Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Боголюбская» (первый) (Каноны ко Пресвятой Богородице)

Песнь 1.
Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Благоговеют пред Тобою, Богородице, Ангелов начальницы и святых чини честно служат Ти, праведнии красуются, князь же Андрей молится, и град Владимир похваляется светло. Мы же, грешнии, припадая к Твоей святой иконе, Боголюбивая, милости просим: озари наша сердца, Пресвятая Дево Богородице.

Князь Андрей вопияше со слезами: Пресвятая Царице Богородице, упование христианом, умоли Сына Своего, Христа Бога нашего, о державе Твоей, Ты бо изволила еси в пределех страны Владимирския обители Своей славно создатися во имя Твое, Боголюбивая.

Приидите, христоименитии людие, умы тайно очистившеся, притецем в храм Матере Христа Бога нашего, Боголюбимое место страны Владимирския яко Богоприятное селение видяще: в нем бо являет нам Свою милость Владычица.

Под кров Твой, Богородице Дево, прибегаем вси, роди человечестии: просвети, Боголюбивая, место святое торжества Твоего, и мы, грешнии раби Твои, молящеся Пречистей Твоей иконе, просим от Тебе прияти великия милости.

Песнь 3.
Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, Живый и Независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Заступница и покров граду Владимиру и всякому граду и стране, буди нам Помощница и прибежище, Боголюбивая, всех нас заступи, Госпоже Царице и Богородице, и во всяких злых местех верныя сохрани.

Приими хвалу от уст наших недостойных, о Пресвятая Богородице, Дево Боголюбивая, надеждо наша и похвало! Покланяемся Твоему преславному образу: мольбу приими о рабех Твоих.

Пречистеи руце Твои, Царице и Богородице, милостивно воздвигни к Сыну Твоему и Богу нашему, просящи отпущения согрешений наших, и житие наше исправи, и всякия благодати исполни нас и милости сподоби.

Пресвятая Дево, Мати Боголюбивая, сохрани рабы Твоя от всякия сопротивныя силы, и избави от всякия напасти, и радость миру сотвори душевную и телесную, и презри нам вся согрешения.

Седален, глас 2:

Моление теплое и стена необоримая, милости источниче, мирови прибежище, прилежно вопием Ти: Богородице Владычице, предвари и от бед избави нас, едина вскоре Предстательствующая.

Песнь 4.
Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Евангелия Христова Богогласный списатель Лука написа образ Твой чудный, Всенепорочная Владычице, и Младенца Ти Превечнаго на руку изобрази; святый же князь Андрей в нощном видении узревши Тя, молящуюся за ны, даде нам образ Твоего моления, к Немуже притекающия бед и напастей избавляеши.

О Пресвятая Дево Богородице, Ты изволила еси изыти из Греческия страны в чудотворнем образе Твоем и доити до святаго места, идеже и явилася еси князю Андрею; он же, моляся Тебе, со слезами вопияше: Пресвятая Дево Богородице, избави нас от всяких бед и скорбей.

На Тя упование возложихом, Боголюбивая Мати Дево, Предстательницу Тя живота тверду и непоколебиму стяжахом, моли о нас, рабех Твоих, Всещедраго Бога.

Ты еси похвала и венец святым всем, вси на Тя по Бозе надежду возложихом и Тебе молимся, Боголюбивая Царице, Божия Мати, Помощнице грешным и спасение рабом Твоим.

Песнь 5.
Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Всякое место, Пресвятая Дево Богородице, Своею милостию просвещаеши, граду же Владимиру и месту Боголюбимому великая похвала и утверждение, в бедах сущим скорая Помощница.

Проповедует преславно величия Твоя Лавра, яже во Твое имя начало прия, Мати Божия Боголюбивая, хвалят молебницы, и величают чудотворный образ Твоего моления о нас, и глаголют: утверди, Господи, обитель сию.

Приспе днесь память твоя, княже Андрее, радуется преславный град Владимир и Боголюбимое место красуется, зовуще: Пресвятая Дево Богородице, спаси нас и избави от всякия нужды и печали.

Марие, златая кадильнице, страсти пагубныя отжени от нас и утверди нас непоколебимых, Пресвятая Дево Боголюбивая, не имамы бо иныя помощи, разве Тебе, Владычице.

Песнь 6.
Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Пришествием честнаго образа Твоего, Царице Богородице, освятила еси место Боголюбимое, на немже обитель Свою от древних лет сохраняеши, идеже и нас сподоби Тебе пети чистыми сердцы.

Не ужасайся, княже Андрее, и не дивися, видев образ Пречистыя Богородицы, от Греческия страны изшедший, доити же града Ростова не изволивший: се бо дойде до места святаго, свыше пронареченнаго, и подвиже вопити тебе к Преблагословенней: о Всемилостивая! моли о нас Сына Своего, Христа Бога нашего.

Воздвигнем руце свои горе и вознесем хваления Господеви: се бо воистинну прииде Пречистая Дева и Богородица Боголюбивая: вся озаряя верныя Божественною Своею иконою.

