Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому равноапостольному Николаю Японскому (первый) (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Воспою Тебе, Господи Боже мой, яко извел еси люди из работы египетский, покрыл же еси колесницы фараоновы и силу.

Житием ангельскаго, нравом апостольскаго человека Божия, светильника, горящаго светом Христовым, Российския земли порождение, Отца Небеснаго сына возлюбленнаго уведе тя, Николае святителю, страна Японская.

И словом и делом научил еси японския люди славити величия Бога твоего, милосердие и любовь людем являющаго, и сотворил еси на земли пред Ним всяку правду, сего ради успение твое со святыми и предстоиши Животворящей Троице, Николае равноапостольне.

Весь существом твоим был еси равен апостолом, в сердце твоем стяжал еси Святаго Духа Божия, сего ради источил еси слово жизни вечныя, в житии твоем являя в себе образ веры и правды и кротости, испроси и нам сию благодать, Николае, апостолом равне.

Богородичен: Явилася еси, Пречистая, служительница спасения вечнаго, сочетала бо еси вочеловечением естеству земнородных Сына Божия, Единаго Ходатая Бога и человеков, Христа Иисуса, сего ради всякое дыхание хвалит Тя, Тобою бо Творец и Владыка Небесный на землю прииде.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждение верных и похвало, и нетления Источниче, и благих Прошениодавче, Христе, в любви Твоей утверди мя.

Паствы Божия хранитель, японских христиан учитель, апостольских нравов ревнитель был еси, Николае святителю, с дерзновением Владычнему Престолу предстоя во свете невечернем, молися о всем мире.

Образ плодоноснаго древа являеши нам, Николае равноапостольне, укоренился бо еси в Евангелии Царствия Божия, возрастал еси в благочестии и достигл еси совершенства, плоды же молитв и трудов твоих являет страна Японская в сынех и дщерех Церкве Христовы.

Ни во что же вменил еси юность возраста твоего и стремления ея, священне Николае, егда пламень Божественный разжже твою душу, желание сердца твоего исполняя и приобщаяся апостольскому подвигу, Евангелие вечное благовествуя в Японии.

Богородичен: И Дева, и Непорочная Мати Спасителя мира, Твою подаждь помощь рабом Твоим, избави молитвами от бед и всякаго греха Твоя люди во еже причащатися благодати Небесней в земном житии и видети славу Небесную в жизни вечней.

Седален, глас 7:

Юность твою Христу дал еси и освятил еси всего себе, апостолом равный, Николае славне, светом Божиим сияя, был еси светильник, на высоте поставленный, указующий путь вечныя жизни, к ней же чрез пучину житейскаго моря многия сыны и дщери твоя привел еси в стране Японстей.

Богородичен: Покрове христианом и Благая Помощнице на земли, Заступнице мира, Богородице Марие, утверди молитвами Твоими Церковь Сына Твоего в стране Японстей и во всем мире и спаси люди Твоя от всякаго зла.

Песнь 4.

Ирмос:

Приклонил еси, Христе, снизхождением Твоим Небеса в разуме и явился еси воплощен на земли. Тем вси вопием: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Родился еси к жизни ангельстей и отвергл еси мир и вся яже в нем злая, восхотев славити точию Бога, монах изрядный был еси и, священством украшен, яко апостол, пожил еси в стране Японстей и привел еси ко Христу люди многи.

Образ воистину Христов был еси, Николае, святителю и апостоле, землю хладну возделал еси ралом любве Евангельския, в молитве и трудех пребывая, сеял еси семя спасительнаго благовестия и пожал еси жатву во сто крат. Ныне Церковь Японская, тобою насажденная, светло красуется.

Свет Востока свыше принесл еси востоку дальнему в Японстей стране, Николае равноапостольне, и возжегл еси свет сей в сердцах японских людей и согрел еси их любовию Христовою, сам быв, яко огнь, пред Богом горящий, молися о чадех твоих, молися мир и любовь утвердити в мире.

Богородичен: Владычице Мати Божия, неразлучна еси от Сына Твоего, Ему же предстоиши в славе Небесней и земнородных не оставляеши, молитвам их внемлеши и молящихся Тебе посещаеши, ведаеши бо человеческия скорби сердечныя.

Песнь 5.

