Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Каноны благодарственные Богу о великой победе под Полтавою (Каноны прочие)

Песнь 1.
Ирмос: Твоя победительная десница боголепно в крепости прославися: та бо, Безсмертне, яко всемогущая, противныя сотре, израильтяном путь глубины новосоделавшая.

Трисветлое Едино Божество, исполни уста наша Всесвятаго Твоего Духа, да о сих возможем Тебе воспети песнь благодарственную, яже нам, Светодетелю, милостивно соделал еси.

Божественных чинов лики да станут ныне с нами и воспоют победительную песнь Богу, дивному и преславному в делех, Иже чудесно смири врагов наших вознесенную гордыню.

К похвалению Триипостаснаго Божества стецытеся, земнороднии, и аще не по достоянию, то по усердию воспойте неразделимую Троицу, толикая благая нам, недостойным, соделавшую.

Богородичен: Вместившая во утробе Девической невместимое Слово, Богородительнице, даждь нам слово хваления, да с Небесными силами воспоем Тя, предстательство страшное и непобедимое на враги во брани.

Ин, глас тойже.
Ирмос: Песнь победную поим вси Богу, сотворшему дивная чудеса мышцею высокою /и спасшему Израиля, яко прославися.

Терпя потерпех Господа, рцы, Россие, и внят ми, и услыша молитву мою, и исправи стопы моя, и вложи во уста моя песнь нову, Богу благодарственную, и узрят мнози, и убоятся, и уповают на Господа.

Боговещанный Давиде, ныне с доброгласными гусльми стани, и созови всех к торжественному православных пению, и воспой с нами Богу песнь победительную.

Словесем Твоим, Господи, утвердишася небеса и поведают славу Твою; темже словесем утверди уста наша, да и тыя возвестят славу Твою, юже нам даровал еси, Отче, и Сыне, и Всесвятый Душе.

Богородичен: Приими благодарственную песнь, Ходатаице благодати на Тя надеющимся, и мир испроси Церквам, отечество наше всегда неодоленно сохраняющи, емуже победу на враги даровала еси.

Песнь 3.
Ирмос: Утверди, Господи, Церковь Твою, юже стяжал еси силою Креста Твоего, имже врага победил еси и просветил еси вселенную.

Жезл силы послал еси нам, Господи, Крест Твой честный, и сим оружие вражие притупил еси; сему жезлу силы Твоея покланяемся и, покланяющеся, Тебе Самаго почитаем.

Моисей, крестообразно распростер длани, побеждаше Амалика; мы же, Крест Христов почитающе, победихом сопротивнаго силою на Нем Распятаго, Емуже победительная воспеваем.

Светосиянен Креста образ на небеси видев, царь Константин Максентия победи; сим же знамением и Петр, свейскаго Максентия низложив силу, Богу победителю благодарение возсылает.

Богородичен: Иудифе новаго Израиля, Богородительнице Марие, Ты еси похвала, и веселие, и честь наша, Ты бо укрепила еси сердце наше на разорение новаго Олоферна.

Ин, глас 4.
Ирмос: Лук сильных изнеможе, и немощствующии препоясашася силою, сего ради утвердися в Господе сердце мое.

Воистинну Крест Твой, Господи, оружие непобедимое есть: сим бо враг наш и посмеятель силы Креста низложися, мы же победители явихомся.

Вознесен змий исцели от змиев угрызеныя; вознесен Христос на Крест уврачева от змия и от льва свейскаго угрызеныя, Тому слава и благодарение со Отцем и Святым Духом.

Покланяемся подножию Твоему, Господи, яко свято есть, сим бо врагов наших подножие ног наших положил еси, вознесл же еси главу нашу, юже Тебе приклоняем, да будет всегда подножие ног Твоих.

Богородичен: Не уповаша, Владычице, на Тя беззаконнующии, но уповаша на язык велеречив, на язык человеч, темже, Владычице, челюсти их сокрушила еси, уповающим на Тя пособствующи.

Седален, глас 5:

Трисолнечный свет славословим и просте Троице ныне поклонимся, яко просвети нас и помилова и воздаде соседом нашим седмерицею в недро их поношение их, имже поносиша нам, сохраняющи овцы пажити Своея от похищения ненасытнаго зверя.

Богородичен: Радуйся, стено твердая почитающим Тя. Радуйся, падение не покланяющимся Тебе. Радуйся, возведение православных людей, Богородице, воистинну уповающих на Тя, молитвами Твоими избавляющи нас от бед всяческих и от прегордых враг.

Песнь 4, глас 6.
Ирмос: Удивися Твой разум от мене, услышавшу преславная веления смотрения Твоего, укрепися же возлюблением Твоего схождения: Ты бо моея нищеты не отверглся еси.

