Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон святому преподобному Серафиму Саровскому, чудотворцу (второй) (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

По заповеди Владыки Христа узким и тесным путем вшел еси, преподобне, в Царство небесное, широкий и пространный путь возненавидев, и ныне молися о нас, творящих пресветлую память твою.

От юности на безстрастия гору возшед и крест свой взем, невозвратно Христу последовал еси, и духовную мудрость стяжав, Горняго Иерусалима достигл еси, преподобне, моли о нас Единаго Человеколюбца.

Ныне предстоя, преподобне Престолу Божию, молися о стране нашей избавитися от нашествия иноплеменных, и христолюбивым людем земли Российския спасение испроси молитвами твоими, преподобне.

Богородичен: С верою и любовию притекающих к Тебе и со страхом поющих Тя молитвенный глас услыши, Владычице.

Песнь 3.
Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, едине Человеколюбче.

Молися, блаженне, Христу Богу избавитися нам от глада и пагубы, от напрасныя смерти, от тайных прегрешений и помышлений лукавых, да чистым сердцем Христу возопиим: молитвами преподобнаго спаси нас, Господи.

Кротостию и смирением последуя Владыце Христу, всем вся воистинну был еси, богатых же и убогих неослабно благочестию поучая, будущая, яко настоящая, провидел еси. Моли Христа Бога, преподобне, согрешений наших оставление даровати.

Избави обитель твою, преподобне, от всякаго навета вражия и исполни ю любве и благодати, еже не помышляти о житейских, но душеспасительныя достигнути доброты молитвами твоими.

Богородичен: Упование и надежда наша Ты еси, Пречистая Владычице, спаси державу православную и люди Твоя, молящияся и имя Твое призывающия.

Седален, глас 4:

Житейское море страстей воздержанием препобедив и в пристанище безстрастия притек, сосуд воздержания явился еси, преподобне Серафиме, моли Христа Бога даровати нам велию милость.

Слава, и ныне: Егда предстану пред лицем Создателя моего в день праведнаго суда Его, тогда, Владычице, предстани ми, и муки избави мя вечныя, да не сниду во ад, но да спасуся Твоим, Пресвятая Богородице, заступлением.

Песнь 4.
Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя, и прославих Твое Божество.

Не токмо святая обитель Саровская, но и вся Российская земля имеет тя, блаженне, молитвенника теплаго и скораго помощника, крепкаго и непобедимаго заступника и ходатая о душах наших.

Буди о нас молебник и ходатай ко Пресвятей Троице, и подвигни на молитву с тобою лики святых, ихже житию поревновал еси, преподобне, с нимиже купно молися о мире и устроении всего мира, да тихое и безмолвное житие поживем в веце сем и в будущем жизнь вечную наследуем.

В постницех велик быв, преподобне, тесное иноческое в пустыни житие проходил еси, и сие во умиленней молитве скончал еси; моли спастися нам.

Богородичен: Ты еси, Пречистая Богородице, прибежище наше и утверждение, моли Сына Твоего и Бога нашего подати нам спасение и грехов оставление.

Песнь 5.
Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Постом и непрестанною молитвою прославил еси, преподобне, обитель Саровскую, елеем от иконы Владычицы помазуя недужныя и тем исцеление неоскудно подавая, и ныне молися спастися душам нашим.

Святителие и священницы, сорадуйтеся иноком Саровским, и простии людие, вкупе воспойте блаженнаго отца, обуреваемых скорбьми тихое пристанище, врача душевным и телесным недугом скораго.

Принеси молитвы твоя, преподобне, яко жертву благоприятну и непорочну, ко Пресвятей Троице, и не забуди нас, ныне творящих память твою, милость испроси ненавидящим, обидящим и враждующим на нас, и избави всех от всякия скорби.

Богородичен: Управи ум мой, Владычице, обуреваемый страстьми многими, спаси, Богородице, к Тебе прибегающия, иныя бо помощи, Чистая, разве Тебе, не знаем.

Песнь 6.
Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Грехов исполнени вси есмы, твоя же молитвы, преподобне Серафиме, яко кадило благовонно, ко Господеви восходят. Ныне молим тя: волнующееся в земли нашей море злаго неверия изсуши и спасение душам нашим от Господа испроси.

Блажен воистинну был еси, преподобне Серафиме, нищетою богатство и плачем радость стяжав, юже приходящим обильно подавал еси, и ныне лучи чудес источаеши и исцеляеши всех, с верою к тебе притекающих.

В пустыни кладенец ископав твоима рукама, преподобне, приходящия жаждущия люди напоил еси, и ныне многим недужным водою кладенца сего болезни исцеляеши; воистинну дивнаго молитвенника и чудотворца всем, преподобне, Владыка тя показа.

