Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон священномученику Ермогену, патриарху Московскому и всея Руси (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Песнь возслем, людие, чудному Богу нашему, свободившему Израиля от работы, песнь победную поюще и вопиюще: поим Тебе, единому Владыце.

Ведущии воскликновение, пойте и величайте святителя великаго и, взирающе на кончину его, подражайте вере его.

Обилие благодати обитает в раце мощей твоих, святителю Ермогене, еяже ради прославляем тя, яко новоявленна чудотворца, и просим исцелений.

Начало премудрости — страх Господень, научивый и тя, святителю, работати Господеви с трепетом и радоватися пред лицем Его. Даждь и нам, по молитве твоей, положити сие начало благое.

Многи скорби праведным, и от всех их избавит я Господь. По словеси сему бысть житие твое, святителю. И се, ныне радуешися на небесех и радуеши всех, чтущих память твою.

Испытаяй свидения Божия был еси, святителю, в законе бо Христове поучался еси день и нощь, и оправдания Господня права суть, в селения бо праведных всели тя Господь.

Заповеди Господни от юности возлюбил еси и предания святых отец даже до смерти соблюл еси, святителю, и ныне с ними сопрославляеши Бога, Егоже моли, да спасет тобою души наша.

Егоже возлюбил еси и Емуже ревностно поработал еси, ныне с лики святых воспеваеши и молишися за ны.

Богородичен: Молитвеннице теплая, Заступнице рода христианскаго, приими мольбы от нас, прилежно призывающих и молящихся Тебе: покрый страну нашу православную покровом Твоея благости.

Песнь 3.

Ирмос:

Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси свет омраченных, и поет Тя дух мой.

Лета древняя помянух, и поучихся во всех делех твоих, святителю, и обретох ведение, како жити в мире сем, от святых отец и от житий святых вразумляяся.

Епископ мудрый людем и царству был еси, святителю, уподобился еси мужу, смотрящу лице бытия царства православнаго в летописех древних, якоже в зерцале, поучающуся премудрости Православия во днех древних.

Господи, Господь наш, яко чудно имя Твое по всей Руси. Господь посмеется врагом нашим. Господь заступник наш. — Сию правду живописал еси, святителю, поучая роды родов, яко летописец православныя Руси.

Людие поучитеся, людие умилитеся, вразумляюще себе самех в пениих и песнех духовных, имиже прославил есть святитель Ермоген Заступницу рода нашего.

Аще не Господь созиждет дом, всуе трудишася зиждущии. Сию истину внушал еси, святителю, стражем земли нашея, да не осуетятся помышлении своими и да не всуе мятутся.

Священник церкве святителя Николая был еси, Ермогене, и, возгревая дар, живущий в тебе, велию любовь Богоматере стяжал еси, Еюже от славы в славу даже до небесе влеком был еси и в селениих праведных вселился еси.

Уподобился еси купцу, многоценен бисер обретшу, егда икону Богоматере от земли подъял еси, яко сокровище благодати, нищия духом обогащающее.

Богородичен: Сказание чудес Твоих, Богородице, еже написа святитель Ермоген во славу иконы Твоея Казанския, воздвизает всю Русь православную присно прибегати к Тебе во всех обстояниих и прилежно молити: Пресвятая Богородице, помогай нам.

Седален, глас 8.

Возшед на высоту небесную, и божественными оттуду, отче, озарився сиянии чудес, пресветел воистину явился еси православней Руси пастырь, нам в напастех сый предстатель непобедим; темже преславно враги победив, лжу инославия отгнал еси, и царство православное спасл еси от погибели, Ермогене. Моли Христа Бога, грехов оставление даровати чтущим любовию святую память твою.

Слава, и ныне, богородичен: Святителю Ермогену подражающе, почтим пресветлую икону Богоматере, яко источник неисчерпаемый исцелений, и ублажим Матерь Бога Вышняго, яко Деву и едину в женах, без семене рождшую Бога плотию.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Возвестите во языцех дела Божия, яже явил нам есть Господь Вседержитель от иконы Своея Матере, — рекл еси, святителю, — да не рекут языцы: где есть Бог их, в Негоже веруют? и да заградятся уста их.

