Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Каноны святому благоверному князю Роману Углечскому (иные) (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Яко по суху, пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Иже скоро всем послушный, благоверный княже Романе, призывающим святое имя твое в бедах, и в скорбех, и в болезнех различных, и всем просящим подаеши скорое здравие и радостное утешение, верныя люди милостивно посещай.

Взыде, яко светолучное солнце на высоту Небесную и осияюще вселенную, тако и ты, благоверный княже Романе, Богом порученный ти град Углеч освяти и прослави весь град, и вся люди, живущая в нем, и вся страны Русския земли своими чудесы.

Видимых и невидимых враг и от них всякаго наведения вражия избави нас, молимся тебе, благоверный княже Романе, от нестерпимых бед нас свободи.

Богородичен: О, Всемилостивая Госпоже Богородице, к Рождшемуся из Тебе о нас моли, скорби наша на радость претвори.

Ин. глас 1.
Ирмос: Твоя победительная десница, Боголепно в крепости прославися, та бо, Безсмертне, яко всемогущая противная сотре, израильтянам путь глубины новосоделавшая.

Благочестиваго и венченоснаго князя Романа по достоянию похвалим, чудес подателя обильна, спасающаго души наша молитвами своими.

Престолу убо предстоя благодати и со всеми Ангелы радуяся, днесь мирови исцеления раздает богатство, тем же согласно зовем ему: спаси нас молитвами своими, блаженне.

Песньми и пеньми восхвалим блаженнаго князя Романа и, честную его и благодатную память празднующе, сице возопием: радуйся, граду своему Углечу многосветлый светильниче и твердый заступниче.

Богородичен: Ума моего, Всенепорочная, омрачение светом Своим отжени и тьмы избави мя вечнующия, яко да пою величия Твоя.

Песнь 3.
Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Благоверный княже Романе, вси людие празднуют и множество иночествующих постник покланяются тебе, видевше от Бога данныя тебе преславныя чудеса ко всем, просящим у тебе милости.

Молим тя, благоверный княже Романе, и взываем ти: покаянию управи нас и не лиши нас душеспасеннаго исполнения.

Благоверный княже Романе, убогия рабы твоя, во глубине греховней поникшая, воздвигни, и на стезю покаяния настави нас, и плоды израсти.

Богородичен: Кто не славит или кто велегласно не поет Тебе, Благоверная Госпоже, Пречистая Богородица, Мати Божия, молим Тя, Милосердая, открый нам душеспасеннаго исполнения.

Ин.
Ирмос: Едине, ведый человеческаго существа немощь и милостивно в не воображся, препояши мя с высоты силою, еже вопити Тебе, Святый, одушевленный храме неизреченный славы Твоея, Человеколюбче.

Светильник Света явися благочестивый князь Роман, недуг и глубокую тьму разрешающ всегда, и зарею светлою чудес озаряет премудрый.

Днесь веселием радуется Христова Церковь, в память присноблаженнаго князя Романа, и верою взывающи: Ты ми, Христе, держава и утверждение.

Яко честный бисер, благодать твоя, блаженне Романе, всем незримо низходит и различная исцеления неоскудно подавающи.

Богородичен: Ангел святии чинове и воинства Небесных Сил Твоего Сына ужасаются, молим Тя, Милосердая, в страшный и грозный день пришествия Его помози нам, Владычице.

Кондак, глас 8:

Скончав добрый подвиг, и веру соблюде в сердцы своем, и венец нетленный от Бога приял еси, блаженный княже Романе, и славе Его сподобился еси, и Престолу предстал еси Спасову. Молися Господеви спасти град Углеч и вся грады от нашествия иноплеменных, и междоусобныя брани, и поганых, и твое честное преставление почитающим грехов оставление даровати чтущим любовию святую память твою.

Икос:

Всечестную и Божественную память чтим великаго князя Романа, угодника Христова, иже царским венцем от юности украшен и пребогатым даром, и милостынею, велия власть бысть своему Отечеству, и всей земли украшение, и заступление граду нашему, и от нашествия иноплеменных избавил еси, от злых бед и скорбей молитвою своею. И сице рцем: радуйся, нищим кормителю; радуйся, вдовицам и сиротам заступниче; радуйся, бедным утешение; радуйся, град свой избавивый от враг и молитвою победивый их. И ныне невидимо молишися Христу Богу, яко да зовем ти: радуйся, граду нашему Углечу похвало и Отечеству своему славо и утверждение.

Седален, глас 8:

Скорый в бедах утешитель и в болезнех исцелитель, во градех и во странах вся люди неисчетною милостию покровитель, благоверный княже Романе, молися Христу Богу о чтущих святую память твою.

