Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Троеручица» (Каноны ко Пресвятой Богородице)

Песнь 1.

Ирмос:

Твоя победительная десница боголепно в крепости прославися: та бо, Безсмертне, яко всемогущая, противныя сотре, израильтяном путь глубины новосоделавшая.

Дивны Твоя чудеса, Владычице Богородице, Яже исцели усеченную руку десную преподобному Иоанну Дамаскину, еюже по исцелении песнотворение написа в прославление имене Твоего, и вси, таковому чудеси дивящеся, вопиют: радуйся, Преблагословенная, в болезнех наших исцеление.

Владычице Богородице, извлеки мя из глубины напастей и бед, прибегаю и аз под кров Твой и заступление, да не изыду посрамлен и лишен милости Твоея, слезящий пред чудотворною иконою Твоею, на нейже три руки изображены в славу Бога Вышняго.

О Богоблаженная и Многоименитая Дево Мати, источник милосердия и щедрот, аз имею к Тебе веру велию, надежду известную и любовь сердечную, отврати всякия напасти от раб Твоих, славим бо тричисленное и нераздельное на иконе пречистых рук Твоих явление, имиже Ты Святую Троицу во единстве прославляеши.

Владычице Дево, кто не удивится всечестныя Твоея иконы троеручному явлению, сладостно бо зрети, како Ты премудро Триипостасное Божество прославляеши, скоро услыши, Пречистая, моление наше и защити рукою Твоею, юже третию яви нам на заступление.

Песнь 3.

Ирмос:

Едине, ведый человеческаго существа немощь и милостивно в не воображся, /препояши мя с высоты силою, еже вопити Тебе, Святый, одушевленный храме неизреченныя славы Твоея, Человеколюбче.

С высоты Афонския Горы повсюду блистает богатство милосердия Твоего, Владычице Богородице, от святыя иконы, юже троеручно яви на прибежище верным, мы же к Тебе воззопием: о Мати и Дево! избави нас от огня, и меча, и всех бед, Преблагословенная.

Безмерную Твою милость на мне славословлю и величаю в песнех благодарных чистым сердцем и усты, яко избавила еси мене всех напастей и бед и не допустила еси погибнути до конца. И аз Тебе, Владычицу Богородицу, и чудеса образа Твоего величати и прославляти не престану во веки.

Высота велика Афонския Горы, но явление и чудеса иконы Твоея неизреченно превыше горы, и благодать Божия в ней, яко море неизчерпаемое, приходящим верою: приемлют бо утешение и в напастех избавление; подаждь, о Преблагословенная Дево, и мне, бедствующему, защищение скорое.

Ты еси всех скорбящих прибежище, и обидимых Заступница, и нерушимый покров в бедах страждущих. Темже, припадая, вопием Тебе, Дево Пречистая: приими моление наше, от всея души честную и преисполненную щедрот икону Твою почитающих.

Седален, глас 5.

Яко возлюбила еси паству Твою, Богорождшая Мати, благоволи даровати ей святую пречестную Свою икону, на нейже Премудрость Триипостасную в пречистых руках Своих прославляеши, и подаеши познавати в Троице Единаго Бога, и многая чудеса от иконы Твоея верою и любовию Тя призывающим являеши, и паству Свою ограждаеши, и подаеши всему миру спасение и утверждение.

Песнь 4.

Ирмос:

Гору Тя, благодатию Божиею приосененную, прозорливыма Аввакум усмотрив очима, из Тебе изыти Израилеву провозглашаше Святому во спасение наше и обновление.

Обновим сердца верою, зряще во Афонстей Горе новое Владычицы Богородицы троеручное явление. Всяк, недоумевающе о сем, токмо молящеся, Тебе вопиет: о Мати и Дево, приими моление наше и подаждь милость и защищение, и исполни язык и сердца верных достойнаго Ти хваления.

Радостною трубою Афон во вся концы земли гласят: приидите и видите дела Божия, како Пречистая Дева на иконе в руках Своих являет Троичный вид Божества, имиже держит Любовь и Милосердие, восписуем сугубо в сердцах наших радостную песнь достойнаго Ея хваления.

Яко сподобися преподобный Михаил Малеин благодать явно от Тебе, Владычице Богородице, улучити, сподоби и мене, Всепречистая, зрети и разумети, како Ты Святую Троицу на иконе в руках Своих прославляеши, да восписую в сердце моем Твой образ и молю Тя: отверзи язык мой и исполни его достойнаго Тебе хваления.

