Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон священномученику Косме Саратовскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Отверзу уста моя и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Космы память восхвалити, иерейства красоту и исповедания украшение, разум даждь ми, Христе, да Тебе послуживша и за Тя пострадавшаго прославлю.

Образ пастырства неукорна имамы тя, отче Космо, в делании бо сем изряден показался еси, овцы стада твоего собирая и уча, за них же и живот свой положити не отреклся еси.

Славы горния причастника содела тя Господь, Космо мучениче, зде добре подвизався за Слово Его, тамо на Небесех венцем светлым венчаешися.

Богородичен: Мученик лицы Тя основание быти вменяют, Дево, подвигу сих. У Креста Ти стоящей, оружие пройде Твою непорочную душу, Юже божественная Любы от рождества распали.

Песнь 3.
Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Утвердил еси душу твою на камени веростоятельном, от младых ногтей в правой вере стояти научен быв, от неяже и в старости маститей не подвиглся еси, Космо премудре.

Пасый и труждаяйся яко патриарси от юности твоея, Космо пресвитере, пасти народы жезлом священства призываешися промышлением божественным, якоже древле купиноглашением Моисей.

Отечества Небеснаго желая, отечеству земному спострадати не отверглся еси, отче Космо, но бедствий сего чашу купно пияше веру и любовь свою не оставльшим отцем.

Богородичен: Юнице чистая, Мати нескверная, скверну душ наших омый, отыми, яко вси согрешаем много от немощи и произволения, но Ты, яко Благая, пременения буди Ходатаица.

Седален, глас 6:

Иже Авраама на сечу царем укрепляше, Иже Навинови солнцем послушавый, Боже, Моисеовы руце воздеяннии на сокрушение Амалика укрепивый, возвыси и руце твои, в трудех и молениих состаревшии, на сокрушение Амаликовых внуков неправо ходящих, и руце твои в селениих горних не имут ослабнути.

Богородичен: Ева праматерь прещения плод принесе нам, егоже вкушением смерти и срама познание обретохом, Дева же ныне спасения плод израсти, живота и славы вкушение произволяющим плодопринесши. О сем торжествующе, како Тя Матерь не наречем всем живущим, Новыя Жизни начальную человеком.

Песнь 4.
Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный нетленною дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Распятаго за ны выну в сердцы твоем нося памятованием непрестанным, отче Космо, страдания путем востекл еси во святая нерукотворенная, идеже прежде вниде Христос, вечныя кровы нам устрояяй.

Естества немощь, ниже лет преутруждение к телесному упокоению советники не избрал еси, Космо терпеливе, обаче духа бодростию плоти дебельство отгоняя, на делание свое до вечера жизни поспешаше.

Явися муж крепок ты, отче, земли Саратовстей благословенное прозябение, праведным в вере стоянием столп крепости ея созидая, да не подвижится от основания Истиннаго Живота.

Богородичен: Исаиа славы Твоея грядущия, Дево, предзрением ужасеся, знамение спребывания Божественнаго людем Сию полагает, яко николиже сице бысть в человецех, еже сей Девы раждающия чревоношения плод несказуема Бога яви.

Песнь 5.
Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей, Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Маккавеи священнейшии кротость и страх для Единаго Бога сохраньше, на губящия Израиля добле вооружишася, ихже образом и ты, отче, студныя развратители ненаказуемы зрети не восхотев, верныя на противустание сим сподвигаше.

Уз утеснение темничных узами благовестия связана не сотворит несвободна, носит бо в сердцы и во устех миру всему необъименное Слово.

Чести нетленныя иерейства святаго чрево богом имущим не уступи, аще и суемудрию своему общника тя сотворити желаху, безумнии, обаче растлити не возмогоша твердейшаго исповедника.

Богородичен: Елисаветино сладкое проглаголание сбыстся, имже благословляше Тя, Господа Матерь истинную, и ныне се вси роди человечестии блажим Тя, яко херувим славнейшую.

Песнь 6.
Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Несть пременения в веце грядущем душам боголюбцев, Камене веры, Христа, не подвижутся, Егоже пред человеки исповедаша на земли, Того обретают пред ангелы небесное исповедание, в нюдуже достигнути поспешил еси, отче, от века сего пременнаго.