Да не будет нам девять прокаженных мужей подражати неблагодарствию, но, преславно победивше Господем нашим Иисус Христом, с самарянином на ногу Его ниц падаем, хвалу Ему воздающе.

Небеса поведают славу Божию, мы же должни Пресвятое Имя Его превыше небес превозносити, яко сниде с Небес спасти во брани помазанныя Своя.

Четырех животных, окрест престола Божия стоящих, возгласим песнь сию: Свят, Свят, Свят Господь Бог Вседержитель, врагов наших победивый.

Богородичен: Руно, орошенное благодатию Божиею, Мария, одоление над свеями содела, якоже прежде Гедеону на Мадиама. Той убо, по Бозе победительная воспевающе, глаголем: радуйся, заступление православным христианом, еретиком же низложение.

Ин, глас 2.
Ирмос: Хранитель твердый и незыблемое утверждение Ты еси, Христе, надеющияся на Тя неуклонны утверждая нас извести, в твердом Твоем основании надежды и веры.

Двадесять и четырем старейшинам подражающе, падем пред седящим на Престоле и поклонимся Живущему во веки веков: сим бо престол российский не подвижеся вражиими наветы.

Кто победи льва свейскаго, изшедшаго от нырища своего, ищуща кого поглотити? Се победил есть Лев, Иже сый от колена Давидова, Егоже прославляем непостижимую силу.

Аще и Агнец еси непорочен и смирен сердцем, Христе, но Твоею кротостию лев лютый упразднися, Тебе убо со старцы припадаем и глаголем, спасение седящаго на престоле Бога нашего и Агнца.

Богородичен: Кивот древний, износим в полки, побеждаше иноплеменников, позлащенный Духом кивот – Мария, победи врагов наших, нас же защити от смертоносныя язвы, Юже яко Матерь Божию почитаем.

Песнь 5, глас 7.
Ирмос: Роса, иже от Тебе, Христе Боже, исцеление верным нам явися: земли же нечествующих злочестиво падение обещается, темнее от нощи утренююще, песнь Ти приносим.

Ведом Бог во всех делех Своих, наипаче же в тяжестех, егда заступает, знаемь есть; Егоже и мы в тяжестех познавше заступление, егда разгна враги наша, благодарственную песнь Ему приносим.

Отверзоша на ны уста своя, яко лев восхищаяй и рыкаяй; Ты же, Господи, не удалил еси помощи Твоея от нас, сокрушив членовныя львом.

Повемы Имя Твое братии нашей и посреде Церкве воспоем Тя, яко спасл еси нас от уст Львовых, вознося, яко единорога, рог православных.

Богородичен: В бедах сущим близ Ты еси, Дево Чистая, темже, к Тебе прибегающе, пременение во всех скорбех обретаем, Владычице, Тобою и ныне спасохомся от стреляния вражия.

Ин, глас 6.
Ирмос: Неизреченныя Твоея силы и содержительныя всех премудрости Твоея устрашаюся, помышляяй, и вопию Ти, Блаже: на враги да вознесется, Христе, рог мой.

В нощи коварств объята нас, яко лев, готов на лов, но предвари Господь и запя им: посла с Небес Сампсона Своего и растерза челюсти львом.

Боящиися Господа, восхвалите Его, яко не уничижи, ниже негодова молитвы смиренных, ниже отврати лице Свое от нас, и, егда воззвахом к Нему, услыша нас.

Слава Тебе, Иже во святых живеши, хвало Израилева, на Тя уповаша отцы наши, и избавил еси я; и мы воззвахом и спасохомся, уповахом и не постыдехомся.

Богородичен: Купиною горящею и несгараемою прообразованная, Ты нас посреде огня ратнаго неопальных сохраняла еси, пречудная Мати и Дево Богородительнице, того ради от рода в род воспевати Тя не престанем.

Песнь 6, глас 5.
Ирмос: Обыде мя бездна, гроб мне кит бысть, аз же возопих к Тебе, Человеколюбцу, и спасе мя десница Твоя, Господи.

Испытуете, языцы, откуду нам сила на сильнаго? Не слышите ли наперсника Господня, глаголюща: сия есть победа – побеждшая мир вера наша.

Иже рече: еще имате веру, яко зерно горушно, речете горе сей: прейди! и прейдет, и ничтоже невозможно будет вам, Сей ныне подаде силу во брани верующим во Имя Его.

Иже Петру на мори подаде руку, Сей и ныне во время ратнаго волнения Петра ят за руку и изведе его от печалей многих.

