Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителю Гурию Казанскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Израиля от работы избавил еси, Господи, десницею Твоею державною, яко онаго спасл еси, ныне нас спаси.

Троице Пресвятая, песнь Тебе принести и достойными похвалами угодника Твоего святителя Гурия воспети подаждь ми, да, радуяся, славлю Тя во веки.

Повелением Самодержца, первопрестольник церковный граду новопросвещенному являешися, и апостольски научил еси веровати Троице во Едином Существе.

Молитвенный храм в дому твоем имея и в том многотрудне подвизася, всенощная стояния и молитвы принося выну Богу.

Богородичен: Божия Мати, рождшая Единаго от Святыя Троицы, словесное ми недоумение разреши и слово ми подаждь, имже Тя прославлю.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей Словом небеса и землю основавый на водах многих, утверди мя к пению славословия Твоего, Господи.

Адама древнейша, Агнца Непорочнаго, Божияго Слова Соприсносущнаго, святителю Гурие, моли, да подаст благочестивому народу нашему здравие во благоденстве и на сопротивных победу.

Егоже измлада возлюбил еси, и вся тленная мира сего в ничтоже вменил еси, преходящая презрев, да в будущем утвердишися славити Господа.

Благоверных закону наказуя благочестия, неверныя же научая познати веру благочестиву и истинну и пети с нами присно песнь, ангелы певаему в Троице Богу: Свят еси, Господи.

Богородичен: Под кров Твой державный с верою прибегаем, Богородице: покрый и соблюди, Госпоже, молитвами Твоими, и спаси от бед и от клеветы злых человек раб Твоих, присно поющих Тя.

Седален, глас 4.

От земли Воззвавый вас к вечным обителем соблюдает и по смерти телеса ваша, отцы преподобнии: вы бо в целомудрии и чистоте житие пожили есте, Гурие богомудре и Варсонофие предивне. Того ради любовию почитаем святую память вашу и молим: молите Христа Бога спастися нам.

Богородичен: Егда хощу предстати пред лицем Создателя моего в день праведнаго Суда Его, тогда, Владычице, предстани ми и муки избави мя вечныя, молитву сотворивши о уповающем на Тя, Святая Богородице, да не сниду во ад, но да спасуся Твоим заступлением.

Песнь 4.

Ирмос:

Из горы приосененныя, Слове, пророк, единыя Богородицы, хотяща воплотитися боговидно усмотри и со страхом славословяще силу Твою.

Благ нрав и послушание к твоему наставнику имел еси и, во свете Святыя Троицы свеселяся, с ним поеши: слава силе Твоей, Господи.

Благословением крайняго святителя поставляешися пастырь и учитель новопросвещенному граду Казани, иже прелестию врага омраченныя люди светом богоразумия просветил еси.

Иова праведнаго терпению подражал еси, в болезни слежа, и на одре, телом дручимь, изнемогал еси, поя Творцу твоему пение непрестанно.

Богородичен: Богоневесто и Богомати, Плотоносца без болезни рождши и по рождестве Дева явльшися, Того моли, Владычице, да избавимся бед и скорбей.

Песнь 5.

Ирмос:

Мрак души моея разжени, Светодавче Христе Боже, началородную тму изгнав бездны, и даруй ми свет повелений Твоих, Слове, да утренюя, славлю Тя.

Архиерей сый, архиереем нашим в молитвах способствуй, да возмогут граду Казани, благочестия содержителю, и всему христианскому народу испросити у Христа мира и велия милости.

Ныне, преблаженне Гурие, душа твоя почивает на небесех, предстоя престолу Христову: честныя же твоя мощи нетлением почтены, дают исцеления приходящим с верою.

Древле помраченный змиевою прелестию, ныне же просвещенный Христовою благодатию град Казань, видя в себе нетленны мощи твоя, радуется. Мы же, чада твоя, чудесы обогащаеми, веселимся, Христа славяще, зовем: спаси нас, Господи.

Богородичен: Богородице, всех Царице, благочестивому народу нашему на враги победу даруй и сопротивных советы разори, и от междоусобныя брани избави, и клеветников челюсти сокруши, Владычице, и от всех бед молитвами Твоими спаси нас.

Песнь 6.

Ирмос:

Яко воды морския, Человеколюбче, волнами житейскими обуреваюся, темже, яко Иона, тако вопию Ти: возведи от тли живот мой, благоутробне Господи.

Утешая скорбящия, заступая обидимыя, накормляя алчущия и вся всем подавая неоскудно, Гурие святителю, Христа Бога моли спастися нам.

Божиим смотрением и святительским благословением, и царским повелением, рукою моею недостойною приносимое вашим трудом похваление, преподобнии чудотворцы, не отрините, но приимите и молите Христа, да избавит мя шуияго стояния.

