Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому преподобному Михаилу Клопскому Новгородскому, Христа ради юродивому (второй) (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

В Царство небесное узким и прискорбным путем по заповеди Владыки своего Христа, преподобне отче Михаиле, шед, широкий и пространный путь возненавидел еси. Распростершийся мрак ума моего отжени, да возмогу малое сие моление принести в пресветлую память твою.

Благочестиваго корене пресветлая отрасль, всю мысль твою Богу возложил еси от младенства и, крест твой взем, невозвратным путем Тому последовал еси, и, по апостолу, духовную мудрость стяжав, еже есть буйство Христа ради, всячески отревая от себе тщеславие.

Христолюбиваго царя в жизни сей богомолец был еси: ныне предстоя Святей Троице во мнозе дерзновении, молися, преподобне отче, о державе его, избавитися от нахождения иноплеменных великия России христолюбивым людем, песнь Богу возсылающим.

Иоанна, списавшаго Лествицу, нравом уподобился еси, монашеский чин возлюбив, на безстрастия гору возшед, и сего ради невозбранен восход к небеси обрел еси и, в небесная врата достиг, в горнем Иерусалиме вселился еси, идеже веселящихся всех жилище, песнь Богу возсылающих.

Троичен: Речения Божественная и пророчествия, яже издревле помняще яве, Богоначальное Естество единственное славим, Присносущное, Безначальное, в Трех Лицех: Отце, и Сыне, и Дусе содетельное, всесильное.

Богородичен: Неискусобрачно Христа родила еси, еже по нам, нас ради восприемша естество, Пречистая, и непреложна во обою пребывша. Егоже моли непрестанно грехов моих даровати и искушений избавление.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей в начале небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят паче Тебе, Едине Человеколюбче.

Всея России велий чудотворец, преподобне, был еси и пророческаго великаго дара сподобился еси, сказав безвестная и тайная. Избави ны от тайных прегрешений и помышлений лукавых, да чистым сердцем Христу возопием: яко несть свят, паче Тебе, Человеколюбче.

Самодержца, — рекл еси, — благочестиваго великаго князя воли покоритеся, — пророчески вещав, блаженне, — о мужие Великаго Новаграда! Тако бо подобает, и тако угодися судьбам Божиим быти: аще же не послушаете, зле погибнете. Еже и бысть от Бога нам в наказание.

Повелением Владыки Христа, отче, последствуя, кроток и смирен и всем всяк был еси подобник, вселенныя учителю, и пред князи, не стыдяся, еже о благочестии и еже судьбам Божиим годе, предварив будущее, ясно сказал еси.

Благословением твоим тощия житницы исполнил еси жита, и ктому прочее не истощишася; и оляденевшия иногда людей нивы душевныя очистил еси и плодоносны сотворил еси, и неплодный ум мой плодоносен сотвори.

Троичен: От Единаго Отца, яко от ума рожденнаго Слова, и Духа, происходяща неизглаголанно, по коемуждо помышлении и писменными учении постигше, Единаго Бога Трисолнечнаго почитаем.

Богородичен: Храм явилася еси чист, Дево Мати Марие, вся всесильно и мудросоставльшаго Христа и в чину положшаго и носящаго. Егоже милостива мне сотвори матерними Твоими молитвами.

Седален, глас 8.

От земных на небесная помыслив и делом совершив ко Христу любовь, и, подобно молнии, от востока до запада восходящей скоростию, яко иный Аввакум, отче, несенный ангелом с пищею в Вавилон прекормити Даниила пророка, в рове затворена, достигл еси, преподобне, обители Святыя Троицы, и промышлял еси в жизни сей о полезных множественных, и, алчущия души накормив монахов пищею негиблющею, в Царствие небесное руководствовал еси, идеже праведно пресветлым венцем венчался еси, блаженне. И ныне, отче Михаиле, моли Христа Бога согрешений оставление даровати празднующим любовию святую память твою.

