Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон святому преподобному Паисию Величковскому (второй канон) (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Помощник и покровитель бысть мне во спасение: Сей мой Бог, и прославлю Его, Бог Отца моего, и вознесу Его: славно бо прославися.

Источник сладкотекущий, из уст твоих, отче наш Паисие, Божественнаго Учения текущь, да услаждает присно поминающия Его, и последующия твоему учению.

Неисходно в келлии седя, умом же всех обходя, разсуждал еси различныя раны: много различных есть, и всем целительный и приятный пластырь прилагал еси, отче.

Начинающаго воспоминати твоя добродетели, не отстави, отче, от словеснаго твоего стада, но оградивши своими молитвами, сохрани невредима от расхищающаго волка.

Богородичен: Молим тя, Богородице Приснодево, сохраняти присно рабы Твоя, ихже отходяй оставил есть Твоему хранению.

Песнь 3.
Ирмос: Утверди Господи на камени заповедей Твоих подвигшееся сердце мое, яко Един Свят еси и Господь.

Аще и болен был еси, и многия раны на теле имел еси, но многогнойныя душевныя раны исцелил еси приходящих к тебе: благим твоим обычаем, и кроткими словесы, отче Паисие.

Крепко болезновал еси телом, зане исходя глаголал еси: уготовляюся на смерть, егда исхожду в церковь, зане не вем, возвращуся ли здрав, или на пути постигнет мя смерть.

Присный есть обычай святых, елико приближатися им к Богу, толико множае глаголати: еще не окончах, еще не готов есмь, дондеже всесовершенно душу свою предаше в руце Божии: темже и ты, отче, аще и совершен был еси, но всегда готовился еси, моли, да спасуся твоими молитвами.

Богородичен: Святая святых Богородице Дево, молися Сыну Твоему Христу Богу нашему, да подражатели бывше им, наследим уготованное нам от сложения мира, славяще Тя, Приснодеву.

Седален, глас 8.

Единою в лето исхождал еси из келлии твоея, отче Паисие, обзирал еси селение учеников твоих, ездя, обзирая и назнаменуя коегождо их келлию солнцу заходящу, и со слезами молился еси, вручая их Богу и глаголя: Господи, огради сие малое стадо, и сохрани е от волков губящих е.

Богородичен: Яко Престол Царев и Светильник огнем Божества сияющий ведуще Тя, Дево Чистая, и Дверь, Еюже Господь в мир вниде и весь род человеческий обожи, Егоже порфирою крещения облагодатствовани бехом, да сынове света будем. Темже Всепетая, венца тысящелетняго благоволения Божия, нас сподобльшая, моли спастися душам нашим.

Песнь 4.
Ирмос: Услыша пророк пришествие Твое, Господи, и убояся, яко хощеши от Девы родитися и человеком явитися, и глаголаше: услышах слух Твой и убояхся: слава силе Твоей, Господи.

Незлобивый имел еси нрав и кроткое сердце, не приемлющее злобы на открывающих тебе сию, отче наш Паисие: но якоже от нея, ко оным злость забвению предая, помощи же руку скоро подая, восхищал еси от всевающаго ю.

Смерть твоя честна, но скора и безвестна: пришедши не зело поздно, но скоро и самовластно, восхитивши тя, оставила есть нас сирых, и от плача неутешных.

Аще и зело оскорбих и огорчих твое сердце: но увидев его незлобие, припадаю и молю тя: помяни и мене, идеже предстал еси пред Богом, да не отриновен буду и тамо тебе и словеснаго твоего стада.

Богородичен: Со имевшим на Тя упование пастырем нашим молися, Владычице, Сыну Твоему Христу Богу нашему, за ны оставшияся под Твоим Покровом: да сподобит ны грешныя Царствия Своего.

Песнь 5.
Ирмос: От нощи утренююща, Человеколюбче, просвети, молюся, и настави и мене на повеления Твоя, и научи мя, Спасе, творити волю Твою.

