Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому праведному воину Феодору Ушакову (второй) (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Поим Господеви песнь новую, непроходимое бо оземленив Чермное, пешешествовати сотвори сыном Израилевым, и сопротивныя враги покры море.

Всесвятая Троице, Боже и Содетелю всего мира, поспеши и направи сердце, ум и уста наша достойно воспети велию славу добляго воина Твоего, благовернаго адмирала флота Российскаго, Феодора Непобедимаго.

Помянем, братия, како Божией благодатию благоверный Феодор во граде Херсонстем душу свою за ближних своих полагает и от смертоносныя болезни многих спасает и любовь ко злым и благим делом являет.

Яко волны морския, на нас восташа беззакония наша, яко кораблец в пучине, вси мы обуреваемся от прегрешений многих; но в тихое пристанище настави нас, Господи, покаянием и предстательством благовернаго воина Феодора, и спаси нас.

Богородичен: Спаси нас, Мати Истины, обуреваемых люте от страстей и от сатрапов мысленных и часто погружаемых, и исправи нас, Чистая, ко спасения благоутишному пристанищу.

Песнь 3.

Ирмос:

Да утвердится сердце мое в воли Твоей, Христе Боже, Иже над водами Небо утверждей второе и основавый на водах землю, Всесильне.

Да постыдятся и смятутся вси врази земли Русския, се бо Бог благовернаго Феодора, яко оружие Свое, очищает и уготовляет, и, яко фиал ярости Своея, соделовает и супротив агарян нечестивых направляет.

О, воине Феодоре, Моисею подобяся, пса Магомета проповедников со всеми корабли в пучине морстей, яко войско древняго фараона иногда, потопляеши.

Воспрянем от сна уныния, братие, и помолимся ко благоверному воину Феодору Непобедимому, да испросит душам нашим от Господа мужество во бранех, долготерпение и велию милость.

Богородичен: Устави душ наших свирепыя бури, Боже всех Щедрый, мольбами рождшия Тя Богородицы, благовернаго воина Феодора и всех святых Твоих.

Седален, глас 3:

Буди скорый в бедах утешитель, во бранех предстатель, во градех и странах вся люди неисчетною милостию покрывая, праведне Феодоре, молися Христу Богу о чтущих святую память твою.

Слава, и ныне: Слове Божий, Иже рождейся от Девы Богоотроковицы, Тоя ходатайствы священными и праведнаго Феодора Твоего, Спасе, всякаго обстояния и всякия нужды избави души наша.

Песнь 4.

Ирмос:

Разумех, Всесильне, Твое смотрение и со страхом прославих Тя, Спасе.

Помяни, диаволе, огнь, имже сожжена бысть Капудания, и глубину морскую, в нейже изгибе ополчение твое, и вострепещи, окаянный, езера огненнаго и жупельнаго, тебе уготованнаго на День Судный.

О, султане юродивый, флота твоего несть ктому, се бо воин Феодор, яко дух бурен, не фарсийския, обаче магометанския корабли на Понте Евксинстем сокрушает и могущество нечестивых в ничто обращает.

О, селения исмаилитска, о, агаряне зломудреннии, восплачите и возрыдайте, и познайте суетство веры магометовы, и преклонитеся пред Сотворшим видимое и невидимое и Сыном Его Иисус Христом, и Духом Его Святым.

Богородичен: Страстей волнение смущает нас и сластьми погружает, Дево Пренепорочная, кормчию Христа рождшая, руку нам помощи простри и спаси нас.

Песнь 5.

Ирмос:

Яко просвещение наше сый, Христе, просвети нас, Защитителю жизни нашея, сохрани ны, надеющияся на Тя.

О, како, неложный Боже, на островех Керкирских оружием благоволения венчаеши добляго Феодора, да низложит безбожие галльское, да не пребудут беззаконницы пред очима Твоима во веки.

Положу на мори руку Его и на реках десницу Его: се бо, Господи Иисусе Христе, от лица вернаго раба Твоего благовернаго воина Феодора изсекаеши вся враги его и ненавидящия его во Адриатстей пучине потопляеши.

Господи, днесь на западе солнца врази Твои паки возшумеша и ненавидящии Тя паки воздвигоша главу, на люди Твоя лукавноваша, на Тя завет с диаволом завещаша.

Богородичен: Пречистая Владычице, рождшая человеком кормчию, Господа, страстей наших непостоянное и лютое утоли смущение, и тишину подаждь сердцам нашим.

Песнь 6.

Ирмос:

Обыде нас последняя бездна, несть избавляяй, вменихомся яко овцы заколения, спаси люди Твоя, Боже наш, Ты бо крепость немощствующих и исправление.

Господи Иисусе, верный раб Твой, адмирал Феодор Непобедимый, помощию Твоею вся оплоты галльския разоряет и вся твердыя их в страх и поношение окрестным языком полагает и безбожие их в конец уничтожает.

