Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Каноны святому благоверному князю Роману Углечскому (Каноны русским святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Агнче Божий и Слове, даждь ми слово разума и косноязычная моя уста действом Святаго Духа благословесия исполни, да в радости принесу пение Твоему угоднику, преблаженному Роману, и воспою, радуяся, того чудеса.

Благодать испроси ми у Христа, благоверный княже Романе, в предначинании малаго моего и недостойнаго, к тебе приносимаго моления, и просвещение омраченному сердцу моему низпосли, да, радуяся, воспою твоя чудеса.

Всех Владыки и Бога повеления всею душею исполняя, милостив, незлобив и кроток на земли пожил еси и ныне в земли кротких живеши, моляся о чтущих тя и радостно славящих твоя чудеса.

Богородичен: Глаголы уст пророковещательных конец прияша, недоразумеваемым и непостижимым, на Тебе содеянным страшным таинством, Дево Владычице, Егоже бо они яко Бога на землю снити прорекоша, Того Ты яко Сына на пречистую Твоею руку матерски понесла еси.

Ин. глас 8-й.

Ирмос:

Море огустил еси, погрузивый со оружием гордаго фараона, и люди спасл еси немокренно, Господи, и ввел еси я в гору святыни, вопиющия: поим Тебе, Богу нашему, песнь победную, яко прославися.

Иисусу: Преклонися недоумению моему, Христе мой, преклонивый снизхождением Твоим Небеса, возвыси к похвалению ум мой, Высокоцарствуяй Небесы, даждь ми приношения слово, Отчее Единородное Слово, да возмогу воспети память Твоего угодника, егоже Ты Сам, Владыко, славна чудесы всей России показал еси и имже град Твой Углеч прославил еси.

Раба бывша мя греха молитвами твоими свободна покажи и души моея слячение исправи, исцеливый иногда сляченныя прикосновением честныя твоея раки, благоверный княже Романе.

Иже от Бога чудесы преславно удивляемь, и власть от Него на духи нечистыя приял еси от человек тыя отгонити, от иже верою тя на помощь призывающих.

Троичен: Нераздельное Существом, неслитное Лицы, вси вернии, славословити потщимся Преначальное Божественное Естество, в триех Ипостасех разумеваемое и во Едином Божестве покланяемое.

Богородичен: Оружие пламеннообразное, хранящее прежде врата Едемская, не возбраняет ныне входа, воплотивыйся бо из Тебе, яко Человек, Иже естеством неприступный Бог паки древнее дает мне вхождение.

Песнь 3.

Ирмос:

Твоя песнословцы, Богородице, Живый и Независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе, венцев славы сподоби.

Дивно на земли житие твое и славна память твоя, чудесы же твоими, благоверный княже Романе, удивляеми есмы, людие твои, песненное благодарение тебе приношаем.

Евангельский глас яко услышав, обещающий милостивым на земли милость Небесную получити, и сего ради милостив ты, княже Романе, был еси, за нюже ныне восприемлеши безконечное возмездие.

Живот нетленный и блаженство, не имущее конца, на Небесех ныне живеши по достоянию твоего благочестия и Богоугодных детелей, яже на земли совершил еси.

Богородичен: Змий иногда излия яд свой во Едеме во ушеса праматери нашей Еве еже сравнитися Богу ядением заповеданнаго брашна. Сему же злу совету она повинувшися, с родоначальником извержена Едема бысть и рожденным от них смерть исходатайствова. Тобою же, Чистая Дево, паки восприемлем первое блаженство.

Ин.

Ирмос:

Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбие.

Шествие ногам изменяшеся и рукам осязание, животу же своему ожидаше смертию поглощену быти предстоящая иногда жена у гроба твоего, святе, но еще в надежди духа верою возопи к тебе: святе Романе, разреши мя от юзы сея! и абие совершенное исцеление получи.

Елень, ловцы утружденный, на источники водныя желает; утруждена же бе иногда жена слячением к мысленному источнику, ко гробу твоему, княже Романе, с верою приходит, ты же, отче, сея недуг здравием пременил еси.

