Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому преподобному Андрею Рублеву, иконописцу (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Поем песнь победную Единому Богу, сотворшему преславная, древле бо фараона со всевоинством в мори погрузи.

Приидите, вернии, со преподобным Андреем песнь победную воспоим и возславим Пресвятую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа.

К преподобному Сергию, якоже достойный ученик, блаженне Андрее, притекл еси, и чрез того Святым Духом наставлен был еси, и вкупе с богоносными Сергием и Никоном, трие прослависте Троицу во Единице.

Сергия великаго достойне прославил еси, яко чтителя Пресвятыя Троицы, емуже усердно подражал еси, и нас научаеши достойно покланятися Единому Богу, в Трех Лицех нераздельно Сущему, Сотворшему Небо и землю.

Сергием богомудрым научен, древним богословом подобен явился еси, преподобне Андрее, и яко тии словом, тако ты иконою догмат Троицы проповедал еси в стране Российстей, и ныне исповедати сей всех научаеши.

Богородичен: Радуйся, Богородице Дево, радуйся, Владычице мира, в Тя бо вселися Един от Святыя Троицы, сего ради имаши силу спасати погибающия, спаси рабы Твоя, молящияся Тебе.

Песнь 3.

Ирмос:

Утвердися сердце мое в Господе, вознесеся рог мой в Бозе моем: яко несть свят, паче Тебе, Господи.

Сердце твое утвердил еси в Господе, отче преподобне, и душу очистил еси покаянием, тело же предал пощению и трудом, и обитель Пресвятыя Троицы явился еси, Юже моли о спасении душ наших.

Возлюбил еси Господа всем сердцем, досточудне Андрее, и любовию на враги вооружился еси, всех желая обрести Пресвятей Троице, и всех зовеши Господа возлюбити любовию неутолимою.

Верою сердце утвердил еси незыблемо в Господе, и славу Небесную созерцал еси сердечныма очима, и благодатию Духа Святаго показуеши в вещественных образех невещественная, да и мы ныне пробудимся от сна греховнаго и узрим свет истинный.

Возвеселился еси всем сердцем о Господе, и по всей земли прославил еси в совершенных образех Победителя смерти, и ныне пребываеши в непрестанней радости, восходя от славы к славе, и воспеваеши со Ангелы Пресвятую Троицу.

Богородичен: О Божественнаго промышления несказаннаго! От земных явилася еси, Пресвятая Дево Богородице, и соделалася еси мира Владычица, Мати Ипостаснаго Слова, Егоже моли, Заступнице, о спасении нашем.

Седален, глас 8:

Ангельский образ прияв, образ и подобие Творца ангельским житием в себе возставил еси, и во образе вещественнем Образ Первообразнаго начертал еси, преподобне, и к истинному богоподобию указуеши путь.

Богородичен: Непрестанно и радостно прославляет Тя Церковь, Пресвятая Владычице, чудотворными бо образы Твоими мир просвещаеши и милости великия всегда изливаеши к Тебе притекающим с верою.

Песнь 4.

Ирмос:

Вознесена Тя видевши Церковь на Кресте, Солнце Праведное, ста в чине своем, достойно взывающи: слава силе Твоей, Господи.

Подвигом таинственно стяжал еси в Церкви пребывание, учением ея последуя, преподобне, и, уставы святыя Церкве исполняя, образы начертал еси священныя, ихже почитающе, вопием: слава силе Твоей, Господи.

Учение отцев Церкве ревностно исполнил еси, преподобне, волю бо свою отсек, не своя измышления, но тех видения начертал еси, смирением же в меру их достигнув, Церкве свидетельство явил еси, зовый: слава силе Твоей, Господи.

Крест Христов, иже есть любы Пресвятыя Троицы, прославил еси, преподобне, Крест, Церкве утверждение, возлюбил еси, путем Крестным шествовав, сему покланятися всех зовеши, поя: слава силе Твоей, Господи.