Радуйся, нищих и сирых питателю и покровителю, радуйся вдов защитниче, радуйся юности наставниче, болящих утешение, плененных отрадо и нам всем молитвенниче предивный.

О, воине Феодоре! Услыши ны, во истине тя призывающия и прииди от Горних селений к нам, во гресех утопающим, якоже Христос сквозе ветр дыхающ и мраз, и тьму нощную ко учеником Своим, и помози нам.

Богородичен: Яже от источник источившая воду оставления, Пренепорочная, сердца наша напой, изсохшая всякими преступленьми.

Кондак, глас 2:

Архистратиже российский, служителю народа Божияго, нищих и угнетенных свободителю, нечестивых наказателю, полезнаго нам проси и велия милости, яко споборник наш, праведне Феодоре.

Икос:

Всечестную память почтим угодника Христова, великаго Феодора, храбраго воина на сопостаты и кормчаго благоутишна, и радостными глаголы от сердца воззовем к нему, сице вопиюще: радуйся, дела благая со тщанием творивый; радуйся, управителю мудрый и терпеливый. Радуйся, врачу усердный и милостивый; радуйся, молитвенниче теплый и неутомимый. Радуйся, воеводо праведный и непобедимый; радуйся, рабе Божий, кроткий и человеколюбивый. Радуйся, враги злочестивыя смиряяй и устрашаяй; радуйся, и ныне со Ангелы и всеми святыми за ны моляйся. Радуйся, воине Феодоре, архистратиже державы Российския.

Песнь 7.

О, чудесе! Якоже древле Давид пред сенным ковчегом, тако и ты, воине Феодоре пред мощами дивнаго во святых святителя Спиридона Тримифунтскаго главу свою преклоняеши и крестным ходом истинное правоверие на Керкире паки утверждаеши.

О, камение и горы, падите на мя и покрыйте мя, — рече ересиарх латинский, услышав слух о воех твоих, о, Феодоре, в Рим ветхий входящих и супротив галлов зловредных, якоже Гедеон супротив Амалика иногда, храбро ополчающихся.

Кто возможет сказати о милосердии твоем, о, благоверный воине Феодоре, блажен еси ты, разумеваяй на нища и убога, воистину в день лют избави и сохрани тя Господь.

Богородичен: Вод источник молитвенный, Тя, Богородительницу, ведуще вси, источающ верным струи душам и телесем: темже Тя непрестанно славим.

Песнь 8.

Ирмос:

Песнь Тебе приносим Безплотных, якоже отроцы в пещи, и, поюще, глаголем: благословите, вся дела Господня, Господа.

Под конец жизни твоея во окрестностех обители Санаксарския водворяешися; зде, речеши, покой мой, зде тихое пристанище, зде вселюся во век века.

Течение твое скончал еси, веру соблюл еси, сего ради Бог жизнь твою близ мощей преподобнаго Феодора Санаксарскаго, сродника твоего, скончавает и сосуд тя избранный ко Царству Небесному приуготовляет.

Ущедрил еси Твое создание, Владыко, очистил еси Твоим благоутробием, души его вожделенное Отечество даровал еси, тело же многотрудное в Санаксарских стенах упокоил еси.

Богородичен: Водами животочными, Дево, напой истаявшия душы наша зноем греховным, яко да класы плодоносны возрастим, Чистая, Божественнаго умиления.

Песнь 9.

Ирмос:

Радуйся, Пресвятая Богоприемная Марие, радуйся, Пречистая, падших основание: в Тебе бо явися днесь Владыка, о, чудесе! обновляяй истлевшия и к Свету возводя невечернему, Отроковице.

О, воине Феодоре! Ты днесь Престолу Божию предстоиши и Славу Его откровенным лицем созерцаеши и тайны сокровенныя и страшныя Дня Суднаго разумеваеши.

О, воине Феодоре! Помози нам молитвами твоими и укрепи на брань супротив зверя, из моря исходяща, силу змия древняго имуща и престол сатаны содержаща и область велию, да не поклонимся ему, ниже послужим.

Не отчаявайтеся, — рекл еси, о, Феодоре: Сия бури грозныя обратятся ко славе России, — и ныне помози стране и людем нашим предстательством всемощным, да вера и любовь ко Отечеству восторжествуют, да возсияет слава новая Боголюбезнаго царства Русскаго.

Богородичен: Приими, Владычице, моления Твоих раб и Сына Твоего умоли, с праведным Феодором, подати нам грехов прощение.

Светилен:

Слышана бысть во всех странах превеликая слава твоя, и тогда жены Агарянския страшаху чада своя грозным твоим именем. И ныне, праведне, враги наша невидимо устрашай, ополчающияся на христолюбивое твое воинство.

Слава, и ныне: Приими, Пресвятая Богородице, молитвы угодника Твоего, праведнаго Феодора, вкупе и наша, и избави, Владычице, от ухищрений злобнаго врага стадо Твое.