Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому благоверному князю Феодору Ярославичу, Новгородскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Дивному Богу величия принесем, и великолепно с нами да воспоет земля и небо ясно славу Его.

Яко елень желает на источники водныя, сице желаше душа твоя, княже Феодоре, к Богу, Иже и прия тя с любовию и сотвори наследника Царствия Своего.

Краткое жизни твоея имел еси течение, но подвигом добрым в законе Божии подвизался еси и веру соблюл еси, сего ради отложися тебе венец славы безсмертныя.

Дивный, Господи, во святых Твоих, дивен еси воистинну и во святем Твоем князе Феодоре, ибо в немощнем естестве человечестем вышеестественную силу Твою совершая, дал еси телу его нетление.

Богородичен: Чудно бысть, еже огнем опалятися купине и не сгарати; чудно же и сие воистинну, яко Девою безсеменно зачала и родила еси Сына Божия и по рождении Его паки Дева пребыла еси. Темже Тя, яко Матерь Божию и Деву, благочестно величаем.

Песнь 3.

Ирмос:

Несть свят, яко Господь, и несть праведен, яко Бог наш, Егоже поет вся тварь: несть праведен, паче Тебе, Господи.

Истинная лоза винограда Христова был еси, княже Феодоре, сего ради и в краткое время мног плод добродетелей израстил еси.

Дозревшим твоих добродетелей гроздием, еще тебе младу сущу, да не како жестокия страстей бури повредят я, преселен еси в вертоград Небесный.

Коль праведен и щедр еси, Благоутробный Владыко, в мздовоздаянии Твоим праведником! Довлеет и един образ: како праведника Твоего Феодора ущедрил еси.

Богородичен: От утробы матере Себе Богу посвятила еси, Отроковице, и усердием Ему служила еси, тем Тебе и Бог воздаде по правоте, яко Тя вси роди Богородицею ублажают.

Седален, глас 8:

Исход твой, княже Феодоре, от сея временныя жизни, многия источи слезы от очию сынов российских, но Отец щедрот и Бог всякия утехи награди их изобильно веселием, возложив на святое твое тело одежду нетления, во вящшее уверение, яко ты по исходе твоем в радости пребываеши.

Богородичен: Усумнеся обручник Твой Иосиф, видев Тя непраздну, но абие разрешися сумнение, егда извещен бысть от Ангела, яко заченшееся в Тебе от Духа есть Свята.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах слух силы Твоея, и возвеселися сердце мое о Господе.

Хваляшеся иногда евангельский юноша пред Господем, яко вся заповеди соблюде от юности своея, но не послуша Господа, малое сотворити ему повелевающаго, и не иде вслед Его, ты же, блаженне Феодоре, и, не хваляся, повелений Господних слушал еси и Ему с веселием последовал еси.

Даны быша тебе от Господа таланты душевныя и телесныя, ихже во благо употребляя, в краткое время многое приобретение Ему сотворил еси, сего ради и введе тя, яко раба благаго и вернаго, в радость Свою.

Слушаяй молитвы праведных Твоих, Господи, услыши молитву и праведника Твоего Феодора, юже приносит Тебе о роде своем.

Богородичен: С радостию готова сущи к званию, на неже избра Тя Вышний, Дево Марие, со смирением Гавриилу рекла еси: се раба Господня. Мы же, Тя сице смирившуюся, Владычицею ныне почитаем.

Песнь 5.

Ирмос:

Яко Бога иного, Блаже, паче Тебе, не знаем, к Тебе, Свету Незаходимому, от нощи утренююще, воспеваем Тя, Человеколюбче.

В малых днех жития твоего, блаженне Феодоре, великих светило явился еси добродетелей, имиже Бог благоугождается.

Светлу душу твою хотя представити Богу, чистоту в житии твоем соблюл еси, сего ради по твоем успении вшел еси, аможе ничтоже нечисто входит.

Ради праведных Твоих, Господи, простираеши лучи Твоея милости на грешныя: озари убо и нас, недостойных рабов Твоих, лучами Твоего благоутробия ради праведника Твоего Феодора.

Богородичен: Егда Гавриил благовести Тебе, Неискусомужная Дево, яко во чреве Твоем зачнеши и родиши Сына Божия, с верою отвещала еси: буди Мне по глаголу твоему. Сего ради по вере Твоей и бысть Тебе благословение Вышняго, Тобою же и вси людие, иже сидеша во тьме и сени смертней, узреша свет велий.

Песнь 6.

Ирмос:

Ризу мне подаждь светлу, одеяйся светом, яко ризою, Многомилостиве Христе Боже наш.

