Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому священномученику Владимиру, митрополиту Киевскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Яко по суху пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Приидите, вернии, песньми благолепными Владимира, перваго новомученика, восхвалим, той бо в сонме Российских святых вселился есть.

Кротостию и смирением, добротою и чистотою сердечною украшен, николиже иский своих си, добре служение твое совершил еси, святителю.

Смерть не разлучи тя от любве Божия, святителю, мужественне бо претерпел еси сию ради возлюбившаго тя Христа.

Богородичен: О Мати Дево, неизреченно Сына Твоего и Бога нашего рождшая, молися прилежно спастися нам.

Песнь 3.

Ирмос:

Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Помяни нас, святче Божий, имя твое в скорбех и печалех призывающих и чающих от тебе помощи во обстояниих тяжких, находящих на ны.

Образ неусыпнаго стража Церкве Христовы явил еси себе, святителю, и небоязненно предстал еси пред беззаконными, смерти твоея искавшими.

Жестокосердие, неразумие и греховное ослепление мучителей твоих препобедил еси, святителю, кротостию и смирением, таже и к Богу молитвенным призыванием о прощении их.

Богородичен: Крепкое утверждение на Тя надеющихся, Богородице Дево, крепость и силу подавай нам ради Рождшагося от Тебе, Владычице.

Седален, глас 8:

Кая польза человеку, аще мир весь приобрящет, душу же свою погубит, или что даст человек в измену за душу свою, — рече Господь. Сими словесы от юности наставляемь, тело твое на смерть уготовал еси, святителю, да душу живу сохранив, со Христом пребываеши.

Богородичен: Велия радость бывает на Небеси, Владычице, егда обращаем сердца своя сокрушенная к Сыну Твоему и Богу нашему. Той бо дарует нам прегрешений прощение молитвами Твоими и прелагает Свой праведный гнев на милосердие. Сего ради вопием Ти: радуйся, Радосте наша, грешников кающихся упование.

Песнь 4.

Ирмос:

Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи, от смысла чиста, о Господе празднующи.

Воистинну апостольский преемник был еси, святителю, егда в годину тяжких испытаний, мужество и твердую веру явив, безбоязненно за Господа душу свою предал еси.

Егда лютии убийцы, смерти предати тя хотяще, вне святых врат ведоша тя, воспевал еси, святителю: Господь мне прибежище и сила.

Первенствующий иерарх Церкве Российския быв, первый и нравом и деянием в подвизе иераршаго служения явился еси, первый же в годину лихолетий мученически пострадал еси, святителю.

Богородичен: Ты еси помощь и заступление молящимся Тебе, Владычице Державная, буди и нам предстательство и покров егда предстанем Сыну Твоему, нелицеприятному Судии.

Песнь 5.

Ирмос:

Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Скорби и разлучение с паствою первопрестольнаго града мужественне восприял еси, святителю. Обаче и новей пастве твоей Богоспасаемаго града Киева сокровище и приобретение безценное явился еси.

Тезоименитому ти равноапостолу в ревности по Бозе уподобляяся, паству твою в православней вере утверждал еси, святителю, и яко новое красное солнце на горах киевских возсиял еси.

Русь святая, водами Крещения омытая, светом Христова учения равноапостольным князем Владимиром просвещенная и кровию страстотерпец и новомученика святителя Владимира орошенная, храни веру Православную, в нейже тебе утверждение.

Богородичен: К кому возопиим, Владычице, в напастех наших и лютых обстояниих, аще не к Тебе, Царице Неба и земли, помощь твою присно нам подавай, тепле Тебе молящимся.

Песнь 6.

Ирмос:

Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Жестокая глумления, поругания и смерть не возмогоша отлучити тя от любве Христовы, новый исповедниче киевский и всероссийский за Христа мучениче. Сего ради молим тя: в твердей вере и нас укрепи, празднующих любовию святую память твою.

Многими ранами уязвленное честное тело твое, кровию истекшее, яко свидетельство любве жертвенныя ко Христу явил еси, святителю, и, быв верен Ему даже до смерти, венец жизни от Него приял еси.

Согрешения моя прости, Господи, и в мире дух мой приими, таже не вмени греха предающим мя смерти, — слезно молился еси, священномучениче достохвальне.

