Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителю Герману Казанскому и Свияжскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Море огустил еси, погрузивый со оружием гордаго фараона, и люди спасл еси немокренно, Господи, и ввел еси я в гору святыни, вопиющия: поим Тебе, Богу нашему, песнь победную, яко прославися.

Иисусу: Иисусе, прославляющий святых Твоих, озари потемненную мысль и омраченное наше чувство, да возвестим хвалы святителю Твоему и, восхваляя его, восхвалим Тя, дивнаго во святых.

Божественная благодать избра тя, святителю, да покажеши силу ея в очищении прирожденной всем сынам Адамлим немощи естества и в благодатней чистоте да послужиши роду твоему во славу Христа и спасение душ.

Пространный путь мирскаго жития оставив, с отъятием власов земное пристрастие отсекл еси, и, к Горнему ум и сердце твое устремив, делы глаголал еси: Господь — крепость и упование мое.

Единому Богу всего себе возложив, Тому во дни и в нощи работал еси, служа постом, всенощным в молитве стоянием и всяким скорбным самолишением, зовя в крепости духа: Господь — утешение мое.

Всеоружием Креста низложив мысленных, воюющих на душу врагов, в благоотишие безстрастия достигл еси и, победныя от вседетельныя руки восприяв почести, споборствуй и нам избавитися от пленения греховнаго и в пристанище спасения достигнути.

Богородичен: Видящи немощь мою телесную, смущение душевное и озлобление сердечное, посещения сподоби Божественнаго, Всенепорочная Дево, и спаси мя молитвами Твоими.

Песнь 3.

Ирмос:

Утвердися сердце мое во Господе, вознесеся рог мой в Бозе моем, разширишася на враги моя уста моя, возвеселихся о спасении Твоем.

Нощными молитвами и глубоким утреневанием по любви ко Господу умертвил еси плоти мудрование. И ныне из дольних в небесныя возшед обители, не престай молитися о нас, среди мирския лести бренныя жизни путь преходящих.

Мыслию благоразсудною и желанием очищенным преподобных жительству ревновал еси, сего ради с благоугодившими, преподобне, Господу наследовал еси нетление и жизнь нескончаемую.

В человеческом естестве невещественных жительству от всея души твоея тщался еси подражати, отонюдуже с невещественными лики сподобился еси престолу Божию предстояти.

Движимый ревностию духа, велики подвиги на земли совершил еси, святе: неблазненно бо протекая путь спасения, ты, в твердости душевней, аки адамант, вся земная нивочтоже вменив, единаго Христа приобрести тщался еси.

Низложил еси ополчения мысленных врагов крепким твоим воздержанием и неприступен явился еси им чистотою духа; молитвами твоими отжени от нас мрачное злых духов нахождение.

Богородичен: Очисти, Чистая, нечистую душу мою от множества прегрешений, во глубину погибели поползшуюся, и в час смертный огради мя от оглаголания демонов и осуждения избави.

Кондак, глас 4:

Бодрствуя в молитвах, послушания добрый рачитель быв, в терпении стяжал еси душу твою, делы смиренномудрия и кротости изрядствуя, престол святительства благоверием и благочестием украсил еси, отче священноначальниче Германе, моли Христа Бога о всем стаде твоем, яко паствы твоея утверждение и сущим по тебе святителем светлое украшение.

Седален, глас 7:

Благознаменит путь восхождения твоего, блаженне: из глубокаго бо смиренной иноческой жизни послушания молением Старицкой братии воззван был еси к начальствованию. Возвратився же на прежний покой по любви к душевному покою, паки из онаго предержащим гласом воззван был еси в новопросвещенную Казанскую паству для устроения великой обители, от обительнаго же благоустроения воззван еси на престол святительскаго благоуправления. Управи, святителю, и нам полагати восхождение в сердце по степенем исправления жизни и дел.

Слава: Вождь быв, преподобне, взыскующим спасения своего путем жизни иноческой в чистоте, послушании и нестяжательности, тем предшествовал еси действенным примером твоим в след Началовождя спасения, путем креста и самоотвержения.