Слава, и ныне: Иордан струями служит, и Иоанн простирает руку тленную, явльшуся Тебе, Невидиме, плотию ко крещению. Но ов убо возвращашеся вспять страхом, ов же абие держаше с трепетом Тя, Нетленнаго. Воистинну Агнец Божий, Источник присноживотный, источники же, и моря, и человеки освятив: Троица бо просия, свыше Сына Тя именует Родитель, и Святый Дух снизходит.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Макария Великаго, паче естества ангельское житие на земли пожившаго, сего посту и бдению, и на земли леганию, и прочим добродетелем, отче Михаиле, поревновал еси и, яко солнце, в Российстей земли возсиял еси, моли о нас Единаго Человеколюбца.

Святейшаго архиепископа Евфимия поучением и духовным наказанием вельми внимая, но скрываяся юродством Христа ради в жизни сей, блаженне, разума духовнаго исполненный, Христу взывал еси: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Богоспасаемых христолюбивых людей и монахов множества радости исполнил еси и духовнаго веселия твоим дивным и чрезъестественным, яко во едином часе прихождением во обитель Святыя Троицы, богоносный Михаиле, Христу взывая: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Градов высочайшаго Великаго Новаграда народи молитвенника тя тепла имуще, и скораго помощника, и яко стену тверду, и забрало необоримо, и воеводу крепка и непобедима, молят: не забуди молитвенник твоих, избавляя ны от всякия нужды и печали.

Троичен: Содержительная всех сущих, Невидимая, Всещедрая, Благоутробная, Человеколюбивая, Троице Честная и Богоначальная, не забуди мене, Твоего раба, Боже, вконец, ниже разори, иже завещал еси Твоим рабом завет за неизреченную милость.

Богородичен: Красную Тя, Всечистая, едину обрет от века доброту Иаковлю, Пребезначальное Слово и вселися в Тя благоутробия ради, обнови человеческое естество. Егоже моли непрестанно от всякия мне избавитися скорби.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Великаго Новаграда народи, в пречестную память богоноснаго отца Михаила молитвы со слезами проливающе, глаголют: о пречестный отче, якоже не дал еси в расхищение обители, тако и оклеветающия нас смири и пути наша направи, молимся!

Иоанна Крестителя узким и прискорбным путем ходити произволил еси, жестокое на земли житие пожив, яко безплотен, во юродство преложился еси Христа ради. Егоже моли, преподобне, во тме греха низлежащаго мя воздвигнути.

Преподобно и свято на земли житие пожив, постом и бдением, и на земли леганием, и прочими добродетельми монашеское житие прошед, образ был еси ярем Господень на ся вземшим и Христу последовавшим, путь мой направи, молюся.

Скоростию, богоносный отче, являяся, от бед избавляя, подобяся светозарному солнцу, на безмерной высоте сияющу и обходящу всю вселенную во едином дни, ты, преподобне, паче человека в жизни сей Богу, сущему в вышних, тварь всю создавшему, послужил еси.

Троичен: Дреманием отягчена мя греховным и пореваема в сон смертный, яко Человеколюбивая, и Всеблагая, и Всемилостивая, Богоначальная Троице Святая, ущедри и возстави мя.

Богородичен: Мати Дево Отроковице, Пречистая, Всенепорочная, Богоблагодатная, Твоими молитвами Сына и Бога и Господа милостива сотвори мне и страстей и прегрешений Твоего раба избави вскоре.

Песнь 6.

Ирмос:

Бездна грехов и прегрешений буря мя смущает и во глубину нужднаго реет мя отчаяния, но Твою крепкую руку мне простри, яко Петрови, о Управителю! и спаси.

Василия Великаго поучение в сердцы твоем восприял еси, бурею греха не погрузився и в тихое пристанище достиг Царствия небеснаго, корабль душевный с некрадомым богатством соблюл еси, отче, и нас от смертныя глубины возведи.