Грядите, людие, ко Афону днесь, еже принести моление Приснодеве Чистей Богородице пред чудною Ея иконою, тричисленно и нераздельно пречистыми руками изображающую единую силу Божества, на сию же враги наша зрети не могут, мы же, вернии, взирающе на оную, вопием: отверзи нам уста пети песнь достойнаго Тебе хваления.

Песнь 5.

Ирмос:

Просветивый сиянием пришествия Твоего, Христе, и осветивый Крестом Твоим мира концы, сердца просвети светом Твоего Богоразумия православно поющих Тя.

Афонская Гора преисполнися святынь, на нейже явися и прославися святая Твоя, Владычице Богородице, икона, красящаяся излиянием от нея благодати во исцеление скорбящих, и вси таковому чудеси дивятся, яко три пречистыя Твоя руки нам яви.

Сияет доброта, блистают, яко солнечныя лучи, от Твоея святыя иконы различная чудеса, низпосли мне, о Преблагословенная, покров и заступление Твое от врагов, губящих мя, тии бо от руки Твоея погибнут, яко третию на иконе изъяви нам на заступление.

Преславное чудо зрится, Всенепорочная Дево, на иконе Твоей: во образ Святыя Троицы руки Своя яви и познание подаеши рабом Твоим, яко двема держиши Держащаго вся, третиею же защищаеши во всех напастех верно прибегающих к Тебе, мы же, вернии, вопием: радуйся, Заступнице наша Всенадежная.

О, неизмеримая глубина рождества Твоего! О, неизреченное богатство милосердия Твоего! яко безмерныя печали и напасти в радость нам твориши, призывающим Тя в нужде и обстоянии, подаждь же милость Твою в страшный День Суда и испытания дел человеческих.

Песнь 6.

Ирмос:

Обыде нас последняя бездна, несть избавляяй, вменихомся, яко овцы заколения, спаси люди Твоя, Боже наш, Ты бо крепость немощствующих и исправление.

Во Афон радостно вси притецем зрети явление иконы Владычицы Богородицы, яко славит Небеснаго Творца в Троице Трисолнечное естество и нас Тройческому покланятися учит Божеству Ейже, припадая, со слезами вопием: о Дево Пречистая, отверзи наша уста и исполни сердце вопити Тебе песнь достойнаго хваления.

Утешение велие обретох души моей в бедах и напастех – прибегати к Тебе, Богородительнице, и аз к цельбоносней Твоей иконе со слезами вопию: не презри, Богородице, слез и воздыхания моего и возведи от печалей в радость, яко и Афон радостно ликовствует, имуще честный образ Твой троеручнаго явления.

Владычице, мира спасение, верных надежда, покров и заступление, всеусердно припадая к Тебе, вопием: покажи на нас, погибающих, силу и благодать цельбоносныя святыя иконы Твоея, избави нас всех напастей, да не престанем величати Тебе, Заступницу в печалех верную.

О Всенепорочная Дево! Божественное проречение уст Твоих исполнися, еже о рождении преподобнаго Михаила Малеина прежде предрекла еси, радуется вся земля о Божественней силе Твоей, веселится глас празднующих непрестанно, зряще Твоего лица доброту неизреченную, весело воспевающе: радуйся, Дево, христиан похвало.

Кондак, глас 8.

Днесь веселое наста ныне Твое торжество, Богомати Пречистая, вси вернии исполнишася радости и веселия, яко сподобльшеся изрядно воспети предивное явление честнаго образа Твоего и рождшагося из Тебе Младенца, истинна же Бога, Егоже двема рукама объемлеши, и третиею от напастей и бед нас изымаеши и избавляеши от всех зол и обстояний.

Икос:

Ангелов Творца, истиннаго Света Христа, неизреченно из Тебе, Богомати, возсиявшаго, на иконе чудесне яви и тричисленным Своим изображением пречистых рук Твоих вся концы земли удиви, темже благодарственно дерзаем вопити Тебе сице: радуйся, по человечеству двема рукама Сына и Бога объемлющая; радуйся, по Божеству третиею рукою от напастей и бед нас избавляющая; радуйся, страждущим в печалех помогающая; радуйся, болезни вскоре исцеляющая; радуйся, яко Тобою защищаемся от врагов сильных, помышляющих на ны злая; радуйся, сохраняющая от всех зол и обстояний.

Песнь 7.