Богородичен: Великих дарований, Дево Богомати, Ты сподобилася еси, яко родила еси плотию Единаго от Троицы, Христа Жизнодавца, во спасение душ наших.

Песнь 4.

Ирмос:

Пророк Аввакум умныма очима провиде, Господи, пришествие Твое, тем и вопияше: от юга приидет Бог. Слава силе Твоей, слава снизхождению Твоему!

Не дал еси сна очесем твоим и веждом дремания, дондеже день благодати озари твое сердце и боговместимым содела селением Троицы, Ейже предстоя, спасай град и люди твоя.

Звания небеснаго причастник быв, начаток состава веры соблюл и силы грядущаго века возвестил еси людем. И ныне восхваляющих верою твоя подвиги просвещай повеленьми Владыки всяческих и сотвори достойны быти наследия небеснаго.

Трудами неослабными, алчбою и жаждою и всенощным в молитве стоянием удручал еси плоть твою, святителю, и ныне премирно упокоеваешися.

Мирно протекал еси, отче, путь жизни твоей стезею иноческою, являя в себе образ смирения и уничижения. Темже Призирающий на смиренныя вознесе тя и в жизни временней, и по кончине твоей.

Слава, Иисусу: Чини ангельстии ужасошася дивному снизхождению Твоему, Слове Божий, зряще Тя, Творца своего, до рабия зрака снизшедша. С ними же и мы, перстнии, благодарственно взываем: слава смотрению Твоему, Человеколюбче!

Богородичен: Простираю руце, и преклоняю колена сердца, и припадаю к Тебе, Пречистая: воздвигни мя с одра лености, яко да отрясши греховное разслабление, воспою благодать Твою.

Песнь 5.

Ирмос:

Господи Боже наш, мир даждь нам, Господи Боже наш, стяжи ны, Господи, разве Тебе, иного не вемы, имя Твое именуем.

Обитель зиждяй в благоотишное пристанище взыскующих Бога, в отрешении от житейских попечений, ты, блаженне, вкупе и сам себе деннонощно созидал духовным трезвением и божественным рачением, во обитель Обетовавшему приити со Отцем Своим к любящему и обитель в нем сотворити.

Создав храм в славу и во успении Своем нас не Оставляющей, самаго себе чистотою тщался еси созидати в храм Духу Святому, яко да и в вещественном и духовном храме в духе и истине совершаем благоприятное служение Господу.

Ограждая созидаемую тобою обитель вещественным ограждением, ограждал еси ю паче бденными молитвами, отражая и соблазны видимые и наветы духов невидимых от духовных чад твоих.

Научал еси предавшихся духовному водительству твоему и словом Христовым, да кийждо вземши крест свой, для благодатнаго врачевания болезней и недугов естества, в бодрости духа шествует в след Подвигоположника, паче же научал еси примером христоподражательной жизни, являя всего добраго и богоугоднаго образ в самом себе.

Слава, Иисусу: Овча есмь Твоего стада, Спасе, лежу пред вратами двора Твоего, болезньми разслаблен; яко Пастырь Добрый, струпы моя обяжи, гнойныя раны очисти и воздвигни мя к правому хождению путем заповедей предстательством святителя Твоего.

Богородичен: Нам, любящим тя, святителю, и любовию почитающим, и в храме Пречистыя, тобою созданном, ликующим, испроси молитвами Ея исправление, и прегрешений прощение.

Песнь 6.

Ирмос:

Яко воды морския, Человеколюбче, волнами житейскими обуреваюся. Темже, яко Иона, тако вопию Ти: возведи от тли живот мой, Благоутробне Господи.

По святителе Гурии пастыря тя и вождя Христос постави Казанстей пастве, егоже достойным преемником являя себе делы и словесы, и жизнь твою в таковем же подвизе веры и преподобия скончал еси. Вкупе предстоя с ним престолу Святыя Троицы, моли непрестанно о всех нас.

