Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому благоверному великому князю Мстиславу в святом крещении Георгию Новгородскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть: препрославленный Господь славно бо прославися.

Высоко житие имея и восхождении Божественными весь светел быв, просвещение ми испроси, восхваляющу твоя честныя подвиги, имиже добре пожив, улучил еси, Мстиславе, ихже надеялся еси.

Мироуханная любя учения и во чтении Священных Писаний упражняяся, сластей уклонился еси, блаженне, смрадных и безчестных и облаговонился еси, Божественными добротами украшаемь.

Дремание очию от души, блаженне, отгнал еси, бдя и Богови приединеваяся всенощными стоянии, не преклонен нуждами естества: темже ко дню невечернему достигл еси.

Богородичен: Яко чертог одушевлен Божий и кадильницу мысленнаго и светоноснаго Угля, присно Благодатную ублажаем Богородицу, зовуще: радуйся, Ходатаице спасительнаго воскресения.

Песнь 3.

Ирмос:

На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя, возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен, паче Тебе, Господи.

Глаголом животочным внимая, испил еси воду спасения, возгнушався горькаго греха, и, поя, глаголал еси Богови, Мстиславе, яко несть свята, паче Тебе, Господи.

Милование стяжал еси христоподражательно, раздал еси богатство требующим, Небесное богатство, ходатайствующее тебе, еже и получил еси, поя, Мстиславе, яко несть свята, паче Тебе, Господи.

Присвоився Зиждителю любовию Божественною, приял еси Небесное наследие, древа животнаго получити сподобился еси, блаженне, Боготворением обожаяся и поя, славне, яко несть свята, паче Тебе, Господи.

Богородичен: Несекомую гору Тя древле Аввакум провиде, Всенепорочная, из неяже Бог явися и нас, истлевшия, обновил есть.

Седален, глас 4.

Благоволив благими деянии, искусился еси, яко злато в пещи, напастьми, Мстиславе славне. Темже и по смерти источаеши чудеса богатно, яко воды, недуги уставляеши, о нас присно молися, яко да согрешений прощение приимем.

Богородичен: Чистая, Всенепорочная и Неискусомужная, Яже едина Безлетнаго Сына и Слова Божия в лето рождши, Сего с Богомудрым князем Георгием и со всеми святыми моли даровати нам очищение и велию милость.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощся, и спасл еси всего мя, человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Повеления отеческая храня невредимо правоверным смыслом, ты от юности имел еси житие чисто и милостивен нрав, досточудне.

Ни смущение мирское, ни власти держание, ни слава временная твоего к Богу рачения, княже Мстиславе, преврати, но благоволил еси воистинну Божественным деяниям.

Вознесся, Божественными поучении выну врага смирил еси, исцеления детель приял еси, Мстиславе, судом праведным всяческая правящаго.

Богородичен: Препетая воинствы, горе Препетаго Бога родила еси, Человека воистинну бывша, Егоже за рабы Твоя молящи не престай, Приснодево.

Песнь 5.

Ирмос:

Просвещение во тьме лежащих, спасение отчаянных, Христе, Спасе мой, к Тебе утренюю, Царю мира, просвети мя сиянием Твоим, иного бо, разве Тебе, бога не знаю.

Светом чистым Святыя Троицы просвещен, законом же Сея огражден, нощь житейскую без претыкания прешел еси, видении Божественными возвышаяся, Богомудре, в Божественный живот вселился еси.

Ныне на тебе чудо велие видится и ужаса исполнено, яко по погребении воистинну надолзе соблюдается невредимо, блаженне, твое тело, во гробе лежащее, судом, имже весть Бог, прославляяй тя.

Блаженне княже Мстиславе, твое дерзновение к Богу и любовь, юже от сердца, к Тому имети благоволив, истинно именито же возсияв преславно, Божественными светлостьми просвети верных сонмища.

Богородичен: За ны из Тебе воплощшагося, Дево Мати, всегда моли, благочестно Тя блажащим, избавитися бед, душетленных страстей, и печалей, и вечнующаго пламене мучения.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже, мя возведи.

Капли сладкия искапаше, блаженне, пот твоих сладость и исцелений сияния на похвалу Христа, Бога нашего.

Во дворех Бога процвел еси, виноград многоплоден прозяб и добродетелей гроздие, Делателю душам обилие подав.

Царства Божия возжелел еси, над страстьми царствовав, княже Мстиславе, и по произволению лучшему радость праведных получил еси.

Богородичен: Избранно Богу бывши яко прекрасное селение и пространное, Сему, Дево, была еси и чертог, и свещник, и трапеза.

