им Ему ангельскую песнь: Алли­луиа.

Этот кондак чи­та­ет­ся трижды, за­тем икос 1-й «Ан­гел пред­ста­тель …» и кондак 1-й «Избраннии от че­ло­ве­чес­ка­го ро­да …».

Мо­лит­ва

О приснославнии Хри­сто­вы праведницы, святии Богоотцы Иоакиме и Анно, предстоящии небесному Пре­сто­лу Великаго Ца­ря и ве­лие дерз­но­ве­ние к Не­му имущии, яко от Пре­бла­го­сло­вен­ныя Дщери вашея, Пречистыя Бо­го­ро­ди­цы и При­сно­де­вы Ма­рии, воплотитися изволившему, к вам, яко многомощным предстателем и усердным о нас молитвенникам, при­бе­га­ем мы, греш­нии и недостойнии. Молите благость Его, яко да отвратит от нас гнев Свой, по делом на­шим праведно на ны движимый, и да безчисленныя прегрешения на­ша пре­зрев, обратит нас на путь по­кая­ния и на стезе за­по­ве­дей Сво­их да утвер­дит нас. Таже мо­лит­ва­ми вашими в ми­ре жи­вот наш сохраните и во всех бла­гих благое поспешение испросите, вся яже к животу и благочестию по­треб­ная нам от Бо­га дарующе, от вся­ких на­пас­тей и бед и на­прас­ныя смер­ти пред­ста­тель­ством вашим нас избавляюще, и от всех враг ви­ди­мых и не­ви­ди­мых защищающе, яко да ти­хое и безмолвное жи­тие по­жи­вем во всяком бла­го­чес­тии и чис­то­те, и та­ко в ми­ре временное сие жи­тие прешедше, в вечный достигнем по­кой, иде­же вашим свя­тым умолением да спо­до­бим­ся Не­бес­на­го Царст­вия Хри­ста Бо­га на­ше­го, Ему­же со От­цем и Пре­свя­тым Ду­хом по­до­ба­ет вся­кая сла­ва, честь и по­кло­не­ние во ве­ки ве­ков. Аминь.