Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому преподобному Стефану, игумену Печерскому, епископу Владимиро-Волынскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Волною морскою скрывшаго древле, гонителя мучителя — под землею скрыша спасенных отроцы; но мы яко отроковицы, Господеви поим, славно бо прославися.

Зриши ныне, преподобне, Божия и ангельския светлости на небеси, предстоя у престола Владыки мира видимаго же и невидимаго; помолися убо о мне многогрешнем, да достойне воспою честную твою память.

Ангелом равноссельник счислился еси, отче преподобне, на земли во плоти, якоже безплотен, ангельски пожив и многими добродетельми, паче же души чистотою и незлобием Господеви угодив, от чертогов небесных назирай нас, поющих тя.

Сосуд быв священ Духа Святаго, сугубую благодать Тогожде Всеосвящающаго Духа восприял еси, преподобне Стефане, егда Божиим промышлением поставлен был еси во епископа граду Владимиру; молися о пастве твоей ко Господу.

Богородичен: Тебе песньми немолчными ублажаем, Дево Богородице, яже от Троицы единаго во чреве приимши, божественными руками Пресущное Слово носила еси Непреложное и Неизменное; избавляй нас, Заступнице наша, от всяких бед.

Песнь 3.

Ирмос:

Тебе, на водах повесившаго всю землю неодержимо, тварь, видевши на лобнем висима, ужасом многим содрогашеся, несть свят, разве Тебе, Господи, взывающи.

Укреплен быв силою Божиею и помощию Богоматере, заповедь духовнаго отца твоего, преподобнаго Феодосия, безбедне исполнил еси, еже прилежати построению новаго храма во обители, темже, совершив сей, небеси подобящийся храм, возвеличил еси Господа и Пречистую Деву Богородицу.

Преподобне отче Стефане! Кто не подивится безмерному твоему смирению, кротости и незлобию? Егда бо братия распалаема злобою диавольскою, изгнаше тя из обители, ты якоже овогда блаженный первомученик, молился еси о враждующих на тя, глаголя: Господи, не постави им греха сего.

Истиннаго Света зарями облиставаемь, к Тому невечернему Свету новыя полки иночествующих повел еси, близь святыя обители Печерския, с помощию чад твоих духовных новую обитель Кловскую основал, и тамо во славу Пречистыя Девы Богородицы храм новый создав.

Богородичен: Сый естеством Господь, всем невместимый Единородный Сыне Божий, в Тебе вместися, Дево Богородице, плоть от Тебе приимь и страшная крестная страдания претерпев за безмерное милосердие к нам, земнородным, да спасет нас по неизреченней Своей милости.

Седален:

Возрастом детищь быв, преподобне Стефане, приял еси иго Христово благое и бремя Его легкое на плещи твоя, руководимь во иночестем житии от преподобнаго Феодосия Печерскаго. Таже возрастая в подвизех и добродетелех иноческих, и сам был еси игумен и руководитель братии в житии духовнем. Послежде же, яко муж учителен, поставлен был еси во епископа граду Владимиру и добре упасл еси стадо Христово. Молися, святче, о чтущих любовию память твою святую.

Песнь 4.

Ирмос:

На Кресте Твое Божественное истощание провидя, Аввакум, ужасся, вопияше: Ты сильных пресекл еси державу, Блаже, приобщаяся сущим во аде, яко Всесилен.

Владимир, град земли Волынския, прият тя от обители Кловския архиерея богомудренна, пастыря учительна и наставника просвещенна Духом Божиим, Емуже, святе, молися о чтущих тя.

Якоже во дни юности моея чудесне благоуветлив был еси, отче преподобне, к непотребному слузе твоему, сице и до старости же и престарения моего не остави мя кроме твоего мощнаго заступления.

Тело и душу грехми окалях студными и безместными, и того ради немощи и недузи отягощают мя, окаяннаго; преподобне Стефане, помолися убо ныне ко Господу о мне, многонемощнем, и о всех недугующих и страждущих людех, да спасемся.

Богородичен: Человеколюбца рождши Бога, Боголюбивая Владычице Дево Богородице, Мати милосердия еси всем людем, обремененным грехи, скорбми и болезньми многими, моли, Владычице, Сына Твоего, да спасет нас от обстоящих бед.

Песнь 5.

Ирмос:

Богоявления Твоего, Христе, к нам милостивно бывшаго, Исаия, Свет видев Невечерний, из нощи утреневав взываше: воскреснут мертвии, и востанут сущии во гробех, и вси земнороднии возрадуются.