Ята бысть землею, но не удержанна, икона Пречистыя, да будет во утверждение новопросвещенным, блуждающим же во тьме неведения, во откровение света истины, якоже мудрствует о сем святитель Ермоген.

Ты еси изрядное пение чудес Пренепорочныя, ты еси утверждение немощствующих в вере, ты еси просвещение омраченных тьмою неверия, и поет тя дух мой.

Иго благое и бремя легкое подъял еси, Ермогене, егда образ ангельский восприял еси, да приидеши в возраст мужа совершенна.

Тебе, одеющагося молитвою, яко ризою, добродетелей подвижника, Спасова обитель видя, зело радовася: грядет бо священно-архимандрит обновити обитель и утвердити благочестие.

Ермолаю тезоименитый, усовершился еси, Ермогену же, сожительствуя, уподобился еси, и се, яко светильник немерцаяй, поставляешися на свещнице Казанския Церкве.

Лепо есть премудрому немудрыя просвещати, сильному о Господе немощныя укрепляти, лепо есть святительствовати Ермогену, вся могущему о Христе Иисусе.

Богородичен: Яко Госпожу, Царицу и Владычицу, заступающу всех нас, в державный Твой покров прибегающих, поет Тя святый Ермоген, с нимже приими и наша моления и спаси души наша.

Песнь 5.

Ирмос:

Утренююще вопием Ти: Господи, спаси ны, Ты бо еси Бог наш, разве Тебе, иного не вемы.

Егда был еси в Казани, неведущия истиннаго Бога просвещал еси и работати Единому Богу научал еси. Сего ради со апостолы радуешися, приемля награду благовестника Христова.

Ревностию Божиею по славе дивных во святых: Гурия, Варсонофия и Германа поревновал еси, Ермогене, и, тех молитвами вспомоществуемый, в обители святителей преселился еси, предстоя Единому Пастыреначальнику, Егоже моли спастися всем нам.

Милуя, наказывал еси и, наказуя, миловал еси, святителю, и сею мудростию ограждал еси от волков хищных новопросвещенная чада твоя и вся овцы твоя.

Оплотом воли царевой, ревнующия по православию царства, немощныя в вере ограждал еси и к попечению о спасении царства во Христе Иисусе царя Феодора призывал еси, указуя царству спасительное преображение.

Град Москва и с ним вся Русь плакася горько, самозванну повелителю воцарившуся и в нечестие облекшуся, ты же един, яко крепкий поборник, сему нечестию противостал еси и веру Православную со дерзновением исповедал еси.

Ермогена исповедника, иже не убояся прещения смертнаго и словес жестоких от нечестиваго врага, песньми ублажаем.

На Негоже радующеся взирают чини ангельстии и вси святии, Тому предстоиши ныне, Ермогене, и яко исповедник ходатайствуеши присно за Русь православную.

Богородичен: Адамово воззвание, Пренепорочная Дево, с Тобою Господь и Тобою с нами Бог, разумейте сие, языцы, и покаряйтеся.

Песнь 6.

Ирмос:

Ризу мне подаждь светлу, одеяйся светом, яко ризою, многомилостиве Христе Боже наш.

Собора освященнаго избранием и повелением царским возшел еси, святителю, на престол патриаршия власти, да спасеши Русь, напастьми многими обуреваему.

Веры нелицемерныя исповедание непоколеблемое начертал еси, святителю, рукою твоею и сию веру пред лицем всея Церкве в соборе Успения Пречистыя исповедал еси, да узрит вся Русь камень истинныя веры, на немже созиждется царство и утвердится в Православии.

Язык твой — трость книжника скорописца, имже заградишася уста грешнича и уста льстиваго, и усмирися мятеж нечестивых.

Тьму лжи, яже бысть окрест престола царскаго, разгоняя словом истины, и на борьбу с изменниками православное воинство благословляя, изнесл еси на стогна града Москвы покров от чудоточных мощей царевича Димитрия, да возвестится правда Божия и да укрепится страна Православная.

