Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому блаженному Иоанну Московскому, Христа ради юродивому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Яко по суху, пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

В терпении и в молитвах ум твой к Господу притяжал еси, и на теле твоем вериги ношаше, и славу земную оставил еси и о богатстве нерадил еси, благоюроде Иоанне, молися с блаженным Василием о чадородии безчадных, мы же милости просим подати у тобою Сотворшаго чудеса дивная.

Удивися разумом и укрепися мыслию, на земли плоть твою изнурил еси и на главе твоей во власех железа ношаше, непрестанно к Господу поя и молитву возсылая Сотворшему тобою чудеса дивная.

К Троице Пресвятей и Пречистей Божией Матери прииде и восхоте тело честное ту положити, погребение же твое святое страшно бысть. И мы с тобою вопием: слава Сотворшему нам таковая чудеса дивная.

Богородичен: Во двою естеству Един от Святыя Троицы, от чистых кровей Твоих воплотився благолепно, прииде и иже от Адама спасе, Пречистая, благодатию.

Песнь 3.

Ирмос:

Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Измлада в Вологодстей стране возраст восприял еси, в боголюбивем же граде Ростове у Пречистыя Богородицы терпением и молитвами тело твое изнуряя, по Христову велению на успение твое в царствующий град Москву пришел еси и чудес множество сотворил еси, праведный Иоанне.

О Кресте Господнем силою укреплься, блаженне Иоанне, предстоянием бо солнечным и сердечным воздыханием мечтание бесовское, Божиею силою, на земли победил еси.

У Живоначальныя Троицы и Пречистыя Божия Матере чудеса показал еси: от многих человек темныя духи отгнал еси, от страстей избавляя, молися, блаженне Иоанне, с праведным Василием о чадородии безчадных, мы же от твоих мощей исцеление почерпаем.

Богородичен: Плоти брению соединися от Отца Сын Единородный, из ложесн Твоих, о Дево, пройде без истления, соблюде невредимо девство Твое, Всепетая.

Ин кондак, глас 8:

Иже Христа ради наложивый на ся мудростию юродство, образом буйства зрим от человек, умныма же крылома горе возлетая, все тело твое веригами обязая, яко злато многоценное, соблюдеся в народе, очистив ум от страстей, веселием духовным прешел еси море мятежнаго сего жития, обрете светлость жизни вечныя, молим тя, блаженне Иоанне, молися прилежно Христу Богу нашему сохранитися нам от всякаго навета и злых обстояний видимых и невидимых враг, да зовем ти: радуйся, многострадальне, яко да молитвами твоими направляеми, предстояще присно с тобою в Троице славимому Богу, поем Ему: аллилуия.

Ин икос:

Кто возглаголет силы Господни, или кто исповесть добротерпеливаго сего страдальца, или кий язык недостойный покусится Благодавца Бога хвалити и славити Владыку, давшаго нам крепость в простоте сердца? Разумно пожив, телесныма очима долу поникнув, а сердечныма очима горе зря, преплыл еси море страстей терпением, возраст имел еси в Вологодстей стране, оставль отца и матерь, и вся сродники твоя, и красоту мира сего, и вниде в трудныя работы, изнуряя тело твое в некоей стране, в соловарных местех без мзды работая и на камени почивая. Пост и молитву его кто исповесть? Радуйся, яко в дом пришел еси Пречистыя Богородицы, честнаго Ея Успения, и к чудотворцем в боголюбивый град Ростов и там положи на тело твое кресты с веригами тяжкими, и во власех на главе твоей железо ношаше и на верху колпак великий, с выи до колена досязающ, в руце жезл великий тяжкий ношаше и у рук твоих на перстех кольца и перстни медяныя великия, и тем терпением тело твое сокрушил еси, Христови работая, и злыя и темныя духи отгнал еси. Радуйся, яко Божиим велением преселился еси из Ростова града в царствующий град Москву к Пресвятей Троице и Пречистей Божией Матери на твое преставление и в навечерие твоего успения указа жезлом в землю, идеже гроб со твоим честным телом погребсти. Погребение же твое бысть свято, и страшно, и грозно: гром бысть великий, и молния огненная в церкви и во олтари образы попали и люди пожже, инии мертвы быша, а инии восташа, святителие же и священнии чини по цареву повелению твое тело праведное и честное погребоша. На погребении же твоем человека хрома, а другаго очима больна исцелил еси. Радуйся, яко по твоем преставлении у честнаго твоего гроба многая чудеса сотворил еси, слепым дарова прозрение, хромым хождение, скорченым рукам направление, глухим слышание, немым глаголание, слуким прямохождение, зубным и главным болезнем облегчение, прокаженным очищение, бесным исцеление и всяким недугом избавление. Радуйся и молися о чадородии безчадных, мы же милости просим и печаль нашу на радость преложити, да присно в Троице славимому Богу поем: аллилуия.

