Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святым преподобным отцам Зосиме и Савватию Соловецким (на пренесение мощей) (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Грядите, людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море и наставльшему люди, яже изведе из работы Египетския, яко прославися.

Просвещением Трисолнечнаго Божества озарившеся, премудрии, светила явистеся, осиявающа всюду; тем и нас, темностию страстей омраченных, просвещением благодати озарити помолитеся и душам получити спасения.

Светом Божественныя благодати просвещаеми, Зосимо и Савватие преблаженнии, верно светоносную вашу память торжествующих просветите и от тьмы греховныя молитвами своими, преподобнии, избавите.

Духу Святому храм, премудрии, бысте, и к Нему все духовное желание обратисте, и сего ради кротких землю наследовасте; душевную нашу страстную бурю, преподобнии, укротите, да, в тишине божественней бывше, песнословим ваша подвиги.

Богородичен: Лютыми страстей наветы обуреваемь есмь, Отроковице, и прилоги греховными погружаемь; к Твоему единому тихому и невлаемому пристанищу любовию прибегаю, Всепетая: ущедрив, спаси мя, Приснодево.

Песнь 3.

Ирмос:

На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя, возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен, паче Тебе, Господи.

Высотою смирения украшаеми, Зосимо и Савватие преподобнии, и все убо желание ко Владыце своему простросте, яростная же движения на враги вооружисте, со изрядными делы своими, постом и молитвами.

Плотей своих востания крепким пощением, преподобнии, умертвивше, обителище бысте Владычне; Егоже умолите избавитися скорбей и мучительства страстей с верою притекающим к вам, преблаженнии.

Имущи споспешествующу Божественную силу, исцеления безчисленная источают мощи ваша, Зосимо и Савватие преподобнии: отгоняют от человек болезни телесныя и душевныя страсти врачуют подвиги вашими, всечестнии.

Богородичен: Труждает мя буря греховная и возмущение безместных помышлений: умилосердися, Всенепорочная, и руку ми помощи, яко Милостива, простри, яко да, спасся, величаю Тя.

Седален, глас 4:

Житейское море воздержанием безбедно преплывше и ко пристанищу мысленному безстрастия, радующеся, доидосте, преподобнии отцы Зосимо и Савватие, богомудрии и преблаженнии; молите Христа Бога спастися душам нашим.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы, не ходатай, ни ангел, но Сам, Господи, воплощся, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Умом и душею предочистившеся, преподобнии, прелесть душепагубную всеконечне от себе отвергше и, чувства своя к немутней тишине управисте, во оток морский, премудрии, вселистеся, воспевающе: слава силе Твоей, Господи.

Законы новыми и Ветхим Заветом разума святых поучающеся, Зосимо и Савватие преподобнии, всякия добродетели образ навыкше, мудрей пчеле подобящеся, и приятелище изрядно Духу Святому, премудрии, бысте, воспевающе: слава силе Твоей, Господи.

Всяческими, преподобнии, светящеся чудодействы и Божественною озаряеми благодатию, всем познастеся сокровище исцелений неистощимо, страстей отгоняете омрачение и вражия низлагаете ополчения, воспевающе: слава силе Твоей, Господи.

Богородичен: Из утробы Твоея чистыя, Отроковице, возсияв, Божественное Солнце, иже сущих во тьме многобожия просвети и в сени смертней седящих, Владычице, осия, Емуже воспевающе, зовем: слава силе Твоей, Господи.

Песнь 5.

Ирмос:

Просвещение во тьме лежащих, спасение отчаянных, Христе Спасе мой, к Тебе утренюю, Царю мира, просвети мя сиянием Твоим, иного бо разве Тебе Бога не знаю.

Тесный предпочетше пространному пути, преподобнии, и радующеся, во отоце морстем всячески утесняеми, претерпесте, божественными поучении души своя очищающе и доброту Божию неизглаголанную присно взирающе, преблаженнии.

Незлобиви, и кротцы, и милостиви, преподобнии, бысте; темже благодать и милость от Бога свыше приемше, милостивно нас просвещайте, любовию святую память вашу почитающих.

Яко великое солнце, величием подвиг ваших возсиясте нам, Зосимо и Савватие преподобнии, земныя осиявающе концы и вся просвещающе светом богоразумия. Тем молим вы, просветите наш разум, отцы преблаженнии.

Богородичен: От множества востающих на ны в болезни исчезе живот наш, погрязохом в пропасти безчисленных согрешений. Спаси ны, Владычице, и возведи, яко милостива, Всенепорочная, Тебе бо имамы Едину Предстательницу непобедиму, раби Твои.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже, мя возведи.

Евангельски, преподобнии, Христа возлюбльше, мира отвратистеся, в непроходимыя же и в пустыя отоки зашедше, Единому Владыце своему прилепистеся; от Негоже и трудом воздаяние приемше, животу вечному яве причастившеся, за поющия вы молитеся.

Богомудрыми помыслы преудобрившеся, преподобнии, и вся, яже на земли льстящая, яко уметы вменивше, к нестареющему преставистеся блаженству, с лики во свете безплотных сил о Бозе присно сликовствующе, преблаженнии.