Якоже по чудном боговидце Моисее дивнаго дарова вождя людем Своим Бог — Иисуса Навина, тако по первопрестольнике Гурии новопросвещенному граду Казани яви тя Христос пастыря верна, иже, церковная прием кормила и к трудом труды прилагая, деянием и разумом всех ко Христу приводити тщался еси.

Царским путем закона Христова неуклонно шествовав, святителю, тем же путем руководил еси ко спасению не точию чад Православия, но и агарянский род из мрака магометанства к свету Христову приводил еси, возводя из заблуждения в веру спасительную.

Яко светило мысленное, просвещая лучами доброт твоих Казанскую паству и сущия в ней христоименитыя люди в познании Христа, моли, святителю, всем во свете Христовом узрети свет спасения.

Слава, Иисусу: Виждь души моея, Спасе, обуревание греховное! Мутныя потоки беззаконий, наводнив все существо мое, внидоша даже до потопления духа моего, но яко повелеваяй ветром и морю, к благоотишному пристанищу укрощения страстей моих молитвами угодника Твоего управи мя.

Богородичен: Пророцы Тя ясно провозвестиша, Отроковице, Матерь Божию апостоли в мире проповедаша, мученицы исповедаша, святителие прославиша, и мы вси Богородицу Тя воистинну величаем.

Кондак, глас 4:

Доблестями преподобия и правды врученное тебе словесное стадо озаряя и на злачных слова Христова пажитях питая, на правый путь заповедей Господних силою духа твоего наставлял еси е. Темже и ныне, осеняемое цельбоносными чудотворении твоими, в святую память твою, зовем тебе: не престай, святителю, предстательствовати пред Пастыреначальником о стаде твоем, яко паствы твоея утверждение и сущим по тебе святителем удобрение.

Икос:

Пение, приносимое тебе благоговейною мыслию, благосердно приими от нас, святителю, сице красныя следы жизни твоей, аще и недостойно, хвалами знаменающих: радуйся, праведных родителей честное прозябение, и Волоколамския обители в иноческих подвигах воспитание, и в меру мужа возращение; радуйся, в Старицкой обители положивый восхождение к священноначалию и в граде Свияжске благолепныя обители основателю; радуйся, первосвятителю Казанския паствы, Гурию достойный преемниче; радуйся, обители твоея славо, града Свияжска ограждение, паствы твоея благолепие и сущим по тебе святителем хвала и изрядное удобрение.

Песнь 7.

Ирмос:

Халдейская пещь, огнем распалаемая, орошашеся Духом, Божиим предстоянием, отроцы пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Возлияся вода искушения до души твоея, и буря гнева и гонения возшуме окрест тебе, святителю, егда благодушно рекл еси слово истины пред царем, обаче пребыл еси непоколебим, апостольским словом утверждая себе: яко Богу подобает повиноватися паче, нежели человеком в истине.

Небоязненно уста твоя отверзл еси в защиту неповинности и правоты святителя Филиппа; аще же и не возмогл еси заградити бездверная уста злобы, обаче, явив крепость в безтрепетном оправдании мужа праведнаго, оставил еси веком пример святой ревности, с каковою глаголал еси истину пред царем Грозным.

Причастник быв, блаженне, скорбей мятежной жизни, яко сам искусивыйся, и нас, искушаемых, избави скорбнаго обстояния молитвами твоими.

Тверд в правде и истине был еси, святителю, не убоявся гнева царева, неустрашимо вещал еси слово во оправдание святителя Филиппа. С ним предстоя Подвигоположнику в чине свидетелей истины, молися, да не отпадем в скорби от истины.

Слава, Троице: Непостижимая Премудросте, неизследимая благосте, вседержавное могущество и вседетельное смотрение, Самосущная Светоначальная Троице, рабов Твоих пение приими, вопиющих: благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен: Скорый Твой покров, и помощь, и милость покажи на рабех Твоих, и волны, Чистая, укроти суетных помышлений, и падших нас воздвигни, Богородице: вемы бо, вемы, Дево, яко можеши, елика хощеши.

Песнь 8.

