Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Каноны Пресвятой Богородице пред иконой «Нечаянная радость» (Каноны ко Пресвятой Богородице)

Песнь 1.
Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Отверзшая двери милосердия Божия архангельское приветствие Тебе приносившему, не затвори и от нас утробы человеколюбия Твоего, Тя воспевающих.

Чудно бысть житие Твое на земли, Преславная Мати Дево, но Небесное Твое жительство чуднейше есть: непрестанно бо являеши чудеса матерняго Твоего милосердия Тя воспевающим.

Сына, от Отца безлетно раждающагося в последняя лета, зачала еси осенением Духа Святаго, вечную радость миру родивши.

Радуйся, море, потопившее фараона мысленнаго — диавола. Радуйся, каменю, напоивший жаждущих жизни духовныя, даровала бо еси роду человеческому Избавителя плененных и Наставника заблуждших.

Ин. глас 2.
Ирмос: Моисейскую песнь восприимши, возопий, душе: Помощник и Покровитель бысть мне во спасение, Сей мой Бог, и прославлю Его.

Работы вражия избавила еси весь род человечь, Спаса всему миру родивши, Егоже моли от наветов лукаваго и нас спасти.

Буди в напастех наших Ходатаица и Предстательница о нас к Сыну Твоему, Пресвятая Дево, да, тех избывше, прославляем Его со Отцем и Святым Духом.

Ангел и Архангел превысшая и всея твари честнейшая, Ты еси великая Предстательница рода христианскаго.

Песнь 3.
Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Тя усердно песнословящих утверди в житии добродетельнем и Рождшагося от Тебе усердно моли, да не лишени будем венцев славы грех ради наших.

Паче всякаго беззаконна человека в житии своем Сына Твоего грехи прогневляем, но, о Мати милосердая, буди о нас Ходатаица.

Да сподобит нас венцев славы в Божественней Своей славе седяй со Отцем и Святым Духом Иисус Человеколюбец, рождейся от Тебе и власть имеяй человеком оставляти грехи.

Радуйся, Дево, невместимаго Бога во чреве вместившая, и Того яко Младенца носившая, и сосцы Твоими питавшая.

Ин.
Ирмос: Утверди мя, Господи, Боже мой, да не похвалится враг мой о мне: Ты бо еси, Господи, утверждение мое, и прибежище, и сила.

Моления наша услыши, Мати Дево, и вонми воздыханиям нашим, и о нас молитву к Сыну Твоему сотвори.

Яко милосердая, вонми молитвам нашим и даруй нам от злых и лютых обстояний и печалей избавление.

Бурю житейских треволнений наших утоли и злыя страсти наша прожени, Пречистая, да в тишине и безстрастии Тя прославляем.

Людие Божии, приидите, ныне восхвалим Небесную Царицу, с Небесе святаго Своего на ны призирающую и нас к Небесным возводящую.

Седален, глас 5:

Теплая Предстательнице и непобедимая, упование известное и непостыдное, стено, и покрове, и пристанище прибегающим к Тебе, Приснодево Чистая, Сына Твоего и Бога моли со Ангелы умирение дати миру, и спасение, и велию милость.

Песнь 4.
Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Спаса всему миру рождшая, и Сама спасаеши, Мати, от бед и печалей житейских Богородицу Тя исповедающих.

Исцели вся лютыя и неудобь исцельныя болезни наша, Мати Сына и Избавителя, на Крест грехи наша вознесшаго.

Ипостасная Премудрость, Бог Слово избра Тя в жилище Свое, Сего усердно моли, да спасет нас имиже весть судьбами.

Радуйся, Невесто прекрасная, добрая. Радуйся, Голубице Чистая. Радуйся, Мати Еммануилева, Богородице Приснодево.

Ин.
Ирмос: Пою Тя, слухом бо, Господи, услышах и ужасохся: до мене бо идеши, мене ища, заблуждшаго. Тем многое Твое снизхождение, еже на мя, прославляю, Многомилостиве.

Аще и недоумеет язык наш восхвалити Тя по достоинству, обаче, любовию к Тебе движими, от всего сердца и от всего помышления нашего славим и хвалим Тя, всех благих Ходатаицу.

Глубины морския кто изследит? Кто же возможет исчислити и Твоя великия нам милости и щедроты?

Отче, Господи Небесе и земли! коликое благодарение принесем Тебе, зане благую и сильную Ходатаицу роду христианскому даровал еси.

Длани Твоя простерши к Рождшемуся из Тебе, Премилосердая Мати, не престай о нас моляся, да молитвами Твоими Небесных и земных дарований сподобимся.

Песнь 5.
Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Небо и земля удивляются, зряще милосердие Твое к роду христианскому, преславная Мати Дево, и к самым долу поверженным грешником нисходиши, Всеблагая.

