Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителю Иоанну Новгородскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Воду прошед яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Богозванне, яко воистину милостив и кроток был еси, отче, и воистину тих духом, и одесную Престола Божия стояния сподобился еси, блаженне; и ныне, на Небесех сый, тишину подаждь сердцу моему.

От младых ногтей, святителю Иоанне, вперился еси умом к Богу и страсти телесныя зельным воздержанием увядил еси, всякими добродетельми украшался, премудре.

Егда иерейский сан восприят, и Господня оправдания внимая умом, святителю Иоанне, и от среды молвы удаляяся, премудре, нечистоте не прикасался еси. Тако, святителю, нечистая помышления отжени от сердца моего.

Богородичен: Православия был еси учитель истинный и к Богородице велий молебник. Но и ныне, святителю, присно не престай посещая чад твоих, яко к Богу дерзновение имеяй велие.

Песнь 3.

Ирмос:

Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси Свет омраченных, и поет Тя дух мой.

Яко убо солнце взыде на востоце, ты же, святителю Иоанне, на севере, на престоле седя Великаго Новаграда, возсиял еси светлыми деяньми, и люди вся просветил еси учении, и еретиков уста истинным словом заградил еси.

Благообразен обычай имея и ко всем любовь Божественную притяжав, премудре Иоанне, варваром остроту притупи, святителю, и до конца их низложи.

Предочистив сердце твое, молящуся тебе Богу о пользе людстей, слышал еси глас Божественный, глаголющ ти, еже о полезных: молитва бо твоя услышана бысть, якоже великаго о стаде твоем к Богу молебника, святителю Иоанне.

Богородичен: Совокупи, Пречистая, вся православныя, еже прославити Тя, Царице, Царя Христа рождшую; далече же от нас отжени варварское негодование; рабу же Твоему подаждь слово, да возмогу воспети Твоя преславная чудеса.

Седален, глас 4.

Егда молящуся тебе в велицей церкви Премудрости Божия, преблаженне Иоанне, предочищенный душею и телом, гласу же Божественному явленно тебе возгласившу, еже о чудеси Богородицы, и о избавлении града, и о украшении Церкве Христовы, и прият от словес чуднаго онаго гласа истинных знамений и чудес дарования, и Божественная учения изливаеши всем. Темже и с любовию, отче, празднуем святую память твою.

Слава, и ныне: Дева Мария и Богородица воистину, яко облак света, днесь возсия нам и от праведнику происходит в славу нашу; не ктому Адам осуждается, и Ева от уз свободися. И сего ради зовем, вопиюще со дерзновением единей Чистей: радость возвещает рождество Твое всей вселенней.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Законоположника велика, яко Моисея тя и Давида, воистину стяжавше, отче, чада твоя, яко чадолюбива отца, сынове Российстии ублажаем.

Многи убо церкви в славу Божию воздвигшу ти, святителю, показался еси сам храм Богу совершен и несквернен, чист душею и телом, премудре, темже и нас сотвори храмы Духа Пресвятаго, преблаженне.

Дне сын явился еси, в нощи же молящуся тебе Богу в просвещении словес Божиих, отче Иоанне. Враг ненавидимый хотяше пострашити тя, не терпя себе надолзе досаждаема, но молитвою твоею связася вселукавый.

Богородичен: Владычице Богородице, устави церковное смущение, во благостоянии же учини во веки веков, и еретиков уста загради, возлюбивших огнь негасимый, от негоже избави нас, рабов Твоих, и послужити неблазненно сподоби Иже под летом бывшу и от Отца безлетно возсиявшу, Богомати: Того бо нам родила еси.

Песнь 5.

Ирмос:

Утренюет дух мой к Тебе, Боже, зане свет повеления пришествия Твоего: имиже убо озари ум наш, Владыко, и настави на стезю жизни.

Честное Воскресение и Гроб Живоносный искренно узрел еси во Иерусалиме, дверем церковным о себе тебе отверзшимся мановением Святаго Духа, и сподобился еси боговидения почерпсти, святителю Иоанне, искусителя же всячески победил еси. И ныне молися Христу Богу, еже победити вся иноплеменныя и неверныя православному народу нашему.

Великаго Новаграда настольник и архиепископ был еси и в Дому Премудрости Божия, яко финикс, процвел еси, словесы благоплодными и непорочным житием наслаждая сердца, премудре и богодухновенне. И мы убо, чада твоя, молим тя, блаженне, да молитвами твоими милость получим от Спаса Христа, и яко на чадолюбива отца надеемся.

Божия Церковь жива и одушевлена бысть, святителю великий Иоанне, в Церкви Божией простирался во дни и в нощи, премудре, к Премудрости Божии прилежа: служитель бо и собеседник Божий явственнейший был еси, и Великаго Новаграда похвала, и всея Российския земли удобрение, православным людем молитвами твоими здравие даруй и на поганыя победы и одоления.

Богородичен: Церковь Тя Божию, и палату одушевленну, и ручку, в нейже манна, и жезл прозябший, и гору несекомую, и вся яже о Тебе сбывшаяся пророчества, Богородице, служитель Твой, великий святитель Иоанн славословляше, и молим Тя, едину человеческаго рода отъемшую поношение.

Песнь 6.

Ирмос:

К могущему мя спасти Господу из глубины греховныя возопих, и от тли возведе живот мой, яко Человеколюбец.

К могущему Богу руце простирая иногда, и спасение обрел еси, водам же послужившим тебе чрез естество Божиим повелением, искуситель же посрамися, и возрыда, и до конца погибе твоими молитвами, Иоанне святителю.