Богородичен: Воистинну Тя, Матерь Божию, исповедуем, истинную Богородицу: Твоим бо Рождеством тленнаго осуждения избавихомся, милосердия ради Человеколюбца Бога, и к жизни нетленней воззвани быхом.

Кондак, глас 2:

Мира красоту и яже в нем тленная оставив, преподобне, в Саровскую обитель вселился еси, и тамо ангельски пожив, многим путь был еси ко спасению, сего ради и Христос тебе, отче Серафиме, прослави и даром исцелений и чудес обогати. Темже вопием ти: радуйся, Серафиме, преподобне отче наш.

Икос:

Оставив род и други, богатство, яко прах, вменив, в пустыни Саровстей водворился еси, и на страсти, яко безплотен, подвизався, ангелов ликостояния сподобился еси. Темже духовная разумения приим, подаждь и нам, преподобне, разумно песньми воспети тя, сице глаголющим: радуйся, Серафиме блаженне, небесный человече и земный ангеле; радуйся, в любви Христу подражателю; радуйся, Святаго Духа обитель; радуйся, унывающим велие радование; радуйся, источниче исцелений; радуйся, скорбящим душам сладкое утешение; радуйся, иноком тихое пристанище и учителю премудрый; радуйся, похвало земли Российския; радуйся, Серафиме, преподобне отче наш.

Песнь 7.
Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы, в Вавилоне иногда, верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Помилуй нас, Господи, и от всякаго зла душетленнаго сохрани молитвами угодника Твоего, преподобнаго Серафима, да вси умильно вопием Ти: отец наших Боже, благословен еси.

Кто не почудится, кто не прославит неизследимую глубину милосердия Твоего, Господи, яко явил еси всему миру угодника Твоего, преподобнаго Серафима, молитвенника теплаго о нас, вопиющих Тебе: отец наших Боже, благословен еси.

Благодарное сие пение, от нас приносимое тебе, преподобне Серафиме, приими и всем нам, празднующим святую память твою и покланяющимся раце мощей твоих, исцеление даруй, вопиющим: отец наших Боже, благословен еси.

Богородичен: Ты еси, Пресвятая Богородице, прибежище наше и утверждение, моли Сына Твоего и Бога нашего подати нам спасение и грехов оставление.

Песнь 8.
Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Добродетельному житию твоему, преподобне, позавидев, враг вселукавый восхоте запятие тебе сотворити, ты же, благодатию Божиею и молитвами Владычицы посрамив того, Бога прославил еси, песнословя: Господа пойте, дела, и превозносите Его во веки.

Яко молния, блистающися, светится на поднебесней, тако и вещания о твоих, преподобне, чудесех во всю землю изыдоша. Мы же, дивящеся славе твоей, вопием: дети, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите Господа во веки.

Суетными и страстными помышлении мятущийся ум наш исцели, преподобне, волны злаго неверия в земли нашей укроти, разслабленная житейскими попечении сердца наша укрепи, да славим Христа Содетеля во вся веки.

Богородичен: Радуйся, престоле Господень огнезрачный; радуйся, заре невещественнаго блистания; радуйся, облаче возсиявшаго Солнца праведнаго, Христа Спаса нашего, Егоже превозносим во вся веки.

Песнь 9.
Ирмос: Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с безплотными лики Тя величающе.

Великим отцем, древле в посте и подвизех просиявшим, поревновав, преподобне, чрез вся дни живота твоего в молитве, слезах и трудех пребыл еси, дондеже достигл еси небесныя обители, темже тя достойно ублажаем.

Крепкою силою Христос Бог тя препояса и укрепи побеждати козни демонския, преподобне. Темже ныне молим тя: моли Человеколюбца Бога, да избавит всех нас от вражиих нахождений и искушений и спасет души наша.

В болезнех и скорбех наших к тебе, преподобне, прибегаем и из глубины душевныя вопием: буди нам небурное пристанище и болезнем скорый целитель и избави нас от всякаго недуга и нужды, да тя непрестанно величаем.

Богородичен: Единаго от Святыя Троицы, Слова и Сына родила еси, Дево Пречистая, Егоже с преподобными и праведными моли о рабех Твоих, верою просящих грехов прощения.

Светилен.

Приидите, вси вернии, священными песньми восхвалим дивнаго в чудесех преподобнаго Серафима, новаго светильника Российския земли, ангелом собеседника и теплаго молитвенника к Богу о чтущих святую память его.

Слава, и ныне: По Бозе упование имуще на Тя, Пречистая Богородице, молим Ти ся: Рождшагося из Тебе умоли даровати мир вселенней и велию милость.