Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Канон всем святым, в земле Русской просиявшим (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: В Чермнем фараона с колесницами погрузил еси и люди Моисеом спасл еси, поющия Тебе, Господи, песнь победную, яко Избавителю нашему Богу.

Вси в песнех духовных воспоим согласно во благочестии просиявшия Божественныя отцы наша, яже изнесе Русския земли всяко место и страна и яже Церковь Русская воспита.

Радуйтеся, святителие седмочисленнии: Василие, Ефреме, Евгение, Елпидие, Агафодоре, Еферие и Капитоне, в Херсоне епископствовавшии и землю нашу кровьми своими освятившии.

Приидите, мучениколюбцы вернии, песньми почтим первомученики русския, Феодора и юнаго Иоанна, идолом не послужившия и крови своя за Христа давшия.

Величие наше и похвала ты еси, Ольго Богомудрая, тобою бо свободихомся от бесовскаго прельщения, не престай и ныне молити за люди, яже Богу привела еси.

Радуйся и веселися, рабе Христов, княже великий и мудрый Владимире, просветителю наш, тобою бо избавихомся от душепагубнаго идолослужения, темже, радуйся, вопием тебе.

Сияет, яко звезда на небеси, Божий иерарх Михаил, землю Русскую просветивый светом познания Божественныя веры и Владыце приведый люди новы, банею крещения обновленны.

О блаженнии страстотерпцы Христовы, князие Борисе, Глебе, и Игоре, и Михаиле с болярином Феодором! Не забудите отечества вашего, глад и озлобление отгоните, от грехопадений междоусобий избавите ны.

Богородичен: С чинми ангел, Владычице, со пророки, и апостолы, и со всеми святыми за ны, грешныя, Богу помолися, Твоего Покрова праздник в Российстей земли прославльшия.

Песнь 3.
Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Проповедует преславно и паче трубы вопиет великая Лавра Печерская, тобою начало приимшая, отче преподобне, Антоние славне, всех российских монахов первоначальниче.

Воспоим светло монашескаго общаго жития в Русстей земли устроителя, блаженнаго Феодосия, с ним и Нестора, достопамятных деяний списателя, и Алипия, живописания в России начальника.

Рай мысленный еси, Печерская святая горо, умножившая духовная древеса, блаженныя отцы, ихже исчести по единому не могуще, о всех вкупе хвалу принесем Единому Владыце. Антоние, Иоанне и Евстафие, твердии исповедницы православныя веры, издревле в земли Российско-Литовстей насажденнии, молитвами вашими от зловредных иноверных мудрований соотчичей ваших и всех нас ограждайте.

Ходатаи будите за отечество ваше земное, Афанасие преподобномучениче, и ты, отроче Гаврииле, научите убо и нас Православие дерзновенно исповедати и страха вражия не боятися.

Да почтится Иов преподобный, Лавры Почаевския украшение, вкупе со всеми угодники и чудотворцы Волынскими, делы своими и чудесы облиставшии преславно земли нашея концы.

Песньми священными восхвалим Афанасия, Цареградскаго святителя, свое благословение земли Российстей принесшаго и честныя своя мощи, яко залог единения со Вселенскою Церковию, нам оставльшаго.

Богородичен: Се время заступления Пресвятыя Богородицы прииде, умножившимся соблазном, се время наших к Ней воздыханий, о братие, рцем убо от всего сердца нашего: Владычице, Владычице, помози людем Твоим.

Седален, глас 7:

Нощней тьме огустевающей, умножается звездный блеск, и к тому очи заблуждших радостно возводятся. Тако и умножившейся на земли греховней тьме, возведем горе очи наши, братие, и, сияние духовных звезд, землю нашу озаряющих, узревше, к Небесному отечеству потщимся, егоже да не лишит Господь нас, грешных, молитвами святых Своих.

Слава, и ныне: Притецем, вернии, к Божественней и цельбоносней ризе Спасителя нашего Бога, благоизволившаго сию плотию носити и на Кресте Святую Свою Кровь излияти, еюже искупи нас от работы вражия. Темже благодарственно вопием Ему: спаси Первосвятителя нашего и архиереи, Отечество наше и вся люди честною Твоею ризою защити и спаси души наша, яко Человеколюбец.

Песнь 4.
Ирмос: Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Первоначальника и устроителя града Москвы, блаженне княже Данииле, показа тя Господь, к Нему же непрестанно моляся, град твой охраняй, землю нашу от бед спасай, православныя же русския люди посещати милостивно не престай.

Молим вас, святителие Христовы Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Иннокентие, Фотие, Киприане и Феогносте и вси прочии Московстии чудотворцы: душевное смущение и печали нашея бурю разорите и тишину нам подайте вашими к Богу молитвами.