Троичен: Нераздельная Троице, Единице Триипостасная, Преначальное Божественное Естество, Отче, и Сыне, и Душе Святый, поющия Тя сохрани от всяких бед и искушений.

Богородичен: Иаков лествицу Тя предвиде, Пречистая Дево, по нейже Вышний Бог сниде на землю, да обожит земнородныя и совокупит их с невещественными Чины и сотворит ны примирены к прежде денницы Рождшему Его.

Седален, глас 8:

Источника чудес и верных исцеления, града Углеча славу и живущим в нем радость, во благоверных князех князя Романа пречуднаго песненно вси восхвалим. Плотию бо той аще и мертв есть, но душею живет во веки и избавляет от недуг различных приричущих к нему и молит Христа Бога прегрешений оставление даровати чествующим любовию святую память его.

Богородичен: Небесную дверь и кивот, пресвятую гору, светлый облак воспоим, неопалимую купину, словесный рай, Евы воззвание, вселенныя всея великое сокровище, яко спасение в Ней соделася миру и оставление древних согрешений. Сего ради вопием Ей: молися Сыну Твоему прегрешений оставление даровати благочестно покланяющимся всесвятому Рождеству Твоему.

Песнь 4.

Ирмос:

Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Знаменьми и чудесы прослави тя Бог, благоверный княже Романе: вси, иже с верою приходящии к мощем твоим, исцеления дары обильно приемлют и ко Прославльшему тя взывают: слава силе Твоей, Господи.

Иже прежде тебе бывшим и Богоугодно житие препровождшим благоверным князем, святе Романе, поревновал еси, с нимиже ныне на Небесех радостно зовеши: слава силе Твоей, Господи.

Иаковлю лествицу разумев, благоверный княже Романе, являемую от земли к Небесем, сея восхождение стяжал еси благочестием и чистым твоим взыванием: слава силе Твоей, Господи.

Богородичен: Коварством и ловлении льстиваго умертвихся, Владычице Всенепорочная, оживи мя, яже Живот рождшая Божественный и Ипостасный, да к Тебе верою воззову: слава девству Твоему, Мати Безневестная.

Ин.

Ирмос:

Пророк Аввакум умныма очима провиде, Господи, пришествие Твое, тем и вопияше: от юга приидет Бог. Слава силе Твоей, слава снизхождению Твоему.

Единаго Бога паче всех на земли возлюбил еси, святе Романе, темже и сам от Него возлюблен еси и дар чудотворения по смерти твоей приял еси: разслабленным даруеши встягнение и очию лишаемыя благодатию Духа Святаго воочаеши.

Не исходит тощь, с верою иже притекаяй к тебе, княже Романе, ниже возвращается посрамлен от любве душевныя моления приносяй к тебе, но вскоре приемлет дарование полезнаго себе прошения.

Троичен: Единочестный и Трисолнечный Свете, Безначальное Божество и конца не имущее Царство, Боже богове, Господи, право Тебе исповедающия люди Твоя и несумненно в Тя верующия огненнаго осуждения и прочих мучений избави.

Богородичен: Дева во инех женах донележе не роди, по рождестве же не дева, но уже ктому жена. Ты же, Пречистая Богородице, прежде рождества Дева и в рождестве Дева, и паки по рождестве Деву же яви Тя воплотивыйся из Тебе Бог.

Песнь 5.

Ирмос:

Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Людей твоих, поющих тя, блаженне Романе, свыше милостию твоею озари и испроси у Бога всех верным на сопротивныя даровати победу, наше же приими, требогате княже, аще и малое сие, приносимое к тебе моление.

Многочудесне и преславне благоверный княже Романе, вемы, яко превосходят твоя бывшая на земли исправления нынешняго к тебе приносимаго от нас песноплетения, но паки сие вемы, яко не словес извития зриши ты, но веры предложение.

Ныне празднующия люди святую память твою, о благочестиве Романе, и святую твою и чудоточную обстоящия икону радости и веселия исполни и светом заповедей Божиих озари душевная наша омрачения.

Богородичен: Окаянную душу мою, волнующуюся в мори житейских попечений, прежде даже не погрязнути ей с кораблем тела моего ко дну погибели отчаянием, Мати Божия, простри ми руку помощи и окорми живот мой во благоотишное пристанище, Божественную волю Сына Твоего и Бога всех.

Ин.

Ирмос:

Господи Боже наш, мир даждь нам, Господи Боже наш, стяжи ны; Господи, разве Тебе, иного не вемы, Имя Твое именуем.

Обстоиму видя священную раку твою нами, верными чады твоими, и от тебе помощи просящих, святе Романе, умоли Бога всех, еже избавитися нам напастей, и иноплеменных пленения, и всяких бед, имиже казними от Него бываем за грехи наша.

Сердечное око непомрачено на земли, святе Романе, имел еси славою мира сего и сего ради прозрил еси день Господень великий и страшный, в оньже судии не по славе судими будут, ниже судимии по оглаголанию обличаемы.

Троичен: Троице Святая, Вседержавный Боже, в Вышних трегубо песнословимый от Безтелесных и умных слуг Твоих, приими песнь и от бренных и вещественных наших устен, верою и со страхом приносимую державе Твоей.

Богородичен: Обветшавшия ны преступлением, далече от Бога отгнанныя и в смерть поползшияся, паки возвращает к Себе воплотивыйся из Тебе Пребожественный Бог, тем вину спасения нашего вемы и славословим Тя, Пречистая Дево.

Песнь 6.

Ирмос:

Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Прехвальному и дивному Российскому светильнику, иже от Христа дар чудотворения приемшему, благоверному князю Роману песненныя принесем глаголы, яко имущему дерзновение ко Святей Троице, Юже и молит от бед спастися нам.

Романе княже, аще и в последняя лета на земли пожил еси, но прежде тебе бывших благоверных князей чести от Христа равны сподобился еси, еже Сам Он предрече, яко будут и последнии первии.

Светлостию дел твоих просиял еси, преподобне, аще гроб и ходатай забвения, но и той никакоже может скрыти зарю чудес твоих. Тако прослави тя Бог, яко воистинну прославил еси Его.

Богородичен: Тайно Священная Писания предзнаменоваша Тя, Пречистая: Иаков лествицу пронарече, Моисей купиною Тя предвиде, Даниил же гору Тебе пронаписа. Мы же с Гавриилом Тебе взываем: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

Ин.

Ирмос:

Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Иже гладом ума тающии, якоже древле Иаков со своими чады временною пищею, слышавше и мы изобилие всякаго благодеяния, потщимся ити ко гробу чудотворца Романа, тайно вопиющу: иже в вас безумен, да уклонится ко мне, и души своя, яко вретища, верою разверзше, наполнимся Духа благодати.

Не в горький и многотрудный Египет сего ради блага ити нам, удуже они древле в землю чужду идяху, но ко любезней Матери нашей, Церкви, весело созывающей чада своя и глаголющей: приидите, ядите хлеб безсмертия и пийте вино безконечныя радости, и безумен той, иже аще кто изыдет оттуду алчен.

Троичен: Аще и недостойны есмы, Троице Пребожественная, но обаче приими от нас пение, верно зовущих Ти: Свят еси, Отче Безначальный, Свят еси, Сыне, Собезначальный Отцу и Духу, Свят еси, и Душе Святый, Равночестне Отцу и Сопрестольне Сыну, Троице, Единый Боже, спаси ны, грешныя рабы Твоя.

Богородичен: Моли, Пречистая Дево, о нас, непотребных рабех Твоих, всех Владыку и Господа, Егоже иногда, яко Сына Твоего, во святых Твоих объятиих понесла еси, еже избавитися душам нашим от всякаго прещения и получити милость в час страшнаго испытания.

Кондак, глас 8:

Яко многосветлая звезда, всепразднственная память твоя возсия днесь, благоверный княже Романе, созывающи к похвалению люди твоя, песньми славословити честное житие твое и верно торжествовати святое твое успение, в немже молися, святе, ко Христу Богу нашему, еже избавитися нам от всех наветов вражиих, да вси зовем ти: радуйся, Романе пребогате, новый Российский чудотворче.

