Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон святому блаженному Иоанну Власатому, Милостивому, Ростовскому чудотворцу (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Моря чермную пучину невлажными стопами древний пешешествовав Израиль, крестообразными Моисеовыма рукама Амаликову силу в пустыни победил есть.

Творче всея твари, Преблагий Господи Иисусе Христе, Боже наш, явил еси нам, рабом Твоим, сего блаженнаго Иоанна, помнящим и слышавшим его, иже ныне, ради Твоего святаго имене и Пречистыя Богородицы и Предтечи Иоанна ко гробу его приходяще, приемлют исцеления, тем Твое человеколюбное смотрение славим и молим Тя: спаси нас, Господи.

Милостивому Богу на земли подобен был еси, отче Иоанне, правоверным смыслом оставль отечество свое, прииде во град, яко в пустыню. И, яко царскою багряницею и виссом, власяницею одеявся, отче, и венцем терпения с пострадавшими увязеся, моли Христа Бога о всех нас.

Отче Иоанне блаженне, ко Христу веру неблазненну имеяй, чист помысл и любовь нелицемерну, терпением же твоим и смиренномудрием причастника тя невечерней благодати благочестно славим.

Богородичен: Родивыйся от Девы, Христе Боже, и мир просветивый от нетления, избави и мене, окаяннаго, Богородицы ради и всех святых Твоих от прегрешений моих.

Песнь 3.
Ирмос: Веселится о Тебе Церковь Твоя, Христе, зовущи: Ты моя крепость, Господи, и прибежище, и утверждение.

Христа Бога в сердце своем восприял еси, отче Иоанне, и Престола Божия достигл еси, Пресвятую Троицу непрестанно зрети сподобился еси. Молим тя: испроси подати православным Христианом здравие, на враги одоление и миру умирение, земли благоплодие и душам нашим спасение.

Имея, отче Иоанне, душу чисту и милостиву и сердце бодро, тем вселение во дворе овец Христовых и путь предочищен обрет к Пресвятой Троице, к вечному животу приблизился еси, и нас спаси молитвами твоими.

Пресвятому Духу на земли был еси жилище, блаженне Иоанне, ныне же на Небеси предстоиши Господеви. Темже молим тя: и нас Святому Духу дом соделай молитвами твоими, чтущих тя.

Богородичен: Родительнице безмужная, Мати Христа Бога, Дево Марие, молим Тя, Госпоже: спаси рабы Твоя от всех зол.

Ин кондак, глас 2:

Христовою любовию уязвився, отче Иоанне блаженне, вышния красоты желая, земная же вся презре и ни во чтоже вмени, и на земли ангельское житие имея, преселился еси в вечный покой, идеже, предстоя Христу Богу, моли спастися нам и всему христианскому роду, яко да зовем ти: радуйся, преблаженне отче Иоанне.

Песнь 4.
Ирмос: Вознесена Тя видевши Церковь на Кресте, Солнце Праведное, ста в чине своем, достойно взывающи: слава силе Твоей, Господи.

Лучезарными светлостьми Пресвятыя Троицы просиял еси, отче Иоанне, яко маслина плодовита в дому Божии, елеем трудов твоих. И ныне, в неизглаголанней радости пребывая, посещай нас молитвами твоими, чтущих тя.

Богомудре отче Иоанне, чистая твоя душа с лики святых на Небесех предстоят Христу Богу, радуяся. Темже мы святую твою память песньми почитаем и молим тя спастися нам.

Житие твое на земли, блаженне Иоанне, яко солнце возсия, ныне же, на Небесех предстоя Господеви, молишися за ны. Зде же от гроба твоего чудес лучи, исцеления приемлюще, молим тя: просвети нас Невечерним Светом, молитвами твоими.

Богородичен: яко заченши Превечное из Безначальнаго Отца Слово, плотию рождши паче слова, Дево Мати, Превечнаго Бога, Того моли спастися рабом Твоим.

Песнь 5.
Ирмос: Ты, Господи, мой Свет, в мир пришел еси, Свет Святый, обращаяй из мрачна неведения верою воспевающия Тя.

Светило пресветлое от Бога возсиял еси, отче Иоанне, в преименитом граде Ростове и в добродетельных светлостех чудесы просиял еси. Темже тя прославляем, память твою почитающе.

Явился еси во граде Ростове земный Ангел и Небесный человек, подавая всем источник благочестия и милости, по преставлении же даруя душам нашим спасение и телесем исцеление.

Кое похваление принесем ти, честный отче Иоанне, видяще и слышаще блаженное твое житие и терпение? Яко и ныне, приходяще к тебе, приемлем неоскудно исцеление и здравие, и что ти воздамы, не вемы, но токмо глаголем: дивен Бог во святых Своих, творяй чудеса Един.

Богородичен: Всесвятая Богородице, во время живота моего не остави мене, человеческому предстательству не ввери мя, но Сама заступи и помилуй мя.

Песнь 6.
Ирмос: Пожру Ти со гласом хваления, Господи, Церковь вопиет Ти, от бесовския крове очищшися, ради милости от ребр Твоих истекшею кровию.

