Святцы: Соообщество Православных Прихожан


Каноны святым мученикам и исповедникам благоверному великому князю Михаилу Черниговскому и боярину Феодору, чудотворцам (Каноны русским святым)

Песнь 1.
Ирмос: Моря чермную пучину невлажными стопами древний пешешествовав Израиль, крестообразныма Моисеовыма рукама Амаликову силу в пустыни победил есть.

Твоими молитвами, страстотерпче Михаиле, благодать мне и просвещение с Небесе даруй, яко да возмогу похвалити доблести и страдания твоя.

Божественным желанием разжигаемь, Михаиле святе с Феодором болярином, паки к вашему Отечеству возвращаетеся, идеже мучения венцы от десницы Вышняго приясте; изрядно поминайте вас почитающих.

Царствия вечнующаго и никакоже мимотекущаго воспоминая наслаждение, святе, царство земное преобидев, и вместо скиптра крест взял еси, и самозван к подвигом устремился еси, купно со страдавшим с тобою Феодором болярином.

Богородичен: Святых Святейшая была еси, Дево Чистая, святых Святаго на руку Христа носивши, Божественною силою тварь содержащаго.

Ин. глас 8.
Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Посли мне, Господи, оставление многих моих согрешений и слово мне даруй, да с радостию возмогу похвалити Тя, прославльшаго святыя Твоя мученики.

Песнь возслем, благочестивии, целомудренным смыслом Михаила славнаго и Феодора благочестиваго, купно оба, славяще.

Благородства дар от Бога прием, благочестие душевное возлюбив, паче же и целомудрие, и добродетельми удобряяся, Михаиле.

Богородичен: Прокляся смерть Тобою и адово жало притупися, Мати Чистая, Ты бо Безсмертнаго Владыку плотию миру родила еси.

Песнь 3.
Ирмос: Веселится о Тебе Церковь Твоя, Христе, зовущи: Ты моя крепость, Господи, и прибежище, и утверждение.

Яряся, зверь нечестивый убити вас повелевает, сего скверным повелением повинутися не хотящих, и твари паче Творца не послужисте, но Христу вопиясте: свят еси, Господи.

Любовию твоего Владыки снедаемь быв, Михаиле, купно с Феодором болярином, ничтоже земнаго вменисте и Того желанием мучения чашу исписте усердно, Христу вопиюще: свят еси, Господи.

Самозван от дальних стран отечество твое пришед посетити и злоименитаго царя богоборную прелесть обличити, от негоже пострадав, жертва Богу принеслся еси.

Богородичен: Возставила еси, Чистая, паки падший мой образ, рождшая Виновнаго паче естественнаго Воскресения.

Ин.
Ирмос: Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси Свет омраченных, и поет Тя дух мой.

Всю мысль вашу ко Христу, мудрии, возложисте и, яко братнею совокупльшеся любовию, благочестно скончасте течение.

Многолетни убо телом, душами же совершени, святии, яко благочестивии оба, Бога возлюбили есте и идолом не поклонистеся.

Славу возненавидесте мимотекущую и тленную и добродетельни явистеся сосуди, славнии, в житии вашем.

Богородичен: Тя вси имамы прибежище и стену нашу, христиане, и Тя славим немолчно, Мати Безневестная.

Седален, глас 1.

Камение твердо явистеся и непреборими бысте мучителей прещением, Михаиле славне и Феодоре премудре. Сего ради российстии собори вопиют радостно: слава Укрепльшему вы, слава Венчавшему вы, слава Просвещшему вами весь мир.

Ин. седален.

В раи мя прежде древо обнажи вкушением, врага внес мертвость, Древо же крестное, животу одеяние человеком нося, водрузися на земли, и мир весь исполнися всякия радости. Егоже зряще возносима, Богу верою, людие, согласно зовем: исполнь славы храм Твой.

Слава, и ныне: Проображаше таинственно древле Иисус Навин Креста образ, егда руце простре крестовидно, Спасе мой, и ста солнце, дондеже враги низложи, противостоящия Тебе, Богу; ныне бо зайде, на Кресте Тя зря, и, державу смертную разрушив, весь мир совоздвигл еси.