И мягкия носяй одежды, княже Феодоре, сице житием твоим в краткое время Богу угодил еси, яко многим дивитися, иже угодиша Ему, долговременно облачающеся во вретище.

Уверен быв, яко и златотканныя ризы общему подлежат тлению, потщался еси в животе твоем из добродетелей исткати себе ризу нетления, в нейже ныне красуешися.

Колена сердца нашего преклоняя, благодарение Тебе возсылаем, Человеколюбче, яко тело князя Феодора, тлению по естеству подлежащее, облекл еси в ризу нетления, имже умножается слава всея России.

Богородичен: Позлащенными добродетелей ризами одеянна и преиспещренна была еси на земли, Пренепорочная, сего ради и Бог Слово во утробе Твоей благоволи облещися в плоть человеческую.

Кондак, глас 4:

В благочестии рожденна, в страсе Божии воспитана, в житии целомудрие стяжавшаго, по успении же нетлением телесе просиявшаго, благовернаго князя Феодора во святых почитая, смиренно молимся Тебе, Всесильный Владыко, да и во веки прославляеши святыми Твоими страны наша российския.

Икос:

Достойно и праведно есть радоватися тебе, святе Феодоре, на Небеси, яко неизреченную благодать от Бога получил еси, мы же радуемся на земли, яко тя имамы теплаго к Богу молитвенника, и от радости сице зовем: радуйся, похвало российская.

Песнь 7.

Ирмос:

В начале землю основавый и Небеса словом утвердивый, благословен еси во веки, Господи, Боже отец наших.

Яко чистое добродетелей зерцало был еси на земли, княже Феодоре, сего ради Вышний, восприяв душу твою в чертог Свой Небесный, остави нам образ, нетленное твое тело, да последуем стопам твоим.

Не стыдимся хвалитися, праведниче Божий, яко молитва твоя к Богу много может поспешествовати нам во благое: вемы бо, яко молитвы праведных приятны Ему.

Хвалим, поем и благословим Тебе, Господи, яко призираеши на Россию с высоты святаго жилища Твоего и посещаеши ю, яко виноград Твой, егоже насади десница Твоя.

Богородичен: Блажим Тя, Богородице Дево, и блажити никогда не престаем: благословенна бо Ты еси в женах и благословен Плод чрева Твоего.

Песнь 8.

Ирмос:

Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Блажен еси, княже Феодоре, яко сый посреде волнующагося душетленных страстей моря, к тихому пристанищу в краткое время безбедно достигл еси.

Аще и устремляхуся мира сего волны, еже потопити юность твою, но ничтоже успеша: ковчег бо тебе бысть чистота, кормило – Православная вера, котва – твердая на Бога надежда, ветрило – любовь к Богу и ближним.

Прославляем Тя, Господи Боже, яко, удивляя хотения Твоя во святых Твоих, удивил еси хотение Твое и в благовернем князе Феодоре.

Богородичен: Удивляхуся волсви египетстии силе чудотворнаго жезла Моисеова, мы же удивляемся Тебе, Марие: како Невместимаго всеми во утробе Твоей вместила еси?

Песнь 9.

Ирмос:

Благословен Господь, Бог Израилев, воздвигнувши рог спасения нам в дому Давидове, отрока Своего, в нихже посети нас Восток с высоты и направил ны есть на путь мира.

Видяще тя российстии сопостаты, летами доспевающаго ко изощрению меча на выи их, не можаху не смущатися: ты бо, душевнаго сопостата, еще млад сый, победити в силах был еси; сего ради крепкий во бранех Господь и причте тя, яко добраго воина, к Безплотному Своему воинству.

Несумненная надежда был сыновом российским к защищению отечества, но Премудрый о всех Промыслитель благоволи тя прияти безмятежна в покой Свой, Россию же защитити рукою брата твоего, святаго Александра.

Благословен еси, Господи Боже наш, яко веси пути непорочных, и достояние их во веки пребывает, егоже причастником быти сподобил еси и непорочнаго князя Феодора.

Богородичен: Призираяй на смиренныя рабы Своя Вышний призре и на Твое смирение, Пречистая Дево, и превознесе Тя паче всех дщерей сынов человеческих.

Светилен, глас 8:

Прекрасный добродетелей храм на земли быв, благоверный князь Феодор остави нам по своем успении тело свое, украшенное нетлением, душею же вниде в храм нерукотворенный.

Богородичен: Великим благодарением должни мы Тебе, Владычице: едина бо Ты от земнородных явилася еси достойна прияти во утробу Твою Сына Божия, Егоже Отец посла на землю разрушити законную клятву и подати вечное всем благословение.