Аще царь благочестив, — рекл еси, святителю, — и по вере православней поборатель, благословите о нем Господа и возлюбите его, и в страсе Божии повинуйтеся ему и покаряйтеся.

Яко древо при исходищих вод, был еси у престола благодати, святителю, осеняя прохладою утешения и многоплодием правды царя православныя Руси.

И проповедуеши, и обличаеши, и призываеши, и молишися, и молитися во всех храмех повелеваеши, святителю, о спасении и о умирении страны Православныя.

Богородичен: Богородице Дево, упование христианом, покрый, соблюди, сохрани и спаси Русь, прибегающу ко Твоему заступлению.

Кондак, глас 6:

Темницею и гладом изнуряемь, даже до смерти верен пребыл еси, блаженне Ермогене, малодушие от сердец людей твоих отгоняя и на общий подвиг вся призывая. Темже и нечестивых мятеж низложил еси и скиптры царства утвердил еси, да вси зовем ти: радуйся, заступниче Российския земли.

Икос:

Приидите, православнии людие, песньми ублажим пресветла светильника Церкве Российския, непоколебима столпа веры православныя, тепла молитвенника и предстателя за землю нашу, крепка стоятеля противу врагов, строгаго обличителя на предателей и разорителей православнаго царства, добраго пастыря, душу свою за овцы своя положивша и сего ради венцем славы от Господа венчанна, к немуже припадем, верою и любовию зовуще сице: радуйся, великий в иерарсех Российских святителю Христов отче наш Ермогене.

Песнь 7.

Ирмос:

Отроцы Богочестивии в Вавилоне, образу златому не поклонишася, но посреде пещи огненныя, орошаеми, песнь воспеваху, глаголюще: превозносимый отцев и нас Боже, благословен еси.

Огнем лютыя злобы опаляема, пещи огненней уподобилася есть православная Русь во дни разорения и мятежа лютаго, силою же словес твоих, святителю, орошаема и до днесь поет православно: отцев и нас Боже, благословен еси.

Глас в соборе Успения Пречистыя слышан бысть: покайтеся о злобе вашей, врази царю православному и Богови, ибо Богом венчан есть на царство и Богом царствует во утверждение Христовы правды, поюще Господеви: отцев Боже, благословен еси.

Отец всея Руси в дни скорби и обстояний явился святитель Божий Ермоген: сего ради призывайте его и пойте с ним имени Всевышняго: отцев и нас Боже, благословен еси.

Молитеся и поститеся, и изменитеся в новаго человека, одеяна в добродетели боголюбия и благочестия, да подаст всем нам Господь мир и любовь, земли нашей крепкое единение, стране победу на враги и одоление.

Любовию к царю согреваяйся и ревностию по вере паче огня разгораяйся, попалял еси, святителю, терния грехолюбиваго мятежа, обновляя и утверждая обветшавшее царство.

Юнцы тучнии: самозванцы мятежнии, царие иноземнии и изменницы нечестивии одержаша Русь, пред лицем же твоея правды, святителю, исчезоша, яко дым от огня, да веселится православная Русь о Господе, и да торжествует Православие.

Богови работницы и тебе помощницы быша святители Христовы: Филарет Ростовский, Ефрем Казанский, Феоктист Тверский и Галактион Суздальский, имиже во всю землю изыде слово твое, Ермогене святителю, и в концы Руси вещание твое.

Богородичен: Иже в напастех и в скорбех, и в болезнех, обремененнии грехи многими, приидите к Заступнице Усердней, Матери Господа Вышняго, Та бо исцелит вы, и утешит, и упокоит.

Песнь 8.

Ирмос:

Богоглаголивии отроцы в пещи, со огнем пламень попирающе, пояху: благословите, дела Господня, Господа.

Милостыни многи творил еси людем, святителю, егда богатии обнищаша милостию и сребролюбия ради не внимаху, еже помощи неимущим, ты же рекл еси келарю Сергиевой обители Авраамию, и житницы отверзошася, и алчущии насытишася, и благословиша Господа.

Аще и пенится житейское море, аще и беснуется, воздвизаемо напастей бурею, не потопити ему корабля Иисусова: на камени бо веры и правды стоим. — Тако рекл еси, святителю, и бысть тако, и се, торжествуют православнии и благословят Господа.