Ирмос:

Ангели и небеса, на Престоле славы седящаго, и яко Бога непрестанно славимаго, благословите, пойте, и превозносите Его во веки.

Оправдания ризу соблюд светлу, во светлости святыя вшел еси и венцем нетления венчался еси; нелепый зрак прегрешений богоугодным ходатайством твоим совлецы с ветхаго нашего человека и чистыми покаяния одеждами облеки новаго, яко облеченный нетленною славою новаго человека и сияющий на небесех преподобнем и правдою.

Свыше небесным предстательством долу цельбоносным благоуханием мощей твоих озаряя к тебе притекающих, низпосли, святителю, по коегождо потребе благое и полезное.

Украсив жизнь твою непорочностию и святительский престол доблестями пастырства о Христе, предстоя престолу Архиерея, прошедшаго небеса, молися о исполнении прошений совершающих любовию память твою.

Ведуще тя, святителю, подателя исцелений, к тебе возносим молитвенный глас: уврачуй многолетныя страсти душ наших и от стрел вражиих неврежденных сохрани под кров твой прибегающих, утверждая на камени Божественных заповедей.

Слава, Иисусу: Источниче благости и премудрости сокровище, Иисусе, явил еси от земных недр нетленныя мощи Твоего угодника, молитвами его исцели душевныя наши немощи по велицей Твоей милости.

Богородичен: Нетленная Дево и Мати, нас, тлеющих в похотех прелестных, от лести тлителя разумов и сердец сохрани и стезею новотворящаго покаяния к нетлению душевному управи.

Песнь 9.

Ирмос:

Чужде матерем девство, и странно девам деторождение, на Тебе, Богородице, обоя устроишася. Тем Тя, вся племена земная, непрестанно величаем.

Праведно и благочестно пожив на земли, в горних ныне живеши обителех и, созерцая Славу Божию, молися о нас, прегрешениями лишенных Славы Божией.

В земной жизни сохранив душевную и телесную чистоту, облеченный благодатию в светлость ея, предстоиши ныне со ангелы Пресвятей Троице: Ейже не престай вопити о прощении и очищении свыше грехов наших и измовении оных истинным нашим покаянием.

Правостию дел, яко одеждою многоценною, одеявся, живою верою и любовию, яко пресветлым венцем, венчался еси, святителю. Темже, в благолепии чистоты предстоя Спасу всех, молися, да не явимся на суде Его бездерзновенны, наги и покрыты студом осуждения.

Паству и град твой ограждай твоими молитвами, яко твердыми забралы, от вражеских наветов и обстояний, взывая Христу: яже дал ми еси, сохрани, да превозносят Тя во вся веки.

Слава, Троице: Отче Небесный — Трисияннаго Божества источное начало, Сыне Божий — Ипостасное зиждительное Слово Отчее, Душе Святый — из Существа Тогожде Безначальнаго Света Отца вечно исходящий и все освящающий; Троице Святая, помилуй, спаси и соблюди нас, на Тя всю надежду жизни и спасения возлагающих.

Богородичен: Умири, Христе, тезоименитое Твое жительство мольбами Пречистыя Матере Твоея, отечество наше, храни непоколебимо Церковь и Православие, да, утверждаяся устами и сердцем во благочестии, прославляем Тя со Отцем и Пресвятым Духом Твоим во веки.

Светилен, глас 4:

Во святителех благочестно пожив, люди к богоразумию наставил еси и, добре Богу угодив, от Него нетлением и чудесы прославлен еси. Сего ради, святителю, молим тя: не забуди град сей, егоже возлюбил еси, и всю землю нашу, в нейже тело твое предложил еси, и моли прославившаго тя непрестанно о всех нас.

Богородичен: Владычице Небесе и земли, имущая дерзновение молитися о всем мире и о всех, притекающих под благоотишный кров Твой, моли со святителем Германом неизглаголанно Воплощшагося от Тебе милосердия ради, да приимет в славу Имени Своего скудную песнь нашу и низпослет нам благодать достойно пети и молитися Ему, Дивному во святых.