Кондак, глас 8:

Многомудренно пожив в княжении твоем в великом Нове граде сем, благоверный княже Мстиславе, плод благий Богови в жизни сей был еси, присноцветущ добродетельми, того ради получил еси жизнь вечную на Небесех, тело же твое нетлением прославлено бысть на земли. Мы же, предстояще иконе твоей, любовию вопием ти: радуйся, утверждение граду нашему.

Икос:

Всечестную память почтим угодника Христова, великаго князя Мстислава, нареченнаго по осмодневному закону Господню новыя благодати Георгия, отеческою диадимою от юности украшенна, храбраго воина на супостаты и властеля благоутишна, и радостныя глаголы от сердца воззовем к нему, сице рекуще: радуйся, яко из младых ногтей Бога возлюбив; радуйся, яко заповедей Его неложный хранитель. Радуйся, избавивый Нов град от нахождения иноверных язык; радуйся, неложный правителю отеческих преданий. Радуйся, благочестия столпе, непоколебим вражиими прилоги; радуйся, бедным утешение и заступниче. Радуйся, яко сподобился еси восприяти венец пресветел и источник исцелений; радуйся, преславный княже Мстиславе, князем российским похвало. Радуйся, утверждение граду нашему.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть. Христос же простре Богочестивым отроком росу духовную, Сый благословен и препрославлен.

Крепостию возмог Живодавца, плотское удержал еси желание, пребогато, и ум возвысил еси на Небесная, поя крепко: Сый благословен и препрославлен.

Сам ся благороден сотворив, благородны нравы стяжал еси умом целым, поучением же упражняяся Богодохновенных писаний, все желание твое к Богу Всевидцу, блаженне, возложил еси.

Горнее Царство, Вышний град, Божий рай, праведных наслаждение и пищу несодеянную, богатство некрадомое, Свет невечерний, обрести сподобился еси, княже Мстиславе блаженне.

Песнословивша тя богомудренно по Христове Церкве, Божественная предания и отеческий устав прием, Великий Нов град содержит, поя: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Егоже родила еси, Владычице, присно моли от работы избавити мя страстей, и осуждения, и стужающаго ми лютаго окаменения, и оскорбляющаго, Чистая, одержания, Богорадованная.

Песнь 8.

Ирмос:

Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите, вся дела Господня, Господа.

Огнь помышляя страшный, пред Престолом Христовым хотяще изыти, умилением сердца теплы проливаеши потоки слезныя, погашая теми страстей пещь, Мстиславе Богомудре.

Любовию предложил еси твою, мудре, к Богу душу и к Тому прилепился еси, вопия песненно: Христе мой, Ты ныне мя избави страстей смертоносных во веки.

Терпением пождатель и сердцем смирен ты виден был еси, милостив просящим, обычай присно благ имея и нрав добродетельный, всечестне, в нихже добре пожив, чудес точиши благодать.

Тобою, Богоблаженне княже Георгие, великий Нов град вельми хвалится, в нем бо благочестиво пожил еси, спасение соделав, Троицу чтити научил еси во Едином Божестве, и покланятися Той, и благословити во веки.

Богородичен: Адамов Содетель от кровей Твоих чистых зиждется и млеком питается, питаяй всяко дыхание, Дево Богородице. Тем, яко Матерь Тя Божию, величаем.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощся от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная. Тем Всепетую Богородицу величаем.

Видети желая славу Бога нашего, добродетельми Богоразумия себе удобрил еси и, свещу нося, вшел еси во светлый чертог, со Ангелы живый, яснее наслаждаяся Божества.

Яко утреннее солнце, возсия днесь твоего от земли преставления день, сущия во мраце сердца просвещая: ты бо света и дне явился еси воистинну сын, Богомудре княже Георгие, сего ради тя почитаем.

Мудростию украшаяся и разумом просвещаяся, смирением сердца красуяся, высотою жития, досточудне, в разумныя вшел еси дворы, идеже нас помяни, чтущих тя, блаженне и досточудне княже Мстиславе.

Якоже солнце блистая, зари испущаеши чудес, просвещая всех сердца, твоего славнаго успения память творящих верно, треблаженне и Богомудре княже Мстиславе.

Богородичен: Небо рождши, Анно, новое – Марию, Еюже возсия Славы Солнце, днесь от земли к Небесным преходиши, Христу молящися о спасении душ наших.

Светилен.

Владычню Престолу ныне с праведными лики предстоя, Богомудре Мстиславе, молитися не престай даровати победы на сопротивныя вся, и междоусобныя брани укротити, и мир мирови устроити, и спасти души наша.

Богородичен: Щедроты Твоя, Боже, на люди Твоя низпосли молитвами Пречистыя Твоея Матере и всех святых и ради угодника Твоего блаженнаго князя Мстислава даруй нам велию милость.