Русская Православная Церковь. Святцы

Канон апостолу и евангелисту Иоанну Богослову (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть, препрославленный Господь, славно бо прославися.

Царство Небесное, блаженне, еже проповедал еси, восприим и Слову собеседник быв Небесному, верующия честному твоему проповеданию и богословию твоими молитвами сохрани.

Крепок смысл являя, о всех небрегл еси сущих на земли и уз естества и, Слову, всемудре, словесне же и умне сопребывая, от безсловесия безсловесне живущия свободил еси.

Небесных разум приим богословеснейше, Бога Слова проповедал еси: в начале бе Слово, и Слово бе к Своему Родителю, и Бог бе Слово, благовествуя, научил еси.

Богородичен: Отроковиц божественных лик, божественнейше в женах Тя добрую воспевают, Богородице Владычице, добротами украшену Божества, добротворительное бо Слово паче слова родила еси.

Песнь 3.

Ирмос:

Процвела есть пустыня, яко крин, Господи, языческая неплодящая церковь пришествием Твоим, в нейже утвердися мое сердце.

Троицы явил еси богословным языком твоим, юже паче ума тайну, Иоанне богоблаженне, в нейже утвердися мое сердце.

Язык твой бысть Письменника трость, Всесвятаго Духа, богописанно знаменующий честное твое и божественное Евангелие.

Мудрости ты бездну почерпл еси, всемудре, возлег богомудренным дерзновением на Премудрости Источнице, и Сего богопроповедник был еси.

Богородичен: Едину Девствующую и Матерь чтим, яко спасения Ходатаицу бывшу нам, Всенепорочная, и мир избавльшую молитвами Твоими.

Седален, глас 8.

Премудрости на перси возлег и разуму сущих научився, божественно возгремел еси: в начале бе Слово, добре написав первый безначальное рождество, и проповедал еси всем Слова воплощение. Темже и языком, яко мрежею, уловив языки, благодатию Духа изучаеши концы и просвещаеши чудесы, Богослове апостоле, моли Христа Бога грехов оставление даровати празднующим любовию святую память твою.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощся, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Слово тя Богослова достойно показа, Того Божества тайнонаучив, преизящнейше, и еже по человеку строению научив неизреченному.

Ум божествен и девственно тело стяжав, храм был еси живый же и одушевленный, славне, и жилище Всепетыя Троицы священнейшее.

Сыновством Пречистыя Девы почествовался еси, девственниче блаженне, и брат показался еси Избравшему тя и ученика Богослова Совершившему.

Богородичен: Исцеляя Евы древнее преступление, в Тя, Всенепорочную и Пречистую, вселися Пребожественный, всего мя человека вообразити падша.

Песнь 5.

Ирмос:

Ходатай Богу и человеком был еси, Христе Боже: Тобою бо, Владыко, к Светоначальнику, Отцу Твоему, от нощи неведения приведение имамы.

Небесный ум, Богослове, явился еси благодатию, весь свет быв еже к Началосвету приближением и чистым твоим зрением, еже к Нему, обожаемь.

Умом чистым, и святыми устнами, богодохновенне, и пречистыми усты твое Евангелие проповедал еси и общее спасение всем верным предложил еси.

Со Христом живый от младенства, орган благодати от Него предложен был еси, богословии изобучаемь и Троичестей славе паче естества научаемь.

Богородичен: Глаголы Твоя поминающе, Тя ныне блажим: Тобою, Всенепорочная, блаженство неизреченное и жизнь нестареющуюся истинно прияхом.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже, мя возведи.

Иисус, Бог мой и Господь, твою чистоту приим и всесовершенную святость, брата тя Богослове, прият.

Венчав свято житие твое, сице уповав, Мудрости возлегл еси на перси, славне, и благодать оттуду извлекл еси.

Великая и божественная сияния богословия твоего всю просветиша, славне, вселенную и светом Трисолнечным озариша.

Богородичен: Небо прострый волею, Небо земное иное распростре Тя, Богомати Чистая, и, из Тебе возсияв явися.

Кондак, глас 2.

Величия твоя, девственниче, кто повесть? Точиши бо чудеса, и изливаеши исцеления, и молишися о душах наших, яко Богослов и друг Христов.

Икос.

Высоты небесныя уведети и моря глубины испытати дерзостно есть и непостижно, якоже бо звезды исчислити и приморский песок невозможно отнюд, сице ниже яже Богословова рещи довольно: толицеми того венцы Христос, егоже возлюби, венча, Емуже и на перси возлег и на Тайней вечери с Ним яде, яко Богослов и друг Христов.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть, Христос же простре богочестивым отроком росу духовную, сый Благословен и Препрославлен.

Божественным сияя светолитием, Духа Святаго ясно богословил еси, исходяща из Безначальнаго Отца и почивающа в Сыне неотходно, яко Единосущна.

В тебе, блаженне, положи правды Солнце селение, небо приснодвижимо тя соделавый и богословным твоим языком проповедуемый Христос, возлюбленне, препрославленный.

Глагол твоих сила, божественное вещание изыде, всеблаженне досточудне, и премирное твое Евангелие всю объяше землю догматов величеством.

Богородичен: Пречистое зачатие, нетленно Рождество Ты Едина показала еси, Дева пребывши: Бога бо зачала еси, над всеми Сущаго, Чистая, Человека бывша, верных на спасение и избавление.

Песнь 8.

Ирмос:

Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите, вся дела Господня, Господа.

Якоже молния светлая проходящи, вселенней, блаженне, явился еси, чистоты светлостию, девства же блистанием, и благочестия догматы мир просвещая, возлюбленне Христу Богу.

Тело, и душу, и ум очистив, благовестил еси Небесное Христово Евангелие, и, Ангелом единожитель на Небесех быв, зовеши ныне: благословите, вся дела Господня, Господа.

Столп светел, возложение же божественно Небеснаго храма был еси, и престол чувствия, и мудрости приятелище, богословия орган, поя: благословите, вся дела Господня, Господа.

Богородичен: Да клятву первую истребиши, и смертное осуждение древле праматере, из Девы Богоматере Слове Божий родился еси, всем даровав безсмертие негиблемо.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощся от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная, тем Всепетую Богородицу величаем.

Ныне не в гаданиих, но лицем к лицу, сладости поток зрети удостоился еси, и реку мира, и источник безсмертия, имже ныне напаяемь, наслаждаешися обожения.

Наземное просил еси седалище прияти от Христа, но Он тебе перси Своя дарует, на няже возлег, Богослове, твердым и пребывающим седением добрым обогатился еси, апостолов украшение.

Мудрости погасил еси еллинския безбожное, в начале бе Слово, мудре провещав, и к Богу бе Слово, и истинно Бог бе Слово, Имже вся быша, видимая же и невидимая.

Богородичен: Яко утро обрелася еси утреннее в нощи жития, девства зарями облистающи, восток Солнца мысленнаго правды нам явльшая, Богомати Всечистая.

Светилен.

Яко душею девственна тя и телом, блаженне, Слово избра, Богослове девственниче, и Того Божества чудна показа писца и слугу, иже и от земли преставился еси, не умер, но в Бозе жив и безсмертен пребывая.