Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон святителю Димитрию Ростовскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Яко по суху пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Со ангельскими чиноначалии предстояй Святей Троице, великий иерарше Димитрие, моли о нас грешных, да получим грехов оставление.

Постничеством и воздержанием всяким поработивый тело духу, и телом соделавый нетление и цельбоносную силу бренному веществу твоему, научи и нас, отче святый, Богу, а не мамоне работати.

Управляя паству, вверенную тебе от Началопастыря Христа, и отгоняя душевредных волков от Христовы ограды твоими Богодухновенными учении, назирай и ныне, святителю Димитрие, да не како суемудреннии расколы возмутят тишину церковную, но паче моли Человеколюбца Бога, да вскоре вси едиными усты и единым сердцем восхвалим Его благоутробие.

Богородичен: Избранну и Всечисту разумев Тя Сын Божий, Всенепорочная, Сын Твой бысть, сыны сотвори благодатию, Богородицу Тя чтущия.

Песнь 3.
Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Утвердився на камени веры Христовы, тверд пребыл еси во исповедании Православия, и злочествующих непрестанно обличал еси.

Обличая, моля, советуя, не преставал еси призывати заблуждших овец от Христова стада, аще и не вси послушаша гласа твоего.

Сынов Церкве, непоколебимо пребывших во объятиих ея, ободрял еси. И мы, со сладостию внемлюще учению твоему, вопием: несть свят паче Бога нашего.

Богородичен: Избавляющаго человеки преслушания, и Кровию Своею омывшаго первородный грех Адамов, Чистая и Всенепорочная родила еси.

Седален, глас 8:

Древних преподобию подражая, освятил еси житие твое на службу Богови в осмоенадесять лето. Отнележе и был еси велик монах, священник, учитель, иерарх, ныне же чудотворец, и молитвенник о душах наших. [Дважды.]

Слава, и ныне: В тебе, треблаженне и жизнодавче Кресте, людие учреждающеся, спразднуют с невещественными лики, чини архиерейстии благоговейно воспевают, множество же монашествующих и постников покланяются, Христа же распеншагося вси славим.

Песнь 4.
Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи, от смысла чиста, о Господе празднующи.

Из млада воспитан в добром научении, остроту ума твоего не на суемудренная умствования обратил еси, святителю Димитрие, но на созидание и утверждение православных, на обличение же и обуздание непокоривых; темже и явился еси достойный апостольскаго престола наместник.

Неистощимое врачевство источает многоцелебная рака мощей твоих, и иже верою к ним притекающии, обретают от злых избавление.

За любовь, юже ко Христу и святым имел еси, прославился еси даром чудес и исцелений, сего ради покланяемся тебе и молим тя, яко угодника и друга Божия, да помянеши нас во святых твоих к Богу молитвах.

Богородичен: Моли о нас Человеколюбца Бога, Пресвятая Владычице, да не помянет беззаконий наших, но да сотворит с нами по милости Своей.

Песнь 5.
Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Сохрани, святителю Христов, отечество твое ненаветно от врагов и даруй на сопротивныя победу и одоление христоносному народу нашему.

Огради нас, угодниче Божий Димитрие, от всех козней лукаваго диавола, да непреткновенно возможем прейти путь жития сего во исполнение заповедей Божиих.

Разжени, отче Димитрие, тьму греховную от душевных очес наших и просвети нас познанием воли Божия, да во свете заповедей Его совершим добре течение наше.

Богородичен: Дево Непорочная, рождшая Свет истинный, облистай нам свет Боговедения во спасение наше.

Песнь 6.
Ирмос: Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Воззри милосердным оком, святителю Христов, на волнение греховное, нас обуревающее, и управи плавание наше в тихое Пристанище милосердия Божия.

Буди нам добрый кормчий, отче Димитрие, и не остави нас погибнути во гресех наших, но в нихже сам, яко человек искушаемь был еси, помози и нам, искушаемым.

Святе Димитрие, буди о нас заступник и ходатай ко Многомилостивому Богу, да возведет от тли живот наш.

Богородичен: Устнами и сердцем величаем Тя, Матерь Божию: Ты же, примирившая Богу весь род человеческий, не отрини нас от Твоего заступления.

Кондак, глас 8:

Звезду Российскую, от Киева возсиявшую и чрез Новград Северский в Ростов достигшую, всю же страну сию ученьми и чудесы озарившую, ублажим златословеснаго учителя Димитрия, той бо всем вся написа, яже к наставлению, да всех приобрящет, якоже Павел Христу, и спасет правоверием души наша.

Икос:

Праведным о кающихся на небеси, нам же, грешным, на земли, о тебе, праведниче Димитрие, подобает возрадоватися, яко новаго тя к Богу молитвенника о нас стяжахом, егоже достойными похвалами ублажающе, сице от радости зовем: радуйся, Ростовская похвало и всея России прославление.

Песнь 7.
Ирмос: Росодательну убо пещь содела ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие, мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Христова ради смирения, образ смирения явился еси, святе Димитрие. И мне подаждь, не в гордости, но во смирении взывати: благословен еси, Боже отец наших.

Воздержанием покорил еси тело духу твоему, святителю Димитрие. Подаждь и мне в воздержании пожити, да нескверными устнами воззову: благословен еси, Боже отец наших.

Учении твоими, отче Димитрие, управляеши мысли наша. И мы, подражающе тебе, воспеваем Богу: благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен: Безначальнаго Бога зачала еси во чреве Твоем, Пречистая Дево, Егоже поюще, зовем: благословен Бог отец наших.

Песнь 8.
Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети. Тя превозносим во вся веки.

Ты был еси добрый учитель наш, отче Димитрие, вопия всем послушающим учения твоего: превозносите Христа во веки.

Богомудрый иерарше, всеблаженне Димитрие, милостивою и человеколюбною к нам любовию, моли о нас Человеколюбиваго Бога, Егоже превозносим во вся веки.

Зловредное мудрование суемудров испровергл еси, святе Димитрие, верныя же наставил еси пребыти твердыми во истинней вере, превозносите, вопия, Христа во веки.

Богородичен: Преестественное и чудное Рождество Твое, Дево, воспеваем благочестно, превозносяще Христа во веки.

Песнь 9.
Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини ангельстии взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с небесными вои, Тя ублажаем.

Наслаждаяся, отче, вечныя жизни, о нейже усердно подвизался еси, моли и нам сея достигнути.

Аще и преселился еси от нас в горняя, святителю Димитрие, обаче духом пребываеши с призывающими тя, научая и укрепляя ходити по стези спасительных заповедей Божиих.

Явился еси благочестия светильник всесветлый, ритор изящнейший и православных архиереев удобрение. Тем тя сердечною любовию достойно величаем.

Богородичен: Богородице Дево, Егоже родила еси Человеколюбца Бога, моли со святителем Димитрием, да спасет души наша.

Светилен, глас 8:

Поставляяй пределы языков по числу ангел Своих, и собираяй от разсеянных сынов Адамлих Церковь Свою, умножаеши в ней святыя Твоя, Боже наш, яко звезды на небеси, от нихже просия и память святителя Твоего Димитрия. Егоже ради просвети души, помраченныя раздорным суеверием, да вкупе зовем Ти песнь трегубую: аллилуия.

Слава, и ныне: Крест воздвизается днесь, и мир освящается: Иже бо со Отцем седяй и Духом Святым, на сем руце распростре, мир весь привлече к Твоему, Христе, познанию; иже убо на Тя надеющияся божественныя сподоби славы.