Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Каноны святому благоверному князю Роману Олеговичу Рязанскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Яко по суху, пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Яко по суху, претекл еси, преславне княже, волнующееся бурею бед и скорбей море жития сего, окормляемь благодатию Пресвятаго Духа, и к тихому пристанищу жизни вечныя достигл еси.

Сущу ти еще во младенчестве, егда начал еси познавати вещи, окрест тебе сущия, ум твой являше смысл здравый, сердце же благая чувствия на утешение родителей и сродников твоих.

Наставляемый от благочестивыя твоея матере в познании учения веры и благочестия христианскаго, всеусердно тому внимал еси, в уме же и сердце твоем то написовал еси и в житии твоем то исполняти тщался еси.

Богородичен: Пронареченная от века и родов Творцом всяческих в Матерь по плоти Бога Слова, моли Того, Всеблагаго, да просветит нас, омраченных грехи многими, да управит нас к вечней жизни и спасению.

Ин. глас 8-й.

Ирмос:

Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Красен телом, паче же красен духом, блаженне княже, был еси, украшаяся благим нравом и благочестным житием; темже, с любовию празднующе память твою, восхваляем тя.

Непрестанно упражнялся еси в чтении слова Божия, писании святых отец и иных душеполезных книг; возбуди и в нас, княже, любовь к Божественному Писанию и песнопением духовным.

От юности твоея уклонялся еси суетных утех и веселия мирскаго; вразуми и нас, преславне, избегати греховных утех и наслаждений.

Богородичен: Пресвятая Дево, Богоизбранный сосуде чистоты и непорочности, Ты явилася еси преукрашенная палата Творца Господа, темже вси роди человечестии Тя ублажают.

Песнь 3.

Ирмос:

Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Несть ин бог, разве Творца небу и земли, в Егоже пресвятое Имя крестился еси, Егоже познал еси, блаженне, приходя в возраст отроческий, в Негоже и право веровал еси и Емуже благочестно покланялся еси.

От юности твоея посвящен быв Богу, Того благодатию просвещаемь и укрепляемь был еси и милостию Его от напрасныя смерти сохранен был еси.

Обогащая ум твой познанием истины и напоевая сердце твое благими чувствовании и желании, непрестанно устремлялся еси к исполнению заповедей и оправданий Господних.

Богородичен: Воспитавшися в храме Господнем, Пресвятая Дево Богородице, возбуди в нас, грешных, любовь к усердному посещению храмов Божиих, ко псалмом и песнем духовным.

Ин.

Ирмос:

Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Просвещен быв наказанием и учением Господним от пречестныя твоея матере, добре познал еси учение веры Православныя; моли, княже, Господа, да подаст истинное просвещение чадом и сродником нашим.

Измлада храм Божий посещал еси и усердно чтению и пению святых песней внимал еси; возбуди, святый княже, сию любовь и усердие в нас, хладных ко храму Божию и слушанию псалмов и песней духовных.

Усердно почитал еси Церковь Православную и всегда исполнял еси святыя уставы и правила ея, чтил же еси духовный и иноческий чин; вразуми нас, княже, не увлекатися злыми обычаи и правилы мира сего, соблюдати же уставы Святыя Церкве и почитати пастыри ея.

Богородичен: Пресвятая Дево, рождшая Наставника заблуждших и Просветителя душ наших, искорени в нас душевнопагубная лжеучения, посеваемая враги слова Божия и веры Православныя, и вразуми заблуждающияся.

Седален, глас 4:

Течение совершив истинное, мучителей всю крепость победил еси, и приял еси венец от руки Вседержителя, Романе, княже всечестне, и соделался еси ангелов сопричастник.

Слово Отчее, Христа Бога нашего, от Тебе воплотившагося, познахом, Богородице Дево, Едина Чистая, Едина Благословенная. Тем непрестанно Тя, воспевающе, величаем.

Песнь 4.

Ирмос:

Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи, от смысла чиста, о Господе празднующи.

Христос моя сила, крепость и утверждение, – взывал еси, Боголюбивый княже, и сего ради всегда устремлял еси ум твой и сердце к Нему, в скорбех же и бедах всегда прибегал еси к Нему.

Возлюбив всею душею твоею и всею крепостию твоею Господа Иисуса, воспламенял еси себе желанием всегда творити угодное Ему и не прогневляти Его делы и словесы неподобными.