Чада твоя убогая вси есмы оставлена на земли, отче Паисие, рыдаем с болезнию сердца: аще и вемы, яко неоскудно множае молишися о нас, но рыдаем неутешно за неразлучение наше.

Скорбное время приспе, печальный час: прииде всех Жатель объяти, вси в сетовании есмы, никтоже хощет утешитися от нас: аще и всего изобильни есмы, но не можем утешитися, якоже с тобою разлучившиися от тебе, отче Паисие.

Аще бых видел час исхода твоего, о отче Паисие, омывал бых слезами нозе твои молящеся, да егда предстанеши Богу, испросити телу моему здравие. Но и днесь добре вем, яко глас мой слышиши, и вся моя видиши, молюся ти: испроси мне полезное у Бога.

Богородичен: Ты веси Пречистая Богородице, колико окраден есмь, в надежду спасения моего, от нечувствия и нерадения. Молюся ти: победи амалики сия, да, не окраден от них, наг предстану Сына Твоего.

Песнь 6.
Ирмос: Возопих всем сердцем моим к щедрому Богу, и услыша мя от ада преисподняго, и возведе от тли живот мой.

Плачем и аки чадо отставшееся матерняго сосца вопием сетующе и рыдающе: о отче, где еси, почто не накормиши нас чад своих, алчущих духовныя твоея пищи?

Егда ли строптива чада твоя есмы, или преогорчихом благоутробие твое, яко оставил еси нас, аки мати чадо, пришедшу времени на твердейшу пищу, глаголющь: да питаемся сами, поминающе благоутробие твое.

Жизнь моя иждивается, дни моя преполовишася, надежды окрадаемь есмь, грехов моих ради, и недоумею: како имам отвещати о делех моих. Но молю тя, о отче, помолися Богу, да возвратит ми время к покаянию.

Богородичен: Преклонен множества грехов и слячен есмь от них, выю душевную и телесную приклоняю Тебе Владычице и молю Тя: Ты мя исправи.

Кондак. Глас 4.

Весел был еси образом, и приклонял еси уши просящим у тебя помощи, и простирал еси руце на подъятие их. Темже тя молим, моли спастися душам нашым.

Икос:

Кто бы не удивился, и кто бы не прославил жития твоего, подобнаго древним святым, отче наш Паисие, не мягкший бо адаманта был еси, и не растворил воистинну онех, иже о веельзевуле тмы изгоняюща тя нарекоша: но мы, познавше по Бозе житие твое, прославляем Бога, укрепившаго тя, приносяще тебе таковая: радуйся, древним святым ревнителю: радуйся, пастырю наш добрый: радуйся, светило пресветлое, сияющее во тме неведения: радуйся, церковное украшение: радуйся, яко подражатель был еси и Самому Христу незлобием твоим: радуйся, отче наш Паисие.

Песнь 7.
Ирмос: Согрешихом, беззаконновахом, неправдовахом пред Тобою, ниже соблюдохом, ниже сотворихом, якоже заповедал еси нам: но не предаждь нас до конца, отцев Боже.

Воистинну удивила нас смерть твоя, о отче наш Паисие, не точию бо чада твоя растерзавше сердца своя, разбивахуся по земли: но и воздух чудно шумящь, и аки бы плачущь являяся, показуя нам сетования время.

Духовнии отцы несшии тя, о коль восхотели жаль удержати, но кто можаше держати, отверзше бо уста, славословиша Бога: всякое слово изшедшее из уст, влечаше с собою множество рыданий и источник слез.

Мене, преступившаго твоя веления, мене пренебрегавшаго святую твою волю, завистливаго и лукавнейшаго паче всех человек, мене исполняющаго свою волю, паче же диаволю, прости, незлобиве отче, благим и кротким твоим обычаем: и молися Богу даровати ми время к покаянию.