Единицу несозданную, Троицу единосущную и нераздельную, Предвечнаго Триединаго Бога, Творца и Вседержителя миров вселенныя, богословил еси, Стефане, просвещая благочестивыя люди священными твоими богословии.

Престолу Божию предстоя, богоблаженне Стефане, со дерзновением, яко пастырь добрый и заступник нам усердный, любовию празднующих ныне пречестную память отшествия твоего ко Господу, молитвами твоими спасай от всяких бед.

Радуйся, святителю Божий, отче Стефане, яко в присней ти земли Волынстей вера Православная от лет древних, от дний твоего зде святительства, пребывает на твердем основании, аще и много обуреваема бывает от многоразличных напастей; молися, да и во предняя непозыблема будет.

Богородичен: Аз, Преблагословенная Владычице моя, Дево Богородице, прибегаю к Твоему честному покрову и многомощному заступлению, и вем, яко Тобою обрящу спасение. Споспешествуема бо ходатайствы преподобнаго отца нашего Стефана, вся можеши о нас у Сына Твоего и Бога нашего.

Песнь 6.

Ирмос:

Ят бысть, но не удержан в персех китовых Иона: Твой бо образ нося, Страдавшаго, и погребению давшагося, яко от чертога от зверя изыде. Приглашаше же кустодии: хранящии суетная и ложная, милость сию оставили есте.

Возсия ти в видении нощнем свет неизреченный над местом, идеже погребено бысть честное тело учителя твоего, преподобнаго Феодосия. Тогда со игуменом обители Кловския Климентом потщался еси к месту тому, да прославиши Бога, дивнаго во святых Своих.

Отец преподобных лик, совокупльшеся в нощь чуднаго видения неизреченнаго света в пещере Феодосиевей, Стефан блаженный, архипастырь Волынский, Климент, Кловский игумен, Иоанн, игумен Печерский и преподобный Нестор Летописец, изъяша из недр земли нетленное тело святаго Феодосия.

Спасителю Богу воздаша преподобнии отцы хвалу и благодарение, яко блаженнаго первоначальника иноческаго жития на горах Киевских, преподобнаго Феодосия, честное тело в недрех земли нетленно сохранися, и тако исполнися писание, еже глаголет: не даси преподобному Твоему видети истления.

Богородичен: Лестию древле праотцы наша изгна змий из рая, Ты же сих, о Богомати, воззвала еси Рождеством Твоим к вечному блаженству. Обновляйся убо, Адаме, и Ево веселися, пророцы со апостолы и мученики ликовствуйте, и преподобнии со святители веселитеся.

Кондак:

Добродетелей многих учителю изрядный и иерархов честное и дивное украшение, Стефане преблаженне, и ныне отгоняй волки мысленныя от стада, Богом тебе врученнаго, святыми твоими молитвами подавай чтущим тя добродетелей исправление и соблазнов избавление, паче же утверди в земли нашей Православие нерушимо до скончания века.

Икос:

Беды многи, яко река многоводная обышедше обыдоша ныне Церковь нашу Православную, некогда тобою, святителю, окормленную и управленную, и волны сих бед с яростию устремляются во еже низпроврещи с основания, на немже стоит Церковь святая и зиждется благочестие христиан православных. Верующе же непреложным глаголом Христовым, твердо уповаем, яко и врата адова не одолеют Церкви Божией до века. Обаче, паки и паки умильно просим тя, архиерею наш предобрый, многомощными твоими молитвами заступай в земли нашей Православие от врагов его нерушимо до скончания века.

Песнь 7.

Ирмос:

Неизреченное чудо: в пещи Избавивый преподобныя отроки из пламене, во гробе мертв бездыханен полагается, во спасение нас поющих: Избавителю Боже, благословен еси.

Апостолом равночестнии священноначальницы, Ефрем Переяславский, Стефан Владимирский и инии боголюбезнии епископи, совокупльшеся с сонмом игуменов и иноков, со светильники многими и пением пренесоша, торжествующе, мощи преподобнаго Феодосия из пещеры в великую церковь обители Печерския, и в радости воспевающе Господеви: Избавителю Боже, благословен еси.