Богородичен: Радуйся, Яже от Ангела миру радость приемши; радуйся, Рождшая Творца твари; радуйся, сподобльшаяся быти Мати Христа Бога.

Песнь 4.
Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь Боголепно поет, взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

Укроти, благоверный княже Романе, злотворных человек, из рук их исхити гонимых и расхищаемых немилостивно.

Смири врагом вознесенную выю велеречующих совет, злонравных сердца, поучающих на нас по вся дни, на тя несть их упования, но уповают на свой язык велеречив, язык человеч, ты, благоверный княже Романе, от таковых злотворных бед избави.

Вооружися на нас лукавно враг мечтанием злым, якоже мечем погубити хотя, но милосердый княже Романе, защити от тех злых и мирны их сотвори.

Богородичен: Кто изочтет силы Твоя, Чистая, но пощади нас, выими из глубины греховныя и настави на благое покаяние безвозвратно.

Ин.
Ирмос: Гору Тя, благодатию Божиею приосененную, прозорливыма Аввакум усмотрив очима, из Тебе изыти Израилеву провозглашаше Святому во спасение наше и обновление.

Зарею Трисолнечныя благодати сияет светлый твой праздник, блаженне княже Романе, страстнаго омрачения бесовскаго избавляя творящих верою память твою.

Простре ум ко Единому Владыце, блаженне, и венец нетления от Него приим, сияющи светлыми светлостии и богатными даровании, идеже первородных жилища.

Источил еси реки чудес, благоверный княже Романе, верным напояюще сердца, и мутныя воды неверия изсушил еси.

Богородичен: Владычице миру, Богородице, помози нам, прелукавый враг поглотает нас зельне лютыми воспоминании и помышлении, иже от Бога нас разлучают, не остави убо нас, ниже презри нас.

Песнь 5.
Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Ускори, благоверный княже Романе, отъяти от зла немилостивых человек, пленяющих и расхищающих безвестно, и печаль нашу радованьми раствори.

Покажи скорое заступление, благоверный княже Романе, просящим у тебе милости, яко да узрят по нас врази сопротив их борющую твою силу, постыдятся.

Благоверный княже Романе, буди нам стена твердая, буди нам защитниче непрестанный, буди нам яко отец чадолюбив, буди нам прибежище и утверждение.

Богородичен: Богородица, Благая Помощница, из Тебе бо нам возсия Свет предивный, тем же Тя, Царицу и Владычицу всех, Матерь Зиждителя тварем, проповедуем.

Ин.
Ирмос: Твой мир даждь нам, Сыне Божий, иного бо, разве Тебе, бога не знаем, Имя Твое именуем, яко Бог живых и мертвых еси.

Явися, яко звезда светлая, непрелестная, блаженне княже Романе, людем благочестивым поборник, пленным свободитель и нищим защититель, болящим врач и граду нашему и всей земли Русской утверждение.

Яко великое богатство щедрот, блаженный княже Романе, явися граду Углечу безчисленное пролитие милости твоея, ты бо просящим верою сущая цельбы подаеши и тех просвещаеши своим милосердием, блаженне.

Пресветлый светильник, сияя во всем мире, блаженный князь Роман, и во мраце страстне озаряя всех нас, и в Русстей земли чудотворец явися преславен, просящим подавая цельбу, блаженне, яко да и мы благодать исцелением обретаем.

Богородичен: Светообразна и Христов храм, Отроковице, молитвами Своими Отцу и Сыну и Святому Духу и нас храмы сотвори, преподобныя содевающе, Пречистая.

Песнь 6.
Ирмос: Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Вотчину свою, град Углеч, и страны Русския земли благомилосердо пощади и милостивно утверди, мир и любовь, и здравие, и обилие во всем во всех домех сотвори и всегда радостно нас посещай.

Един аз, грешный, и ныне в лености предлежу, и ум мой во грехи глубокия впад, но ты, благоверный княже Романе, настави мя на стезю правую и не остави мя, погибающаго.

Процвел еси, яко цвет райский, посреди Русския земли, угодниче Божий, благоверный княже Романе, жив к Богу своими труды, постом, и молитвами, и нищелюбием, и нощным стоянием, а по смерти болящим различными недуги, печальным и бедным заступление, здравие и радость всем подаеши безпрестанно.

Богородичен: На Небеси Архангели и Ангели, Херувими и Серафими славят, а на земли вси людие раболепно покланяются Рождеству Твоему, молим Тя: спаси души наша.

Ин.
Ирмос: Обыде нас последняя бездна, несть избавляяй, вменихомся, яко овцы заколения. Спаси люди Твоя, Боже наш, Ты бо крепость немощствующих и исправление.