Спаси от зол и скорбей рабы Твоя, Богородице, и мир Божий, превысший всякаго мира земнаго, подаждь рабом, Тя воспевающим.

Родила еси умиротворившаго Горняя и дольняя и сего ради на землю Сошедшаго, от Отца же и Духа Святаго не разлучившагося.

Радуйся, Царице Небесе и земли. Радуйся, превысшая Ангел и Архангел. Радуйся, яко Тобою Иаковом предвозвещенный к нам Примиритель сошел есть.

Ин.
Ирмос: Просвещение во тьме лежащих, спасение отчаянных, Христе, Спасе мой, к Тебе утренюю, Царю мира, просвети мя сиянием Твоим, иного бо, разве Тебе, бога не знаю.

Архангел Гавриил, с Небесных слетев кругов, принесе Тебе радость Благовещения, сему неизреченному Божию совету послуживши, дивная в женах, и Сама приносиши радость всем, верно Тя песнословящим.

Радость воистинну нечаянную всему дольнему и Горнему миру даровала еси, зане от Тебе происшедый умиротвори и соедини Горняя с дольними, Егоже ныне моли вражды и нестроений нам избавитися.

Яд греховный от древняго праотца во весь род человечь привниде, но от Тебе Рождейся вся очисти, освяти и спасе, Егоже ныне моли греховных страстей и безместных дел нам избавитися.

Щедроты Твоя к нам неисчетны, и благости Слова и Сына Твоего подобятся, и сие вемы и добре вемы, но что воздадим Тебе о них, Премилосердая Мати Дево?

Песнь 6.
Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Священное торжество ныне духовно совершающе, приидите, празднолюбцы, воспоим песньми Богоматерь, прославляюще Сына, даровавшаго толикую благодать Матери Своей.

Призри на пение рабов, Богородительнице, врагов видимых и невидимых смиряя вознесенную гордыню и на смиренныя изливая высокия милости Твоя.

Ты еси корень, от негоже произыде жезл Иессеев, Христос, Человек от дому Давидова и Бог, Отцу и Духу Соприсносущный.

Радуйся, Мати Обрадованная. Радуйся, прекраснейшая всех дщерей человеческих. Радуйся, благородная отрасль Богоизбраннаго рода Давидова.

Ин.
Ирмос: Во глубине греховней содержимь есмь, Спасе, и в пучине житейстей обуреваемь, но, якоже Иону от зверя, и мене от страстей возведи и спаси мя.

Ада, и смерти, и тления Рождеством Твоим спасла еси род человечь, тем Тя всяко колено Небесных и земных по долгу ублажает, яко Матерь Разрушителя ада и смерти Свободителя.

Грех ради наших не отвратися от нас, Дево Пресвятая, но молитвами Твоими свобождение от ада и вечныя смерти нам исходатайствуй.

О, в колицей лености, коликом нерадении о спасении нашем все житие наше иждиваем! Кая мука, кий пламень предлежит нам! Но, о Мати, данною Тебе благодатию и нас спаси.

Огнь Божественный, Христа, неопально на руку Своею носила еси, сего ради, ныне предстоящи пред Престолом огнезрачным славы Его, моли, да воспламенит нас к благих деланию.

Кондак, глас 6:

Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице. Ты нам помози, на Тебе надеемся и Тобою хвалимся, Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Икос:

Не ввери мя человеческому предстательству, Пресвятая Владычице, но приими моление раба Твоего: скорбь бо обдержит мя, терпети не могу демонскаго стреляния, покрова не имам, ниже где прибегну, окаянный, всегда побеждаемь, и утешения не имам, разве Тебе, Владычице мира. Упование и предстательство верных, не презри моление мое, полезно сотвори.

Песнь 7.
Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Презрела еси вся красная мира, Чистая, Единому Богу возжелавши послужити, Емуже воспевала еси: отцев Боже, благословен еси.

Нас, всесовершенно благочестивым отроком не последующих, но прилепляющихся твари паче, неже Творцу, настави, Владычице, единому Богу служити и воспевати: отцев Боже, благословен еси.

Даниил умныма очима предузре Тя, Христе, в камени нерукосечнем, разрушившем суетная царства человеческая, во спасение поющих Тебе со Отцем и Духом: отцев Боже, благословен еси.

Радуйся, Горо, благодатию Божиею приосененная, от неяже отсечеся камень, Богом Отцем положенный во главу угла Церкве Своея, Христос, Емуже поем: отцев Боже, благословен еси.

Ин.
Ирмос: Купина в горе огненеопальная и росоносная пещь халдейская Яве предписа Тя, Богоневесто: Божественный бо Невещественный в вещественнем чреве Огнь неопально прияла еси. Темже из Тебе Рождшемуся поем: благословен еси, Боже отец наших.

