Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон Рождеству Пресвятой Богородицы (Каноны ко Господу и праздникам)

Песнь 1.

Ирмос:

Грядите, людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, яко прославися.

Грядите, вернии, Духом Божественным радующеся, Юже от неплодове днесь пришедшую человеков на спасение Приснодеву Отроковицу песньми почтим.

Радуйся, Чистая, Мати и Рабо Христа Бога, Яже первому Ходатаица блаженству, человеческий род, Тя вси достойно песньми славим.

Жизни раждается днесь мост, имже человецы воззвание падения, еже от ада, обретшии, Христа Жизнодавца песньми прославляют.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверди нас в Тебе, Господи, Древом умерщвлей грех, и страх Твой всади в сердца нас, поющих Тя.

Непорочно Богу пожившии, всех родисте Спасение, богомудрии родителе Зиждителя Рождшия и Бога нашего.

Всем жизнь источаяй Господь от неплодове произведе Деву, в Нюже вселитися изволи, и по Рождестве сохранив нетленну.

Аннин плод, Марию, днесь, Грозд рождшую живоносный, яко Богородицу воспоим, Предстательницу же всех и Помощницу.

Седален, глас 4.

Дева Мария и Богородица истинно, яко облак света, днесь возсия нам и от праведных предгрядет в славу нашу. Не ктому Адам осуждается, и Ева от уз свободися, и сего ради зовем вопиюще со дерзновением единей Чистей: радость возвещает рождество Твое всей вселенней.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах Господи, слух Твоего смотрения и прославих Тя, Едине Человеколюбче.

Воспеваем Тя Господи, верным спасительное пристанище подавшаго всем, Тебе Рождшую.

Тя Богоневесто, похвалу всем Христос яви и державу, поющим верно Твое таинство.

Неискусобрачная Владычице, Твоими молитвами избавляеми прегрешений, благоразумно вси Тя ублажаем.

Песнь 5.

Ирмос:

Сеннописанный мрак гаданий разорив и верных прибытием истины, Богоотроковицею, озарив сердца, и нас светом Твоим, Христе, настави.

Воспоим людие всех вину сущаго по нам быти Виновнаго: Еяже образу радовахуся сподобляеми пророцы, явленное спасение от Тоя плодяще.

От суха прозябение жезла иереева Израилю показа проразсуждение, и ныне светлость прозябших преславно светит, от неплодове всеславное рождение.

Песнь 6.

Ирмос:

Ко Господу от кита Иона возопи: Ты мя возведи из глубины ада, молюся, да яко Избавителю, во гласе хваления, истины же духом пожру Тебе.

Ко Господу в скорби неплодства возопиша Богоматере богомудрии родители и Сию в роды родов родиша, на общее спасение и похвалу.

Прияша Небесный дар от Бога достоин, Богоматере богомудрии родители, самех Херувимов превышшее носило, Слова и Зиждителя Родительницу.

Кондак, глас 4.

Иоаким и Анна поношения безчадства и Адам и Ева от тли смертныя свободистася, Пречистая, во святем рождестве Твоем. То празднуют и людие Твои, вины прегрешений избавльшеся, внегда звати Ти: неплоды раждает Богородицу и Питательницу жизни нашея.

Икос.

Молитва купно и воздыхание неплодства и безчадства Иоакима же и Анны благоприятное и во уши Господни вниде, и прозябе плод живоносен миру. Ов бо молитву на горе творяше, ова же в саде поношение ношаше, но с радостию неплоды раждает Богородицу и Питательницу жизни нашея.

Песнь 7.

Ирмос:

Купина в горе огненеопальная и росоносная пещь халдейская яве предписа Тя, Богоневесто, Божественный бо Невещественный в вещественнем чреве Огнь неопально прияла еси. Темже из Тебе Рождшемуся поем: благословен еси, Боже отец наших.

Твое в вещественных явлениих законоположник возбранися разумети и великое, Пречистая, таинство, не мудрствовати земноревностная образно наказуемь иногда. Темже, удивлься чудеси, глаголаше: благословен Бог отец наших.

Гору и Дверь небесную и мысленную Тя лествицу боголепно лик божественный пронарече, от Тебе бо Камень отсечеся не руками мужескими, и дверь, Еюже пройде Господь, Иже чудес Бог отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

В пещи отрочестей прообразил еси иногда Твою Матерь, Господи, образ же Сия из огня изымаше неопально входящия, Юже поем явльшуюся Тобою концем днесь, и превозносим во вся веки.

Яже к Богу нашего примирения предопределенная скиния еже быти ныне начинает, имущи родити Слова, нам дебельством Плоти явльшася, Егоже поем, из не сущих во еже быти Тем приемшии, и превозносим во вся веки.

Неплодства преложение мирское благих разреши неплодство и ясно чудо Христа показа, к земным пришедша, Егоже поем, из не сущих во еже быти Тем приемшии, и превозносим во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Яже прежде Солнца Светильника Бога возсиявшаго, плотски к нам пришедшаго, из боку Девичу неизреченно воплотившая, Благословенная Всечистая, Тя, Богородице, величаем.

Иже непокоривым людем из камене источив воду, благопокоривым же языком дарует от чресл неплодных плод на веселие нам, Тя, Богомати Пречистая, Юже достойно величаем.

Напраснаго древняго Отъятельницу осуждения и праматере исправление, Юже рода к Богу выну присвоения, к Зиждителю мост, Тя, Богородице, величаем.

Светилен.

От неплодныя днесь Анны цвет произыде, Богородица, вся благовония Божественнаго исполняющи концы мира, и радости всю наполняющи тварь, Юже поюще, достойно восхваляем, яко сущу земнородных превышшую.