Искушаеми, яко злато в горниле, сребро чистое принесостеся, святии, в сокровищницы небесныя, с нимиже и добрый Косма ныне талант причте, иже в души своей исповеданием приумножи.

Космо, отче священнейше, ты победныя мученик лики своею победою достигл еси, еже есть вера твоя, еюже утверждашеся, помози нам, грехом побеждаемым, да не всуе на ны имя Христово нарицается.

Богородичен: Ангелом пении Тя величающим человецы сподражати тщатся, аще и грешни есмы, немощное наше славословие от сердец возносимое не презри.

Кондак, глас 2:

Отче, отцев украшение, воистинну житие твое украсися, Космо, истинной вере последованием, и даже до смерти исповеданием ея.

Икос:

Тя, отче, молитвенника земли нашея познахом, еяже и порождение был еси, тобою ныне украшается и о тебе радуется, яко души твоея красоту Господь на свещнице церковном утверди, да свет исповедания твоего на ны, чада твоя, возсияет, и мрак уныния далече отженет от сердец благочестно почитающих подвиги и дела твоя, ихже ради с любовию вопием ти: Радуйся, отче Космо, иерее и мучениче хвальный!

Песнь 7.
Ирмос: Не послужиша твари, богомудрии паче Создавшаго, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Цветы добродетелей носяще, отселе горних садов ухание предвосхитил еси, в сих же ныне яко крин благоуханный, присно радостию цветеши неизглаголанною.

Единою человецы умирают, аще душу без порока соблюдут, посему тело убивающих не боятися Слово Божие глаголет, и сему Косма мученик бысть послушатель вернейший.

Враги человеку домашния его злоба мира сего содевает, сице и тебе, отче, горькое напоение от руку ближних и знаемых твоих прияти Господь попусти, еже ты испил еси терпеливодушне.

Богородичен: Утро мирови возсия новое в Рождестве Твоем, Преблагая, очи слепым просвещающее, и радости сердечныя исполняющее, яко взыде Солнце Правды Христос Бог, и не зайдет во век, ниже помрачитися имать.

Песнь 8.
Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть, тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Класы спелыя руце твои пожинаша, егда землю, от неяже яко всяк человек изыде, возделоваше, и се яко клас златый душа твоя восхищена бысть в житницу Христову, и яко хлебное приношение на алтарь возложися.

Радость печали наследует в путех непорочных, и веселия день нощи обстояний и тягот, таже и скорби и раны полунощи жития твоего, отче Космо, днем нескончаемым преидоша в обителех Света.

Аще и подвигошася адовы врата на Церковь Христову, мняще вотще в земли нашей потребити Ю, не поколебашеся доблий Косма иерей от Камене Веры, и утверди ны вопити: отцев и наш Боже, благословен еси.

Богородичен: Шедше, народи, Горе святей Божией поклонимся, от Неяже Спасение нам нерукосечно изыде и мир Собою исполни, Христос Бог, отцев и наш Боже, благословен еси.

Песнь 9.
Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Евангельски на земли пожити сподоби тя Христос Господь, отче Космо мудре, лествицею заповедей Его на Небо восход сотворити, нищетою духовною основание положив, радостию в поношениих навершил еси блаженства.

Новаго страстотерпца от сонма велия святых сродник наших прославляем тя, отче, обретох бо Господь тя верна во всех делех твоих, яже в Дому Его яко добрый слуга творяше, живот свой о чадех церковных полагающе.

Избави молитвами твоими, отче Космо, чада твоя от всякия лютости противоборца и Царствия Божия ны доведи, молящияся тебе тепле, да возможем ловления лукаваго избегнути и конечнаго осуждения предстательством твоим.

Богородичен: Еже содеяхом злая, не помяни нам, Благая сущи, егда душа наша разлучатися будет настоящаго сего жития, не возгнушатися молим Тя нашего недостоинства, аще и много согрешаем вси, буди нам, Мати, Заступница.

Светилен:

Светлости жития твоего поучитися душами и умы подвизающеся, просвещения очесем нашим сердечным взыскуем и коллурием молитв твоих исцеления.

Богородичен: Светлую Цареву Палату и Чертог Присносущнаго Света Тя вемы, Дево Пресветлая, и откуду серафимския очи обрящем, во еже воззрети к Тебе.