Ходя во всех заповедех Божиих непорочно, неуклонно и всеусердно соблюдал еси правила святых апостол и отцев Церкве и являл еси в себе достоподражательный образ жития благочестнаго.

Богородичен: Удивила еси, Богоневесто, чистотою души Твоея и святостию жития Твоего чины ангельския и соделалася еси благоприятное вместилище Невместимаго; темже вси роди человечестии и вся силы Небесныя непрестанно прославляют Тя.

Ин.

Ирмос:

Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Видя опустошену страну Рязанскую, обременяему и притесняему от зверонравных монгол, веровал еси, княже, яко страшная година сия постиже людей за нечестие их.

Якоже обитателие княжества Рязанскаго во все время жития твоего претерпеваху от лютых варвар многия и тяжкия обиды и скорби, и ты, благосерде княже, велия скорби носил еси в сердце твоем, точию твердое упование на Господа укрепляше тя.

Велий заступник и отец сирых и страждущих по нашествии монгол на страну Рязанскую, княже, был еси. Ныне же предстоя пред Богом, моли Его, да избавит нас от нашествия иноплеменных.

Богородичен: Всеблагаго Царя Небеснаго Премилосердная Мати, выну пекущаяся о бедствующих и страждущих человецех, не остави милостию Твоею и нас, недостойных раб Твоих, в многообразных бедах, скорбех и напастех и спаси нас.

Песнь 5.

Ирмос:

Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Божественным светом озарен быв, благочестне княже, мрак греховный от себе отгнал еси и в младых еще летех суету благ мира сего узрел еси, всегда же к Горнему Царствию умом твоим взирал еси и сердцем устремлялся еси.

Устремляя непрестанно дух твой ко Господу и горя любовию к Нему, возлюбил еси всею душею и ближния твоя, яко себе, якоже заповеда Господь.

Имый нелицемерную и крепкую любовь к ближним, являл еси им, благосерде княже, всегда сострадание и помощь, утешая печальныя и ободряя страждущия.

Богородичен: Презельную любовь имущи ко Господу и велие милосердие к роду человеческому, Пресвятая Владычице, моли Того, Всеблагаго, да помилует и спасет нас по велицей милости Своей.

Ин.

Ирмос:

Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Озарен быв благодатию Пресвятаго Духа, просвещенна очеса умная сердца, блаженне, всегда имел еси и суетность земных благ ясно узрел еси; умоли, княже, Господа, да не лишит и нас, многогрешных, Пресвятаго Духа, просвещающа души наша.

Обуреваемый всегда скорбьми житейскими, сохранял еси, княже, мир в сердце твоем крепким упованием на Господа и всецелым преданием себе святей воли Его; моли Его, святе, да укрепит нас, немощных, в твердей надежди на Него и водворит благодатный мир в душах наших, мятущихся сомнении, малодушием и маловерием.

Богородичен: Пречистая Владычице, Бога с человеки Божественным Сыном Твоим примирившая, возбуди в нас дух истиннаго покаяния и исправления жизни и помози нам примиритися с Ним.

Песнь 6.

Ирмос:

Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Житейское море страны Рязанския зело волновашеся бурею нападений на ню злочестивых супостат с огнем и мечем, ты же, Боголюбивый княже, сохранен быв от злобы врагов Десницею Всевышняго, предал еси себе святей воли Его.

Кровожаднии монголи, нашедше на землю Русскую, пролиша потоки крове христианския, опустошиша грады и веси Рязанския, ты же усердно молил еси Господа, да укрепит страдающия люди Своя.

Имый любвеобильное сердце, ты, благосерде княже, являл еси сирым и вдовицам и прочим бедствующим людем, елико мощно бяше, потребную помощь.

Богородичен: Премилосердая Владычице, Защитнице и Утешение неправедно гонимых, защити и утеши рабы Твоя, озлобляемыя от нечестивых человек, теплыми Твоими к Богу молитвами.

Ин.

Ирмос:

Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Теплую молитву возсылал еси, благосерде княже, ко Господу, егда зрел еси велия страдания обитателей страны Рязанския, разоренных от корыстолюбивых и кровожадных варвар.