Песнь 4.
Ирмос: Вознесена Тя видевши Церковь на Кресте, Солнце Праведное, ста в чине своем, достойно взывающи: слава силе Твоей, Господи.

Богомерзскаго и злочестиваго царя неправедна и лукавнейша паче всея земли безбожную веру укористе, и, лютаго демона обличивше прелесть, яко агнцы, за Христа заклани бысте, и, яко солнце, по кончине просияли есте.

Усты светлыми витийствуя, исповедал еси благочестно Единаго Бога, Михаиле, с пострадавшим с тобою Феодором; и сего ради злочестивый царь, не терпя, повелевает убити вас, на самей кончине Христа исповедающия.

О ярости царя злочестиваго и неправеднаго убиения! О терпения непобедимых страдалец! Иже по вере добре подвигшеся, Христу вопияху: слава силе Твоей, Господи.

Богородичен: Неискусобрачно родила еси, о Дево, и по Рождестве явилася еси девствующи паки. Тем немолчными гласы: радуйся, Тебе, Владычице, верою несомненною вопием.

Ин.
Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

В немрачнем зерцале, Божественных умов силою Божиею укрепившеся, яко солнце просветистеся, Михаиле с Феодором.

Мрачным не принесосте жертвы демоном, мученицы непобедимии, Светодавца же Бога возлюбисте, по благочестии изволивше смерть.

Исцелите, прехвальнии, души моея болезни, Христу Богу молящеся, и утишите молитвами вашими души моея мятеж.

Богородичен: Богу, Егоже родила еси, Пречистая Марие, Тому помолися, еже рабом Твоим подати прегрешений оставление.

Песнь 5.
Ирмос: Ты, Господи, мой свет, в мир пришел еси, Свет Святый, обращаяй из мрачна неведения верою воспевающия Тя.

Дивлюся, о царю, твоему безумию и суетному глаголу, исповедниче Михаиле, рекл еси, и с благородным Феодором: твари паче Творца никакоже да будет нам покланятися, она бо человека ради сотворена есть.

Злочестивый он законопреступный Доман, иже первее веры христианския отвергся, не терпя твоего исповедания, зле огорчися, ножем отрезует главу твою честную, исповедниче Христов Михаиле.

Аще честная святая телеса ваша и небрегома пребыша от кровоядец онех, повержена псом на снедение, но Бог соблюдаше оная и столпом огненным осияваше, пресветлыми зарями.

Богородичен: Бог в Тя, Богомати, вселися, человека назидая, во тлю падшаго прелестию змия.

Ин.
Ирмос: Утренююще, вопием Ти: Господи, спаси ны, Ты бо еси Бог наш, разве Тебе иного не вемы.

Паче живота за Христа пострадати изволисте, мучениче Михаиле с блаженным Феодором, и с Ним царствуете присно.

Помышляше мучитель увещати вас, прельстити хотя тленною славою, но, Божиею силою укрепившеся, посрамисте его.

Даруйте просвещение и мир, прехвальнии, миру и разрешите молитвами вашими грехопадения наша.

Богородичен: Деву по Рождестве поем Тя, Богородице, Ты бо Божие Слово плотию миру родила еси.

Песнь 6.
Ирмос: Пожру Ти со гласом хваления, Господи, Церковь вопиет Ти, от бесовския крове очищшися, ради милости от ребр Твоих истекшею Кровию.

Недоволен злочестивый быв мучитель о убиении благочестиваго Михаила, покушашеся и страдальца Феодора лестию увещати: аще бо, рече, богом моим поклонишися, со мною во славе будеши и имению господина твоего наследник будеши.

Мне да не будет, о царю пребеззаконне, Христа отврещися и ложным твоим богом поклонитися, мне бо еже жити Христос и еже умрети за Него приобретение.

От юности житие твое чисто явися Пресвятаго Духа дарованием, Феодоре, посреде бо злочестивых мучителей твоему господину поборник был еси и с ним на Небесех присно веселишися.

Богородичен: Излияв первее яд во уши Евины змий вселукавый, Ты же сего едина оттрясла еси, Богомати, Истребителя сему рождши.