Икос:

Сон лености души моея ходатайствует муку, и сластей моих разжжение вжигает ми вечный пламень, нощь же уныния моего уготовляет ми тьму, не имущую конца. Но яко скоропослушный молитвенниче ко Христу Богу, святе Романе, и всякаго блага независтный дателю, сих виновных погибели бед избави мя и научи мя воспети святую память твою, яже свыше собирает множество Ангел и долу созывает к похвалению человеки, да с ними и аз возглаголю, зовый тебе сицевая: радуйся, на похвалу от Бога отечеству твоему данный; радуйся, от младенства в сосуд Духа Святаго произбранный; радуйся, саде при водах Евангельских насажденный; радуйся, Христовых повелений последователю всеусердный; радуйся, апостольских преданий истинный хранителю; радуйся, святых житиям добрый ревнителю; радуйся, от Бога в князя граду Углечу данный; радуйся, от Него всякими благими делы одарованный; радуйся, яко и по преставлении чудесы град твой назираеши; радуйся, яко от недугов с верою приходящих к тебе избавляеши; радуйся, граду нашему Углечу хвало; радуйся, от врагов ему необоримое забрало; радуйся, Романе отче, новый Российский чудотворче.

Песнь 7.

Ирмос:

Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Утиши многомятежную душ наших бурю, благоверный княже Романе, и разжени нощь уныния от мыслей наших, даждь просвещение душам рабов твоих, хвалящих святое успение твое.

Углеча похвало ты еси, святе Романе: молися о нем ко Христу Богу, сохранити и спасти его от сынов агарянских, скрежещут бо они на ны, яко зверие, зубы своими, но сокруши челюсти их.

Фарисеево отвержим от себе тщеславное зияние и мытареву научимся сердца сокрушению, и, тако предочистивше души, со страхом воззовем к Зиждителю: Отче Небесный, остави нам долги наша молитв ради угодника Твоего, Романа приснопамятнаго.

Богородичен: Херувимов честнейшая и Серафимов превышшая, Предстательнице скорбящих, Дево Пречистая, Всенепорочная Невесто Творца и Мати благоволения Отча, простри, Владычице, к Нему пречистыя Твои длани и умоли Его, Всенепорочная, яко Бога всех, еже получити нам милость в день страшнаго пришествия Его.

Ин.

Ирмос:

Халдейская пещь, огнем распалаемая, орошашеся Духом, Божиим предстоянием, отроцы пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Обыдоша, яко пчелы сот, страстей прилоги смиренную мою душу, и душетленными сластьми, яко остны, отвсюду бодом есмь, но яже к Богу молитвами твоими, святе Романе, от сих зол избави мя, да, радуяся, воспою ко Прославльшему тя: благословен еси, Боже отец наших.

Не смерть, но сон непщуем быти естественных твоих соуз разрешение. Аще бо и изменился еси телом, но душею живеши во веки и избавляеши от лютых ко Христу взывающих: благословен еси, Боже отец наших.

Троичен: Ангелы немолчно в Вышних песнословимый Боже, Триипостасне Вседетелю, приими пение и от нас, недостойных рабов Твоих, верно Тебе поющих: благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен: Херувимский престол показалася еси, Дево Пречистая, во объятиих Твоих носила еси Невместимаго всеми и Неудобозримаго Ангельскима очима, Того, Чистая, яко Сына Твоего и Бога нашего, моли спасти поющих Тя.

Песнь 8.

Ирмос:

Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

От всяких прилог сопротивнаго сохрани люди твоя Богоугодны, княже Романе, и избави град твой, святе, и всяк град и страну от всех навет вражиих, в нихже поют от зол тобою избавленнии: Господа пойте вся дела и превозносите Его во веки.

Царю царствующих и Богу всяческих ныне, княже Романе, в веселии предстоиши и яже отонудными светлостьми Триипостаснаго Божества озаряешися; молися и о нас, достоблаженне и приснопетый Богоугодниче, еже получити нам селения, идеже в веселии воспевают: Господа пойте дела и превозносите Его во веки.

Чесо ради прискорбна еси, душе моя, и вскую смущаеши мя? Уповай на Бога и притецы к благоверному князю Роману, да благодать получиши и скорбных смущений совершенное избавление.