Дивное мужество и крепость духа явил еси, достоблаженне княже, егда сановник царя монгольскаго убеждаше тя отступити от святыя веры Православныя, прияти же студную веру лжепророка Магомета.

Пламенную молитву пред Богом изливал еси, егда зловерный царь монгольский повеле тебе скоро явитися к нему: да укрепит тя Господь в имущих быти злоключениих, супругу и чад в разлучении с тобою.

Богородичен: Многи и люты скорби претерпела еси, Пренепорочная, ради Возлюбленнаго Сына Твоего, паче же егда зрела еси Его на Кресте; утоли, Владычице, скорби рабов Божиих, невинно гонимых и озлобляемых.

Кондак, глас 2:

Оклеветанный пред ханом в хулении зловерия его, дерзновенно предстал еси судищу нечестивому; убоявся же Страшнаго Суда Христова, ханское повеление и страх поплевал еси, святый Романе. Телом, яко розга, режемый, в страданиих уподобился еси Иакову Персянину и явился еси великомученик изрядный, столп и утверждение Церкви Рязанстей, заступник и воевода Российский преславный.

Икос:

От юности твоея вседушевно возлюбив Господа, всеусердно исполнял еси Его святыя заповеди, купно же имел еси великую любовь к ближним, благотворя бедствующим, состражда страждущим. Егда же прельщаемь и нудим был еси к отступлению от веры Христовы и приятию зловерия студнаго лжепророка Магомета, явил еси непоколебимую твердость и дивное мужество в самолютейших мучениих за Христа и явился еси великомученик изрядный, столп и утверждение Церкви Рязанстей, заступник и воевода Российский преславный.

Песнь 7.

Ирмос:

Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Якоже благочестивии трие еврейстии отроцы нудими бяху от злочестиваго царя вавилонскаго к поклонению бездушному истукану, тако и тя, благочестне княже, сановник царя монгольскаго преклоняше к приятию студныя веры магометанския.

Якоже онии трие отроцы не повинушася безбожному велению царя, тако и ты, княже, отвергл еси советы зловернаго сановника монгольскаго, глаголя: христианин есмь, и вера Православная истинна есть.

Видя тя, доблемудре княже, непреклонна своему совету, надменный властию своею сановник воскипе на тя гневом и злобою и посла лживое и клеветное писание царю своему, яко ты зело поносиши его и богохульствуеши.

Богородичен: Не опалилася еси, Пренепорочная Дево, всельшимся в Тя Огнем Божества, но якоже огнеопальная пещь вавилонская явилася еси и источаеши усердно чтущим Тя росу Божественныя благодати.

Ин.

Ирмос:

От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Вседушевно почитая истинную Православную веру, дерзновенно исповедал еси ю пред царем зловерным и никакоже восхотел еси отрещися ея; моли, княже, Господа, да подаст и нам ревность проповедати сию Божественную веру.

Отроком еврейским, безумному велению царя вавилонскаго поклонитися бездушному истукану неповинувшимся, уподобился еси, прехвальне княже, егда не повинулся еси повелению царя монгольскаго прияти его веру студную, отрещися же веры Православныя.

Непоколебимое мужество явил еси, княже, егда безчеловечный царь, аки дикий зверь, озлоблен быв твердостию твоею в вере Православней и презрением его зловерия, осуди тебе на смерть и предаде тя лютейшим мучителем.

Богородичен: Велию любовь и почтение имел еси, княже, ко Пресвятей Богородице и крепкое упование на Ню по Бозе возлагал еси во временней жизни, ныне же, предстоя Престолу Божию, прославляеши Ю с чинми ангельскими и молиши о спасении земли Российския.

Песнь 8.

Ирмос:

Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети. Тя превозносим во вся веки.

Егда зловерный царь Темир получи клеветное писание своего сановника, зело воскипе гневом и, егда по повелению его явился еси к нему, именова тя оскорбителя его чести и богохульника.

Неповинен сый в клевете, егда возвещал еси царю истину, но явишася лжесвидетелие, аки бы слышавшии твое злохуление, и аще свидетельствовал еси Богом Всеведущим твою неповинность, злочестивый царь не хотяше веровати словесем твоим.