Благодарное сие пение, приносимое тебе, не презри, отче, но паче приими и радости духовныя исполни нас, да без закоснения поклонимся раце, идеже лежат честныя мощи твоя, исцеление всем дарующе.

Принесеся молитва твоя и слезы к Богу, яко благоуханный фимиам и жертва непорочна и благоприятна, и мене не забуди ходатайством твоим ко Пресвятей Троице, и даждь милость ненавидящим мя и враждующим ми, и от смертныя глубины избави ны.

Всепреподобному житию поревновал богоносных отцев, от века богоугодно поживших, отче Михаиле, и во юродстве Христа ради всю жизнь твою мученически скончавый, буйство нелепое от мене отжени.

Троичен: Вседержителю Боже и Едине Неопределенный, вселися в мя за неизреченную милость, Трисолнечный Владыко, и озари мя, и вразуми, яко Благоутробен.

Богородичен: Храм явилася еси Бога Невместимаго, Пречистая, храм и мене Того покажи Божественныя благодати, Пресвятая Владычице, Твоими мольбами и соблюди невредима.

Кондак, глас 8.

Духа Святаго силою уподобился еси богоглаголивым древним пророком, сказав безвестная и тайная, и еже годе судьбам Божиим в сбытие, и ина многа чудеса о Христе сотворив, и люди удивив, торжествовати устроил еси вопиющия: слава Богу, прославляющему святыя Своя.

Икос:

Уподобился еси пророку Аввакуму, отче, восхищен силою Божиею, яко на облаце, от далече страны, и обрелся еси во обители Святыя Троицы. Он бо от Иерусалима ангелом несен бысть с пищею в Вавилон и тамо прекорми Даниила пророка и вселенную удиви, ты же люди твоя возвеселил еси чудес действом, и множество монахов твоему житию удивишася, и последствующих тебе прекормил еси ядию негиблющею, но пребывающею в жизни вечней, вопиющия Богу: слава Прославляющему святыя Своя.

Песнь 7.

Ирмос:

На поле Деире иногда мучитель пещь постави на мучение богоносных, в нейже три отроки песнословяху Единаго Бога, троично воспеваху, глаголюще: отцев Боже, благословен еси.

Михаила, великаго архистратига, первостоятеля престолу Пресвятыя Троицы, тезоименство стяжав, всем небесным невещественным силам сообщаешися, преподобне отче, с ними Христу взывая: отцев Боже, благословен еси.

Клопот демонский креста знамением неявствен сотворил еси, и клокощущееся море житейское волнами сует скорее еленския борзости прескочил еси, и в прудных местех греха не потопился еси, богоносный отче, поя Христу: отцев Боже, благословен еси.

Христолюбивому князю, пришедшу во обитель Святыя Троицы и мысль свою исповедавшу ти, еже воздвигнути храм Святыя Троицы во обители твоей, емуже, отче, ясно сказал еси: аще сотвориши сие, всякое желание благое получиши, еже и бысть. Темже Христу взывал еси: отцев Боже, благословен еси.

Скор помощник был еси, преподобне, еще в жизни сей во обители Святыя Троицы: далече бо в мори купцу с кораблем потопляему и тебе призвавшу на помощь, и, яко молния, скоростию по водам ходя, сего избавил еси от потопления.

Троичен: Ум нерожденный Отец, и от Него Слово рождшееся, и Дух Божественный, непостижне исходен сый, Боже Единоначальне Трисолнечне, пою Тебе: благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен: Умерщвлен бых, Пречистая, греховным ядом напоен, и притекаю к Тебе верою, рождшей Начальника живота: Твоими молитвами раба Твоего оживи и искушений и страстей избави, Едина Чистая.

Песнь 8.