Велию и сугубую радость и утешение восприял еси, святителю Стефане, в пренесение честных и многоцелебных мощей преподобнаго Феодосия: се бо, емуже преемник на игуменстве был еси, сыновний долг почитания тому явил еси, и утешен был еси священнослужением в созданном тобою храме Успения Богоматере, того ради воспел еси: Избавителю Боже, благословен еси.

Иерусалима вышняго наследниче, святе Стефане, с горних высот назирай твою паству Волынскую и молитвами твоими соблюдай ю непрестанно во православии тверду и непоколебиму. Обаче и всяцей души христианстей, скорбящей же и озлобленней, милости Божия и помощи требующей, неусыпный буди заступник и скорый помощник, да с тобою Господеви поем: Избавителю Боже, благословен еси.

Богородичен: Едину от всех родов, Чистую Голубицу, избра Тя Человеколюбец Господь в неискусобрачную Матерь Христа Спаса нашего: от Твоих бо кровей восприимь плоть Единородный Сын Божий, обожи тем оземленившееся и греховное человечество, и возведе род наш от земли к небеси. Темже в радовании сердец поем Ему: Избавителю Боже, благословен еси.

Песнь 8.

Ирмос:

Ужаснися, бояйся, Небо, и да подвижатся основания земли: се бо в мертвецех вменяется в Вышних Живый, и во гроб мал странноприемлется. Егоже отроцы благословите, священницы воспойте, людие превозносите во вся веки.

Освящаеми есмы лучами твоих, отче добродетелей и священных молитв, и теми козний лукавых и всяческих наветов вражиих свобождаемся, поюще и превозносяще Господа во веки.

Течение жития твоего совершив богоугодне, демонская полчища победил еси, Стефане блаженне, того ради венец блаженства вечнаго приял еси от Господа, поя и превознося Его во веки.

Воплощенно Слово богословил еси, и люди от бесовския лести и идольскаго нечестия спасл еси, богоносне Стефане, спасай и ныне люди твоя от нечестия, да вси с тобою Господа поем и превозносим во веки.

Богородичен: Родився от Пренепорочныя Девы, мир просветил еси, Христе Спасе наш. Яко Благий и Человеколюбец, избави нас от прегрешений наших, и молитвами Богородицы в мире управи живот наш, да Тя превозносим во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Не рыдай Мене, Мати, зрящи во гробе, Егоже во чреве без семене зачала еси Сына: востану бо, и прославлюся, и вознесу со славою, непрестанно яко Бог, верою и любовию Тя величающия.

Архангел и всех небесных сил превысшей, Преблагословенней Деве Богородице, усердно поработал еси в житии твоем, святителю Стефане, и ныне, яко дерзновение велие имый ко Владычице, не оскудевай усердными твоими к Ней молитвами о мне, грешнем и непотребнем, о присных рода моего и о всех присных ми людех, да покрыет Пречистая всех нас от всяких бед и напастей честным Своим омофором.

Горести, и скорби, и лютыя печали обстоят мя, бури и треволнения житейская обуревают, немощами душевными и недугами телесными многолетне одержимь есмь: заступниче мой усердный, святителю Стефане, предваряяй прошения требующих твоея помощи, помози ми в старости моей, якоже во дни юности благоволил еси ко мне, и заступи мя от всяких бед и болезней.

О всех грешных людех, не о себе токмо возношу к тебе, ходатаю наш, святче Стефане, сия убогая и недостойная молитвенная песни и словеса, обаче услыши мя непотребнаго и предстательствуй пред Господем Богом нашим, Богом милосердия и щедрот, да грешных убо покаяние приимет и милостивно тех помилует, отметающихся же истины да наставит на пути истины.

Богородичен: Воспойте, людие, воспойте Господеви песнь нову, пойте имени Христа Спаса нашего, возсиявшаго боголепно из чрева Неискусобрачныя Девы Марии; ликуйте, вернии роди человечестии, в веселии восплещите руками, се бо Мати Христа Бога нашего дадеся нам Мати милосердия, якоже и со Креста возлюбленному ученику во утешение и вечную всем земнородным отраду рече Христос: се Мати твоя.

Светилен:

Спаси, спаси верныя люди Твоя, Премилосердый Отче наш Небесный и Предвечный Царю веков, Господи, от всяких зол, от всяких напастей, от всяких козний врагов наших, видимых же и невидимых; соблюди, о Господи, в земли нашей, от века сущей православней, святую веру Православную, нерушиму во веки предния. Тя бо молит о сем и верный слуга Твой, пастырь наш добрый, Стефан блаженный.