Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому блаженному Лаврентию Калужскому, Христа ради юродивому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть: препрославленный Господь славно бо прославися.

Высоко житие имея и восхождении божественными весь светел быв, просвещение ми испроси, похваляющему честныя твоя подвиги, имиже добре пожив, получил еси, ихже надеялся еси, блаженне Лаврентие.

Мироуханная любя учения и во чтении святых писаний упражняяся, сластей уклонился еси, блаженне, смрадных и безчестных, и облаговонился еси, божественными даровании удобряяся.

Дремание веждома от души, блаженне, отгнал еси, бдя и Богу приединеваяся всенощными стоянии, непреклонен нуждами естественными, темже ко дню невечернему прешел еси.

Богородичен: Яко чертог одушевленный Божий и кадильницу разумнаго и светоноснаго угля, Приснорадованную блажим Богородицу, зовуще: радуйся, Ходатаице спасеннаго воззвания.

Песнь 3.

Ирмос:

На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя, возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен, паче Тебе, Господи.

Глаголом животочным внимая, испил еси воду спасения, возгнушався горькаго греха, и, поя, глаголал еси Богу, Лаврентие: яко несть свят, паче Тебе, Господи.

Милование стяжал еси христоподобно, раздал еси богатство требующим, Небесное богатство ходатайствующее тебе, егоже и получил еси, вопия, Лаврентие: яко несть свят, паче Тебе, Господи.

Присвоився Зиждителю любовию божественною, приял еси Небесное наследие, Древа животнаго получити сподобился еси, блаженне, боготворением обожаяся и поя, славне: яко несть свят, паче Тебе, Господи.

Богородичен: Сущи Ангел святейши, Зиждителя Ангелов во Твою боку носила еси и родила еси, Богомати, на избавление человеком, поющим Ти: яко несть Пречисты, разве Тебе, Владычице.

Седален святаго, глас 4:

Благоволив благими деянии, искусился еси, яко злато в пещи, напастьми, Лаврентие славне. Темже и по смерти источаеши чудеса богатно, яко воды, недуги уставляеши. О нас присно молися, яко да согрешений прощение приимем.

Слава, и ныне, Богородичен: Чистая Всенепорочная и Неискусомужная, Иже едина безлетнаго Сына и Слова Божия в лето рождши, Сего со святыми и честными патриархи, и мученики, и пророки, преподобными моли даровати нам очищение и велию милость.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощен, и спасл еси всего мя, человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Повеления отеческая храня невредимо, правоверным смыслом ты от юности имел еси житие чисто и милостивен нрав, досточудне.

Ни смущение мирское, ни власти держание, ни слава временная твоего к Богу рачения, Лаврентие, преврати, но благоволил еси воистинну божественным деянием.

Вознесся божественными поучении выну, врага смирил еси, исцеления детель приял еси, Лаврентие, судом праведным всяческая Правящаго.

Богородичен: Препетая, воинствы горе Препетаго Бога родила еси, Человека воистинну бывша, Егоже за рабы Твоя молящи не престай, Приснодево.

Песнь 5.

Ирмос:

Просвещение во тьме лежащих, спасение отчаянных, Христе, Спасе мои, к Тебе утренюю, Царю мира, просвети мя сиянием Твоим, иного бо, разве Тебе, бога не знаю.

Светом чистым Святыя Троицы просвещен, законом же Ея огражден, нощь житейскую без претыкания прешел еси. Видении божественными возвышаяся, блаженне, в божественный живот вселился еси.

Ныне на тебе чудо Божие видится, и ужаса исполнено: како по погребении воистинну надолзе соблюдается невредимо, блаженне, твое тело, во гробе лежаще! Судом, имже весть Бог, прославляяй тя.

Блаженне Лаврентие, твое дерзновение к Богу и любовь, юже от сердца, к Тому имети благоволив, истинно именито же возсияв преславно божественными светлостьми, просвети верных сонмища.

Богородичен: За ны из Тебе воплощшагося, Дево Мати, всегда моли, благочестно Тя блажащим избавитися бед, душетленных страстей, и печалей, и вечнующаго пламене мучения.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже, мя возведи.

Капли сладкия искапавше, блаженне, пот твоих сладость и исцелений сияния на хвалу Христа Бога нашего.

Во дворех Бога процвел еси, виноград многоплоден прозяб и добродетелей гроздие Делателю, душам обилие подав.

Царства Божия возжелел еси, над страстьми царствовав, Лаврентие, и по произволению лучшему радость праведных получил еси.

Богородичен: Избранно Богу бывши, яко прекрасное селение и пространное, Сему, Дево, была еси, и чертог, и свещник, и трапеза.