Течение восприя и путь соверши, и землю неплодну молитвами твоими доброплодну показа: и о мне, приносящем тебе пение сие, святителю, моли Христа, да принесу и аз покаяния плод, да избавит мя вечнаго мучения.

Богородичен: Богоблаженная и от ангел покланяемая, и от земных всегда славословимая, Творца Твоего и Бога, Егоже родила еси, Пресвятая Дево, моли спастися нам.

Кондак, глас 4:

Чувственныя страсти победив, чистотою, яко солнце, возсиял еси, чисто житие до конца сохранив, и от неверия в веру многих ко Христу привел еси, и Того ради от Бога нетлением почтен был еси и чудесы удивляемь. Молим тя, святителю Гурие, молитвами твоими от бед избави нас, да зовем ти: радуйся, отче предивный, граду Казани похвала и утверждение.

Икос:

Первый сеятель был еси духовных добродетелей и первый пастырь и Церкви начальник, первый архиерей и учитель христианскому закону в новопросвещенном граде Казани, верныя люди кормя хлебом учения благодатнаго закона, напаяя пивом духовныя благодати, неверныя же уча познати истину и креститися святым крещением, и множество народа от неверия в веру ко Христу привел еси, и чистым житием Богу угодити наставив их. Сего ради Христос святому и трудолюбезному твоему телу дарова нетление и дар чудотворения. Приходящии бо с верою к цельбоносным твоим мощем приемлют неоскудная страстей пременения и болезней исцеление, и грехов прощение твоими, святе, ко Христу молитвами, да зовем ти: радуйся, отче предивный, граду Казани похвала и утверждение.

Песнь 7.

Ирмос:

Отроцы богочестивии в Вавилоне, образу златому не поклонишася, но посреде пещи огненныя, орошаеми, песнь воспеваху, глаголюще: превозносимый отцев и нас Боже, благословен еси.

Не токмо убо тело твое нетлением прославил есть Бог, святителю Гурие, но и погребальная вся и до ныне пребывают новых крепчайше. Мы же, сим дивящеся, зовем: благословен Бог отцев наших.

Подвигов твоих ради и трудов, преподобне, тело твое нетленно показа Бог: гробу бо и ризам вместо тления крепость дарова, благословен Бог отцев наших.

Не едино убо тело твое, святителю, тлению бысть непричастно, но и погребшихся с верою во единой гробнице с тобою, молитвами твоими дву монахов нетлением одари Бог, Емуже зовем: благословен еси, Господи, Боже отцев наших.

Богородичен: О, Всепетая и Всенепорочная Владычице, моли Сына Твоего, Христа Бога нашего, да избавит нас вечнаго мучения, да поем: благословен Бог отцев наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Пречестная рака, идеже положено честное тело твое, святителю Гурие, мира благоуханна преисполнена бысть. Иже с верою мажущиися неоскудна исцеления приемлют, зовуще: да благословит вся тварь Господа и превозносит Его во веки.

Новопросвещенному граду Казани первопрестольник посылаешися и множество неверных к твоему Владыце Христу привел еси, поющих Ему: благословите, пойте и превозносите Господа во веки.

Пастырский жезл прием, святителю, новым людем учитель был еси, преславне Гурие, и многи люди агарянска языка святым крещением обновил еси, да вси с тобою зовем: благословите, пойте и превозносите Господа во веки.

Богородичен: Богоизбранная, едина Всенепорочная, Пречистая Богоневесто и Богомати, приими мольбы верою уповающих на Тя и сотвори моление ко Святей Троице избавитися нам от всех бед, Тя славящим и превозносящим Господа во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Снедию древа роду прибывшая смерть Крестом упразднися днесь, ибо праматерняя всеродная клятва разрушися Прозябением Чистыя Богоматере, Юже вся силы небесныя величают.

Приял еси от Христа Божественное Его дарование: от многих бо лет сокровены честныя твоя мощи в тридесять же второе лето обретошася невредимы ничимже, исцеления различна подавающа.

Память обретения честных мощей твоих наста нам светло празднество, пречудный святителю Христов, прехвальне Гурие, в нюже чудес благодать приял еси от всех Царя Христа Бога. Темже зовем: избави нас от врагов наших.

Благодарственныя песни принесем Христу Богу нашему, таковаго нам святителя даровавшему, Церкви Своей пречестное удобрение и граду Казани великое утверждение.

Богородичен: Умири мир, Христе, мольбами Чистыя Богоотроковицы, и низложи вражия силы, и тишину неизглаголанну устрой и во веки сохрани.

Светилен.

Егда убо честныя ваша и святыя мощи нетленны обретошася, тогда благоухание от гробов ваших изношашеся, исцеляющее недуги и отгоняющее духи лукавыя.

Богородичен: Вознеси, Богородице, рог Церкви, и народу нашему подаждь на враги одоление и крепость, и церковь, Чистая, утверди, и люди Твоя помилуй, да Тя всяк язык христианский величает.