Богомудре и всеблаженне Иоанне, смиренномудрием, терпением и подвиги возжелел еси Небеснаго Царствия. Ныне же, предстоя со всеми святыми Цареви Силам, моли спастися рабом твоим.

Богатства Небеснаго возжелал еси, земную славу и богатство ни во чтоже вменив, обрет Царство Небесное, нетленным и вечным богатством обогатился еси, и нас спаси молитвами твоими от всех зол.

Пособием и вселением в тя Пресвятаго Духа, отче Иоанне, на земли терпением побеждая бесовския полки, обрел еси венец нетленный от Христа Бога и Спаса душ наших. Моли спастися рабом твоим.

Богородичен: Поем Тя, Дево, Богомати Чистая, Марие, паче рождества Твое богомужное Рождество и нетленную чистоту, ибо сочетася девство и рождество.

Кондак, глас 8:

Христовою любовию уязвився, отче Иоанне блаженне, вышния красоты желая, земная же вся презре и ни во чтоже вмени; и на земли ангельское житие препроводи, в вечный покой достиже, идеже глас празднующих, с нимиже молися за ны и душам нашим прощение и телесем исцеление даруй.

Икос:

Како возмогу аз, окаянный, воспети равноангельное житие твое на земли: целомудрие, терпение и теплую яже ко Христу любовь? По отшествии же твоем к Богу с верою приходящим ко гробу твоему подаеши исцеления. И что ти принесем? Точию молим тя и сице вопием: радуйся, честный отче наш Иоанне блаженне, ты бо еси граду нашему похвала и утверждение, болящим исцеление и душам нашим спасение.

Песнь 7.
Ирмос: В пещи авраамстии отроцы персидстей, любовию благочестия паче, нежели пламенем, опаляеми, взываху: благословен еси в храме славы Твоея, Господи.

Светло сияющим спасительным богатством на земли обогатится еси, блаженне отче Иоанне, вселился в божественный град Ростов и причтился еси с лики праведных в вечное радование. Молися за ны, поющия: благословен Бог отец наших.

Божественными велении и учении одеявся в смысл безстрастный и молитвенный, вниде во двор овец Пастыря Небеснаго, идеже лицы святых веселящеся поют: благословен Бог отец наших.

Дивен еси, Боже наш, яко и кости наги действуют в мире чудеса и подают исцеления, да благословим Господа, поюще: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Безневестная Чистая браконеискусная Дево, Мати Христа Бога, моли Того о спасении поющих: благословен Бог отец наших.

Песнь 8.
Ирмос: Руце распростер, Даниил, львов зияния в рове затче; огненную же силу угасиша, добродетелию препоясавшеся, благочестия рачители, отроцы, взывающе: благословите, вся дела Господня, Господа.

Благим смиренномудрием твоим ум свой простирая к Вышнему, Божественным призыванием вниде в радость Господа своего, хваля и благословя Христа во веки.

Мольбами твоими и благодушным терпением, душу твою и тело очистив от всякия скверны, обрел еси вечный покой, идеже есть жилище веселящихся и славящих Христа во веки.

Последовал еси, отче, отцем, Иоанне блаженне, иже Христа ради на земли многи скорби претерпевый и Божественная веления вся совершивый. Ты бо тленная вся мудрования от себе отвергл еси, тем Небесное Царство наследова во веки.

Богородичен: яко Царицу, Царя, всех Бога, Рождшую, вернии, со Архангелом Благословенную возвеличим Матерь Божию: радуйся, Мати Творца твари.

Песнь 9.
Ирмос: Камень нерукосечный от несекомыя горы, Тебе, Дево, краеугольный отсечеся — Христос, совокупивый разстоящаяся естества. Тем, веселящеся, Тя, Богородице, величаем.

Ранами и наруганием от бесов и лукавых человек, молитвенным терпением своим вражия полки побеждая помощию Святаго Духа, вселялся еси к Невечернему Свету Божия благодати. Тем тя, хваляще, ублажаем.

Посреде мира живый и вся стрелы лукаваго диавола сокрушив, молитвами твоими достигл еси горняго Иерусалима, предстоя Христу Богу за чтущия тя.

Молим тя, блаженне Иоанне, моля Христа Бога, и Пречистую Богородицу, и Предтечу Иоанна, и всех святых подати православным христианом здравие и победу на вся видимыя и невидимыя враги и желание о исполнении совершенства во веки веков.

Богородичен: Иже нас ради рождейся от Девы, Христе Боже, и за ны распныйся, и смертию смерть разрушивый, молитвами Богородицы и всех святых помилуй и спаси нас.

Светилен:

Процвел еси, яко финикс, Давидски, отче, и обитель явился еси Духа Пресвятаго, и славна тя вселенней показа. О нас непрестанно моля, почитающих верою пречестную память твою, преподобне Иоанне.

Богородичен: От Бога мирови поданных благих Ты вина была еси, Богородице, но и ныне моля о общем спасении благопременнаго Бога.