Яко добрый кормчий, привел еси, святителю, корабль Российския державы к тихой пристани Православныя Церкве, и се, страна наша осоляется благодатию Святаго Духа и благословляет Господа.

Рекл еси, святителю, боящимся Господа: не бойся, малое стадо, яко благоизволил есть Отец Небесный даровати нам царство. Тако веровал еси и тако по вере восприял еси. И се, святая Церковь радуется о православии страны нашея и благословляет Господа.

Уничижиша тя возстающии на тя, метающе прах и песок в лице твое, да отречешися от Божия помазанника, ты же вся претерпел еси правды ради, благословляя Господа.

Святая и Богом любимая Русь не погибнет, — рекл еси, святителю, изменником, и предателем, и всем врагом нашим, — всуе труждаетеся, аще не Господь созидает. Покайтеся и благословите Господа.

Не ведаем, како и нарещи вас, — рекл еси, святителю, мятежником и изменником, — отступили бо есте от Бога, отпали от соборныя и апостольския Церкве, отступили от Богом и святым елеем помазаннаго царя, забыли есте обеты православныя веры нашея: стояти до смерти за дом Пресвятыя Богородицы и за царство православное. Покайтеся и обратитеся и благословите Господа.

Богородичен: Еже о нас исполнив смотрение Божие и яже на земли соединив небесным, носила еси во чреве от Духа Свята, Пренепорочная, и родила еси нам всех Бога, Егоже вся дела Господня, поют и превозносят во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Воистину Богородицу, Тя исповедуем, спасении Тобою, Дево Чистая, с безплотными лики Тя величающе.

Пречистей Владычице вверил еси, святителю, православное воинство, и стояти за веру неподвижно даже до смерти благословил еси, и боятися Единаго, на небесех Живущаго, научил еси. Сего ради со исповедники православныя правды радуешися.

Окаянныя изменники анафематствовал еси, православным же воином и всем ревнителем православнаго царства милость от Господа Бога и от своего смирения благословение преподал еси, святителю, имже бысть победа и одоление на враги и всея Руси спасение, тебе же венец от Бога, яко строителю святыя жизни.

Глас огненныя ревности о спасении Отечества не вяжется, аще и заключается во храмине пусте, яко во гробе, сего ради и заповедал еси ученику твоему Дионисию игумену и иноком обители святаго Сергия огласити всю Русь православную, да воздвижется спасительная брань во славу святыя Церкве и во утверждение державы Российския, юже возлюбил еси и о нейже молишися Богу.

И первопрестольник апостольския Церкве, и исповедник православныя веры, и вторый Златоуст во обличение грехолюбивых и мятежных, и строитель православнаго царства был еси, святителю, и за сие произволение темницею и гладом мучим был еси, и, прияв от Бога неувядаемый венец, с мученики веселишися.

Богу нашему тобою слава, тебе же, священномучениче Ермогене, довлеет радоватися во свете лица Его и непрестанно молитися, да не погибнет Русь святая, но да будет даже до конца свет во откровение языком православныя правды.

Нищь и боляй есмь аз, святителю, и во смирении своем припадаю к цельбоносней раце твоей, исцеления требуя.

Егоже возлюбил еси, Емуже душу свою предал еси, и ныне предстоиши со дерзновением яко мученик; моли Бога о нас, святый священномучениче Ермогене.

Богородичен: Тя исповедуем, яко Матерь Господа Вышняго, и, невозвратну надежду имуще на Тя, молимся Тебе умиленною душею и сокрушенным сердцем: всем полезная даруй, и вся спаси, Богородице Дево, Ты бо еси Божественный покров рабом Твоим.

Светилен.

Во свете Православия, егоже ревнитель был еси, святителю Ермогене, зрим Свет истины, в немже полнота дарований Духа, радуемся о Господе и величаем Озарившаго тя Светом присноживотным.

Слава, и ныне, богородичен: Матерь незаходимаго Света, осиявающую Русь покровом Матерняго заступления, песньми величаем, яко светлейшую горних воинств.