И первопрестольник Российския Церкве, и исповедник Православныя веры, и обличитель грехолюбивых и мятежных, и строитель Русския земли был еси, святителю Ермогене, и за сие темницею и гладом мучимь был еси и приемь от Бога неувядаемый венец, со святители и мученики веселишися.

Радуется славный град Москва, и веселия исполняется вся Россия, на твоя молитвы надеющеся, Сергие Богоблаженне, обитель же твоя красуется, хранящи честныя твоя мощи, яко сокровище священное.

Песньми священными восхвалим преподобнаго Никона, послушания рачителя, с нимже воспоим Михея, Савву и Дионисия, Стефана, Андроника и Савву и вся преподобныя ученики и собеседники великаго Сергия, ихже молитвами сынове российстии спасаются.

О премудрии и блаженнии Василие, Максиме и Иоанне Московстии и вси Христа ради юродивии Российстии, чуднии житием и разумом, молим вас прилежно: молите Христа Бога нашего за земное отечество ваше и всем верным спасение испросите.

Новый столпник в дебри Калужстей явился еси, преподобне Тихоне, и купно с преподобным Пафнутием, иночества строгим ревнителем, и блаженным Лаврентием ко граду Горнему в стране твоей путь верный проложил еси, на немже упаси и нас молитвами твоими.

Богородичен: Подобием иконы Иверския не точию Афон просвещается, но и град Москва украшается и инии гради и веси освящаются, от тоя чудесную помощь приемлюще и источник утешения в ней обретающе, и нам, Благая Вратарнице, двери райския отверзи.

Песнь 5.
Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете Незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тьма, окаяннаго, но обрати мя и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Великаго Новаграда первопастырие, Никито, Нифонте, Иоанне, Феоктисте, Моисее, Евфимие, Ионо и Серапионе, и прочии чуднии святителие, в дому Премудрости Божия, яко финиксы, процвели есте, словесы благоплодными и непорочным житием.

Светло да похвалятся князие Новгородстии, Владимир, Святыя Софии пречудныя устроитель, с материю своею Анною, и Мстислав, и Феодор, с ними же и вси от рода князей Российских житием богоугодным просиявшии, Божественными да воспоются песньми.

Дивнаго Варлаама, велика Новаграда славу и украшение, всероссийскаго молитвенника, и Антония славнаго, от ветхаго Рима на камени по волнам морским преплывшаго, Савву же, и Ефрема, и Михаила кто достойно прославит от земных?

Едемскаго рая, приидите, видим цветы присножизненныя и богопрозябенныя, подвиги отец, в пределех Новгородских просиявших, ихже есть един Делатель Господь.

Всеволод кроткий и Довмонт, Пскову стена необоримая, и Никола блаженный и Корнилий преподобный, святым крещением чудь Ливонскую просветивый, песньми да воспоются.

Веру православную пред латины проповедавшии, к вечным востекоша обителем Исидор пресвитер и с ним собор мученический во Юрьеве, граде Ливонстем, Царю царей ныне предстояще, молятся о нас, почитающих память их.

Авраамия Богоноснаго, Смоленска украшение, и Евфросинию, радование Полотское и девам сияние, Христе мой, Тебе приводим молитвенники, ихже ради спаси нас.

Богородичен: Заступница теплая иногда великому Новуграду была еси и ненадеющихся надежда и людей бедствующих Помощница, и ныне оком милосердным призри на нас и, скорби наша видевши и воздыхание услышавши, знамение милости яви нам, Пречистая.

Песнь 6.
Ирмос: Воднаго зверя во утробе длани Иона крестовидно распростер, спасительную страсть проображаше Яве; тем, тридневен изшед, премирное Воскресение прописаше плотию пригвожденнаго Христа Бога и тридневным Воскресением мир просвещшаго.

Евангельски Христа возлюбивше, преподобнии Зосимо, Савватие, Германе, Иринарше, Елеазаре и прочии Соловецтии чудотворцы, мира отвратистеся, в непроходимыя и пустыя островы Соловецкия зашедше, всякия добродетели образу навыкосте, мудрей пчеле подобящеся, и селение, достойное прияти Духа Святаго, бысте, премудрии.

Великаго в чудесех преподобнаго Трифона воспоим, Лопарскаго просветителя, в последних концех северныя страны от горькаго рабства бесовскаго люди избавльшаго и святым крещением возродившаго.

Радуйся, пустыне, прежде безплодная и необитаемая, послежде же, яко крин, процветшая и инок множество возрастившая! Взыграйте, горы Валаама и вся древа дубравная, хваляще с нами Сергия и Германа, вкупе же и Арсения со Александром Свирским, отцы всехвальныя.