Ослеплен сый своим зловерием, царь Темир повеле тебе, княже, отрещися единыя истинныя веры Православныя, прияти же студную веру лжепророка Магомета, ты же, преславне, непоколебим пребыл еси и студную веру лжепророка отвергл еси.

Богородичен: Пресвятая Владычице Богородице, твердая и скорая Помощнице борющихся со страстьми и прилоги вражиими, утверди Твоею благодатною помощию нас, немощных, в борьбе с лютыми и злоковарными враги душ наших.

Ин.

Ирмос:

Цари Небеснаго, Егоже поют вои ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Прияв от Господа мужество и силу и возложив все упование на Него, тверд и непреклонен был еси противу прещений царя зловернаго; испроси, княже, у Господа крепость во искушениих гонимым за правду рабом Божиим.

Пачеестественное терпение и мужество явил еси, пречудне княже, в странноужасных страданиих твоих за веру Православную. Моли, святе, Господа, да укрепит нас в исповедании сея Божественныя веры и истиннем благочестии.

Пречестною твоею кровию, княже страстотерпче, в лютейших мучениих из телесе твоего изливаемою, обагрися и напоися земля, и прозябе в предуставленная Богом лета в стране зловерных вера Православная.

Богородичен: Удивила еси, Пречистая, чины ангельския чистотою и непорочностию души Твоея и предивным смирением, и сего ради сподобилася еси быти Мати во плоти Сына Божия. Помози нам, Владычице, очиститися от скверн греховных, стяжати же чистоту духовную и всади боголюбезное смирение в сердца наша, одержимая гордостию и тщеславием.

Песнь 9.

Ирмос:

Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини ангельстии взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с Небесными вои Тя ублажаем.

Видев тя, преславне княже, непреклонна в исполнении веры Христовы, зловерный царь зело разгневася и угрожаше лишити тя престола княжескаго, заключи в темницу, осуди на изгнание и предаде мукам и смерти.

Услышав таковыя неистовыя глаголы царя, княже, дерзновенно рекл еси ему, яко никакоже страшишися сих угрожений. Тогда зловерный царь разсвирепе, аки разъяренный зверь, и повеле предати тя лютым мучением и смерти.

Егда, по темничнем заключении, приведен быв на место казни, обличал еси зловерие монгол, тогда слузи царстии, не терпяще обличения, отрезаша язык твой, таже избодоша очеса твоя и отъяша един по единому уста и ушеса, персты рук твоих, таже руце и нозе, последи же, снемше кожу с главы твоея, усекоша ю и вонзоша на копия на позорище людем.

Богородичен: Омраченнии мглою мирския суеты и боговредных обычаев мира и плотских наслаждений, блуждаем, окаяннии, во тьме нечестия и заблуждений, но просвети, Мати Божия, очи ума нашего и настави нас на стезю спасения.

Ин.

Ирмос:

Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

О коль чудна и крепка вера твоя в Триединаго Бога Творца, пречудне княже, яко в немощнем телеси терпел еси толь лютая страдания, о них же точию вспоминающе, вернии ужасаются и, благодаряще укреплявшаго тя Господа, тя прославляют.

Презельную любовь имел еси ко Господу, еяже ради не пощадел еси живота твоего и предал еси тело твое странноужасным мучением. Умоли, благосерде княже, Господа, да согреет Своею благодатию наша хладная сердца и подаст крепкую любовь к Нему.

Мольбы усердныя вознеси, многострадальне княже, к Царю Небесному сохранитися граду, стране Рязанстей и всему народу русскому от лютых враг, внешних и внутренних, и нам всем избавитися от лютых зол и обстояний.

Богородичен: Пресвятая Дево, крепость и похвало мучеников, защито и утешение невинно гонимых и озлобленных, заступи и спаси, Премилосердная, в лютых озлоблениих раб Твоих, усердно к Тебе прибегающих и на Тя уповающих.

Светилен:

Просвещен быв, княже, благодатию Пресвятаго Духа, соделался еси благоприятная обитель Его и в свете заповедей Божественных всегда ходил еси; темже ныне в светлостех святых предстоиши лицу Божию и непрестанно славословиши Его.

Богородичен: Пресвятая Дево, рождшая Превечный Свет, просвещающий всякаго грядущаго в мир человека, Того моли, Преблагая, да просветит души наша, омраченныя студными страстьми и похотьми нашими.