Ирмос:

Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок, и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Волнующийся мой ум нелепыми страстьми и помышлении исцели, преподобне, и колеблющееся сердце мое утверди, и смущающия ветры душу мою утиши, да славлю Христа, Содетеля всех во веки.

Рукою содержащаго всю тварь Бога и человека создавшаго, честнейша всея твари, заповеди, преподобне, совершил еси, богоугодно на земли жизнь твою живя и во юродство Христа ради волею преложився, гордость и тщеславие от себе отринул еси, песнь воспевая Содетелю всех во веки.

Пресвитера дивнаго онаго во ужас привел еси твоим дивным и чрезъестественным прехождением во обитель Святыя Троицы. О, чудо! Како обрелся еси внутрь храма, со всяким утверждением заключена, Духу Святому сия действующу?

Илии огненосному, изрядному пророку, огнедохновенному уму, начертавшему Троическую силу, уподобился еси, преподобне отче Михаиле, благочестия ревностию всячески, и паки во юродство Христа ради преложися, но добродетель утаитися не возможе.

Троичен: Господоначалие Безначальное, Всесильну, и Преблагу, Совершенноначальну, Благодейственну, Неопредельну, Вину невиновну, творительну, Присносущну, Промыслительну и Спасительную всех Единицу по Существу и Троицу Лицы, славлю Тя, Боже мой, верно во веки.

Богородичен: На земли возсия Невечернее Солнце Рождеством, еже из Тебе, девственным, Пречистая Владычице, и человеки избави от идольскаго помраченнаго мрака. Темже и ныне мя паче того Богоначалия озари лучами и соблюди Твоего раба.

Песнь 9.

Ирмос:

Благословен Господь Бог Израилев, воздвигнувый рог спасения нам в дому Давидове, Отрока Своего, в нихже посети нас Восток с высоты и направил ны есть на путь мира.

Мысленное море страстей успив пощением и чувственныя воды разливания многа, езера Ильменя свирепо волнуемы волны и жестокодыхающия ветры словом укротил еси, на путь мира направи ны.

Жилами словес твоих удавил еси змия, хвалящагося весь мир поглотити, и теплыми слезами твоими к Богу огненное его дыхание погасил еси, и без вести сотворил еси, того зияния, преподобне, избави и на путь мира направи ны.

Яко Моисей боговидец, чудодействуя, преподобне, молитвою воду из земли извел еси, яже, якоже река, обильно всю обитель напаяше, и с плинфами и камением ладии, пловущия на создание церкве Святыя Троицы, в тихое пристанище привел еси, и на путь мира направи ны.

Преподобне богоносне отче Михаиле, якоже не дал еси мужем крове и льсти в расхищение обители, в нейже монашеское житие проходил еси, тако оклеветающия нас смири, и греховную печаль отжени, и сердца наша радости исполни, и на путь мира направи ны.

Троичен: Едино Господство и Трисиянное, единственное Богоначалие Трисолнечное, певцы приими Твоя боголепно, и прегрешений избави и искушений лютых, и вскоре мир подаждь человеколюбно и Церквей соединение, и на путь мира направи ны.

Богородичен: Во утробу, Христе Спасе мой, девственную вселився, явился еси миру всему богомужно, Неизменен, Неслиянен воистинну, и обещал еси всегда с Твоими рабы быти яве. Темже Тебе Рождшия молитвами мир миру Твоему устрой и на путь мира направи ны.

Светилен.

Пресветлый светильник неугасимый, от востока мысленнаго Солнца, Христа, яко светозарная луча, возсияв, мрачную страну на западе и севере просветил еси светлостию словес и добродетели деянием, Емуже не престай моляся, еже в мире сохранити, Михаиле преподобне, память твою почитающия.

Богородичен: Премудрость Ипостасную, и Пресущное Слово, и Врача всех рождшая, Всечистая Богородице, гноения и язвы исцели душ наших и сохраняй невредны всякаго врагов находа всегда Тя молящия, Заступнице мира Благая.