Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон святителю Иоанну Тобольскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Песнь победную поим вси Богу, сотворшему дивная чудеса мышцею высокою и спасшему Израиля, яко прославися.

Слове Божий, помози ми достойно воспети чудотворца Сибирскаго, святителя Иоанна, моя прегрешения презирая и подавая мудрость сердцу и устом моим.

Был еси, святителю Иоанне, юноша благочестив, родителем утешение, книжному учению прилежен, умудряя разум свой высокими познании и к Господеви всем сердцем прилепляяся.

Глубокия веры причастник был еси, преподобне, егда, обучая юношей, стремление ко Господу в сердцах их мудро пробуждал еси, наставляя их вся обращати во славу Господа.

Богородичен: Пресвятая Дево, со святителем Тобольским Иоанном молися к Сыну Твоему, Господу нашему Иисусу Христу, да подаст нам оставление прегрешений наших и от всяких бед спасет.

Песнь 3.
Ирмос: Камень, егоже небрегоша зиждущии, сей бысть во главу угла: Той есть Камень, на немже утверди Церковь Христос, юже от язык искупи.

Киево-Печерская Лавра всецело плени тя, святителю Иоанне, и в сердце твоем возгореся огнь: мир и яже в мире оставити и во иночестем звании Богу послужити.

Умудрил еси, святителю Божий, разум твой велением слова Божия и, в звании иеромонаха быв, явил еси великия таланты в проповедании слова Божия и народную любовь стяжал еси.

Братию Лавры умилял еси, святителю, егда в пути иноческаго жития своего всею душею предавался еси усиленным молитвенным подвигом, усердному и постоянному посещению служб церковных и воздавал еси славу Богу, тако о тебе благоволившему.

Богородичен: О, Мати Божия! Твоими всесильными мольбами соделай нас подражатели жития святителя Иоанна, да и нашим житием славится Бог, в Троице Святей почиваяй.

Седален, глас 6:

Днесь светло красуется славный град Тобольск, и вси сыны Церкве страны Сибирския радуются, прославляя день блаженныя кончины святителя Иоанна, и ревностию ко спасению просвещаются, зряще нетлением прославленныя мощи его, и ко Господу взывают: молитвами угодника Твоего, Господи, спаси души наша.

Песнь 4.
Ирмос: Духом провидя, пророче Аввакуме, Словесе воплощение, проповедал еси, вопия: внегда приближитися летом – познаешися, внегда приити времени – покажешися. Слава силе Твоей, Господи.

Добре подвизался еси, святителю, во святей Лавре, молитвенное уединение содела тя избранным сосудом благодати Божественныя, и, познав твое чистое в монашестве житие, святитель Черниговский Феодосии призва тя в Чернигов, и в сан архимандрита возводит, и Елецкую обитель во управление тебе поручи.

С любовию и добрым послушанием работал еси, святителю Иоанне, святителю Феодосию, по блаженней же кончине его народом православным избран был еси преемником его святительскаго служения и Святейшим Патриархом Адрианом рукоположен был еси в архиепископа Черниговскаго.

Яко светильник светлый, на высоте архиерейскаго престола поставленный, ты, святителю, своими великими добродетельми снискал еси великую любовь паствы твоея. Дай и нам, грешным, молитвами твоими свет Христов жизнию своею являти и быти образом для всех, спасения ищущих.

Богородичен: Моли, Пречистая, Бога, без семене от Тебе рождшагося, да управим житие свое ко благоугождению Господу и в любви к братиям нашим.

Песнь 5.
Ирмос: Твой мир даждь нам, Сыне Божий: инаго бо, разве Тебе, бога не знаем. Имя Твое именуем, яко Бог живых и мертвых еси.

С великою печалию Черниговския духовныя дети твоя провождаху тя, святителю, в град Тобольск, но обители Тобольска радостно сретоша тебе, яко вестника мира и учителя благочестия. Ныне же вся Сибирь благоговейно совершает память твою и молится тебе, да оградиши миром всю землю сию и в Царствие Божие введеши молящихся тебе.

Святителю Христов! весь досуг свой ты посвящал еси составлению книг душеполезных, и чада твоя духовная, питаяся ими, о мирском попечение оставляху и устремляхуся к получению вечнаго блаженства.

Кто может изобразити твое, святителю благостный, нищелюбие, твоя тайныя посещения обиталищ бедных, твоя беседы с заключенными? Научи и нас не для себе жити, но и о бедных помышляти и страждущих посещати, да получим благословение от Господа.

Богородичен: Святитель Иоанн святую икону Богоматере, сияющую чудесы, дарова граду Тобольску, да вернии людие прославляют чудное заступление Богоматере и молитвы своего святителя.

Песнь 6.
Ирмос: Пророка Иону подражая, вопию: живот мой, Блаже, свободи из тли и спаси мя, Спасе мира, зовуща: слава Тебе.

Благовествование твое истин Евангельских, благоговейное совершение Богослужений, кротость и смирение стяжаша тебе нежную и святую любовь народную: поминай и нас, грешных, у Престола Царя Славы и даждь нам не о временнем пещися, но о приобретении благ Царствия Небеснаго.

Вдовы, и сироты, и вси беднии обитатели Тобольска воистинну видеша в тебе отца своего и, получающе от тебе помощь, прославляху Господа, единаго милосердия Учителя.

Ты, святителю, наипаче делом и всею своею жизнию учил еси всех жити по Христову Евангелию. Твоими молитвами соделай и нас неленостными исполнительми Евангельских заповедей, да с тобою сподобимся во веки в райских обителех прославляти нашего Спасителя.