Жития сего непостоянную пучину немятежно прешел еси, преподобне Кирилле, кормчую Матерь Божию имея, и ты, Иосифе, Волоцкая похвало, и Ниле нестяжателю, на воде покойне и на злаце воздержания ученик ваших стада мудре упасли есте, и ныне с ними молитеся о чтущих память вашу.

Яко звезды великия, просияша в монашеских соборех Антоний Сийский и Трифон Вятский, Димитрий на Прилуце и Амфилохий и Дионисий, похвала Глушицкая, Григорий Пельшемский, Павел, и Сергий, и Корнилий Вологодстии, яко лучами, сияюще добродетельми жития своего, преподобнии.

Боговидно поживше, пустыни, яко грады, сотворили есте, Макарие, Варнаво и Тихоне, Авраамие и Геннадие. Темже вкупе с прочими отцы, в пределех Костромских и Ярославских просиявшими, ублажаем вас и молим: молите Господа, да не лишит и нас егоже ныне наслаждаетеся боговидения в вечнем граде Небеснаго Царя.

Ликуй, Фиваидо Русская, красуйтеся, пустыни и дебри Олонецкия, Белоезерския и Вологодския, возрастившия святое и славное отец множество, чудным житием всех наставляющее миру не прилеплятися, крест свой на рамена взяти и во след Христу шествовати.

Богородичен: Твоею всечестною иконою Тихвинскою, юже великая Россия яко некий дар Божественный свыше благоговейно прият, присно страну нашу, о Госпоже Царице Богородице, покрывай и заступай, спасающи сию от всех навет вражиих.

Кондак, глас 3.

Днесь лик святых, в земли нашей Богу угодивших, предстоит в Церкви и невидимо за ны молится Богу. Ангели с ним славословят, и вси святии Церкве Христовы ему спразднуют, о нас бо молят вси купно Превечнаго Бога.

Икос:

Едемскаго рая древеса доброплодная и красная явишася святии, цветы благовонныя учений и плоды дел творящии, от нихже души наша питаются и глад наш духовный утоляется, приидите убо, притецем под сень их и ублажим их, яко страны нашея отраду и украшение и яко жития образ нам и начертание, тии бо венцы прияша нетленныя от Превечнаго Бога.

Песнь 7.
Ирмос: Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда. Сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице, ликующе, пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Леонтий, Исаия и Игнатий, Иаков и Феодор, честнии Духа сосуди и Ростову украшение, Авраамий, идолом покланявшияся ко Христу приведый, и Петр царевич, и Иринарх, самопроизвольный страдалец, Кассиан и Паисий, князь Роман и царевич Димитрий, и вси Ростовстии и Угличстии чудотворцы Божественными да воспоются песньми.

Да величается Невский победитель, благоверный князь Александр, да поется Георгий, воин храбрый и страдалец, да похвалится Андрей, первый Русския земли собиратель, вкупе со Глебом, юным сыном своим, да воспоется же и Авраамий мученик, града Владимира слава, Святыя Руси заступницы и Церкве Православный украшение.

Феодору и Иоанну слава, Суждальским светильником, Симону и Дионисию! С ними да поются и Евфимий, в подвизех превысокий, и Евфросиния преподобная, пресветлая Суждальская звезда, вкупе же и Косма, на Яхроме реце подвизавыйся.

Песнь столпнику Никите, покаяния образ явившему, хвала и Даниилу, нищих и безродных согревателю, слава и Андрею, княжение оставившему и в нищетнем образе житие скончавшему, Переяславским чудотворцем.

Константине княже, апостоле и просветителю Муромския земли, с Михаилом и Феодором, чады твоими, и Петре и Февроние, и праведная Иулиание милостивая, Мурома заступницы, вкупе же и Василие святителю и княже Романе, Рязани славо, о нас Христа молите.

Тверская похвало, Арсение святителю, Михаиле, княже и мучениче, и Анно, града Кашина сокровище, Ниле и Макарие преподобнии, Ефреме, града Торжка просветителю, со Аркадием и Иулианиею, цветом целомудрия, о нас Христа молите.

Оружием ваших молитв, благовернии князие Феодоре и Давиде с Константином и Василие и Константине, Ярославля славо, охраняйте и ныне отечество ваше и людей православных от всяких бед и напастей.

Богородичен: Яко благодатное сокровище даровала еси Святей Руси икону Твою Владимирскую, еюже отцем нашим многочастне и многообразне благодеяла еси. Не оскудей и ныне, о Мати Божия, утоляющи лютое на нас востание, и землю Русскую спаси.