Верою Христа в сердце вселив, блаженне Андрее, со всеми святыми постигл еси, что есть широта и долгота, глубина и высота святыя Церкве, и иконами показуеши тайны Царствия Небеснаго, глаголя: слава силе Твоей, Господи.

Богородичен: Вознесена видящи, Богородице, на Кресте Сына и Творца Твоего, оружием в сердце уязвлена была еси, Страстем Крестным Сына Твоего состраждущи, но неизреченную познала еси радость в Воскресении Его и славною силою Христовою спасаеши Тебе молящихся.

Песнь 5.

Ирмос:

От света пресекий первородный грех, яко во свете дела поют Тя, Христе, Содетеля, во Свете Твоем пути наша направи.

Сергием великим водимь, преподобне, к Трисиянному Свету пришед и Сим облистаемь, прославил еси Трисветлое Солнце, Творца и Бога, создавшаго вся.

Великия благодати сподобился еси, преподобне, умом вознесыйся к невещественному и Божественному свету Пресвятыя Троицы. Сей свет видеша апостоли на Фаворе, Афонстии же отцы со святым Григорием исповедаша яко нетварную силу Божию.

По блаженнем созерцании образа неизреченную красоту первообраза во свете Своем откры ти Господь, блаженне отче, и нас учиши честь и поклонение воздавати, не вещь почитающе, но первообразную красоту.

Неизреченнаго и Божественнаго Первообраза свет и блистание отчасти показуеши, преподобне, в тварном подобии, на негоже взирающии с молитвою дух ведения почерпают.

Богородичен: Отчее Сияние пройде чрез Тя, Владычице, и, плоть от Тебе восприявше, световидно Тя преобрази, яко превышши еси чинов ангельских и всякия твари.

Песнь 6.

Ирмос:

Пожру Ти со гласом хваления, Господи, Церковь вопиет Ти, от бесовския крове очищшися, ради милости от ребр Твоих истекшею Кровию.

Толику добродетель и толико тщание о постничестве и иночестем жительстве имея, преподобне, яко точию в Божественней любви преуспевати, в земных николиже упражнятися, сего ради прославлен еси от Господа.

Имя твое и подвиги возжелел еси утаити смиренномудрия ради, отче Андрее, Видяй же тайное, Яве прослави тя пред Ангелы и человеки.

Вселенную всю удивил еси, преподобне, возсиял бо еси в утесненней и страждущей земли Российстей, от множества враг боримей, и тако возмогл еси миру всему право проповедати Пресвятую Троицу.

Дивныя Своя суды на тебе яви Господь, пред Нимже тысяща лет, яко день един, избра тя в древния веки, прославити же восхоте в конце времен, во утверждение Церкви.

Богородичен: Славнейшая без сравнения Горних воинств, в Церкви, яже есть Тело Христово, в неизследимей глубине и средоточии пребываеши, плоть Твою Христу заимодавшая, моли Сына Твоего помиловати нас.

Кондак, глас 8:

От юности к Божественней красоте устремляяся, чудный иконописец в земли Российстей был еси, и, богоносным твоим учителем поревновав, сиянием добродетелей украсился еси, преподобне Андрее, темже и явился Церкве нашея похвала и радование.

Икос:

Паче меры всякия благодать даровася ти, преблаженне отче, святыя иконы писати, наипаче же образ Пресвятыя Троицы; Бога миру проповедуя, Бога Отца, Бога Сына, Бога Духа Святаго, иже есть Едино Существо в Трех Ипостасех, Едино Естество в Трех Лицех, и Едина Премудрость, и Едина Сила, Едино хотение, и Едино Божество. Темже и явися Церкве нашея похвала и радование.

Песнь 7.

Ирмос:

Образу златому не поклонившеся, отроцы авраамстии искушахуся, яко злато в горниле, в пещи огненней, яко в чертозе светлем, ликоваху, поюще: благословен еси, Боже отец наших.