Странна и преславна, преподобнии, о Бозе содевающе чудеса, всем иже в мори плавающим и зле страждущим, призываеми, скоро предстаете, от бед избавляюще; и нас, бедствующих люте и напастьми одержимых, милостивно представше, спасайте, преблаженнии.

Богородичен: Греха тяжкое бремя, еже отяготе на мне, Пречистая, облегчи, Ты бо еси Предстательница грешником Преславная, Избавителя и Спаса рождши земным.

Кондак, глас 2:

Христовою любовию уязвившеся, преподобнии, и Того крест, на рамо вземше, понесли есте, божественне вооружившеся на невидимыя враги, и непрестанныя молитвы, яко копие в руках, имуще, крепко победили есте бесовская ополчения; благодать Господню приемше целити недуги душ и телес притекающих к ракам честных мощей ваших, чудес лучи испущаете всюду. Тем зовем вам: радуйтеся, преподобнии отцы Зосимо и Савватие, монахом удобрение.

Икос:

Кто доволен изрещи ваших чудодеяний, преподобнии отцы Зосимо и Савватие? Мы убо, радостию и божественною любовию почитающе всехвальную и всечестную память вашу, малое сие пение приносим: радуйтеся, исполненнии Христовы красоты и пресветла от Него и преизобильна восприимшии воздаяния, телесы убо вас морский остров прият, души же самое небо, идеже почести трудов своих, прехвальнии, восприемше от Христа, всех Царя и Бога. Тем молим вы: посещайте милостивно и молите непрестанно о всех нас.

Песнь 7.

Ирмос:

Образу златому на поле Деире служиму, трие Твои отроцы небрегоша безбожнаго веления, посреде же огня ввержени, орошаеми, пояху: благословен еси, Боже отец наших.

В молитвах бодренное, и в пощениих крепкое, и терпение во искушениих неослабное ума чистотою, преподобнии, показасте и, земных достойно отступльше, небесное наслаждение обретосте, воспевающе: благословен Бог отец наших.

Плод духовный и жертву непорочную, житие свое, преподобнии, Владыце принесосте, в воздержании бо всяцем пожисте, от Негоже и почести трудом, яко подвигоподвижницы, восприемше, действуете преславная чудеса, воспевающе: благословен Бог отец наших.

Страстьми колеблющихся и бурею греховною, преподобнии, погружаемых, яко великое к Богу дерзновение имуще, руководствуйте и всегда, премудрии, сохраняйте почитающих вас благочестно, яко да воспеваем: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Избави нас от напастей, и скорбей, и печалей различных, и иноплеменных нашествия, и междоусобныя брани, Владычице Всепетая, яко да Тя славим и Сыну Твоему взываем: благословен Бог отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите вся дела Господня Господа.

В пребывалища присно живущая вселистеся, преподобнии, нетленных благ наслаждающеся и Трисолнечныя светлости исполняющеся. Нас, призывающих вы, теплым предстательством вашим от всех лютых спасайте, поющих: благословите, вся дела Господня, Господа.

Нам, иже любовию почитающим вас и честное ваше совершающим торжество, Христовы угодницы Зосимо и Савватие, преподобнии отцы, согрешением испросите оставление, и страстей пременение, и Божественнаго света осияние, поющим: благословите, вся дела Господня, Господа.

Троичен: О, Пребезначальное естество и Трисоставное единство, Отче и Сыне и Душе Пресвятый, приими о нас молитвенники, Твоя преподобныя угодники, и подаждь прегрешением разрешение, и житию исправление, и злых отчуждение, и сподоби ны в мире воспевати Твою державу: благословите, вся дела Господня, Господа.

Богородичен: Яко Едина рождшая безсеменным рождеством Христа Бога, Мати Безневестная Чистая, Сего милостива сотвори, Владычице, спасти рабы от насилия и мучительства вражия, вопиющия Христови, Сыну Твоему: благословите, вся дела Господня, Господа.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощься от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная, тем Всепетую Богородицу, величаем.

Выспрь к Богу имуще мысль, Зосимо и Савватие преподобнии, земная оставльше, небесная восприясте, Богу и Спасу вас вельми прославльшу, трудов ради ваших и воздержания неослабнаго; сего ради почитаем вас, преблаженнии.

Ихже благ, преподобнии, получисте, и небесныя славы, еяже от Бога сподобистеся, Емуже выну предстоите, молитеся и нам неотлученным быти, молим вы, радостию и божественною любовию почитающим подвиги ваша, всечестнии.

О, божественная, и богомудрая, и священная двоице, Зосимо и Савватие! Мирови миру от Бога низпослатися испросите, церквам соединение, и всем скорбящим утешение и спасение, преблаженнии.

Богородичен: Пощади мя, Христе Спасе, пощади молитвами Рождшия Тя и всех святых Твоих; егда сядеши судити делом моим, беззакония моя и грехи моя презри, яко Един безгрешен.

Светилен:

Мирскаго пристрастия, яко от скверны, уклонившеся и алчбою плоть умертвивше, блаженнии, небесною славою со ангелы обогатистеся; темже непрестанно о нас молите Христа Бога, преподобнии Зосимо и Савватие.