Богородичен: Врата Непроходимыя, отверзи ми врата, молюся, покаяния истиннаго: и покажи ми стезю покаяния Чистая, всех Наставнице.

Песнь 8.
Ирмос: Егоже воинства небесная славят, и трепещут Херувими и Серафими, всяко дыхание и тварь, пойте, благословите и превозносите во вся веки.

Чудную поистинне и власть от Бога испросил при смерти твоей, о отче! Еюже всех ужасил еси: егда един мертвец в церкви лежаше, другий во гроб полагашеся, другий в келлии свершашеся: паки единаго славою и здравием венчал еси, другаго же на одре болезни полагал еси, тако возносящихся смирил еси, смиренных же возвысил еси, властию тебе от Бога данною.

Кто не удивится! И кто не приидет в размышление! И кого плачь не обыдет! И кому не водрузися во первых зрак чудный образа твоего, отче Паисие, не реку аки окостен: крепкий в сердце: но аки твердь крепкая на воде, еяже никтоже от сущих на ней двигнути возможет, разве водрузивый ю. Добродетелем же кроткаго жития твоего кто не удивится?

Аз един во свете твоем ходих, и света твоего не чувствовах: аз един пищу твою сладкую ядох, и кормителя своего не познавах: аз един питие твое сладкое пих, и сладкаго источника текущаго из уст твоих не ощущах: аз едина овца заблуждающая от твоего стада, пастырю добрый, не злобися на мене, умоли Бога даровати время к покаянию.

Богородичен: Волнуема мя бурею греховною вопию Ти, Владычице Чистая, Твоим ходатайством направи ко спасительному покаянию, и ко всеутишному пристанищу: яко да увижу свет спасения, омрачаемый присно леностию.

Песнь 9.
Ирмос: Безсеменнаго зачатия Рождество несказанное, Матере безмужныя нетленен Плод: Божие бо Рождение обновляет естества. Темже Тя вси роди, яко Богоневестную Матерь, православно величаем.

Не может поистинне видевый житие твое замолчати добродетелей его! Кому бо нежелателен был еси? Кому руку помощи не подал еси, о ком не сожалел еси? Чьего сердца не умягчил еси, воистинну аще бы и адаманта твердейший кто был, и простейшаго бы художества к сочинению не имяше, но виденное очесы и сделанное с ним, доведет его к похвалению добродетелей твоих, отче Паисие.

Слава тебе, о Пренебесный Царю! Яко сподобил еси нас в таковой глубокой тме, таковаго пресветлаго светильника видети, слава Тебе, о неисчерпаемыя милости бездна! Яко показал еси нам таковаго источника, иже доволне напоил есть нас сладкаго из уст своих текущаго жития, напиташася бо довольне, и напаятися имут, не точию художнии витии, но и простии и невежды пития твоего, отче Паисие, аще точию не прохладит кийждо нас горячести сердца твоего.

Мене же отче лакомаго, еже с тобою суща, не довольне насытил еси сладкаго твоего пития, занеже отвергл мя еси аки мати чадо угрызающа сосца твоя, а днесь уже отнюд хладна: молю тя, согрей мя, да не лишуся и аз сладкаго твоего пития.

Богородичен: Емуже предстоят с трепетом Небеснии Чини, Того родила еси Чистая соединившагося человеком за благость. Его же прилежно моли ущедрити рабы Твоя.

Светилен:

Времени бывшу лютаго гонения, и в кимвал возгласившым: яко турки пред враты монастырскими, изшел еси из келлии твоея, отче Паисие, облекшися в мантию, и стал еси пред церковию собравшымся к тебе и чадом твоим, аки птенцем до кокоша своего, готов был еси аки агнец на заколение.

Богородичен: Матерь Тя Божию свемы вси Деву воистинну, и по рождестве явившуюся, любовию прибегающии к твоей благости: Тебе бо имамы грешнии предстательство, Тебе стяжахом в напастех спасения едину всенепорочную.