Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителю Варсонофию Тверскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Иже преславную память празднующих святителя Твоего Варсонофия, Слово Божие Единородное, словесную жертву принести к Тебе сподоби нас и угодника Твоего верно восхвалити подаждь нам.

Святителю отче наш Варсонофие, молися Христу Богу, да по достоянию возможем принести тебе пение во хваление и Христа прославим.

Неусыпными молитвами твоими, святе, страстныя наша недуги уврачуй, душевныя наша болезни исцели и прегрешений оставление у Христа нам испроси.

Богородичен: Приидите, девы и матери, воспойте Пречистей Божии Матери глас Гавриила архангела: радуйся, Обрадованная, радосте всего мира, и радостию Твоею обрадуй души всех, поющих Тя.

Песнь 3.

Ирмос:

Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси Свет омраченных, и поет Тя дух мой.

Царевым повелением первую обитель прекрасну в новопросвещенном граде Казани воздвигл еси и в той многотрудне подвиглся еси, и многих души ко Христу привел еси.

Видехом и почудихомся, паче же страхом и радостию быхом одержими, целы бо и неразрушимы обретошася честныя твоя мощи, святителю Варсонофие, и вси единогласно возопием: слава Христу Богу.

Чаемаго, еже в будущем веце, наслаждения, преподобне, достигл еси, и ныне во свете Святыя Троицы ликуеши поя со ангелы: Свят еси, Господи.

Богородичен: Ублажим Божию Матерь божественными песньми: идеже бо славится Преблагословенная Богородица, тамо демоном страшное исчезновение, христианом же крепость и утверждение.

Седален, глас 4

От земли Воззвавый вас к вечным обителем соблюдает и по смерти телеса ваша, отцы преподобнии: вы бо в целомудрии и чистоте житие пожили есте, Гурие богомудре и Варсонофие предивне. Того ради любовию почитаем святую память вашу и молим: молите Христа Бога спастися нам.

Богородичен: Егда хощу предстати пред лицем Создателя моего в день праведнаго Суда Его, тогда, Владычице, предстани ми и муки избави мя вечныя, молитву сотворивши о уповающем на Тя, Святая Богородице, да не сниду во ад, но да спасуся Твоим заступлением.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Патриарха Авраама доблесть восприим, святителю Варсонофие, алчныя кормя и жадныя напаяя, и не имущим нескудна требования подавая, душевным и телесным хлебом кормя вся приходящия и врученное тебе стадо.

Мужественне терпя от неверных, в плене сый, и смирения ради нрава в кротость преложил еси неверных, и сего ради от Бога мзду восприим, святителю Варсонофие.

Преславными чудотворении от Бога одаровани быша святии чудотворцы, исцеляюще недуги и отгоняюще демоны, молите избавитися нам от бед вашими молитвами.

Богородичен: К Преблаженней Деве и Богородице, о преподобнии, припадите и молитвы прострите, да умолит Сына Своего, Христа Бога нашего, подати Христолюбивому народу нашему здравие и на враги победу.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Мудрая учения всем показал еси и душевное естество чисто стяжал еси, презирая плоть, преходит бо: и сего ради со ангелы престолу Владычню предстоиши, святителю, моля Христа Бога спастися нам.

Воспевающих тя и присно блажащих, и память твою верно прославляющих, святителю Варсонофие, освяти и прослави, и от напастей и бед избави.

Божественным мановением, отче, плотское желание отринув, и последовал еси любовию зовущему тя Христу, блаженне Варсонофие, святителю всечестне.

Богородичен: Правоверно чтущия Тя люди и иконе Твоей святей любезно покланяющияся, о Божия Мати, спаси и от клеветы злых человек избави.

Песнь 6.

Ирмос:

Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Киими похвалами возможем тебе похвалити, преподобне святителю Варсонофие? По преставлении бо твоем целы и нетленны обретошася цельбоносныя твоя мощи.

Вся сотворшаго, и всю вселенную кормящаго Сына Божия и ангельскаго Царя Превечнаго, Спаса Христа умоли, святителю Варсонофие, да подаст людем здравие, и земныя плоды умножит, и грехи отпустит.

Истиннаго всех Пастыря Христа, святителю Варсонофие, моли со всеми освященными лики, да спасет люди по велицей Его милости, и сохранени будем от диавольских коварств, чтущии тя.

