Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Югская» (Каноны ко Пресвятой Богородице)

Песнь 1.

Ирмос:

Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

О Троице Вседержительная и Единице Трисолнечная, душу мою, и сердце, и ум, молю, просветивши и благодатию освятивши, к Божественней Твоей любви, Преблагая, возведи и настави благочестно пети благосердие Приснодевы Благословенныя.

Благаго Царя Благая Мати, Иже всем благопослушная в прошениих и всесильная в благодеяниях! Благодать света Твоего и нам возсия и облагодати днесь, о Богоблагодатная, песнь Тебе пети начинающия.

Ликом ангельским виновно есть радости Твоего, Владычице, настоящаго торжества славословие, сии бо днесь движутся к похвалению, мы же, бреннии, что Ти принесем? – точию усердная благодарствия.

Архангельский глас поем Ти: радуйся, Чистая. Аще и недостойни есмы, за благость убо сей приими, Владычице, светом милости Твоея нас просвещающи и благодать всем подающи.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей в начале Небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят, паче Тебе, Едине Человеколюбче.

Грядите, вернии, на преславное видение, зрите на высоте благолепно сияющу пречистым Своим образом Деву Пречистую, нас благодатно посещающу, благоверно поющих: несть пречисты, паче Тебе, Владычице.

Освящается, Богородице, Твоею благодатию всяк ум верных и возвышается чудным иконы Твоея пришествием. Юже благочестно почитающих и Тебе верно славящих сподоби, Владычице, нас, рабов Твоих, Вышнего причастия.

Даждь нам ненаветно Небесную шествовати стезю, Богоневестная, на Божественная деяния нас укрепляющи, яко да Твоим, Дево, заступлением злокозненнаго пути уклоньшеся, присносущныя славы будем общницы.

Ангелов Творца, истиннаго Света, Христа, неизреченно из Тебе, Богомати, возсиявшаго, лучами омраченныя наша души и сердца просвети и благодатию Твоею, о Благодатная, освяти, к Горняго света рачению наставляющи.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Творец всех и Создатель, вседержительною силою носяй всяческая, образом Своим Божественным и Твоим, Дево, днесь чудоносным преславно прииде, на руку Твоею, Чистая, носимь, на спасение человеком и исцеление.

Неизреченному Божию дарованию – иконе Света Христа и Пречистыя Девы, приидите, вернии, поклонимся и с любовию припадем, вопиюще: низпосли, о Благодателю, рождшия Тя ради Приснодевы Благосердыя, благодать и милость нам, рабом Твоим.

Ангелов Царице, мысленный Кивоте законнаго паче Кивота, пречистый Твой образ неизреченными чудесы и благодатьми Бог украси и прослави и Ангелом почитати Того повеле, с нимиже о нас Ему, о Всепетая, молися, славящих спасительное Его смотрение и Твое, еже бо нам спасение улучити.

Яже по благодати дарованная, от Бога Помощнице нам всем, христианом, Того моли, Всеблагая и Всенепорочная, яко да презрит наша безчисленная согрешения и избавит пламеннаго томления, и тьмы кромешныя, и муки всякия.

Песнь 5.

Ирмос:

Утренюет дух мой к Тебе, Боже, от Отца рожденному неизреченно и воздвигнувшему рог спасения нам.

Ты, о Благодатная, в милостивном Твоем днесь благоволении боголепным явлением страну нашу благодатно просветила еси и таинственное света Твоего просвещение миру низпослала еси, к свету Вышния славы, Богородице, верныя возводящи.

Омрачихомся помыслы, отягчихомся грехи, недоумеем светоносныя благодати и милости Твоея исповедати, Владычице, но, о Пресвятая Дево, просвети нас и обогати таинственными Твоими даровании Божественных желаний, к свету праваго пути направляющи.

Благочестно отвсюду, о Богомати, к пречестней Твоей иконе притекающия, и усердно покланяющияся, и верно везде Тя призывающия предвари, от бед всяких спасающи, и лютых недуг избавляющи и духи лукавыя прогоняющи, тишину и здравие подающи всем, Владычице.

Лютыми помышлении и скверными воспоминании от лукавых врагов, стужаемых зельне, не остави нас, ниже презри, Богородительнице, но осени, Твоею благодатию, покрывающи от сих, и заступающи, и спасающи от всех их навет, о Богоблаженная.

Песнь 6.

Ирмос:

Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Аер пространный и земля наша, Царице, в преславном Твоея иконы пришествии чудес и Божественных даров благодатию Твоею исполнися во утверждение благочестия и всех верных, Всепетая, еюже днесь и супостаты низлагаются и славящии Тя крепце утверждаются.

