Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон святому мученику Меркурию Смоленскому воину (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Посеченый несекомаго пресече, и виде солнце землю, юже не виде, лютаго врага вода потопи, и непроходимое пройде Израиль. Песнь же воспевашеся: Господеви поим, славно бо прославися.

От вышних повелений, святе, воинствуеши, с вышними лики предстоиши благих Источнику и радости Божественнаго наслаждения, приснопамятне, наслаждаешися, сохраняй тверде град, в немже совершают, славне, память твою, Господеви поюще: славно бо прославися.

Подвиг твой ревности свидетельствова, мудре, силою укрепляемь Христовою, и против ратник исходиши, и, радуяся, претерпел еси главы твоея отсечение, и вопияше славно повелением ея.

Страж граду явился еси, и мучителя яве укротил еси, и болезненное от них видение, веселяся, претерпел еси, Меркурие, вопия и моляся к Пославшей тя: Господеви поим, славно бо прославися.

Богородичен: Якоже и в Кесарии равноименованное тебе приемлеши суще звание, такожде и зде изволи благочестивая Царица, посылает тя, Меркурие, Богородица, мучениче. К Той помолися о мне, окаяннем, милостива обрести на страшнем суде Сына Ея.

Песнь 3.
Ирмос: Утверждей в начале небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят, паче Тебе, едине Человеколюбче.

От младенства ввоинился еси Христу, род и богатство отечества оставль, и весь разжигаемь Божественною любовию, и от Того Рождшия, славне, страж граду Ея послался еси.

Воспоем Господа и с рождшею Его Богоматерию, подавшаго стража тверда граду нашему, воина добляго Меркурия и чудес исполненнаго.

Десницею укрепляемь Владычнею, вражие пагубное нашествие победил еси, яко добр страдалец, богомудре, за храм Богородицы и за благоверие.

Богородичен: О, Господа моего Мати! Ты надежда отчаянных и помощница всем грешником! Не презри, милостивая Царице, мене, окаяннаго люте и пребезмерно согрешившаго, паче человеческаго естества.

Седален, глас 4.

Римлянин родом сый, но верою благоверною огражден, а не полуверием боляй, но угодник Богу бысть и Того Рождшей. Льстиваго ратника посрами, исполина с сыном порази, и венечник Христов явися, и славы радостныя причастися. Сего ради священную его память празднуем ныне.

Богородичен: Даниил Тя гору велию нарече, ин жезл и катапетасму, Иезекииль же дверь, еюже пройде Христос Бог, Богородице, не презри, Милостивая, но приими моих скверных окаянных устен моление и туне покажи, Госпоже, Твою милость на мне, многогрешнем.

Песнь 4.
Ирмос: Услышах, Господи, слух Твой и убояхся, яко неизреченным советом, Бог сый присносущный от Девы прошел еси, воплощся. Слава снизхождению Твоему, Христе, слава силе Твоей.

Якоже и во своем отечестве присвоился еси любезне Зиждителю, и светлый венец от Него восприял еси, и воинствовал еси по благоверии, яко непобедимь, святе Меркурие, помолися, от Негоже получил еси дерзновение, о мне, окаяннем, да получу милость.

Истка себе порфиру благочестия паче отец своих, в нюже оболкся, и воин крепок показася, и мертвости совлече ризу неверия, и пояше: слава силе Твоей, Господи.

Даже до крове став, подвизался еси, побеждая противныя ратники, победоносец показался еси и вышния славы сподобився, Меркурие.

Богородичен: Якоже дождь на руно сниде, такоже в Твою пречистую утробу Слово спасительное сниде, Приснодево, Ты же, Богородице, яко туча, изсуши многих моих зол бремя.

Песнь 5.
Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Распростер руце протяг злый варварин, хотя внезапу наити на град и храм Богородицы, ты же, неослабно простер твоя со оружием святыя руки, изшел еси, и победил еси противника, и оттуду венчался еси.

Иже солнцу и огню служа, прииде, ты же, святе, Христу и Того Матери служа, изшел еси, и того силу пресекл еси, и град свободил еси, и сам от Христа прославился еси.

Причастник страстей Владычних явися Меркурий, и славы Того приобщник быв, и Того Божественную светлость наследова.

Богородичен: Умертви, о Дево, живущий во мне грех, Жизнь рождшая и Умертвившаго смерть.

Песнь 6.
Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Вжиляше тя присносущное от высоты, Меркурие, звание всевидящее, и слуга церковный, мудре, увери тя, якоже ангел, повелеваше ти дерзати и никакоже устрашитися варварска нашествия.

Умерщвлен бысть змий вселукавый, и не сбыстся злохитрие его, но ногами попрася красными добляго воина и оружника Христова Меркурия, вшед бо, победи поганина.