Огнем вещественным искушаеми в пещи, трие отроцы прообразиша некогда Святую Троицу, ты же, преподобне, огнем Духа Святаго просвещаемь, нам показал еси образ Пресвятыя Троицы, да поем: благословен еси, Боже отец наших.

Истукана златаго посрамиша трие отроцы в Вавилоне, яко мертва, ты же, преподобне, учению Церкве последуя, образы свидетельствуеши о Жизнодавце, Слове воплощеннем, да вопием: благословен еси, Боже отец наших.

Подвиги различными искушен быв, яко злато в горниле, преподобне, ныне в чертозех светлых Отца Небеснаго ликуеши, взывая: благословен еси, Боже отец наших.

В световидных твоих образех явил еси, преподобне, неизглаголанными дыханьми Духа путь к Богу, да им шествующе, глаголем: благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен: Светлый чертог непрестаннаго веселия являешися, Царице и Владычице, яко Тобою избавляемся адския пещи огненныя и, Твоему образу кланяющеся, поем: благословен еси, Боже отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Во огни пламеннем предстоят Тебе Херувими, Серафими, Господи, и вся тварь песнь Тебе поет красную: пойте, благословите, людие, превозносите Христа, Единаго Содетеля во вся веки. Подвиги видящи твоя, преподобне, радуется о тебе Церковь, вкупе и дивится: како приблизился еси ко огню Пресущественныя Троицы, Еяже трепещут Силы ангельския, и не опалился еси.

Господа и святых Его лики живописуя, подвигом онех усердно подражал еси, преподобне, пламенем непрестанныя молитвы сердечныя сонмища помыслов злых попалил еси.

Архангели, Ангели и вся Небесныя Силы таинственно и со страхом прославляют Господа непрестанными гласы, ихже показал еси, яко воочию видев, сам быв земный Ангел, ныне же с ними предстоиши у Престола Святыя Троицы.

Апостоли, пророцы, святителие, мученицы, преподобнии и вси святии непрестанно прославляют Господа священными песнопеньми, ихже славу явил еси во святых твоих образех, сам быв Небесный человек, ныне же с ними предстоиши у Престола Святыя Троицы.

Богородичен: Яко во огнь вошла еси, Пресвятая Дево, егда изволи вселитися в Тя Слово Ипостасное, Имже обожена и преображена и тако на Небеса прията, мира не оставила еси.

Песнь 9.

Ирмос:

Тя, яко село Пречистаго Слова, и приятелище Духа, и Благоволения делателище, поем, в Тебе бо соизменение спасения нашего соделася.

Дадеся ти благодать, преподобне, образ написати Пресвятыя Троицы в Божественнем и царстем и ангельстем подобии, показуя господственное и владычественное, безначальное и безконечное, яко предаша ти святии отцы.

Дивный образ Пресвятыя Троицы начертал еси, преподобне, от вещнаго сего зрака ум наш и мысль вознося к Божественному, не вещь убо чтим, но Святую Троицу, честь бо, иконе воздаваемая, на первообразное восходит.

Дух Святый води твоима рукама, преподобне, егда писал еси образ Пресвятыя Троицы, в немже веру в Триединаго Бога показуеши.

Славы ради Пресвятыя Троицы, Еяже образ, преподобне, начертал еси, Трисвятая песнь Трисвятей и Единосущней и Животворящей Троице на земли приносится: Свят, Свят, Свят Господь Саваоф, исполнь Небо и земля славы Твоея.

Богородичен: Неизреченное есть благоволение Пресвятыя Троицы к Тебе, Богородице, введением бо Твоим во Святая Святых величие Твое преднаписася, волею Отца, приятием Святаго Духа, вселением Сына Святая Святых Церкве Христовы быти сподобилася еси.

Светилен:

Ученик великаго Сергия быв, преподобне Андрее, яко светильник превознесенный возсиял еси, блистая лучами Божественнаго светолития, Христа стяжал еси в сердце твоем, Егоже моли просветити души наша.