Богородичен: Божественней Твоей покланяемся иконе, Богородице, просяще от Тебе великия милости: даруй, Владычице, согрешений оставление рабом Твоим, едина Благословенная.

Кондак, глас 6:

Воздержанием тело духу поработив, душу же равноангельну сотворил еси, сего ради святительства саном почется, чисте Чистейшему предстоиши. Моли Христа Бога, святителю, спасти люди твоя, святе, да вси вопием ти: радуйся, отче преподобне Варсонофие, граду нашему Казани похвала и утверждение.

Икос:

Первый дому духовнаго составитель и первый монахом наставник был еси, первый трудоположником образ и учитель был еси, в новопросвещенном граде Казани монахи наставляя, и мирския поучая, и неверныя приводя во Христову веру, и всем был еси сам образ и учитель нелестен. И славному во градех Тфери святитель поставляешися, уча и наказуя пути Господню. Последи же мановением Божиим в потруждение свое во обитель Спасову вселяешися и труды к трудом прилагаеши, дондеже вестник, с небес сошед, поемлет душу твою во обители Царства небеснаго, идеже ныне веселишися с лики святых. Мы же, людие твои, вопием ти: радуйся, преподобне отче Варсонофие, граду нашему Казани похвала и утверждение.

Песнь 7.

Ирмос:

В начале землю основавый, и небеса словом утвердивый, благословен еси во веки, Господи, Боже отец наших.

Всех благих образ был еси, к вышнему житию ведущь смирением и кротостию. Темже и Христос пастыря тя людем Своим устрояет, поющим: благословен Бог отец наших.

Не престай, Варсонофие, моляся о духовных твоих чадех, ихже духовным учением породил еси, да поем: благословен Бог отец наших.

Иже твою преславную память празднующим, святителю Варсонофие, моли избавитися всем от различных бед и напастей, да вси зовем: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Воплощся от пречистых Твоих ложесн Божие Слово, Дево Пречистая, всех к богоразумию настави, да поем Ему: благословен Бог отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

На горе святей прославльшася, и в купине огнем Приснодевы, Моисеови тайну явльшаго, Господа пойте и превозносите во вся веки.

Любомудрства душевнаго не преможе телесная твоя болезнь, отче: о Бозе бо ревность восприим, в ничтоже вменяеши мимоходящую скорбь, Того ради вечныя болезни избегл еси.

Боле убо болезнию болезненне, да мимотечеши суетных болезней, и ныне на небесех со ангельскими лики предстоиши Святей Троице, зовый: вся дела Господня Господа пойте и превозносите Его во веки.

Яко бо иною пищею питаяся, зельным пощением и всенощным стоянием изнуряя плоть твою, поя непрестанно: вся дела Господня Господа пойте и превозносите Его во веки.

Богородичен: Пречистая Богородице, приими недостойную молитву мою и сохрани мя от клеветы злых человеков и от напрасныя смерти, и даруй мне прежде конца покаяние.

Песнь 9.

Ирмос:

Проявленное на горе законоположнику во огни и купине, Рождество Приснодевы, в наше верных спасение, песньми немолчными величаем.

Празднующим светло память обретения честных мощей твоих, людем нашим мир испроси и усобныя брани укроти, и избави нас от нахождения поганых, и клеветников челюсти сокруши.

Свободен твой ум от страстей соблюд, и сосуд освящен Духу Пресвятому был еси, и Христа приим в сердцы твоем, и чудотворец явился еси, прогоняя демоны. Сего ради молим тя избавитися нам от сетей их твоими, святе, молитвами.

Царю сил вышних, Христе, крепостию десницы Твоея, покори враги нечестивыя, и люди Твоя спаси, и земныя плоды умножи.

Богородичен: На моление мое умилосердися и радость ми в печали место даруй, Владычице, и от клеветы злых человек избави мя, да пою Ти: радуйся, Обрадованная, с Тобою Господь.

Светилен.

Егда убо честныя ваша и святыя мощи нетленны обретошася, тогда благоухание от гробов ваших изношашеся, исцеляющее недуги и отгоняющее духи лукавыя.

Богородичен: Вознеси, Богородице, рог Церкви, и народу нашему подаждь на враги одоление и крепость, и церковь, Чистая, утверди, и люди Твоя помилуй, да Тя всяк язык христианский величает.