Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителю Иннокентию, епископу Иркутскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Истрясшему в мори мучительство фараоне, и Израиля сушею наставльшему, поим Христу: яко прославися во веки.

Иерарше непорочне, призри с Небесе и виждь, и посети осенением твоим виноград сей, егоже насади десница твоя во стране языков, да прославим благоговейно чудеса твоя, аще и невозможно есть исчислити я.

На пути иногда вразумляше Валаама ослица, да не идет проклинати Израиля, егоже и благослови пришедый от Месопотамии; сице утомленными коньми вразумлен бысть преогорченный путник, да воздаст святителю Иннокентию славу, еюже обещася.

Ног болезнию, и разслаблением всех членов недугующему, явился еси скорый целитель, отче наш Иннокентие, не презри убо и ныне с верою притекающих к живоносным и присноцелебным мощем твоим.

Богородичен: Отцу Собезначальнаго Сына плотию родила еси, Пренепорочная Дево, Егоже моли со святителем, да сотворит ны сыны Своего Царствия, и наследники обетования вечнаго.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверди наш ум и сердца, Небеса словом утверждей, во еже пети и славити Тя, во спасение душ наших.

Купину вторую показал еси, словесный пастырю, егда молитвами твоими сохранил еси посреде пламене невредиму святую церковь, в нейже почиваше не у прославленное на земли, но с Небесе обилием чудотворений явственно свидетельствованное свято быти нетленное тело твое.

Единей вере доступен явился еси, непорочне: темже с пременением естества уставов, мраз и иней сокрыша чистоту твою от очес нечистых, дерзнувших в неверии видети тя, имже не дал еси узрети славы твоея, поучая ны чистым сердцем тебе славити.

На помощь скоро притекл еси к старцу, очима тяжко видящему, и прикоснувся болезненней главе его, явил еси на нем дела Божия; просвети убо и наша душевныя очи молитвами твоими, священноначальниче.

Богородичен: Твердое и непреложное упование вемы Тя, Богородице, егоже держимся, и уповающе молимся: сохрани град сей, и вся грады и страны христианския от всех бед, находящих человеком согрешающим, но абие молитвами Твоими приемлющим согрешений оставление.

Седален, глас 3:

Таков нам подобаше архиерей, преподобен, незлобив, кроток, отлучен от грешник, иже пред вечным Архиереем, Иисус Христом, молится выну о спасении стада своего: много бо может молитва праведнаго, поспешествуема во благое.

Слава: Проторжеся вода в пустыни, источник исцелений истекает от неистленных мощей святителя Иннокентия, радость вечная над главою его, еяже да сподобимся и мы молитвами его, в невечернем дни воскресения.

И ныне: О Тебе, Отроковице, возгласи пророк, глаголя: се врата востока, и будут затворена, и никтоже пройдет сквозе я: но Господь Бог един пройдет, и будут врата затворена.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя, и прославих Твое Божество.

Иисус в дому Петрове прикоснуся руце тещи его, огнем жегомыя, и абие остави ю огнь; сия же знамения последоваша тебе верующему чудотворцу, укротил бо еси огневицу единым прикосновением боку лежащаго на одре смерти, но призвавшаго тя во уповании жизни.

Исцеляхуся иногда верующии от нанесения главотяжей и убрусцев Павловых; не просты силы творяше Бог и твоима рукама, новый апостоле, персть бо от твоея священныя раки и елей от лампады отверзают слепотствующей очи и даруют исцеление.

Молитва веры спасе люте болящаго, иже и исповеда, яко врачеве не воскресят, упование же на тя, благосердый отче, николиже посрамляет с верою призывающих тя во благовременную помощь.

Богородичен: Отроковица неискусомужная раждает Провиденнаго Духом от Аввакума, и к Рожденному молится о душах наших, мудре пасомых пастырем, и по исходе своем выну с нами в неистлении святаго телесе своего пребывающим.

Песнь 5.