Песнь 8.
Ирмос: Победители мучителя и пламене благодатию Твоею бывше, заповедем Твоим зело прилежаще, отроцы вопияху: благословите, вся дела Господня, Господа.

Красуйся, граде Казань, имея молитвенники своя, преподобных святителей Гурия, Варсонофия и Германа, отгнавших от тебе тьму неверия, и Иоанна мученика, и Стефана, и Петра, отеческое нечестие оставивших и мученически в Небесное отечество прешедших.

Священнаго Писания от юности научився, богоносе Стефане, ралом словес твоих оляденевшая зырянских людей сердца возделал еси и Божественное семя в них всеял еси. Ныне же вкупе со святыми продолжатели дела твоего Герасимом, Питиримом и Ионою паству вашу и всю Русскую землю молитвами вашими ограждайте.

Веселися, Сибирская страно, в тебе бо Господь яви угодники Своя: праведнаго Симеона Верхотурскаго, и Иркутския святители Иннокентия и Софрония, и Иоанна Тобольскаго, новыя дивныя светильники и чудотворцы.

Радуйся, Иверие и вся земле Грузинская, торжествуй, Армение, воспевающи равноапостольную Нину и Тамару, Григория Просветителя и иных многих, в странах Кавказских веру православную исповедавших и ныне о земном отечестве Христу молящихся.

Иерарше Богомудре Димитрие, житий святых списателю и подражателю оным ревностный, славы оных молитвами твоими соделай нас общники.

Святителю отче Митрофане, первый Воронежу пастырю, мужество велие явивый, прещения царева и смерти не убоявыйся и в простоте душу свою спасый, моли Бога о нас.

Яко пчела, мед сладкий от цветов скороувядающих собрал еси, отче Тихоне, от тленнаго мира духовное сокровище, имже всех нас услаждаеши.

Богородичен: Заступницу усердную восхвалим и честному Ея поклонимся образу, имже в новопросвещенней стране правоверие утверди и в годину лютую матерь русских градов спасе. Сей и града святаго Петра великое сокровище, и всея земли нашея преславное богатство.

Песнь 9.
Ирмос: О, девства край, Богородице! песньми же славными праздники возвышающая благодатей Твоих и ныне девственною Слова Твоего памятию наитием тайным украшающая в ней Тя величающия.

О благий просветителю и тихий ангеле Церкве Тамбовския, святителю Питириме, веселися о пастве твоей и всея Руси, в ней бо новая и вечная радость процвете, преподобный Серафим, дивный трудник спасения нашего.

О святителие Богомудрии Феодосие и Иоасафе, дивным нетлением от Господа прославленнии! Вами возвеличени есмы и мы, чада суще Церкве Православныя, в нейже и доныне Господь чудная являет и рабов Своих прославляет.

О новый чудотворче, Иосифе, святителю и мучениче! Град Астрахань и вся Поволжская страна тобою хвалится и почитает тя, за правду от неверных мятежников люте пострадавша.

О, паче слова и превыше похвал святых страстотерпцев подвига! Злобу убо лютых отступников и наглое иудейское неистовство претерпеша, веру Христову противу учений мира сего, яко щит, держаще и нам образ терпения и злостраданий достойно являюще.

О, твердости и мужества полка мученик Христовых, от хинов лютых за Христа убиенных! Тии бо Церковь Православную украсиша и в стране своей крови своя, яко семя веры, даша, и купно со всеми святыми достойно да почтутся.

О велицыи сродницы наши, именованнии и безыменнии, явленнии и неявленнии, Небеснаго Сиона достигшии и славу многу от Бога приимшии, утешение нам, в скорби сущим, испросите, веру нашу падшую возставите и люди расточенныя соберите, от нас, яко дар, песнь благодарения приемлюще.

Троичен: О Троице Честная, приими, яже Россия приносит Ти, яко начатки и яко фимиам избранный, вся угодившия и прежде, и послежде в ней, знаемыя и незнаемыя, и молитвами их от всякаго вреда сию сохраняй.

Богородичен: О Дево Благодатная, грады и веси наша честнаго лика Твоего изображении, яко благоволения знамении, обогатившая, благодарение наше приими и от бед лютых отечество наше избави, вси бо Тя, яко Покров всемощный страны нашея, величаем.

Светилен.

В песнех восхвалим светила незаходимая Российския земли, таинники Божественнаго Слова, Христа славяще, сих просветившаго и возлюбившаго и помощники нам давшаго в скорби.

Богородичен: Светом лица Твоего огнезрачную страну Русскую озарив, Господи, и ныне во святых Твоих, яко в лучах неизчетных, не престай озаряти нас премудростию Твоею, яже есть София Преименитая.