Ирмос:

Ты, Господи, мой свет, в мир пришел еси, Свет Святый, обращаяй из мрачна неведения верою воспевающий Тя.

Елеем любве исполнил еси сосуд твоего сердца, апостолом равный Николае, егда избрал еси многотрудное жительство в стране Японстей далече от сродник, далече от другов твоих, далече от земли твоея, насаждая Церковь Христову, Богом утверждаемый.

Труд и болезнь возложил еси на себе, Богом званный, Николае святителю, и скорби многия претерпел еси и всего себе предал еси подвигу апостольскому и сотворил еси себе жертву живу твоему Господу, Егоже слово благовестил еси людем японским.

Иерусалима Небеснаго взыскуя, отшел еси от предел отец твоих и от земли твоея, Аврааму подобяся, и обрел еси обетования землю, идеже не покой и веселие, но скорби многи приял еси, радуяся, яко нива церковная произращает Богу новыя люди.

Богородичен: Вселенная хранится Твоим заступлением, Богородице Марие, Пречистая Мати Дево, любве Божия изрядное вместилище, избранная от всех родов, во еже послужити спасению мира, вся языцы Твоим благосердием посещаеши и молишися даровати спасение всем живущим на земли.

Песнь 6.

Ирмос:

Вечер, и утро, и полудне хвалим Тя, Господи Боже наш, услыши глас наш.

Ясно проповедал еси Триединаго Бога, любовь Свою изливающа на все созданное, наипаче же человека, егоже приобщи Божественней жизни вочеловечение Единороднаго Сына Божия, Емуже последующе, восприемлем возрождение водою и Духом, еже Церковь творит во Имя Отца и Сына и Всеблагаго Утешителя.

Веселия сердце твое исполняшеся, приемля многия труды и скорби, ведал бо еси, яко всяк, последуяй Христу Спасу, приемлет крест и по Нем идет. Животворящий Крест силою многою утверди тя, словом и житием возвещающа всем, яко можем вся во укрепляющем нас Иисусе.

Истинный пастырь, светильник в мире, свет во тьме пребывающим, путевождь не имущим духовнаго зрения был еси, Николае, да спасеши люди, Богом тебе врученныя, всем вся был еси, сего ради и равен апостолом наречен еси в Церкви Христове и причтен еси предстоящим Божественному Престолу Агнца, закланнаго за весь мир.

Богородичен: Лицу Твоему богатии людстии предстоят и молятся, Владычице, и славят Тя и Сына Твоего, Егоже родила еси ради спасения мира и избавления от скорби, бывающия в людех ради грех их, подаеши всем прибегающим к Тебе радость на земли и радость вечную, Ты бо еси Радость всех радостей.

Кондак, глас 4:

Странника и пришельца прият тя страна Японская, равноапостольне святителю Николае, в ней же исперва познал еси себе яко чуждаго, обаче теплоту и свет Христов источая, прелагал еси враги твоя в сыны духовныя, имже раздая благодать Божию, созидал еси Церковь Христову, о ней же ныне молися, и тебе бо сынове ея и дщери взывают: радуйся, пастырю добрый наш.

Икос:

Явился еси, равноапостольне святителю Николае, в стране Японстей, нося в себе образ воистину Христов, любовию побеждая сопротивныя, низлагая идольскую прелесть, утверждая и созидая Божию Церковь, порождая водою и Духом сыны и дщери Царствия Божия. Ныне чада твоя, о них же молишися, сохраняюще веру Христову, к тебе взывают: радуйся, пастырю добрый наш.

Песнь 7.

Ирмос:

В пещи отроки неопальны соблюдшаго и огнь угасившаго воспоем, глаголюще: благословен еси, Боже отец наших.

Радость сердцу твоему бысть, равноапостольне святителю Николае, егда рождал еси Богу в купели Крещения люди новыя и егда сынове противления от злобы к любве, от тьмы ко свету, от неверия к вере прехождаху и бываху новы апостолы прежде гонителие.

Апостольски любовь твою явил еси, егда врага, яко друга, приял еси, Савабе, хотевша тя умертвити, и пленил еси его истиною в послушание Христово и нарекл еси того Павла, и сотворил еси его христианина и священника Бога Вышняго, иже благовестник Евангелия пребысть до смерти.