Ин.
Ирмос: Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Тьма нарекошася сынове Агарины, моления к Богу вам приносящим, ножем главы ваша отрезаша, ходатаи венцем вашим, Михаиле, Божественным бывше.

Победили есте мучителеву гордыню, преблаженнии: того ради псом на снедь пометаема быша телеса ваша, но сохранена быша Божиею благодатию невредна.

Единогласно, сошедшеся, воспоим память благочестиваго князя, в России возсиявшаго: радуйся, глаголюще, обрадованный от Господа, Егоже непрестанно моли от тли избавити жизнь нашу.

Богородичен: Уясняют пророчестии гласи Божию Родительницу, поем же Тя и мы и молим, видяще сбытие честных прорицаний, Бога бо истинно и чистоты вместилище была еси.

Кондак, глас 8.

Царство земное в ничтоже вменив, славу, яко преходящую, оставил еси, самозван пришед к подвигом, Троицу проповедал еси пред нечестивым мучителем, страстотерпче Михаиле с доблим Феодором, Царю Сил предстояще, молите без вреда сохранити Отечество ваше, град же и люди, да вас непрестанно почитаем.

Икос:

Кто подвиги ваша и болезни возможет извещати, страстотерпцы, яже мужески претерпесте за веру Господню? и дарований, ихже сподобистеся, не довлеют уста человеческая исповедати. Премудростию бо украшени и мужеством, богатство и славу привременную возненавидесте, Михаиле славный, и с пострадавшим с тобою дивным Феодором, с ним не разлучистеся на земли и на Небеси. Тем молите без вреда сохранити Отечество ваше, град же и люди, да вас непрестанно почитаем.

Ин кондак, глас 2.

Верою укрепльшеся, святии, мучения претерпесте и кровьми своими погасисте пламень сопротивных безбожия, Христа же исповедасте, с Отцем и Духом, Михаиле и Феодоре, Его молите за всех нас.

Ин кондак, глас 2:

Вышних ищуще, нижняя оставили есте, колесницу на Небеса кровь свою сотворили есте, тем собеседницы первомучеником бысте, Михаиле и Феодоре, с нимиже Христа Бога моляще непрестанно за вся ны.

Ин кондак, глас 3:

Яко светила, в Руси возсиявше, мучения лучами славными отразисте, страстотерпцы славнии, Михаиле и Феодоре, тем вопиясте: ничтоже нас отлучит от любве Христовы.

Песнь 7.
Ирмос: В пещи авраамстии отроцы персидстей, любовию благочестия паче, нежели пламенем, опаляеми, взываху: благословен еси в храме славы Твоея, Господи.

Ни любви сопружницы, ни чад разлучению внимал еси, но сия вся в руки предав Божия, яко Творца и Промысленника всех, вопиял еси: благословен Бог отцев наших.

Поревновав мужеству прежде бывших мучеников, тех блаженство и славу получил еси, достохвальне Михаиле, купно с Феодором, вопиюще: благословен Бог отцев наших.

Богородичен: Вышняго освященное Божественное селение, радуйся, Тобою бо дадеся радость, Богородице, зовущим: благословенна Ты в женах еси, Всенепорочная Владычице.

Ин.
Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Приидите, российстии собори, богоизбранное стадо днесь воспоим песньми, похваляюще мученики Христовы, Михаила с Феодором, благочестно поюще: отцев наших Боже, благословен еси.

Оставил еси земное царство и любве жены отвратился еси и детей ласкания, мучениче Михаиле, взирая на высоту к Творцу твоему, вопиял еси: отцев наших Боже, благословен еси.

Воинством духовным препоясавшеся, Михаиле всечестне и Феодоре прехвальне, земное богатство оставльше, на Небесех победныя венцы от Христа приясте, зовуще: отцев наших Боже, благословен еси.

Богородичен: Чертог Тя, Пречистая, Слова воплощения и престол и ложницу правомудрствующе именуем и веселящеся поим: отцев и нас Боже, благословен еси.

Песнь 8.
Ирмос: Руце распростер, Даниил львов зияния в рове затче; огненную же силу угасиша, добродетелию препоясавшеся, благочестия рачители, отроцы, взывающе: благословите, вся дела Господня, Господа.