Богородичен: Девора пророчица, судящая древле Израилеви, изыде на брань и победи Ханаана, Сисара же в бегство сотвори. Сниде и с нами на брань Девора новаго Израиля – Мария и таяжде сотвори, да будет прославляема от всех родов.

Ин, глас 2.
Ирмос: Возопих в скорби моей ко Господу Богу моему, и посла Спаса мира, и избави от тли живот мой.

Возопи Россия в печали своей ко Господу, глаголющи: кто возможет крепкаго сего врага победити? Бог же отвеща и слово делом утверди, яко вся возможна суть верующему.

Верою древний заградиша уста львом, избыша острея меча, быша крепцы во бранех, обратиша в бегство полки чуждих; тоюжде верою Господнею и нам ныне подобная сотворити дарова Всесильный Господь, Тому слава во веки.

Благодарим Тя, Христе Боже наш, яко на камени основал еси Церковь Твою, и не падеся ветром и волнениям нашедшим, и врата адова еретическия силы не одолеша ей.

Богородичен: Благословенна Иаиль в женах Израилевых, яко разби главу Сисара; благословенна еси от всех родов, Марие Богородице, яко главы хульныя сисаров нынешних пресекла еси, сохраняющи стадо Свое невредимо.

Кондак, глас 2:

В Вышних живый и на смиренныя призираяй, Иже не дал еси вепрю от дубравы озобати и уединенному дивому поясти винограда Твоего, утверди, Боже, еже соделал еси в нас, призри с Небесе и виждь, и посети виноград сей, и соверши его, егоже насади десница Твоя.

Икос:

Радуйся, Богом насажденный новый винограде Господень, Святая Церкви, егоже насади в богопокоривой земли Российской десница Вышняго. Радуйся, яко простре розги твоя до моря и даже до рек отрасли твоя. Радуйся, яко твердым оплотом огради тя и осенением благодати сохрани невредима от всех зверей дивиих, исходящих от нырищ своих на поядение и попрание твое. Радуйся и ты, вертоградарю православный, с прочими делательми винограда Христова, прогнавший и поразивший ныне помощию Вышняго льва свейскаго, устремившагося на похищение плодов сада твоего. Радуйтеся, вси древеса, благочестием и славою процветающии, и, благодаряще Богу, рцыте паки: утверди, Боже, еже соделал еси в нас, призри с Небесе, и виждь, и посети виноград сей, и соверши его, егоже насади десница Твоя.

Песнь 7, глас 4.
Ирмос: Отец наших Боже, не посрами нас, но даруй нам со дерзновением вопити Тебе: благословен еси, Боже отец наших.

Якоже древле триех отроков, такожде и нас, посреде огня вражия стоящих, за благочестие невредных сохранил еси, врагов же пояде пламень. Темже со отроки Тебе вопием: благословен еси, Боже отец наших.

Да о Имени Иисусове всяко колено поклонится, Небесных и земных, и преисподних, и всяк язык исповесть, яко Господь Иисус Христос сотвори с нами милость, благословен Бог отец наших.

Во Имя Иисуса Христа Петр хромаго смиреннаго воздвиже и утверди; во Имя Тогожде Иисуса Петр ныне гордо ходящаго охроми и крепкаго обезсили. Благословенно Имя славы Твоея, Господи.

Богородичен: Преобразуемо Рождество Твое, Богородице, отроки в пещи спасло есть; собывшее же ся ныне врагов наших ратный пламень угаси. Тому покланяющеся и Тебе, Начальницу нашего спасения, величающе, глаголем: благословен Бог отец наших.

Ин, глас 5.
Ирмос: Прехвально есть и препрославлено имя Твое, Господи, Боже отец наших, во вся веки, и препрославлен, яко праведен еси о всех, яже сотворил еси нам.

Образа злата божески не почетше, победиша гордыню Навуходоносорову преславнии отроцы; мы же, Божественныя иконы благочестно почитающе, подобное свейское высокоумие смирихом: благословен Бог отец наших.

Паде Навуходоносор, образ свой, аки Божий, почитати повелевающий; падоша свеи, образы святых поругающи. Мы же, обоих нечестию сопротивоборцы, силою Вышняго победихом: благословен Бог отец наших.

Равно сонному видению Навуходоносорову помышляше король свейский, и паде на него камень, и здание умышления его разсыпа, и все мечтание исчезе: благословен Бог отец наших, сотворивый тако.

Богородичен: Ты еси гора, от неяже отторжеся Камень и разсыпа здание мечтания вражия, Преблагословенная Богородице Марие, Тебе убо по Бозе, яко падеся супостат наш, благодарение возсылаем, воспевающе: благословен Бог отец наших.