Видети люди японския, Христу приведены, пламенне желал еси, равный апостолом Николае, сего ради лета многа пребыл еси тамо, научаяся мудрости страны тоя, и Божественныя глаголы преложил еси в разумение чадом твоим на язык их, ныне, предстоя Престолу Владычню, о них молися.

Богородичен: Естества уставы побеждаются в Тебе, Мати Дево, ибо рождение Твое от неплодных родителей преславно есть, и Слово плоть бысть в чреве Твоем, и по смерти Твоей гроб и умерщвление не удержаста Тя, но Сын Твой пресели Тя в пренебесная, идеже молишися Ему с равноапостольным Николаем о вселенней.

Песнь 8.

Ирмос:

Избавителю всех, Всесильне, посреде пламене благочествовавшия, снизшед оросил еси и научил еси пети; вся дела благословите, пойте Господа.

Николае святителю, апостоле и праведниче, был еси верен даже до смерти Христу Спасу, призвавшему тя в вертоград Свой, подвизался еси Его ради, да сочетавши ветви дивия с Лозою Божественною, ныне, видяще те плодоносящия, величаем и благословим Его во веки.

Апостола воистину подвигом, Ангела житием, нравом отца чадолюбива, такова ведаша тя людие японстии, ихже возлюбил еси паче, нежели самаго себе, и тех ради лета многа отдал еси благовестию в них Евангелия и возделал еси сердца их, яко ниву плодоносну, ныне в радости вечней о них непрестанно молися.

Павлу верховному, народов учителю, подражал еси, Николае Богоносне, себе отвергся, всем вся был еси, презирая вся беды и напасти, учил еси люди японския закону Христовы любве словом и делом твоим, Спасу всех помолися, да утвердит виноград, в немже трудился еси.

Богородичен: Отроковице Богоневесто Марие, родила еси Иисуса Спаса, обновившаго мир и всего обветшавшаго человека, Своим воплощением взявшаго Себе естество наше, Кровию безгрешною омывшаго грехи наши и Воскресением входы вечныя жизни отверзшаго нам.

Песнь 9.

Ирмос:

Сокровенное Божие неизреченное в Тебе совершается явственно таинство, Дево Пречистая, ибо Бог из Тебе воплотися за милосердие. Темже Тя яко Богородицу величаем.

Собору святых сопричастник, подвижник благочестия и веры, возвеститель глаголов вечныя истины, проповедник спасения ты, святе Николае, предстоиши на Небесех в жизни безсмертней твоему Спасу, Егоже проповедал еси людем японским.

Троица Святая избра тя яко сосуд живоносный, питие жизни вечныя носящий всем жаждущим правды Божия, и напоил еси сыны и дщери твоя истинным Боговедением, и направил еси стопы их путем спасительным и крестил еси их во Имя Отца и Сына и Святаго Духа.

Отец и учитель, молитвенник и наставник людем паствы твоея был еси, святе Николае, равноапостольне первосвятителю Церкве Японския, сего ради сердца многих привлекл еси ко Христу и уловил еси их мрежею любве Его, молися о всех, да будут всегда с Ним во веки.

Богородичен: Листвием смоковным препоясана бысть иногда Ева ради грехопадения, Ты же, рясны златыми одеяна и преукрашена Божественными благолепотами ради послушания воле Небеснаго Отца, праматерь клятвы и смерти избавила еси и родила еси Жизнодавца роду человеческому.

Светилен, глас 4:

Осия свет Небесный тя, человека земнаго, и просветися сердце твое, и все житие Христом утвердися, да последуеши Ему неуклонно путем спасительным не токмо сам, но приведеши к Нему и люди многи.

Слава: Молимся Тебе, Небесный Отче, просим Тя, Сыне Безначальне, взываем к Тебе, Душе Пресвятый, озари нас светом истины и любовию Твоею, якоже Николая, Японскаго апостола, да вкупе с ним предстанем во Царствии вечнем.

И ныне: Надеждо не имущих надежды, Прибежище всех сущих в житейстей бури, Мати Господня Непорочная, услыши всех прибегающих к Тебе и помощи у Тебе просящих, не имамы бо иныя надежды, разве Тебе, не имамы иныя помощи.