Взирал еси на воздаяния, сущая на Небесех, всечестне, яже любящим Христос предуготова и вопиющим Ему от души: благословите, вся дела Господня, Господа.

Божественная мученик страдания воистинну превзыдоша похваления, паче слова и помышления, яко тленным телом безплотныя враги победиша, вопиюще: благословите, вся дела Господня, Господа.

Непоколебимь в подвизех пребыл еси, паче же нечестивых сердца поколебал еси, видевших тя непреклонна, святе Михаиле, купно с Феодором вопиюща: благословите, вся дела Господня, Господа.

Богородичен: Таинство странно, истинно, под солнцем едина показала еси, Бога бо родила еси, Чистая, Невидимаго и Безначальнаго, Невместимаго, всем Непостижимаго, Емуже вопием: благословите, вся дела Господня, Господа.

Ин.
Ирмос: Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Не насытишася крове вашея погании, но и главы ваша ножем отрезаша, не устыдевшеся, Михаиле, благородия и воспитанных во благочестии, но благодать Божия храняше вас чрез Ангела. Тем с Феодором ликуеши, вопия: дети, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите Его во веки.

Прославляя святыя Своя мученики, Господь столп огнен яви над телесы их, яве сияющь нощию. Того видевшии к друг другу глаголаху: что сие преславное видение? И проповедаша всем Христа, сохраншаго Своя угодники, вопиюще: дети, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите Его во веки.

Прославляем Тя, отче и Сыне и Святый Душе, со Ангелы зовуще трисвятыми гласы, Трисолнечное Божество: приими за ны молящую Тя святую двоицу, Михаила с Феодором, поющую Тебе непрестанно: дети, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите Его во веки.

Богородичен: Света сосуд явившися, Чистая, просвети мя и в повелении Света ходити ми поспеши, Чистая, от чрева Твоего возсиявша, просветивша верных сердца, поющих: дети, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите Его во веки.

Песнь 9.
Ирмос: Камень нерукосечный от несекомыя горы, Тебе, Дево, краеугольный отсечеся, Христос, совокупивый разстоящаяся естества. Тем веселящеся, Тя, Богородице, величаем.

Приидите, чистым сердцем и трезвою совестию великомученика Михаила с советником крепким Феодором паче злата светящася зряще, величаем.

Светлая ваша, пребогатии, победная храборствия на враги видев Всевидящее око, подвиги ваша венцы одоления венчает Спас душ наших.

Воинства Ангелов удивишася, мучеников же лики и праведных собори согласно похвалиша Христа, таковое терпение вам даровавшаго.

Непобедимая честная мученик двоица, на Небесех живущи, певцы своя поминай, совершающих во хвалении священная ваша страдания, вас непрестанно величающих.

Богородичен: Земля избавися от клятвы древния Рождеством Твоим. Темже Тя, Богородительнице, величаем.

Ин.
Ирмос: Ужасеся о сем Небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски, и чрево Твое бысть пространнейшее Небес. Тем Тя, Богородицу, Ангелов и человек чиноначалия величают.

Положени бысте на земли, яко мертвии, но в Небесная преселистеся. Тем дерзновения исполнишася, славнии, врагу поганому восхотевшу поругатися телесем вашим, но страхом Господним отгнасте, блаженнии.

Торжество убо Михаила паче солнца просветися во всех странах, и Феодора предобляго, Церквей украшение страдания ваша, мучеников слава, и архиереев похвала, и христиан утверждение.

Шуяго мя стояния избави на Суде, о Троице Святая, и облегчи ми страстей волнения, и к пристанищу непотоплена приведи мя, молитвами святых мученик, да Тя непрестанно величаем.

Богородичен: О, чудесе, пребольша ума! Чудо велие истинно и преславно, како вместися во утробу Твою Бог, никакоже вместимый? Егоже о хвалящих Тя умоли, Дево, от бед избавляющи и от беззаконных враг всегда.

Светилен:

Да прославим вси Бога, прославльшаго святыя Своя великомученики, Михаила купно с Феодором, тии бо пострадаша за Христа, и венцы от Него прияша, и ныне, в вышних предстояще, о мире молятся.