Граде Божий, селение святое, Дево Богоневестная, сохрани от сопротивных нахождения и от всех навет вражиих святый дом Твой и вся грады и страны христианския, любовию поющия Тя и верно почитающия пречистый образ Твой.

Освящение, здравие и спасение всегда подавай душам же и телесем нашим, о Мати Божия, благочестно покланяющимся иконе Твоей Божественней, и усты и сердцем благоговейно со страхом целующим, и верою от души Тя присно славящим.

Державный покров и стену необориму, стяжавши Тя, Приснодево Богородице, упование на Тя с Богом возлагаем, вернии, и прилежно молим: силою Твоею стрелы вражия и козни вся бесовския немощны, яко младенчески, покажи и недействительны, крепкая наша Помощнице.

Кондак, глас 8:

Притецем, людие, к Деве и Богородице Царице, благодаряще Христа, Бога нашего, и, к Тоя чудотворней иконе умильно взирающе, припадем и возопием Ей: о Владычице Марие, присетивши страну сию Твоего честнаго образа явлением чудесно, спасай в мире и благовременстве страну нашу и вся христианы, наследники показующи Небесныя жизни, Тебе бо верно зовем: радуйся, Дево, миру спасение.

Песнь 7.

Ирмос:

Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда. Сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице, ликующе, пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Ангелом говейный образ Твой, Владычице, неизреченною присно благодатию сияет и силою, днесь бо того даровании земныя просвещаеши, и к Небесным наставляеши, и к вечному животу устрояеши за неизглаголанную Твою благость, Богоблагодатная.

Твоего боголепнаго явления, и преславнаго иконы пришествия, и чудес пучины, Чистая, витийствующих уста никакоже возмогают исповедати. Мы же, грубии, что возглаголем? Точию помилуй и спаси нас, о Всемилостивая Владычице.

Известная верных Помощнице и всех благих Подательнице, приими нас, верно припадающих и любовию вопиющих Ти: помилуй нас, Госпоже, помилуй нас, якоже днесь, тако и во оный век буди нам Помощница и Заступница.

Мати Божия Милосердая, милости Твоея двери днесь отверзи нам и от уст мысленных волков исхити, хотящих нас поглотити и до конца погубити, помилуй, молим Тя, о Владычице, помилуй, не отврати посрамленных раб Твоих.

Песнь 8.

Ирмос:

Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Преславная днесь поюще, любезно Ангелом говейной Твоей иконе покланяемся, благоговеюще, о Госпоже Царице, славящия Тя божественною Твоею благодатию осени, и на враги укрепи, и отечество наше мирно соблюди.

Радости вина, Всеблагословенная, радуйся, Всенепорочная, радуйся, Благодатная, держава наша, и ограждение, и спасительное прибежище, спаси ны, рабы Твоя, не имущия паче Тебе к Богу помощи, на Тя бо надеемся и Тебе поем во веки.

Едину Тя жизни нашея стяжахом с Богом Хранительницу и крепку Надежду спасения. Молим Тя, о Благосердая, и по кончине ходатайствовати не престай о нас, яко да будущих стязаний избавимся и милостива обрящем Сына Твоего и Бога в День Судный.

Песнь 9.

Ирмос:

Ужасеся о сем Небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски и чрево Твое бысть пространнейшее небес Тем Тя, Богородице, Ангелов и человек чиноначалия величают.

Проста пути по аеру светоприятному икона Твоя, Владычице, стезю проходящи богодвижимо и светолепно, неизследимы стези творящи, верныя в поднебесней благодатию озари, верою вопиющия: воистинну чистейши всех еси, Дево Чистая.

Слова витийством превысоких Твоих, Чистая, чудес никакоже по достоянию украсити удобны есмы, точию усердие молим Тя, Царице, да молиши Сына Твоего, Владыку и Царя всех, даровавшаго нам Тебе, Преславную Помощницу, сподобити нас Небеснаго Своего Царствия.

Песнь благодарственнаго пения за неизреченное Твое милосердие, о Богоблагодатная, от нас приими, прошения наша в пользу исполняющи, и к высоте Горней всех возведи, верно бо Ти зовем: воистинну вышши всех еси, Дево Всенепорочная.

Роди вси, радостно блажим Тя, Богородице, яко радости вся ны исполнила еси преславным пришествием иконы Твоея, Пречистая. Ейже днесь поклоняющеся, умильно молим Тя: не забуди, Владычице, Твоих рабов, сподобити в будущем веце избранных радости.