Ирмос:

Тебе, умную, Богородице, пещь, разсмотряем, вернии, якоже бо отроки спасе три Превозносимый, мир обнови, во чреве Твоем всецел, хвальный отцев Бог и препрославлен.

О Мати Бога Вышняго, призри на моление верою к Тебе прибегающих: врази на мя ополчишася, изостриша меч свой, уязвити мя хотяще. Ты же, яко Защитница наша, отыми поношения человеческия и напрасныя клеветы, на Тебе надеюся, Ты бо моя крепость и защищение.

Ненавидящии мя, творяще обиды, ниспускают стрелы лукавствия, хотяще мя зело уязвити, аз же, Пречистая Владычице, взирая на икону Твоего троеручнаго явления, юже дарова нам яко стража на враги, приношу Тебе моление: защити, Всепетая, рукою Твоею мене, погибающаго.

Владычице Богородице, сокруши злыя врагов на мя помыслы и клеветы устави, избавляющи неповинныя от скорби, имамы бо, Пречистая Дево, Твою икону, благодати преисполненную, врагов устрашающую и верно прибегающих к Тебе увеселяющую.

О Дево Пречистая! Смири сердца злых человек, обидящих и ненавидящих мя, и враждебно клянущих загради уста, да посрамятся врази и узрят Твою сопротив борющую силу, се милостивно Ты нас посещаеши и залог благодати – икону Твою яко стража на враги даруеши.

Песнь 8.

Ирмос:

В пещи отроцы Израилевы, якоже в горниле, добротою благочестия чистее злата блещахуся, глаголюще: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Услыши моление мое, Владычице Всепетая, облегчи бремя бед моих и напастей, яко да возмогу воздати Тебе обеты, яже в печали глаголаша уста моя, славлю бо толико чудесное явление святыя иконы Твоея, возведи мя рукою Твоею из глубины бед в радость, воспевающа и превозносяща Тя во веки.

О Преблагословенная Дево! Егда приспе день светлаго торжества – явления пречуднаго образа Твоего, тогда Афонская Гора красится, яко приемлет многобогатный дар во ограду свою зари Божественныя. О Дево, озари сердца наша светом Божества, Егоже в руках Твоих на иконе прославляеши, поющих и превозносящих Тя во вся веки.

Ужасом объяти быша и недоумеваша о сем, како три руки на иконе нам яви, но токмо радостно вопием: о Владычице Дево, единой Тебе сие достойно есть – двема рукама Сына и Господа держати, а третиею верныя от бед избавляти, поющих и превозносящих Тя во вся веки.

Поют Тя вси земнороднии и славословят силы Небесныя, яко Матерь Христа Бога нашего, Ты бо, седящи на честнем престоле близ Пресвятыя Троицы, во образ Ея и три руки на иконе яви, моли Ю о нас, Пречистая, избавитися нам мук, да возрадуются вси, поющии и превозносящии Тя во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Образ чистаго рождества Твоего огнепалимая купина показа неопальная; и ныне на нас напастей свирепеющую угасити, молимся, пещь, /да Тя, Богородице, непрестанно величаем.

Безмерно насладихся щедрот и благодеяний Твоих аз, Дево Пречистая, и воспеваю Тя благодарственными песньми пред иконою Твоею, на нейже зрится чудо чудесем: третия пречистая рука Твоя, на помощь и защищение Тя призывающим.

В песнех благодарных не престану величати Тя, Всепречистая Дево Богородице, яко неисчетныя щедроты низпослала еси, проповедуеши всем чудеса цельбоносныя Твоея иконы, яко подаеши в болезнех исцеление, в напастех избавление, Ты бо еси покров всем прибегающим.

Удивила еси всех воистинну, Пренепорочная Дево, заступлением и покровом Твоим, врази мои отступиша от мене, вместо печали радость ми дарова, и аз радостно вопию, яко цельбоносная Твоя икона дивная чудеса показа, да вси ведуще, яко Ты еси Заступница всем прибегающим.

Виждь, Владычице Богородице, неможение мое, недоумеваю бо воспети милосердие Твое на мне, подаждь обновление сердцу моему достойно воспети Тебе песнь, толико чудному на иконе пречистых трех рук Твоих изображению, Ты бо еси Неложная Заступница христиан.

Светилен.

Гора Афонская вопиет: грядите, людие, к неистощимому источнику – цельбоносней иконе Владычицы нашея Богородицы прияти щедрот множество, вси бо прибегающии получают неисчетно дары целебныя и вопиют: воистинну Ты еси, Дево Благословенная, всем крепость, держава и защищение.