Русская Православная Церковь. Святцы

Канон Андрею Константинопольскому, Христа ради юродивому (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Отверзи мои устне, подвигни мой язык и исправи мой смысл, вся умудряяй, Боже, да похвалю угодника Твоего Андрея, юрода бывшаго на земли Тебе ради.

Андрее блаженне, ты измлада Христа возлюбил еси и к Нему единодушно возжелел еси: како же тя по достоянию похвалим, на диавола вооружившася и сего козни победивша силою Христовою.

Молитвами Богу моляся и диаволу досаждая, и многаго его толцания в двери хижины твоея аще вмале и устрашився, но неподвижен умом пребыл еси, силою Христовою укрепляемый.

Богородичен: О, Пресвятая Госпоже Дево Богородице, покрый ны чудным Твоим омофором и сохраняй град Твой от бед и скорбей, якоже Тя преблаженный виде Андрей, во Влахернстей церкви молящуюся.

Песнь 3.

Ирмос:

Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный Источниче, лик Себе совокупльшия, духовно утверди, в божественней Твоей славе, венцев славы сподоби.

Со ефиопом брався, победил еси того, от Христа дерзновение приим, многу печаль демоном сотворил еси, святым же ангелом веселие и радость, с нимиже ныне водворяешися.

Во сне Христа прежде видел еси, на демоны тя укрепляюща и венец тебе подающа, и со ефиопом братися поучающа: ныне же не сновидением, но в неизреченнем свете славы Его видя, за ны молися.

Христа послушал еси, повелевшаго тебе юроду быти и Царство небесное обещавша: Тому последовав, неизреченная благая Его восприял еси, Андрее досточудне.

Богородичен: Прииди ныне во славе в церковь Твою, Богородице, с соборы святых, якоже Тя виде святый Андрей на воздусе светле, за христианы молящуюся, и подаждь нам, Госпоже, велию милость.

Седален, глас 8:

Узы и железы связан, в церкви седя, Андрее, многи страхи от демонов подъял еси и помощника себе обрел еси апостола Христова, возлюбленнаго Иоанна, иже повеле тебе терпети Христа ради. С нимже ныне водворяешися, за ны молися, чтущия память твою.

Богородичен: В напасти многоплетенныя впад от враг видимых и невидимых, бурею одержимь безчисленных согрешений моих, и яко к теплому заступлению и покрову моему, Чистая, ко пристанищу притекаю Твоея благости. Темже, Пречистая, из Тебе Воплощенному безсеменно молися прилежно о всех рабех Твоих, непрестанно молящихтися, Богородице Пречистая, молящи Его присно согрешений оставление даровати, воспевающим достойно славу Твою.

Крестобогородичен: Агнца, и Пастыря, и Избавителя Агница зрящи на Кресте, восклицаше, плачущи, и, горько рыдающи, вопияше: мир убо радуется, приемляй Тобою избавление, утроба же Моя горит, зрящи Твое распятие, еже терпиши за милосердие милости. Долготерпеливе Господи, милости бездно и источниче неисчерпаемый, умилосердися и даруй согрешений оставление верою поющим Божественныя Страсти Твоя.

Песнь 4.

Ирмос:

Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный, Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Седяща на престоле Христа Царя видел еси, горькия сея жизни образ разсмотрил еси, горчайшь пелыни сущий, потом же нетленныя сладости вкус приял еси.

Тогда во сне и в восторзе Христа видел еси, ныне же, со безплотными силами водворяяся, славу Божию видиши непостижимую и неизглаголанную: поминай нас, Андрее, чтущих память твою.

От видения разумов уверившагося Андрея похвалим, вернии, на земли бывша юрода Христа ради, на небесех же ныне премудра духовною благодатию, со ангелы предстояща всех Богу.

Богородичен: Кто изглаголати может Твоего Рождества таинство? Или кто исповесть Твоея молитвы силу? Аще не бы Сама Ты показала еси Андрею юродивому в церкви Влахернстей честный Твой Покров.

Песнь 5.

Ирмос:

Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога, и родила еси Безлетнаго Сына, всем, воспевающим Тя, мир подавающая.

Удивление бысть всем видящим Андреево житие: на сметьищи легание и посреде града обнажение, и колесничное попрание, но сия вся бысть ему пути правление в небесное Царствие.

Удивишася вси, видящии терпение твое: мученицы бо во едино время страсть претерпеша, ты же вся дни живота твоего злыя муки терпел еси, в небесное Царство желая вселитися, еже получив ныне, радуешися безконечною радостию.

Сокровенная быша тебе откровена и вся безплотныя, аки плотския, видел еси: ничтоже бо земных возлюбил еси. Темже и небесная врата отверзошася тебе, в неизглаголанную радость Господа твоего, блаженне, вшел еси.