Храм живый и освященный сущи, Пренепорочная, Пребезначальное Слово плотию родила еси, безсловесия мир избавльшее, избави и нас от напастей Твоими молитвами, Боголюбивая.

Кондак, глас 3.

Дево и Мати Боголюбивая, Царице Марие Богородице, Милостивая Ходатаице к Сыну Своему и Богу нашему за ны, рабы Твоя! Ты, Отроковице, благоизволила еси Твоему пречудному образу, егоже написа Богоглаголивый Лука, первее от страны Греческия, потом же и от царствующаго града Киева изыти, по умолению благовернаго князя Андрея, и явити милость Свою новопросвещенным людем страны сея, но, не изволивши достигнути града Ростова, возлюбила еси пребывати в пределех Владимирских, идеже и явилася еси верному рабу Твоему, князю Андрею, молящися о людех Твоих Сыну и Богу Твоему, якоже древле святому Андрею в храме Влахернстем. Темже святый князь Андрей, новописав Тебе, Молитвенницу о людех Твоих, остави нам сей молитвенный лик Твой, Боголюбивая Мати, и основа обитель в месте Твоего явления, из неяже от чудотворныя Твоея иконы и по всей стране Российстей милость, и помощь, и исцеление подаеши с верою приходящим к Тебе: нас бо ради молиши, Богородице, Превечнаго Бога.

Тропарь, глас 1.

Всепетая и Всесильная Царице Богородице, Мати всея твари Содетеля, христианская Надеждо и Заступнице, печальных Утешение, ненадеющихся и отчаявшихся скорое Надеяние, молим Тя, милостива буди нам грешным и не остави раб Своих, и не отрини моления верных, в скорбех и бедах, пред честным образом Твоим избавления требующих. О Владычице, благая Помощнице! Ризою Твоею честною нас защити и от всех зол избави, молящи Сына Твоего, Христа Бога нашего, да спасет душы наша, яко Милосерд.

Песнь 7.
Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Боголюбивому житию первоначальник и наставник, княже Андрее, был еси и молебно подвизался еси пред пречудным образом Божия Матере: светлейши бо солнца возсия пречестная икона Пресвятыя Богородицы, Ейже молися спастися нам.

Херувим и Серафим превышши явилася еси, Богородице: Ты бо едина прияла еси Невместимаго Бога во утробе Своей и благоволила доити образу Твоему Боголюбимаго места. Мы же, раби Твои, вси вернии, песньми Тя ублажаем.

Пресвятая Госпоже Дево Богородице, Мати Христа Бога нашего, всяко можеши нам быти Помощница, посетившая чудным образом Твоим Боголюбимое место сие, Боголюбивая Владычице, посети и нас и не остави, якоже Сама веси, с верою приходящих к Тебе.

Приступи к чудному образу Боголюбивыя Богоматере великий князь Андрей и, простер руце свои, взем яко безценное сокровище, и возвести отцу своему, како чудесно из Вышеграда посети место Боголюбимое.

Песнь 8.
Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Приими моление наше, Пречистая Богородице, сохрани и заступи от всякаго зла и не отрини нас от Своего честнаго образа: Тя бо имамы Молитвенницу теплу, и стену тверду, и покров нерушимый, и земли нашей великую похвалу и утверждение.

Радуемся душею и веселимся сердцем, взирающе на образ Твой, Пресвятая Богородице Боголюбивая, имуще Тя державу непобедимую и утверждение непоколебимое, надежду, и упование, и душам нашим спасение.

Помощница еси в скорбех, и в напастех, и бедах и в темницах избавление, на брани и в ратех заступление, Богоотроковице Чистая, и избавление, всем верным человеком и похвала, и граду нашему великое утверждение.

Песнь 9.
Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Се Тебе, Пресвятая Царице Боголюбивая, посылается с Небесе Архангел Гавриил, Царя всех и Бога провозвестити пришествие и возгласити Тебе: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

Радуйся, Мати Дево, радуйся, Пречистая, приятелище Божие, радуйся, свещниче Света, Адамово воззвание и Евино избавление, горо святая и преславная и священный чертоже.

Ты еси похвала христианом, Владычице, Ты оружие на враги и стена, к Тебе прибегаем, Тя и ныне на помощь призываем: Госпоже Царице Богородице, спаси и сохрани правоверныя люди Твоя, Боголюбивая.

О Всемилостивая христианом Помощнице! Не может Тя воспети достойно ум человеческий и ангельский, яко всея твари Честнейшую, Небесных и земных сил славнейшую, всех бо Творца родила еси и Бога. Но, о Владычице! приими милостивно наше моление, всегда бо на Тя надеемся.

Светилен.

Теплое заступление в бедах, и Помощницу нашу, и к Богу примирение, Еюже тли избавихомся, Богородицу, вернии, ублажаем.

Слава, и ныне: Тя Предстательницу имамы, грешнии, о Пресвятая Дево: Ты благопременна сотвори Сына Твоего и Бога нашего матерними Твоими молитвами.