Кондак, глас 8:

Избранному и дивному в праведницех, иже убо от Христа дар чудес приимшему, похвальныя ныне принесем глаголы, но яко имея дерзновение ко Святей Троице, Юже моли избавитися от бед рабом твоим, да зовем ти: радуйся, Богомудре Лаврентие.

Икос:

Како возмогу, грешный и скверный аз душею вкупе и телом, исписати во плоти сущее равноангелом житие твое и преславная чудеса, аще убо мнози премудрии не достигнут исповедати многаго твоего терпения, и смирения, и теплыя ко Христу любве. Но обаче, надеяся на твое беззлобие, о блаженне, сице вопию ти: радуйся, пресветлая звездо, от востока добродетелей возсиявшая и вселенную чудесы озарившая. Радуйся, возненавидевый родительскую любовь, Христа же, единаго над всеми сущаго Бога, всем сердцем возлюбивый и Тому невозвратным желанием последовавый. Радуйся, яко буйственное и юродственное, еже по апостолу, жительство избравый. Радуйся, пременивый тленная и настоящая надеждею будущих благ. Радуйся, древнему Иову уподобивыйся терпением. Радуйся, страстотерпче Христов непобедимый, но присно победивый диавола твоим смирением. Радуйся, яко древний он Лазарь нищий, ныне почиваеши в недрех Авраамлих. Радуйся, иже по отшествии мира сего сущих в бедах и искушениих готов обретаяйся предстатель и заступник. Радуйся, везде призывающия тя быстро предваряяй, молиши бо Христа Бога непрестанно подати грехов наших прощение.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть. Христос же простре Богочестивым отроком росу духовную, Сый благословен и препрославлен.

Крепостию возмог Живодавца, плотское удержал еси желание, пребогате, и ум возвысил еси на Небесная, поя крепко: Сый благословен и препрославлен.

Сам неблагороден сотворився, благородны нравы стяжал еси умом целым, поучением же упражнялся богодохновенных писаний, все желание твое к Богу Всевидцу, блаженне, возложил еси.

Горнее царство, Вышний град, Божий раи, праведных наслаждение и пищу несодеянную, богатство некрадомое, свет невечерний обрести сподобился еси, блаженне Лаврентие.

Богородичен: Егоже породила еси, Владычице, присно моли от работы избавити мя страстей, и осуждения, и стужающаго ми лютаго окаменения, и оскорбляющаго, Чистая, одержания, Богорадованная.

Песнь 8.

Ирмос:

Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите, вся дела Господня, Господа.

Огнь помышляя страшный, пред Престолом Христовым хотящ изыти, умилением сердца теплы проливаеши потоки слезныя, погашая теми страстей пещь, Лаврентие Богомудре.

Любовию предложил еси твою, мудре, к Богу душу и к Тому прилепился еси, вопия песненно: Христе мои, Ты ныне мя избави страстей смертоносных во веки.

Терпением пождатель и сердцем смирен ты виден был еси, милостив требующим, обычай присно благ имея и нрав добродетельный, всечестне, в них же добре пожив, чудес точиши благодать.

Богородичен: Адамов Содетель от кровей Твоих чистых зиждется и млеком питается, питаяй всякое дыхание, Дево Богородице. Тем яко Матерь Тя Божию прославляем.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощся от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная. Тем Всепетую Богородицу величаем.

Видети желая славу Бога нашего, добродетельми богоразумия себе удобрил еси и, свещу нося, вшел еси во светлый чертог, со Ангелы живый, яснее наслаждаяся Божества.

Яко утреннее солнце, взыде память твоя, сущия во мраце сердца просвещающи, ты бо света и дне явился еси воистинну сын, Богомудре Лаврентие, сего ради тя почитаем.

Мудростию украшаяся и разумом просвещаяся, смирением сердца красуяся, высотою жития, досточудне, в разумныя дворы вшел еси, идеже нас помяни, чтущих тя, блаженне Лаврентие.

Богородичен: Света жилище, вся озарившаго, и сень видена была еси, Богоблагодатная, мост и лествица, на высоту земныя возводящи, Дево. Тем Тя ублажаем и верно величаем.

Светилен.

Удалился еси, бегая, мирскаго сожительства и Христу, сущему над всеми Богу нашему, непорочным житием благоугодил еси, всеблаженне Лаврентие, Егоже и ныне моли о нас, рабех твоих, верою празднующих всечестную память твою.

Слава, и ныне, Богородичен: Премудрость Ипостасную, Слово Отчее Присносущное, Врача человеком, Христа, рождшая, Дево Пречистая, язвы и струпы сердца моего исцели, лютыя и многовременныя, и страстная взыграния утиши плоти моей.