Ирмос:

От нощи неведения, Боговедения день, во свете лица Твоего, Христе, да возсияет, ко утру хваление Твое в сердцах наших.

Любовию погрузися во струях упования на угодника Божия, покрытый от главы до ног струпами и во плоти своей не обретаяй исцеления, и абие очистися от нечистоты болезненныя, якоже Нееман от проказы, погружением во Иордане, по глаголу Елиссееву.

Ищущим тебе обретаешися готовый помощник, святителю Иннокентие, и скоро подаеши недугов исцеление, якоже иногда жене, болезнующей десною рукою, явился еси в сонном видении и сотворил еси ю здраву за единое призвание святаго твоего имене.

Твердое благодати познание утверждая в верующих, научил еси нас ведети тя, яко наставника милостиваго, благоутробия сокровище, правоверия учителя, архиереев похвалу, безпомощных заступника, присно молящагося о спасении чад твоих, с верою к тебе притекающих.

Богородичен: Вереи адовы сломишася, и заклепи вечнии сокрушишася Рождшимся от Тебе, Пречистая Мати. Темже молим Тя: избави ны от вечныя смерти ходатайством Твоим и всели ны во свете Сына Твоего, свет искупления мирови возсиявшаго.

Песнь 6.

Ирмос:

Ризу мне подаждь светлу, одеяйся светом, яко ризою, многомилостиве Христе Боже наш.

Елицы притекаху к тебе, помощниче теплый, не отхождаху посрамлени, немощнии исцеляхуся, в болезни деторождения сущия, от многоцелебныя благостыни твоея приимаху скорое недуга разрешение, слепии прозираху; посети убо и нас, щедрый отче, твоею помощию.

Не буди неверен, но верен, рекл еси, отче, вторицею явивыйся от преломления ноги люте страждущему, и ударив жезлом в место, идеже стоясте нозе твои, язвою на древе уврачевал еси душевную язву омраченнаго неверием, абие бо исповеда быти тебе благодатнаго врача, воздвигшаго его от одра болезненнаго.

Непорочныма твоима рукама преподал еси, архиерею Божий, безсмертную пищу страждущей, о чудо! на Небеси приобщаяся истее Невечерняго Света, вящше седмидесяти лет по твоем успении, и на земли являешися священнодействитель Божественных Таин, уверяя паству твою в неразлучном пребывании выну с притекающими ко твоей помощи.

Богородичен: Истины учителю, настави ны во истинней вере, моля о спасении нашем с Пречистою Девою Богородицею Рожденнаго от Нея на спасение всего мира.

Кондак глас 4:

Непорочности соименнаго пастыря, проповедника веры во языцех Монгольских, славу и украшение Иркутския паствы, любовию восхвалим вси вернии: той бо есть хранитель страны сея, и молитвенник о душах наших.

Икос:

Ангельским житием возвысился еси, отче, до лицезрения красоты несозданныя, еяже наслаждаяся ныне на Небеси, молишися о спасении нашем, нас же на земли научаеши взывати тебе таковая: Радуйся, крине, в благорастворенном юзе процветый; радуйся, первенче духовнаго сыноположения, от Малыя России Богу посвященный. Радуйся, славо и величание града Киева; радуйся, в земном училищи Небесныя мудрости наставниче. Радуйся, мудрый исполнителю велений царя земнаго; радуйся, мужественный подвижниче Царя небеснаго. Радуйся, проповедниче веры во языцех Монгольских; радуйся, началоположителю добраго священноначалия во странах Сибирских. Радуйся, украшение Иркутския паствы; радуйся, благоухание пустыни. Радуйся, общаго воскресения в нетлении твоем уверителю; радуйся, неизчерпаемых чудес источниче. Радуйся, хранителю страны тобою избранныя; радуйся, Иннокентие, молитвенниче о душах наших.

Песнь 7.

Ирмос:

В начале землю основавый и Небеса словом утвердивый, благословен еси во веки, Господи Боже отец наших.