Богородичен: Усердная Молитвеннице наша, призри на наша стенания, болезни наша исцели, грехов бремя разреши, любовь к Богу и братиям в сердца наша всади, да, избавльшеся от злых, прославим Тебе, Виновницу нашего спасения.

Кондак, глас 2:

Явился еси во тьме неведения пребывающим просветитель, вдов и сирот утешитель, дивный врач немощствующих, младенцев и отроков наставник, родителем же пресветлое радование, святителю отче Иоанне, моли Христа Бога подати стране нашей в вере утверждение, воинству нашему на враги победу и одоление, людем же своим велию милость.

Икос:

Блаженна кончина твоя, святителю: по Божественней Литургии питая други своя, с нимиже трудился еси, и нищих, ты сам трапезы не вкушал еси, но по образу Спасителя, был еси яко служай: кротко беседовал еси со своими детьми духовными, к вечеру же, удалившися в свою молитвенную келлию, в молитве изливал еси душу свою пред Господем и Пречистою Богородицею и коленопреклоненно предал душу свою Господу. Сего ради мы вси со умилением взываем ти: о великий святителю! умоли Господа и нам подати кончину непостыдную и всем, живущим в мире, веры укрепление, в добрых делех утверждение, да получим от Христа Бога велию милость.

Песнь 7.
Ирмос: Сущим в пещи отроком Твоим, Спасе, не прикоснуся, ниже стужи огнь. Тогда трие, яко едиными усты, пояху и благословляху, глаголюще: благословен Бог отец наших.

Возлюбил еси, святителю, просвещение духовное: и в Чернигове, и во граде Тобольске усердно обучал еси будущих пастырей, сам посещая школу, и учил еси наставников и питомцев школы взывати Господу: благословен Бог отец наших.

Кто не восхвалит пастырския труды твоя, сибирский молитвенниче, кто не восхвалит твоего попечения о язычницех Тобольскаго края, кто не удивится твоему руководству пастырей Церкви в проповедании слова Божия и в непрестанней восклицании Господу: благословен Бог отец наших.

И при жизни твоей страждущии и болящии утешение и исцеление от тебе получаху, по блаженней же кончине твоей ко гробу твоему прибегаху, и благодатную помощь ты, святителю, обильно источал еси, да вси благодарно воспевают, глаголюще: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Приклонися нашим мольбам, Чистая Богородительнице, молитвою милостивно подвигнися к Богу и Сего милостива сотвори нам, на Тя, Благая, присно надеющимся и взывающим: благословен Бог отец наших.

Песнь 8.
Ирмос: Песнословцы в пещи спасшаго дети и громопламенную преложшаго на росу, Христа Бога пойте и превозносите во вся веки.

Глас народный – глас Божий по кончине твоей, блаженне, именоваше тебе, святителю, милостивым чудотворцем и Господу, даровавшему тебе благодать исцелений, взываше: Христа Бога пойте и превозносите во вся веки.

В знойное летнее время скончался еси, святителю Божий, и тело твое долгия дни пребысть без погребения, дондеже блаженный Филофей из миссионерскаго странствования не возвратися, и, видя нетленным твое тело, взываше: Христа Бога пойте и превозносите во вся веки.

Устремляхуся ко гробу твоему, святителю Иоанне, вси, душею страждущии и грехи обремененнии, и, твоим молитвенным заступлением благодатную от Господа помощь получивше, радостно взываху: Христа Бога пойте и превозносите Его во вся веки.

О велицем дерзновении твоем пред Богом свидетельствоваху вернии и, повествующе о твоем мощнем предстательстве, всех учаху Спасителю восклицати: Христа Бога пойте и превозносите во вся веки.

Богородичен: Бездна последняя обыде мя безмерных прегрешений и во глубину низводит мене лютаго отчаяния. Рождшая бездну милосердия, ускори и спаси мя, да из глубины сердца вопию: Христа Бога пойте и превозносите во вся веки.

Песнь 9.
Ирмос: Светоносный облак, в оньже всех Владыка, яко дождь с небесе на руно, сниде и воплотися нас ради, быв Человек, Безначальный, величаем вси яко Матерь Бога нашего Чистую.

О святителю Иоанне, моли Господа и Пречистую Его Матерь даровати всем нам силу, Господа от всея души и всего сердца любити и Имя Его Пречистое славити и воспевати: слава Господу, давшему святителю крепость, слава Господу, чрез святителя благодатно нам помогающему.

О, колика чудес твоих сила! О, колика назидательна жития твоего светлость! Како, земная вся оставив, на Небеси несказанным блаженством наслаждаешися, не забуди нас в твоих святых молитвах, дивный святителю.

О великий сибирский святителю Иоанне, митрополите Тобольский, грешных нашу молитву приими и отечество твое в мире сохрани, земная блага не отыми от нас и управи путь наш к Царству Небесному.

Богородичен: О Пресвятая Дево! При своей жизни святитель Иоанн усердно своя изливаше молитвы пред чудотворным Твоим образом, ныне же на Небеси созерцает славу Твою и слышит молитвы Твоя о всем мире. Со святителем Тобольским молися, Пренепорочная, о стране Сибирстей и управи путь наш к Небесному Царствию.

Светилен:

Святитель Тобольский и молитвенник всея страны Сибирския днесь Церковию прославляется, яко мудрый управитель церковный, яко милосердия образ, яко святителей украшение.

Богородичен: Седмосветлый Тя свещник, огнь Богоразумия носящ, Отроковице, пророк древле провидя, светящ во тьме неведения бедствующим, темже вопием Ти, Всенепорочная: со святителем Иоанном молися даровати нам свет разума, дух премудрости и просвещение очесем сердца нашего к познанию Единаго Бога нашего.