Богородичен: Что Тя наречем, о Благодатная? Заступницу ли нашу, яко руце Твои выну к Сыну Твоему простерты о нас имаши?Крепость ли и силу, яко роди христианстии в вере и любви к Сыну Твоему утверждаются. Вся бо можеши, яко Мати Творца и Владыки Неба и земли.

Кондак, глас 2:

Образ Христова милосердия являя, покров и защищение пастве твоей был еси, святителю отче Владимире, в кротости и незлобии страдания приемля, безбожных мучителей, благословляя, простил еси. Темже и нам испроси у Христа Бога дух мирен и велию милость.

Икос:

Имеяй выну попечение о чадех Божиих, сия отечески к богоугодней жизни направлял еси, святителю Владимире, глаголы мудрыми и праведными делы, постом, молитвою и смертию честною предивный подвиг в подражание святым Христовым показавый. Мы же твоя пастырския добродетели хваляще, тя ублажаем, боголюбче, и взываем сице: испроси нам у Христа Бога дух мирен и велию милость.

Песнь 7.

Ирмос:

Росодательну убо пещь содела ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие, мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Многая беды и напасти беззаконнии отступницы воздвигоша на тя, исповедниче, обаче в кротости и смирении чистоту веры храните и в лоне единыя Православныя Российския Церкве пребывати верныя призывал еси.

Глумления и поругания, имже подвергоша тя гонителие твои, не возмогоша понудити тя в жестокия дни оставити возлюбленную паству, сего ради и явился еси пастырь добрый, полагаяй душу за овцы Христовы.

Верныя непрестанно научал еси пребывати в союзе любве, имже связуеми быша во Христе апостоли, пастырю добрый. Сего ради ныне ти взываем: и нас соблюди молитвами твоими в любви Христове.

Богородичен: В любви крепцей к Сыну Твоему и Богу нашему соблюди нас, Дево Богородице, и прощение грехов и беззаконий наших испроси, присно Тя блажащим.

Песнь 8.

Ирмос:

Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети, Тя превозносим во вся веки.

Страха не иму, готово сердце мое, готово смерть прияти на всякое время Церкве ради Христовы, да утвердится вера православная во отечестве нашем, — рекл еси во дни испытаний твоих, пастырю мужественнейший.

Добрый делатель быв в вертограде Господни, святителю Христов, душу твою положил еси, во еже цело и неврежденно соблюсти достояние Его. Сего ради и достоин явился еси услышати глас, зовущий ти: благий и верный рабе, вниди в радость Господа твоего.

Право правил еси слово Божественныя истины, темже и Царствия Божия сподобился еси, святителю, в немже пребывая во славе со всеми святыми, не престай молитися Владыце, да и мы наследники сего будем.

Богородичен: Радуйся, Благодатная Богородице Дево, — прилежно вопием Ти, Владычице, избави нас от плена греховнаго и всякаго прилога вражия, сохрани от злых человек, востающих на ны; на Тебе крепце надеемся и пред враги нашими хвалимся, Ты бо еси Заступница рода христианскаго.

Песнь 9.

Ирмос:

Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини ангельстии взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с небесными вои, Тя ублажаем.

Правило веры и благочестия явился еси, святителю. Сию бо веру, любовию ко Христу и людем споспешествуему, добре свидетельствовал еси пред враги твоими, таже и благочестие, во еже умрети тоя ради любве, изрядно показал еси.

Ум наш просвети, святителю, молитвами твоими к Богу, да, правый путь избравше, Христа обрящем и в чертозех Его водворимся.

Страстию озлобления обуреваемии, злочестивии людие смерти лютей предаша тя, таже телеси твоему глумляхуся, и честному погребению его претяху. Обаче, не имяху власти над душею твоею, непобедимый страдальче, оставлени быша тщи во злобе своей.

Богородичен: Преукрашенна еси Божественною славою, Мати Безневестная, Бог бо Слово из Твоих ложесн изыде, во еже уготовати нам спасение. Емуже не престай молитися, Владычице, да свободит нас от работы вражия, яко Милосерд.

Светилен:

Во тьме беззаконий сущии светом Христовым просвещаются и любы Христова в сердцах грешных возжигается, егда пастырие попечение изрядное о людех имут, тако поучал еси, святителю, жребий пастырскаго служения приемлющих.

Богородичен: Преблагословенна еси, Богородице Дево, мати Неизреченнаго Света, Тя величаем и предстательства о нас пред Сыном Твоим всеусердно просим, Тя бо едину надежду имамы.