Богородичен: Поют Тя чини ангельстии и славят Тя земных роди: Ты бо, небесная Царице, Андрею явилася еси, покрывающи люди в церкви нетленным Твоим Покровом, за вся поющия Тя непрестанно молящися.

Песнь 6.

Ирмос:

Божественное сие и всечестное совершающе празднество, богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Апостола Павла исполнися глас на тебе, отче: слово крестное погибающим убо юродство вменися, тебе же, спасающемуся, сила Божия бысть, Андрее всехвальне.

Христов глас исполнися на тебе, реченный: блажени нищии духом, яко тех есть Царство небесное. Ты бо обнищал еси духом и Царство небесное восприял еси.

Епифания иногда, юношу суща, на путь правый наставил еси, емуже и прорекл еси архиерею быти и люди учити: вся бо будущая, яко пред очесы сущая, видел еси.

Богородичен: Припадаем Тебе, Богородице, мы, грешнии, да и на нас ныне простреши невидимый Покров Твой, к Сыну Твоему и Богу нашему да принесеши молитвы Твоя за ны, якоже Тя древле Андрей виде.

Кондак, глас 4.

Во юродство претворився волею, мира сего красоты отнюд возненавидел еси, плотская мудрования увядил еси постом и жаждею, и зноем, и студению мраза, от дождя и снега, и от прочия воздушныя тяготы никогдаже уклонився, очистил еси себе, яко злато в горниле, Андрее блаженне.

Икос:

Приидите, христолюбцы, приидите, нищелюбцы, восхвалим блаженнаго страдальца, премудраго Андрея, бывша юрода Христа ради, волею мир и яже в нем уметы вменивша, по апостолу, и во след Христа усердно потекша, плоть же свою постом и жаждею, и зноем, и дождем и снегом, воздушною тягостию смиривша, душу же от страстей свободну соблюдша и светлу добродетельми соделавша, и небесное житие со всеми святыми вечно наследовавша, и молящася Христу Богу о чтущих Его верою и любовию. К немуже возопиим: радуйся, угодниче Христов, Андрее блаженне.

Песнь 7.

Ирмос:

Не послужиша твари богомудрии, паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Ничтоже изволив любити на земли паче Зиждителя, но посреде храмов скитаяся, блаженне Андрее, радовался еси, поя: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Не пощаде плоти своея, но предаде ю на подвиги и труды, и нуждное пребывание. Тем козни демонския мужески попра блаженный Андрей, поя: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Ничтоже земныя славы восхотел еси, Христа же паче возлюбил еси, блаженне Андрее, и к Нему востекл еси, радуяся, болезней твоих приемля воздаяние и поя присно: благословен Бог отцев наших.

Богородичен: Блаженне Андрее, молися и ныне Царице Богородице, Юже видел еси за мир молящуюся, да нас покрыет непобедимою Своею милостию: Тоя бо Покровом вси вернии сохраняемся.

Песнь 8.

Ирмос:

Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть, тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Богатаго умерша иногда видел еси, с видимою честию провождаема, невидимо же зле сводима во глубину адову, блаженне Андрее, и о нем плачася и моляся Господу.

Безплотнаго ангела, печалующаго о погибели души богатаго, в житии сем не покаявшася, от печали пременил еси, Андрее блаженне, с нимже поеши: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Сребролюбца монаха видел еси, от злаго змия стужаема, Андрее блаженне, и того, от сребролюбнаго недуга избавив, вразумил еси пети и превозносити Господа во вся веки.

Богородичен: От Андреева видения Покров Твой уведевше, Царице Богородице, молимся Тебе прилежно: покрый ны милостию Твоею поющия Сына Твоего и превозносящия Его во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

По Христову словеси за биющия тя молился еси, святе: темже небесная врата отверзста и души праведных во образе ластовиц летающия видел еси, с нимиже ныне водворяешися, Андрее блаженне.

Христа Бога истинно возлюбив, тебе самаго отверглся еси и Тому последовал еси, якоже Он рече: любяй душу свою спасти, погубит ю. Темже душу твою в жизнь вечную соблюл еси, достохвальне святе Андрее.

Великая и преславная ныне сбышася тебе в небеснем Царствии, аще и юрод был еси миру, но Христу мудр явился еси, достохвальне: призирай с небеснаго круга на ны, почитающия память твою.

Богородичен: Всяк земнородный покрывается Покровом Твоим, преславная Заступнице Богородице, якоже блаженный Андрей Тя виде, за мир молящуюся Несозданному Существу, в созданное естество от Тебе облекшемуся.