От пречестнаго корене израсте ветвь преславная, благочестивый княже Романе, благочестно на земли пожив, и приятелище чисто Духу Святому был еси, просвещая вопиющих ныне память твою.

Сохрани град свой Углеч и вся страны Русския земли, благочестивый княже Романе, от безбожных иноверных находа и от усобныя рати, всякаго страха и муки избави.

Сиротам и вдовицам заступник, и в бедах необоримый помощник, и всем притекающим к тебе пристанище, небурное и нелестное отишие сущим во гресех.

Богородичен: Величия Тебе, Чистая, сотвори Господь наш, Его же моли присно возвеличити и в нас богатую Его милость, Пренепорочная Владычице.

Кондак, глас 8:

Красоту мира сего, княжение и славу яко временно помышляя, и сего ради благочестно в мире пожил еси, блаженне княже Романе, милостынею и молитвами Богу угодив, и по преставлении своем чудес дар приим от Христа Бога, и светильник явися пресветлый, просвещая своими чудесы, приходящим к тебе с верою здравие подаеши и от бед избавляеши. Тем же Христова Церковь песньми славит тя, благочестивый княже Романе, граду своему Углечу великий поборниче.

Икос:

Господи, отверзи ми устне и язык мой, умили сердце мое и наполни духа смиренномудрия, да возглаголю и воспою Твоего угодника, новаго чудотворца, благовернаго князя Романа: радуйся, благочестиваго корене пречестная отрасль; радуйся, матере благоговейны ветвь прекрасна и преславна; радуйся, честный сосуде Святому Духу; радуйся, яко на Небеси со Ангелы живеши; радуйся, целомудрия столпе, имже бесовская шатания искоренишася; радуйся, светильниче многосветлый, чудес сияния вселенную просвещаеши; радуйся, праведным Божественное наслаждение; радуйся, грешным спасение и ленящимся к Богу дерзновение; радуйся, град свой Углеч и живущая в нем люди спасл еси от бед и злых скорбей; радуйся, крестоносным людем похвало и утверждение; радуйся, земли Русской заступниче и забрало нерушимое; радуйся, граду нашему Углечу великий поборниче.

Песнь 7.
Ирмос: Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Молим тя, благоверный княже Романе, виждь нашу нестерпимую печаль, и болезни, и скорби, и страсти, но умилосердися, от всех бед свободи; благословен Бог отец наших.

Показася граду Углечу, яко светило негасимое, благоверный княже Романе, добродетельми своими просветил еси всех нас и, трудолюбным житием на земли пожив, сего ради вселися во обитель Небеснаго Царствия; благословен Бог отец наших.

Радуйся, благоверный княже Романе, просветивше своими чудесы вотчину свою, град Углеч, и страны Русския земли; радуйся, победивше диавола, и посрамивше житие нынешняго суетнаго света, и обретше неизреченную благодать от Бога в безконечном во оном веце со Ангелы и святыми; благословен Бог отец наших.

Богородичен: Надеждо всем, Госпоже Богородице, разгони, Владычице, враги души моея и направи на стезю праву, пощади, Помощнице и Надеждо христианская; благословен Бог отец наших.

Ин.
Ирмос: Тебе, умную, Богородице, пещь, разсмотряем, вернии, якоже бо отроки спасе три Превозносимый, мир обнови, во чреве Твоем всецел, хвальный отцев Бог и препрославлен.

Во всех странах пройде вещание, яко граду Углечу явися чудотворец преславен, дарующий множество исцелений всем, приходящим к нему и верою поющим его; отцем Бог благословен еси.

Чудесы убо своими, яко цвет, процвел еси, блаженне, исцеления подаеши притекающим к тебе, Богомудре и досточудне княже Романе, отцем Бог благословен еси.

Се ныне стекошася от всех градов и стран верующие людие, радующеся вкупе, хвалу воздати тебе, Богоблаженне Романе; отцем Бог благословен еси.

Богородичен: Тебе, Всесвятая и Чистая Госпоже Богородице, раби Твои, всегда, во дни и в нощи, молимся сокрушенною мыслию, просяще избавления подати согрешением Твоими молитвами; отцем Бог благословен еси.

Песнь 8.
Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети. Тя превозносим во вся веки.

Радостный нам великий и светлый праздничный день возсия в Богоспасаемом граде Углече, в день праздника основания храма во имя Преображения Господа нашего Иисуса Христа и обретение твоим многочудесным мощем, Его же превозносим, Господа, во веки.

День Господень всегда пред очима зря и всегда во уме своем держа, кто в нынешнем житии не узрит смерти, и Богоугодно и смиренномудренно пожив, и с миром к Богу отъиде, Его же превозносим, Господа, во веки.