Богу тя прославльшу, якоже древле Моисея, премудре Иоанне, представи бо тя пастыря и вожда, море житейское преводяща неблазненно люди, ихже Христос искупи Своею Кровию.

Самодержца ума страстей сотворив, яве царствовал еси, яко изрядный победитель, и ратных дерзость покорил еси молением к Богу и к Пречистей Богоматери. Ныне же способствуй верным твоим на противныя, Иоанне, великий святителю.

Богородичен: Крепость верным, и стена, и утверждение Ты еси, Пречистая, дадеся от праведных Иоакима и Анны; и по Гавриилову благовещению Бог родися из Тебе. Тобою, Пречистая, всем истекают лучшая и на земли живущий к Небеси восходят.

Кондак, глас 4.

Возвеселися явленно честная Церковь Христова в память днесь приснословущаго святителя Иоанна, от Великаго Новаграда возсиявшаго, и всю страну удивившаго преславными чудодеянии, и всеми добродетельми украсившагося. И по преставлении бо честное тело его обретеся нетленно, источающее велия чудеса. Темже зовем ему: о всеблаженне! Моли Христа Бога непрестанно о всех нас.

Икос:

Празднуем светло днесь, к церкви текуще, весь священный собор, и монаси, и множество народа, и все христоименитое стадо, в память отца нашего святителя Иоанна. Прославляем бо прославленнаго от Бога, егоже житию Ангели удивишася, и ненаказанным в наказание бысть, и ограждение помышлением человеческим, и Церкви основание, непадающий бо столп Премудрости Божия, и Великаго Новаграда стена и утверждение, и всея Российския земли удобрение, и вселенную удивившаго преславными чудодеянии, и всеми добродетельми украсившагося. Темже по достоянию блажим его, молит бо Христа о всех нас.

Песнь 7.

Ирмос:

Халдейския пещи всепагубную силу угасивше образом Ангела снизшедшаго, Зиждителю юноши взываху: благословен еси и хвальный, Боже отец наших.

Изнемогше иногда людие, оружия противных видяще; ты же тогда, Иоанне блаженне, ярость на грех вооружил еси, на молитву обратився к милостивому Богу, и услышана бысть молитва твоя, и люди научил еси взывати: благословен Бог отцев наших.

Не сени убо послужил еси, но новей благодати и истине, закон бо богописан внутрь скрижали сердца твоего от Бога прием, святителю Иоанне пребогате. Темже закон нам Полагающему научил еси взывати: благословен Бог отцев наших.

Богородичен: Во свете Господни ходяще, приидите, воспоим Божественную дверь Царя царствующим, Марию, Чистую Богородицу, яко воистину надежду душ наших, зовущим: благословен Бог отцев наших.

Песнь 8.

Ирмос:

На горе святей прославльшася и в купине огнем Приснодевы Моисеови тайну явльшаго Господа пойте и превозносите во вся веки.

С Небесными чинми водворяяся во дворех Господних, во граде Живаго Бога, святителю Иоанне равноангельный, всенощными стоянии вопил еси во бдениих: хвалите и превозносите Его во веки.

Днесь светло празднует Великий Новград память твою, красуется житием твоим предивным, Иоанне святителю. Не помяни согрешений чад твоих, отче, но, яко чадолюбивый отец, на милость обратися, моля милостиваго Бога, Емуже поем: хвалите и превозносите Его во веки.

Храм священная душа твоя показася Божий, в нейже Отец и Сын и Святый Дух паче естества вселися, ты же, святителю, поганых нахождения отжени от достояния твоего, православным людем мир и здравие даруй, зовущим: хвалите, пойте и превозносите Его во веки.

Богородичен: Поистине великим даром от Бога почтен быв, святителю Иоанне, яко сподобился еси послужити чудеси Святыя Богородицы, предивному Ея знамению. Молитва бо твоя поспешествуема к Богу и к Пречистей Его Богоматере: поистине бо молитва праведнаго поспешествуема.

Песнь 9.

Ирмос:

Ужасеся о сем Небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски и чрево Твое бысть пространнейшее Небес. Тем Тя, Богородицу, Ангелов и человек чиноначалия величают.

Удивил еси человеки в животе твоем, предивный Иоанне, и по преставлении твоем к Богу выше обычая вся чудеса совершишася в тебе, Христу тя тако прославльшу, яко истинна служителя Своего. Мы же тя, яко крепка, святе, помощника во бранех, ублажаем.

Мир Церквам подаждь, святителю, твоими молитвами и хоругви православной помощь на враги вся противныя и рог Российския земли возвыси, блаженне, предстоя Престолу Святыя Троицы. И от нас неотступен буди, неотступный к Богу молитвенниче, темже тя ублажаем.

Малое сие и смиренное хваление приими, святителю, от недостойных устен, и мерзкаго моего языка, и от сердца нечиста: ты бо, великий святителю Иоанне, преочищенный душею и телом, паче солнечных луч облистал еси, Божия заповеди совершив, и к Свету Невечернему преставился еси. Верно тя чтущим молися подати оставление грехов, Иоанне блаженне.

Богородичен: Святая Блаженная Мати Божия, поющия Тя любовию спаси, искушений молву разоряющи милостивно: яко Бога рождши, вся, елика хощеши, творити можеши, Дево, темже Тя величаем.

Светилен:

От Света Трисияннаго глас услышал еси Божественный, святителю Иоанне, и Троицу прославил еси во Единице и Единицу в Троице, и люди такожде научил еси, и просветил еси мирския концы твоим учением. Темже тя достойно почитаем, творяще честную память твою.