Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому праведному Артемию Веркольскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Посеченный несекомаго пресече, и виде солнце землю, юже не виде, лютаго врага вода потопи, и непроходимое пройде Израиль. Песнь же воспевашеся: Господеви поим, славно бо прославися.

Пречестная твоя память просия, и рака твоя многая исцеления прояви, Богомудре Артемие, приходящим к тебе, песнь же воспевашеся: Господеви поим, славно бо прославися.

Посечеся враг от Владыки всех, Иже прият душу твою в пречистыя руце; ты же благодать приял еси, блаженне, недужныя исцеляти. Сего ради песнь воспеваем: Господеви поим, славно бо прославися.

Предивный Господь, видя врага и устрашая того прещением грозным, и молниею паля, и водою потопляя, душу твою приял есть, Артемие, тело же твое в чудесех просия, имиже исцеляемии вопиют: Господеви поим, славно бо прославися.

Богородичен: Пречистая Дево, рождшая Превечнаго Бога, Того моли, да избавит ны от напастей, и бед лютых, и от лукаваго врага, молим Тя, вопиюще: поим Господеви, славно бо прославися.

Песнь 3.

Ирмос:

Страх Твой, Господи, всади в сердца раб Твоих, и буди нам утверждение, Тя во истине призывающим.

Страх Твой, Господи, возгреме, и страстотерпец Твой дух испусти и прият Царствие Небесное, ныне же молится о всех, призывающих Тя.

Престолу Владычню предстоя, Богомудре Артемие, не престай моляся о иже верою приходящих к тебе и тя призывающих.

Исцеления струи источаеши ко гробу твоему приходящим, Артемие, воистинну тя призывающим.

Богородичен: Марие, Мати Христа Бога, помилуй молящихся Тебе, несумненною верою воистинну Тя призывающих.

Седален, глас 4.

От младенства душею Богу прилепився, двоюнадесяти лет к Богу преставился еси и, в вечное Царство вселився, приял еси дар от Бога недужныя исцеляти, прокаженныя очищати, слепым очи отверзати, лукавыя духи прогоняти и от трясавиц избавляти с верою тя призывающих; непрестанную благодать у Христа испроси, Богоугодне Артемие, и душам нашим велию милость.

Богородичен: Удивися Иосиф, еже паче естества зря, и внимаше мыслию руновному дождю, в безсеменнем зачатии Твоем, Богородице. Ты бо и купина еси, огнем неопаляема, и жезл Ааронов прозябший, и свидетельствует обручник Твой и хранитель, священником вопия: Дева раждает, и по рождестве паки Девою пребудет.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах, Господи, слух Твой и убояхся, яко неизреченным Советом, Бог сый Присносущный, от Девы пришел еси, воплощся. Слава снизхождению Твоему, Христе, слава силе Твоей.

Услыша, Господи, слух Твоего смотрения, и убояся праведный Артемий, егда неизреченным светом молния возсия из тученоснаго облака, и вопияше: слава снизхождению Твоему, Христе, слава силе Твоей.

Услышим и мы слух чудодействия твоего, праведниче Божий Артемие, и притецем к гробу твоему, с верою вопиюще Господеви: слава снизхождению Твоему, Христе, слава силе Твоей.

Услыши нас, грешных, призывающих тя в скорбех и в недузех, и даруй исцеление, святе Артемие, покланяющимся образу твоему и вопиющим Владыце всех: слава снизхождению Твоему, Христе, слава силе Твоей.

Богородичен: Услыши ны, Пречистая Богородице Дево, молящияся Тебе, и избави нас от враг видимых и невидимых, яко да вопием Господеви: слава снизхождению Твоему, Христе, слава силе Твоей.

Песнь 5.

Ирмос:

Страстей мя мглы, яко от глубокия нощи избавляяй, утреневати сподоби дух мой, молюся, во свете дне повелений Твоих, Христе.

Страшныя мглы и темнаго облака устрашися Богомудрый Артемий и преставися в вечный живот, во свете дне повелений Твоих, Христе.

Страшныя мглы избави нас и одержащия болезни исцели, премудре Артемие, предстояй во свете дне повелений Христовых.

Страстьми многими одержим есть и стремлением греховным погружен; избави мя, Господи, от прегрешений молением угодника Твоего Артемия.

Богородичен: Страшными Херувимы славима еси, Пречистая Дево, избави нас от напасти и возведи во свет дне повелений Сына Твоего.

Песнь 6.

Ирмос:

Бездна грехов и прегрешений буря мя смущает и во глубину нужднаго реет мя отчаяния, но Твою крепкую руку мне простри, яко Петрови, о Управителю, и спаси.