Седален, глас 6.

От Ростова града явился еси в царствующий град Москву, мысленно прииде к Пресвятей Троице и Пречистей Божией Матери, днесь возсия нам преставление твое свято и страшно, молниями небесными весь мир осиявая, устрашишася людие и омертвеша. О юроде Иоанне, моли Христа Бога о чадородии безчадных, граду нашему Москве и странам русским и людем, живущим в них, от нашествия враг иноплеменник неприкосновенным быти, и душам нашим, чтущим тя верою и любовию, даруй велию милость.

Богородичен: Утоли болезни многовоздыхающия души моея, Утолившая всяку слезу от лица земли: Ты бо человеком болезни отгониши и грешных скорби разрушаеши, Тебе бо вси стяжахом надежду и утверждение, Пресвятая Мати Дево.

Песнь 4.

Ирмос:

Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

Удивися весь мир твоему погребению, блаженне Иоанне, видев страсти Божия, яко громи и молния со огнем в церкви образы Божия попалиша, и люди многи пожгоша, инии умроша, а инии восташа, молися, благоюроде Иоанне, с блаженным Василием о чадородии безчадных, мы же милости просим.

На земли тесный путь имел еси, благоюроде Иоанне, но твоими труды и терпением Горнее Царство восприял еси и ныне во свете неизреченнем со Христом царствуеши.

Самовольную страсть на земли терпел еси, и тело твое железными веригами увядил еси, и у тайных уд кольца медная ношаше, многа лета тако труждаяся до исхода души твоея, и Троице принесеся, мы же восхваляем труды твоя, всечестне.

Богородичен: На Тебе упование возложих, Мати Приснодево, спасения моего и Тя Предстательницу имею животу моему, тверду же и непоколебиму.

Песнь 5.

Ирмос:

Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Моля прилежно Бога, больнаго ногама цела сотворил еси и Божиим промыслом показал еси здрава. О блаженне Иоанне, молися с праведным Василием о чадородии безчадных, молим тя, благоюроде, усердно.

От младенства возжадал еси юродственнаго жития, и от Христа восприял еси венец нетленный, и ныне, блаженне Иоанне, со ангелы радуется дух твой, благоюроде.

Иоанне, угодниче Христов, на Небесех предстоиши Христу, моляся, на земли же у Пресвятыя Троицы и Пречистыя Божия Матере от честнаго гроба твоего даются исцеления и от грех свобождения.

Богородичен: Людем яко воистинну тихое пристанище Христос Тебе яви, иже верою и любовию Тебе, истинную Владычицу Всенепорочную, от совести чистыя Богородицу исповедают.

Песнь 6.

Ирмос:

Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

У честнаго гроба твоего в царствующем граде Москве показал еси верным людем душам очищение и телесным страстем избавление, о блаженне Иоанне, с праведным Василием молися прилежно о чадородии безчадных, мы же от твоея раки исцеления почерпаем.

Постом и молитвами погасил еси углие страстей, благоюроде Иоанне, терпением твоим диавола посрамил еси и ангельския лики удивил еси, сего ради тя верою почитаем, Богоблаженне Иоанне.

Ныне, благоюроде Иоанне, душа твоя предстоит Пресвятей Троице у престола в Царствии Небеснем, зде же у честнаго твоего гроба подаваеши исцеления приходящим с верою.

Богородичен: Пречистая Владычице, рождшая человеком Кормчию Господа, страстей моих непостоянное и лютое отжени смущение и тишину подаждь сердцу моему.

Кондак, глас 8.

Святое и пренепорочное понесл еси самовольное мучение, яко вено пречестное, принесл еси тело твое к Пресвятей Троице и Пречистей Богородице и ту сотворил еси честное твое преставление. Терпением твоим и смирением ангельския лики удивил еси и диавола мучителя посрамил еси, от человек отгоняеши духи темныя, различная исцеления подавая. Радуйся, благоюроде Иоанне, с блаженным Василием, и печаль нашу на радость преложи, молися прилежно стране Российстей от междоусобныя брани и от безбожных язык избавитися. Радуйся, земли Российския удобрение и града нашего Москвы великое утверждение.

Икос:

Христовою любовию уязви ум твой и остави отца и матерь и вся красная мира сего суетнаго, возненавиде юностныя сласти, отверг себе, и покори ум твой самовольныя страсти терпети, и украси главу твою власы с железом, и тело твое обяза кресты с веригами, любя их носити, яко многоценное сокровище и паче камене сапфира и бисера драгаго, до исхода души твоея, в нихже и преставися, терпением твоим и самовольным страданием лик святых праведных удивил еси, и ныне предстоиши во свете Святыя Троицы, у честнаго же гроба твоего точиши исцеления различных недуг, моли прилежно Бога и Пречистую Его Матерь стране Российстей от междоусобныя брани и от безбожных язык избавитися, да зовем ти: радуйся, многострадальне благоюроде Иоанне, земли Российския удобрение и града нашего Москвы великое утверждение.

Песнь 7.

Ирмос:

Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Зайде, якоже солнце, благоюроде Иоанне, но просвещаеши чудесы верою и любовию тя чтущих, ныне от твоего гроба почерпаем исцеления, моли Бога с блаженным Василием о чадородии безчадных, вопия: благословен Бог отец наших.

Мирския молвы попрал еси, мира Содетелю предстоя, прелеташе крылома златоукрашенныма и ныне от трудов твоих и пощения, от тягости железныя и частых молитв предстоиши с лики святых и праведных во свете Святыя Троицы, благоюроде, вопия: благословен Бог отец наших.

Несказанно житие измлада пожил еси на земли, красоты лица твоего не любя, с мирскими сплетатися возненавидел еси, любя же труды и терпение и тело твое изнуряя, и, предстоя Святей Троице и Пречистей Божией Матери, нам подаеши исцеление, вопия: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Тя, Пречистая Мати, Приснодево, земнии, познахом, ибо Спасение, в недрех Отца Неразлучноживый, из Тебе воплощается. Благословен Бог отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети. Тя превозносим во вся веки.

Погребоша святителие тело твое, яко нетленно, и спряташа священницы своими руками, ты же яко безплотен на земли поживе, моли Бога прилежно о чадородии безчадных, вопия: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите Его во веки.

Яко всесветлая звезда, сущих в тине страстей приводиши к животу, твориши бо жены нечистыя целомудренно жити и отгониши духи лукавыя и недуги лютыя, блаженне Иоанне, вопия: благословите, вся дела Господня, Господа.

Днесь мира не прияти сведя, желанию не сподобися браннолюбца демона, мнящаго преодолети твое смирение, и моление, и чистоту, но посмеху явитися козньми прелукавии, и победил еси их твоим терпением, и ныне лукавыя духи от человек отгоняеши, вопия: Бога пойте и превозносите Его во веки.

Обретеся, благоюроде Иоанне, хромым исправление, иже бо ногама болевый, скакая, вопияше, Троицу славя и Пречистую Божию Матерь: Бога воспевайте, дела, и превозносите Его во веки.

Богородичен: В рождестве болезни избежала еси, Пречистая, рождши, Девою пребыла еси, вся бо творит Иисус, Бог и Человек, елико хощет, Егоже превозносим во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини ангельстнн взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с Небесными вои Тя ублажаем.

Укрепися умом безплотным, плотских мудрований избег, дал еси тело твое посту и терпению и притекл еси на твое преставление ко Святей Троице и Пречистей Божией Матери, мы же тя молим: моли Бога прилежно о чадородии безчадных, яко непрестанно тя величаем.

Всем сердцем, блаженне Иоанне, к Троице усердно притекл еси на твое преставление, моля Господа прилежно, яко да тя непрестанно величаем.

Пребогат быв терпением, тело твое удручая железною тягостию, блажен явился еси сущу разслабленному многа лета, исцеления подаваеши и лукавыя духи от человек отгоняеши, яко да непрестанно тя величаем.

Да приходят ныне ко Святей Троице и Пречистей Божией Матери и к твоему честному гробу святителие же, и священницы, и вси московстии народи, богатии и убозии, и, припадающе с верою, да почерпают исцеления и здравие, и спасение, и душам очищение, яко да непрестанно тя величаем.

Богородичен: Сына Безлетнаго, от Отца возсиявшаго, Ты, во утробе несказанно заченши, родила еси, Богомати, Святая Дево, моли непрестанно о чадородии безчадных и о всех рабех Твоих и от междоусобныя брани и от поганых язык нам избавитися, да непрестанно Тя величаем.

Светилен, глас 7:

Удивися премудростию и укрепися умом, благоюроде Христов Иоанне, железным терпением диавола посрамил еси и полки его победил еси, в самовольнем страдании твоем венец от Христа Бога приял еси, со ангелы, славне, ныне радуешися, блаженне, молися о душах наших.

Богородичен: Умири молитвами Богородицы жизнь нашу, Господи, вопиющих Ти: слава Тебе.