Творец и Зиждитель всех, Бог Слово в последняя лета во утробу Твою вселися, Преславная Богоотроковице, и вся научи воспевати: благословен еси, Боже отец наших.

Скорби, беды, болезни от многаго множества грехов наших, яко воды морския, внидоша до глубины душ наших, но на Твою надеющеся, Богомати, помощь, не отчаяваемся, Сыну Твоему взываем: благословен еси, Боже отец наших.

Кто возглаголет силу Твою на Небеси, юже дарова Ти от Тебе Происшедый? Кто и на земли слышаны сотворит вся хвалы Твоему великому покрову и заступлению земнородных, воспевающих: благословен еси, Боже отец наших.

Отроковице Чистая, Неискусобрачная! очисти наш ум от помыслов суетных и сердце наше от похотей лукавых, да чистыми душами и нескверными устнами Сыну Твоему воспеваем: благословен еси, Боже отец наших.

Песнь 8.
Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Слыши, Отроковице Дево Чистая, глагол, Гавриилом Тебе вещанный: родиши Сына, спасающаго воспевающих: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Плотию от Тебе происшедый спасл есть от огня отроков, верою зревших Его. Того моли и нас спасти, пламенем страстей жегомых, Сыну же Твоему воспевающих: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

В пещи Вавилонстей виден был еси, Христе, яко Ангел светоносный, зраком же Сыну Божию подобный. Тебе со Отцем и Духом поем: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Радуйся, купино, Моисеем виденная, в последняя же лета от корене Давидова происшедшая и Спаса всех неизреченно рождшая, Емуже поем: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Ин.
Ирмос: Велению мучителеву преподобнии трие отроцы не повинувшеся, в пещь ввержени, Бога исповедаху, поюще: благословите, дела Господня, Господа.

Руно орошенное, Гедеоном виденное, тайно прообрази Тя, Деву Матерь, осенением Духа Святаго Бога Слова неискусомужно родившую, Емуже поем: благословите, дела Господня, Господа.

Безумная ярость мучителя вверже благочестивыя отроки в пещь, огнем разжженную, но Сын Твой росою таинственною силу огня угаси. Сего умоли, Пресвятая, и нас огня вечнаго избавити и росоноснаго Царства славы не лишены сотворити, да тамо поем: благословите, дела Господня, Господа.

Егоже неизреченней тайне воплощения послужила еси, Егоже всею матернею любовию возлюбила еси, о Немже, на Кресте висящем, матерски рыдала еси, Сего моли и самых отверженных грешников не отринути, да и тии поют: благословите, дела Господня, Господа.

Славим и воспеваем Тя по долгу, Премилосердая Мати, Ты бо великая Заступница рода христианскаго и наша Преблагая и Скорая Помощница.

Песнь 9.
Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Бог, от Тебе воплотивыйся и к нам пришедый, содела чрево Твое Небес пространнейше. Дивное чудо: Невместимый во утробу Девы вмещается, да Сию поем во вся веки.

Неизреченно в последняя лета от Тебе Заченшагося моли, Богородице Дево, вся наша печали на радость преложити и света невечерняго нас сподобити, да Сию поем во вся веки.

Ты еси Престол славы Божия, Иезекиилем тайно узренный, яко Сына Божия, Отцу и Духу Сопрестольна, во Твою Пречистую утробу восприяла еси и Твоима матернима рукама носила еси.

Радуйся, храме одушевленный, в немже Бог плотию обита. Радуйся, кивоте, славою Сына Божия приосененный. Радуйся, Всеблаженная, Богородице Чистая, Приснодево.

Ин.
Ирмос: Невместимаго Бога во чреве вместившая и Радость всему миру родившая, Тя поем, Богородице Дево.

Пастыря Добраго, взыскавшаго овцу заблуждшую, миру даровала еси, с Нимже ныне соцарствующи, приведи к Нему и вся заблуждшая овчата.

Агнца, вземлющаго грехи всего мира, яви Тобою Отец, превосходяй всяк ум любовию к падшим во Адаме, пред Ним не престай моляся Кровию Сына Его нам освятитися и очиститися.

Со Отцем спрославляемый, с Духом сославимый, Сыне Божий, молитвами Рождшия Тя не остави нас, погибающих.

Иже от Тебе воплотивыйся и вочеловечивыйся постави Тя превыше всякаго ангельскаго чиноначалия, идеже предстоя, возведи и нас к Небесным высотам, греха всякаго изымающи.

Светилен.

Посетил ны есть Восток с высоты и дарова нам, яко пресветлую зарю, Тебе, Богородице, в скорбных обстояниих нечаянную радость нам подающую, грешных Ходатаицу.