В день восшествия твоего на Небеса ко Господу Богу, благоверный Романе, Архангели, Ангели, Херувими и Серафими, и вся святыя, от века Богу угодившия, неизреченною радостию тебе сретоша, а мы, грешнии, просим у тебе милости: избави нас от всех скорбей и не лиши нас душеспасеннаго исполнения.

Богородичен: О, Владычице, непремолчно Тебе, Матерь Божию, поют велегласно Архангели и Ангели, и вси роди человечестии покланяются, и дай, Дево, избыти Тобою тленное существо, радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою, Его же превозносим, Господа, во веки.

Ин.
Ирмос: Егоже ужасаются Ангели и вся воинства, яко Творца и Господа, пойте, священницы, прославите, отроцы, благословите, людие; и превозносите во вся веки.

Струя происходит от благодати твоея, блаженне княже Романе, исцелений всяких, и омывает скверны страстей, и гноения лютых очищает, всех верных напояет сердца любовию чтущих тя, преславне, Господа пойте и превозносите Его во веки.

Хвалами достойными воспети преславнаго чудотворца ум и смысл даруй ми, Христе Боже, яко да пою, радуяся, память его, Господа пойте и превозносите Его во веки.

Днесь спасения праздник веселию наста, стецемся, вернии, очистивше вкупе души и телеса, се бо нас призывает князь Роман Божественный, Господа пойте и превозносите Его во веки.

Богородичен: Уврачуй, Пречистая, страсти сердца моего, рождшая всех Царя, и праведный чести яви мя, причастника, Богородице Дево, Христа, Сына Своего умоливше, Господа воспевайте дела и превозносите Его во веки.

Песнь 9.
Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини Ангельстии взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с Небесными вои Тя ублажаем.

Сохрани от бед, благоверный княже Романе, приносящих ти сию малую мольбу, и от потопа страстей, и всякаго навета, и злотворных человек избави.

Просветился еси, благоверный княже Романе, яко солнце, своими чудесы, дающе всем исцеление, благим и грешным, невозвратно.

Дерзнух многогрешный аз и недостойный се написание проглаголати тебе, благоверный княже Романе, приими с милостию и покрый мя неистощимыми своими щедроты.

Богородичен: Безначальнаго Родителя Собезначальну Сыну Мати, Всекрасная Избранная Пречистая Отроковице Марие, поющих Тя возвесели, и малое сие моление Сыну Своему и Богу нашему проповеждь, и от всяких бед свободи, и не лиши мене зрения Сына Своего и Бога нашего, на страшном Суде стати на десной стране, и не отвержи мене от Престола Божия.

Ин.
Ирмос: Образ чистаго рождества Твоего, огнепалимая купина показа неопальная, и ныне на нас напастей свирепеющую угасити, молимся, пещь, да Тя, Богородице, непрестанно величаем.

Явися велик щит и велика крепость земли Русстей, блаженный князь Роман, людем православным похваление во всех языцех, ныне молим ти ся сохранити страну Русскую от варварскаго нахождения, и от пленения иноплеменных, и от междоусобныя брани, и от всякаго зла.

Красен душею и телом и, благочестием сияя, славне княже Романе, Божественна исполни разума и премудрости, орган Святаго Духа был еси по смерти и безсмертней жизни и нескончаемому блаженству пришел еси, радуяся.

Углечестии народи, приидите, соберитеся вси в церковь святую, ко многоцелебному и преславному новому чудотворцу, благоверному князю Роману, со слезами велегласно воззовите: о угодниче Божий, блаженне княже Романе, избави град и люди своя, не дай же достояния твоего роду измаильтеску и междоусобныя брани, и от всякаго зла сохрани, да должно воспоем милость твою, святый.

Богородичен: Неизреченно таинство, Ты бо Престол Херувимский и Светоносный Чертог показася Вседержителя Бога, и возопием к Ней умильным гласом: о, Пресвятая Госпоже Богородице, от всяких бед и скорбей нас сохрани и вечныя избави муки, Юже благочестно, яко Богородицу, величаем.

Светилен:

Вселися в сердцы твоем, благоверный Романе, корень благ и расплоди в тебе неоскудныя к Богу многоподвижныя труды и доброту ко всем человеком, молися о душах наших.

Ин светилен:

Радуйся, Богом избранный, благочестивый княже Романе, людем православным похвала и воином соблюдение, и варваром побеждение, и в бедах необоримый помощник, и граду Углечу утверждение.

Богородичен: Прославим Матерь Бога нашего, прежде рождества пребысть Дева, Мати Сына Божия, и по рождестве Дева явися, радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою.