Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон Ангелу Хранителю Иоанна монаха черноножного (Каноны прочие)

Песнь 1.

Ирмос:

Воду прошед яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Припев: Ангеле Христов, Хранителю мой святый, моли Бога о мне.

Неусыпаемаго Хранителя души моея, и предстателя живота моего, и наставника от Бога, егоже получих, пою тя Ангеле Божий, Бога Вседержителя.

Припев: Господи Иисусе Христе Боже мой, помилуй мя.

Хотяй всем человеком спастися, святыя Ангелы наставники и световодители приставил еси, Слове, человеком, руководствующыя нас к страху Твоему.

Нощию содержима мрачною, и темным мраком покрываемаго страстей, светом покаяния озари мя наставниче и предстателю, и Хранителю мой.

Слава: Студных помышлений во мне точит наводнение тинное и мрачное, от Бога разлучающее ум мой: еже изсуши, о заступниче мой.

И ныне: Тишина ты, Владычице, и пристанище обуреваемых в пучине греховней: темже к Твоему притекаю пристанищу, волнуемь бурею различных страстей.

Песнь 3.

Ирмос:

Небеснаго круга верхотворче Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, едине Человеколюбче.

Земленаго и бреннаго и перстнаго смешения имею бытие, темже земли пригвоздихся: но о предстателю мой, и наставниче мой, и избавителю, обрати желание мое к небесным.

В нощи и во дни лукавыми делы моими преогорчеваю, и оскорбляю, и раздражаю тя, и не хотяща отдалеча стояти, поборника моего понуждаю тя.

Печали и уныния повинный бываю, яко непокаянен пребываяй и неисправлен: темже мне даруй покаятися истинно, и радостотворити тя, Хранителя моего.

Слава: Зря невидимое лице Бога, на небесех седящаго, и призирающа на землю умно, и трястися ей творяща, моли спастися мне святый Ангеле.

И ныне: Ум и смысл и слово, дар Божий приях, яко да познав Владыку, делы почту добрыми: аз же страстьми дар обезчестив, Спасу досадих, Владычице, спаси мя.

Седален, глас 4:

Души моея Хранитель и телесе, избранный ми от Бога Божественный Ангеле, Богоподражательно презри всесвятый, вся прегрешения окаянныя души моея, избави льстиваго мя различных сетей, и общаго умилостиви Бога, да на суде подаст ми оставление.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование: не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив: тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Не помышляяй страшное судище, в немже имам Спасу предстати, и дати слово о всяком деле же и слове, ниже смерти безвестное во ум отнюд приемлю, неисправлен есмь, наставниче мой, не остави мене.

Прилежно всякую злобу соверших из млада, и не престах тя, заступника моего, преогорчевати беззаконными словесы и деяньми: но не озлобися, но пожди еще, вразумляя, и просвещая, и утверждая мя.

Слова Божия долготерпение подражаяй, пришедша, яко да в покаяние призовет вся грешныя, и ожидающа самовольное исправление, и не понуждающа: и ты наставниче мой, на мне долготерпеливно пребуди.

Слава: Далече от Бога грех мя отрину, неключимаго раба и недостойнаго: но Владыка мой Иисус восприят мя благоутробно, и приусвои: аз же толикую отметаяй Его благодать, еще оскорбляю и тя, Божий Ангеле.

И ныне: Яко воистинну Господь воцарися, царствием неотпадающим, и облечеся псаломски из Тебе Богомати в краснейшее благолепие, плоть святую, еюже смерть прият, и низложи ея царство.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго, но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Тя Хранителя стяжав, спребытеля, собеседника, святый Ангеле, соблюдающа, спутствующа, спребывающа, и спасительная предлагающа присно мне: кое прощение прииму неразумен сый.

Мнозем дерзновением престолу предстоя Вседержителя, и сликовствуя у Царя твари, многих зол моих подати ми прощение, защитителю мой, помолися.

Муки провидя и мучения ожидающая мя, и ожесточение мое и безумие и ослепление, милуя стенеши, и сетуеши, и дряхлуеши, посупления исполнен, избавителю мой.

Слава: Ниже ко единому часу, но ниже черте, или и сея кратши, оставих тя, благодетеля моего и Хранителя, о мне порадоватися и возвеселитися и взыграти, грехми присно срастлеваемый.

И ныне: Новый Младенец явися недомысленный от Тебе, Пренепорочная, ставилом дубравы, и горы мерилом разума поставивый: лик звездам исчитаяй, и капли росы, и ветров дыхание преложивый.

Песнь 6.

Ирмос:

Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Сохраняяй и ополчаяйся окрест мене, и стремления возбраняяй демонов, и тех зверовидная нахождения яже на мя, отреяй всегда, не престай Хранителю мой: тя бо имам тепла заступника.

Пречестное и благоуханное сый миро, не гнушайся моея смрадности, не отступи от мене даже до конца: но неотступен буди мне, Хранитель, присно: и солнце бо, места скверная преходя, не оскверняется.

Капли слезоточныя источити, покрывающаго водами словом своя высокая превыспренняя, благодать мне дати умоли предстателю мой, яко да теми очистится сердце мое, и узрит Бога.

Невещественне яко чист и невеществен предстоя чистому и невещественному, и к Тому стяжав богатое дерзновение и присвоение: Того моли прилежно, душу мою спасену даровати ми.

Слава: Да покрыет срам и студ студная и смрадная и мрачная лица вражия, егда смиренная моя душа от тела распрягается: туюже да покрыют, наставниче мой, светлая твоя и пресвященная крила.

И ныне: Святых святейшая Ангел, Херувим и Серафим превышшая: землеретный мой ум, земнаго и вещнаго желания превышши покажи, от земли к небесней любви возвысивши.

Кондак, глас 2.

Божий служителю, и Хранителю мой преизрядне, грешному присно мне спребывай, злодействия мя всякаго демонов избавляяй, и к Божественным стезям наставляяй, жизнь ходатайствуяй нетленную.

Песнь 7.

Ирмос:

От Иудеи дошедше отроцы, в Вавилоне иногда, верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Тмы окрест нападающих на мя разбойник невидимых, ищущих душу мою исторгнути и восхитити, огненным мечем твоим отгоняя державно, не оскудевай, Помощниче мой.

Егда хощет ми судити Судия, и Бог мой, и осудити мя, осужденнаго от совести, прежде онаго суда не забуди раба твоего, руководителю мой.

Вещество имея матерь, и брение отца, и праотца персть, и сих сродством, в землю весьма зрю: но даждь ми, предстателю мой, и горе воззрети когда, к небесной доброте.

Яко красен сый добротою, и сладкий и веселый солнцезрачный ум, светло предстани ми осклабленным лицем, и радостным воззрением, егда имам от земли взятися, наставниче мой.

Слава: Благоутробия ради милости, и множества ради многаго человеколюбия, твоих крил кровом Хранителю мой, покрый мя исходяща от тела: еже не видети мерзская лица демонская.

И ныне: Небесная врата, спасительная дверь, лествице умная, еюже Бог сниде, и человек взыде: небеснаго царствия щедротами твоими, Чистая, сподоби мя раба твоего.

Песнь 8.

Ирмос:

Седмерицею пещь халдейский мучитель Богочестивым неистовно разжже, Силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы благословите, священницы воспойте, людие превозносите во вся веки.

По Бозе тя приях от Бога заступника и руководителя, и помощника, и поборника, пресвятый Ангеле: темже не престай, молюся, и пестунствуяй, и наказуяй, и учай лепая мне деяти, и просветити ум мой, дондеже мя представиши Христу спасена.

Егда поставятся престоли, и книги разгнутся, и Ветхий деньми сядет, и судятся человецы, и Ангели предстанут, и земля восколеблется, и вся ужаснутся и вострепещут: тогда твое человеколюбие на мне покажи, и избави мя геенны, Христа умоляяй.

Ныне яко пчелы сот, невидимо окружают мя богомерзцыи губителие демони, яко хищницы птицы, яко лукавыя лисицы, и яко сыроядцы птиц плотоядных, окрест мене летают: покрый мя, Хранителю мой, якоже покрывает орел птенцы своя.

От очию слезы непрестанно текущыя, неоскудно токи даждь ми, всего мя омывающыя, от верху и до ногу, яко паче снега убелену ризу облек покаянием, в чертог Божий вниду, тя почитаяй Защитителя моего.

Христов храм сущее сердце мое, страстьми свиней умных житие соверших: но укрепи мя, помощниче души моея, очистити сие, покадити, окропити ароматы и миры молитв и чистоты, да паки будет храм Христов благоуханен.

Слава: Наставниче и Хранителю мой, и предстателю и избавителю мой, отчаянныя моея души блюстителю: егда трубный страшный глас имать мя от земли воскресити на суд, близ мене стани тогда тих и радостен, надеждею спасения отемляй мой страх.

И ныне: Премножеством благости туне мя помилуй, благоутробия Источник рождшая: милости бо достойное не имам что принести Тебе: благих бо моих никакоже требуеши, яко Благодателя и Спаса миру, неизреченно заченши Благодатная.

Песнь 9.

Ирмос:

Устрашися всяк слух, неизреченна Божия снизхождения, яко Вышний волею сниде даже и до плоти, от девическаго чрева, быв Человек. Темже Пречистую Богородицу, вернии величаем.

Да узрю тя одесную окаянныя моея души предстояща, светла и тиха, заступника и предстателя моего, внегда исчезати от мене нуждно духу моему, и ищущия мя пояти горькия враги отгоняюща.

Яко святый Божий служитель, и творяй его Божественная хотения, многим обогащаешися к нему дерзновением, святый Ангеле: темже тепле о мне Того умоли, яко да спасен тобою, воспеваю предстательство и покров твой.

Весь живот мой во мнозе претек суете, к концу приближихся: и молю тя Хранителя моего, буди ми защититель, и поборник непоборимь, егда прехожду мытарства лютаго миродержца.

Ума моего погрешения, заблуждения, пленения, лютости, и студомыслия нечистых и скверных помышлений, обращаяй в добрыя мысли, не престай, предстателю мой, во благая помышления, умиления разженныя родители.

Припев: Господи Иисусе Христе Боже мой, помилуй мя.

Победи моих злых, Иисусе Единородный Преблагий, благоутробием Твоим, безмерие и премножество, Твоего невещественнаго служителя Божественными молитвами: егоже ми приставил еси из младенства, яко Человеколюбец, Хранителя.

Слава: Всю мою по Бозе спасения надежду возложих на тя, Хранителя моего, и попечителя, и заступника, общую молитву к Богу о мне сотвори, смолебники приим Ангелов лики, и заступники.

И ныне: Возвыси рог благочестивых, и низложи варваров шатания, Богородительнице, необоримо спасающи сие стадо Твое, в немже великое Твое имя, и многославное, верно величается и славится.