Крепость и исцеление приимаху от тебе, отче, немощствующии плотию; скорбнии же духом и удрученнии печальми житейскими обретаху душевное утешение во умиленном призывании святаго и прославленнаго имене твоего, прославляющаго дивнаго во святых Своих Бога Израилева.

Отче, непорочности соименне, тако прославися свет твой пред человеки, яко видяще добрая дела твоя и чудотворения многая, прославляют чудодействующаго тобою, дивнаго во святых Своих Бога Израилева.

Троичен: Душевныя наша болезни исцели, Боже, молитвами прославленнаго от Тебе угодника, ускоряющаго на помощь умиленною душею, требующим действеннаго его пред Тобою, Троице Святая, заступления.

Богородичен: Ум наш плени в послушание веры, дух и душу всесовершены соблюди, и тело в пришествие Господа нашего Иисуса Христа непорочно сохрани, молитвами Твоими, Богородительнице.

Песнь 8.

Ирмос:

Безначальнаго Царя Славы, Егоже трепещут небесныя силы, пойте, священницы, людие, превозносите во вся веки.

Широкий путь, вводящий в пагубу, презрел еси, преподобне, и тесными враты вшел еси в небесное Царствие. Отонудуже призирая выну на призывающих тя с верою, укрепи убо и нас понести благое и легкое иго Креста, да внидем в покой Бога благословеннаго.

Ангелоподобным житием на земли, обрел еси благодать исцелений, и явился еси воистинну ангел хранитель паствы твоея, бодрственно утверждая ю в вере многоразличными твоими чудотворении, и соблюдая в чистом исповедании отцев Бога благословеннаго.

Христово благоухание явился еси, отче, в спасаемых тобою от недугов душевных же и телесных; темже обитатели града тобою избраннаго, прославляюще святую память твою, благословляют прославившаго тя, отцев Бога благословеннаго.

Богородичен: Несть наша брань ко плоти и крови, но к началом, и ко властем, и к миродержителем тьмы века сего, к духовом злобы поднебесным; над нимиже покажи ны, Владычице, победители, яко да по образу непорочнаго пастыря возможем вся стрелы лукаваго разжженныя угасити.

Песнь 9.

Ирмос:

Проявленное на горе законоположнику во огни и купине, Рождество Приснодевы, в наше верных спасение, песньми немолчными величаем.

Апостол языков был еси, отче, якоже и Павел, темже ныне восхищен еси на высоту Божественнаго лицезрения, идеже молишися, да Бог возрастит, еже ты, мудрый делателю, насадил и напоил еси.

Шлем спасения восприим, и мечем духовным препоясався, изшел еси на дело твое, пастырю дивный, и соградил еси оплот благочестия во мраце язычества. Моли убо преблагаго Бога, да укрепит, еже содела в нас рукою твоею.

Именем и житием непорочне, приими хвалебныя песни, любовию к тебе возносимыя, осеняя молитвами твоими паству, осиянную лучами доброт твоих, и ускоряя на помощь благодатным заступлением твоим во время благопотребно.

Богородичен: Херувимов честнейшая, и славнейшая без сравнения Серафимов, не презри моления раб Твоих, но покрый нас честным Твоим покровом: спаси люди, благоговейно чтущия память непорочнаго пастыря, и молитвенника о граде сем, дивнаго Иннокентия.

Светилен, глас 1:

Слава Тебе, Богу, показавшему нам свет спасения в житии и словеси Твоего угодника; слава Тебе, Благодателю, возсиявшему просвещение истины в поборнице благочестия и истины; слава Тебе, дивному Щедротодавцу, удивившему милости Твоя на ходившем во свете Лица Твоего, святителе и чудотворце Иннокентии.

Слава, и ныне, богородичен: Свет мирови возсия в Рождестве Твоем, Пречистая Богородице, осияй убо ум наш познанием Сына Твоего, сердце уязви любовию к Божественным заповедем, укрепляющи ны молитвами Твоими в вере и благоделании.