Богородичен: Ширшая Небес и пространнейшая земли утроба Твоя бысть, Дево Владычице. Оле чудесе! Иже Невместимый всеми вмещся во чреве Твоем и произыде, яко Плотоносец, к Немуже всяческая, яже на Небеси и яже на земли, взывают: Господа пойте дела и превозносите Его во веки.

Ин.

Ирмос:

Ангели и Небеса, на Престоле славы Седящаго и яко Бога непрестанно Славимаго благословите, пойте и превозносите Его во веки.

Ангелы Небес свыше собирает святая память твоя и на земли человеком чудеса твоя повелевает любочествовати, чудотворче Романе, и песньми хвалити славное успение твое.

Град твой, святе Романе, соблюди от всяких зол и люди, живущия в нем, врагом страшны и неработны яви, оружие же, изощренная на ны, вонзи в сердца врагов, да тя, княже, похваляем, защитника нашего.

Троичен: Единый Боже, в Троице Ипостасей певаемый, возьми бремя от мене неудобоносимое прегрешений и, яко Благоутробен, помилуй поющия Тя и превозносящая во вся веки.

Богородичен: Родивыйся из Тебе Бог Безлетный благоволением Отца Безначальнаго и содействием Святаго Духа дарова Тя миру избавление и спасение поющим честное Богорождение Твое и превозносящим во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Щитом молитв твоих, княже приснославне Романе, отжени летящия на ны стрелы вражия, и сохрани, святе, невредим град, в немже похвалами поется честная память твоя и верно славится.

Юже получил еси на Небесех ныне славу благочестивым на земли житием твоим, тоя и нам получити моли вся Могущаго и испроси у Бога таяжде нам зрети благая, ихже ныне ты смотряеши.

О присноблаженне, венцеувязенная главо, пребогате княже Романе, приими малое сие от непотребных моих устен приношение, и прием е, осени ны светоносною твоею благодатию, и испроси у Бога всех нам мирное и Богоугодное житие и спасение, песнопоющим тя.

Богородичен: Яко прекрасну палату от всех земных родов произбра Бог пречистую Твою утробу, Чистая, и, сошед с Небесе, вселися в Ню, и исцели телотленный недуга вред, преподанный змием во Едеме праматери Еве со Адамом и рожденным от них.

Ин.

Ирмос:

Чужде матерем девство, и странно девам деторождение: на Тебе, Богородице, обоя устроишася. Тем Тя, вся племена земная, непрестанно величаем.

Многожеланно любящий Небесную славу, приидите, взыграим, веселящеся, и во хвалении прославим чуднаго в советех и страшнаго в делех Господа, венчающа почестьми угодников Своих.

Аще и непотребна мене раба и в небрежении иждивша жизнь мою, дерзнувша принести к тебе новое сие моление, не возгнушайся, рабе Живаго Бога, от предложения бо души принесох тебе сие, еже и приим, пребогате Романе, поющих тя свыше назирай.

Троичен: Не рожденна, но Безначальнаго Отца, рожденна же от Него Собезначальна Сына и исходяща Святаго Духа, Трисиятельное Ипостасьми, срасленное же Божеством владычество, вся племена земная, величаем.

Богородичен: Аще и недостойне принесох Ти таковое моих словес извитие, Матери Адамова Содетеля, но приими сие с любовию, Пречистая, и принеси о мне моление ко всецарюющему Сыну Твоему и Богу, да обрящу от Него милость в день страшнаго слововоздаяния.

Светилен.

Славно торжествует град Углеч в благонарочитый день твоея памяти, благоверный княже Романе, и светло красуется церковь, в нейже лежит честная рака твоя, ведущи во свете лица Божия славы предстояща тя, Емуже предстоя, и нас поминай.

Богородичен: Ангелов удивление, апостолов славо, похвало мучеников, утробо пречистая, Бога рождшая, кадильнице чистейшая невещественнаго угля, честное селение Божества, в Нюже Отчим благоволением Сын вселися, и Дух Святый Богородицу Тя содела.