Всесовершенно Владыце принесл еси сердечное изволение, мучениче, и того ради изшел еси противо рати поганских сил, и победитель велий показался еси, и ныне на небеси предстоиши, Меркурие.

Богородичен: Зачатие неизреченно, рождество неизглаголанно, Отроковице, яко Бога раждаеши плотию. Умилостивися о мне окаяннем, да улучу и аз, лишенный, заступление Твое.

Кондак, глас 4:

Явися во бранех непобедимь воин, от римлян родом, сыновство име града Смоленска, яко бо сих ради наречеся, яко от Богородицы страж крепок послася граду, песньми Меркурия ублажим, празднующе весело память его, яко да избавит град наш от беды ратник.

Икос:

Гордыню низложив льстиваго мучителя, на православие возносящагося нечестиваго, и до конца сего лютаго змия главу отсекл еси, святе Меркурие, и пуста его сотворь, и память его с шумом бысть: ты бо исходиши на предградие един братися с тысящами безбожных варвар. Яко бо от высоты имея повеление, надежду и упование от Самыя Госпожи и Богородицы, заступающия и помогающия тебе. Тоя же пособием непобедимым и ратника злокозненнаго крепко удавил еси, и множество сил его победил еси, и самаго мучителя посрамил еси. Темже, крепкий Христов воине, зовем ти радостно и весело празднуем память твою: яко да избавиши град наш от беды ратник.

Песнь 7.
Ирмос: Отроцы еврейстии в пещи попраша пламень дерзновенно и на росу огнь преложиша, вопиюще: благословен еси, Господи Боже, во веки.

Светом вышняго сияния озаряемь, доблий воине, воспевающия ныне память твою просвети, поющия: благословен Бог отец наших.

Воспевал еси всех Благодетеля, распаляяся, и, изшед на побеждение ратников, огня ревностию, блаженне, жегомь, и поя: благословен еси, Господи Боже отец наших.

В крови противу стал еси беззаконных ополчения, святе, камению и огню кланяющихся. Ты же, к Камени — Христу вопия, сих победил еси, поя: благословен еси, Господи Боже отец наших.

Землю обагрив, блаженне Меркурие, кровию твоею, Владыки Человеколюбца желая общник Того быти, поя: благословен еси, Господи Боже отец наших.

Богородичен: Чини ангельстии удивляются таинства Твоего глубине, Богородице, Бог бо, из Тебе воплощен, явися, Егоже похвалим: Боже, благословен еси.

Песнь 8.
Ирмос: Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Благочестно и мудренно подвиг твой, славне, совершил еси и доблемудренно враги твоя победил еси, яко бо даровася тебе, святче, победа небесная. Темже воспел еси: священницы, воспойте, людие, превозносите Господа во веки.

Скончався, святе, от исполина, Меркурие, мечем бо отсече главу твою, и оттуду получил еси желаемаго тобою венца и землю кровию от твоих удес истечением напоил еси, поя: священницы, воспойте, людие, превозносите Господа во веки.

Богородичен: Яко нашего существа поновление, Пречистая, вси виновну, вернии, поем Тя: Бога бо паче слова родила еси, едина паче земнородных. Твоим благоутробием и нас озари, поющих Тя.

Песнь 9.
Ирмос: Ужасеся о сем небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски и чрево Твое бысть пространнейшее небес. Тем Тя, Богородицу, ангелов и человек чиноначалия величают.

Гноеве мученичестии благовоние ныне испущают благодатное, смрадныя наша страсти исцелевают, источают бо святыя их мощи целебныя воды и напояют души поющих тех чудодеяние.

Яко велика столпа и твердо забрало дарова тя Христос, Меркурие, граду сему, идеже ныне точиши чудес струю и помогаеши победою на поганыя.

Спомощника имеяху вси граждане, страстотерпче Христов доблественный, копие и щит твой выну великое пособие имуще, тя величают, Христа Бога славяще, венчавшаго тя.

Богородичен: Просвети, двере Света, омраченную душу мою страстьми и лукавыми помыслы очерневшую и бедствующую, и избави искушений, и бед, и скорбей, да славлю Тя, упование верных и утверждение.

Светилен.

Жениху свещу соблюл еси, жестоку стезю шествовал еси, в Божественныя стези вшед, и к пространству райскому чистою плотию достигл еси, и светло от Святыя Троицы венчался еси; чтущия тя помяни, святе Меркурие.

Богородичен: Яко заступницу нератну, предградие воистинну предлагаю покров Твой, Богородице Дево, ходатаицу же к Богу, избавитися ми, Владычице, муки вечныя и жизни нетленныя Тобою причаститися, небеснаго Царствия.