Песнь 8, глас 1.
Ирмос: Премудростию и Словом вся составльшаго Бога, от языков и варваров избавльшаго нас, отроцы, пойте, священницы, прославите, людие, превозносите во вся веки.

Забы лев естества своего устав, еже ловити во ограде своей, дерзне внити в пределы чуждыя. Темже и уловлен есть от Господа, о сем Господа прославите во вся веки.

Петр апостол рече: супостат наш диавол, яко лев. Петр же российский виде супостата льва, яко диавола, вниде бо в державы Российския, но ничтоже, кроме рыкания, сотвори, низложен бо и изгнан Господем нашим, Егоже превозносите во вся веки.

Камо, изгнан, бежиши, супостате? В стадо агарянское, полки своя в поражение и в плен оставив; о сем мы воспоим Господа и превозносим во вся веки.

Богородичен: Предваривши вскоре и предстоящи тепле, Дево Богородице, зело одержимых нас лютыми обстоянии от печали свободила еси, о сем да поют Тя священницы, людие превозносят во вся веки.

Ин, глас 3.
Ирмос: Ангелами немолчно в Вышних славимаго Бога, небеса небес, земля, и горы, и холми, и глубина, /и весь род человеческий, песньми Того, яко Создателя и Избавителя, благословите и превозносите во вся веки.

Со Ангелы немолчно славословим силу Твою, Господи, еюже низложил еси силы вражия, и быша яко прах пред лицем ветра, и путь их тьма и ползок, и Ангел Господень погоняя их лютым падением.

Ополчишася Ангели Твои, Господи, окрест нас, и ничтоже успеша противу нас силы вражия. Темже, Тебе припадающе и благодаряще, молим: огради нас и в будущая времена святыми Ангелы Твоими.

Како быша в запустение? Внезапу исчезоша, яко соние востающаго. Ты, Господи, умножил еси на нас величествие Твое и, обращся, утешил еси нас, за льщения их положил еси им злая, внегда разгордешася.

Богородичен: В скорбех утешение, в напастех и в бедах Предстательницу Тя, Мати Божия, стяжавше, печалей наших избавихомся; тем Тя по долгу, яко Матерь Божию и Заступницу рода христианскаго, величаем.

Песнь 9, глас 1.
Ирмос: Сотвори державу мышцею Своею, низложи бо сильныя со престол /и вознесе смиренныя Бог Израилев, в нихже посети нас Восток с высоты и направил ны есть на путь мира.

Вскую полагаете оружие супостаты? На се ли внесосте е в страны наша, да якоже Голиаф своим мечем поражен есть, тако и вы от своего оружия пострадаете.

Познаете на конец, яко оружие ваше не спасет вас, того ради е повергосте. Рцыте убо с нами, яко Господь спасает во брани: благоволит Господь в смиренных и уповающих на милость Его.

Познахом и мы, Господи, яко не оружием нашим спасохомся, но десница Твоя и мышца Твоя, еюже врази наши побеждени покоришася.

Богородичен: Нелестно упование и помощь имуще Тя, Богородице, наветов вражиих не убояхомся, они же не имуще Твоея помощи, смятошася. Тако да трепещут вси, не призывающии Тя на помощь, раби же Твои ничимже устрашаеми пребудут.

Ин, глас 8.
Ирмос: Да умолчат еретиков собрания, не истинно Богородицу исповедающих Тя, ибо свыше Тя пророцы предпроповедаша Матерь быти Божию и Ходатаицу рода нашего. Тем Тя, Дево, величаем.

Господь Саваоф вождь бе полков наших, Сей устраши врагов наших, яко им, многим числом сущим, оружие трепетным от рук испаде, еже приемше, Господа сил величаем.

Нам ли кланяетеся, супостати, ихже уничижисте? Не нам, но Имени Господню с нами дадите славу, Иже немощныя мира избра, да посрамит крепкая, и уничиженная избра и не сущая, да сущая упразднит.

С нами Бог, разумейте, языцы, и покаряйтеся, яко с нами Бог, и более безумно не дерзайте: аще бо паки возможете, и паки побеждени будете, яко с нами Бог.

Богородичен: Не умолчим никогда, Богородице, силы Твоя глаголати, недостойнии: аще бо Ты не бы предстояла молящи, кто бы нас избавил от толиких бед? Ктоже бы сохранил до ныне свободны? Не отступим, Владычице, от Тебе, Твоя бо рабы спасаеши присно от всяких лютых.

Ексапостиларий:

Воздал еси соседом нашим седмерицею в недра их поношение их, имже поносиша нам, Господи, мы же, людие Твои и овцы пажити Твоея, Тобою сохраненнии и прославленнии, исповемыся Тебе, Боже, во век, в род и род возвестим хвалу Твою.