Двери Небесныя отверзошася тебе, и райския пищи насладился еси, водворився в жизни вечней, и со святыми пребываеши, Артемие; молися убо о нас Богу и от тли ны возведи.

Со Ангелы ликовствуеши, у Престола Владычня предстоя и благодать имея исцеляти недуги любовию приступающих к тебе, премудре Артемие.

Имея к Богу Божественное дерзновение, преблаженне Артемие, верою чистою хвалящих тя поминай, от бурей и от напастей спасай и от тли возведи.

Богородичен: Даниил Тя гору мысленную провиде, от неяже Камень отсечеся, Пренепорочная, и сниде от Небеси роса во чрево Твое, Богоразумием напоив землю: Ты бо израстила еси Избавителя всех Творца.

Кондак, глас 8:

Возсия днесь пресветлая память премудраго Артемия; Богоданная благодать, яко реки, изливает от целебных мощей его дивная исцеления, имиже от многоразличных недуг избавляемся, с верою приемлюще я и взывающе: радуйся, Артемие Богомудре.

Икос:

От юности возлюбив Бога и незлобив сый, в детстве явился еси, яко муж смыслен, от громнаго же прещения смерть вкусил еси и угодник явился Владыце, пречудне Артемие, положено же бысть тело твое на пусте месте, идеже обретошася мощи по тридесять третием лете преставления твоего, чудеса творяща преславная и исцеления многа недужным, с верою приходящим ко гробу твоему и вопиющим: радуйся, Артемие Богомудре.

Песнь 7.

Ирмос:

Ангелом отроки из огня спасый и гремящую пещь преложивый на росу, благословен еси, Боже отец наших.

Ангели служат Вседержителю Богу бывающим молниям и облаком громным; ты же, святе Артемие, конец жития от сего приемля, взывал еси: благословен Господь, Бог отец наших.

Преселився в жизнь Небесную, предстоиши Господеви, пребогате Артемие, вопия: благословен Господь, Бог отец наших.

Чудодействия дар приим от Бога недуги исцеляти, премудре Артемие, воспевал еси Господеви: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Пресвятая Дево, Христа рождши, непрестанно моли о рабех Своих, да вопием Господеви: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Покрываяй водными облаки небеса и проливаяй воды на землю, прият душу праведнаго Артемия, возвеселяя ю чудодействы; Емуже вопием, яко Содетелю всех во веки.

Пречестныя мощи твоя источают чудеса, блаженне Артемие, мы же, здравие приемлюще, приносим хвалу Господеви, яко Содетелю всех во веки.

Пребожественное селение имеяй, чудотворения благодать приял еси от Вседержителевы руки, и притекающии к тебе верою мощи твоя лобызают, преславне Артемие, и молитвенно вопиют Богу, яко Содетелю всяческих во веки.

Богородичен: Единаго от Троицы родила еси, Препетая Дево, Превечнаго Бога, Егоже моли о воспевающих Ти, да изведет ны от обдержащих напастей и бед, яко да вопием Творцу и Содетелю всех во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Устрашися всяк слух неизреченна Божия снизхождения, яко Вышний волею сниде даже и до плоти, от девическаго чрева быв Человек. Темже Пречистую Богородицу, вернии, величаем.

Устрашися слух праведнаго отрока Артемия, от гласа грома Твоего, Господи, и преставление прият пречудный Артемий по Божественней Твоей воли, Владыко, темже Тя величаем.

Вопием ти, Богомудре Артемие, страстотерпче: не остави нас, сирых, но даруй нам душевное спасение, и телесное здравие, и помощь неослабну, да тя верою величаем.

Притецем, людие, к пречестному образу Артемия и, припадающе, возопиим ему: буди нам стена нерушима от супостат наших и избави от врагов видимых и невидимых, да тя, вернии, величаем.

Богородичен: Гора нерушимая и дверь Небесная, ковчеже златый, Владычице Дево, покрый нас кровом крилу Твоею и соблюди ны от всех зол, да Тя, Пречистую Богородицу, вернии, величаем.

Светилен.

Яко светлая звезда, возсияша мощи твоя, Артемие прехвальне, и, яко многоценный бисер, обретошася многоразличная подающе исцеления и чудес зарю испущающе, темже ныне предстоиши Владыце всех, во свете радуяся.

Богородичен: Пресветлая Царице Богородице, рождшая Христа Спаса без семене от Святаго Духа, от Отца исходящаго и просветившаго вся верныя, даруй нам во Свете присносущнем водворитися и Духом Божиим освятитися, яко да Тя, Богородице, славим.