Русская Православная Церковь. Святцы

Канон Собору святых семидесяти апостолов (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Христовы ученицы бывше, нас ради вещию телесною Явльшагося, всехвальнии, просветисте мир весь зарею благочестия, тму разоривше безбожия.

Тленных оставльше оскверненное и нестоянное, Христу последоваша Крисп, и Прохор, и Андроник, Фаддей и Никанор, светильницы бывше боговиднейшии.

Крепость губителя победисте, славнии, крепостию Духа, неистовством же безбожия конечне ослабленныя крепости исполнисте и божественнаго разумения.

Плоти подобием явльшагося Господа Амплий проповеда, Стахий и Филипп, яко апостоли, яко божественнии иерарси, яко воистинну служителие сущих паче ума.

Богородичен: Божественную Палату Цареву почтим, в Нюже вселися, якоже восхоте, Неискусомужную и едину Богородицу, Еяже ради обожихомся, воспеснословим.

Песнь 3.

Ирмос:

Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный Источниче, лик Себе совокупльшия, духовно утверди, в божественней Твоей славе, венцев славы сподоби.

Якоже реки, вас Слово посла во всю землю, наполняющия сию, всемудрии, напоении Божественнаго Духа и пламень отъемлющия безбожия благодатию.

Воспоим Тимона божественнаго, Силу же и Силуана и верою восхвалим Епенета славнаго, и Урвана, и Агава, истинныя христопроповедники.

Блажени уже бывше, яко истинно блаженнаго Бога Учителя стяжавше, иже первее окаянныя, всемудрии, причастники показасте Божественнаго блаженства.

Богородичен: Чиста прежде рождества, и в рождестве, и по рождестве воистинну Дева, Мати, была еси: Бога бо породила еси, Егоже апостолов сословие пресветло проповеда.

Седален, глас 3.

Столпи непоколебимии Церкве, основания благочестия бывше, ученицы Бога нашего, соблюдите сию невредну, отгоняюще льстиваго соблазны и моляще Христа Бога всегда даровати нам велию милость.

Слава, и ныне: Иисусу рождшуся от Девы Марии, и во Иордане крещшуся от Иоанна, Дух сниде на Него, зримый в виде голубине. Сего ради пророк со ангелы глаголаше, зовый: слава пришествию Твоему, Христе, слава Царствию Твоему, слава смотрению Твоему, Едине Человеколюбче.

Песнь 4.

Ирмос:

Неизследный Божий совет, еже от Девы воплощения Тебе, Вышняго, пророк Аввакум усмотряя, зовяше: слава силе Твоей, Господи.

Море возмутиша языческое, в сие вшедше, всемудрии, якоже кони, Спасовы ученицы и верныя спасоша водою святою и Духом.

Облисташа, яко солнце на земли, Пуд, Апеллий и Филолог, и Иродион, Руф же и Патров и верныя просветиша, от тмы неведения избавльше.

Напряг, посла стрелы вы яко изощренны Благоутробный, стрелы, сокрушающа вражия и люте уязвленныя, славнии, благодатию Божиею исцеляюща.

Хвалу принесем Избавителю, песнословяще Родиона богоглаголиваго, и Ермия славнаго, и мудраго Асинкрита, Лина же божественнаго и Гаия.

Богородичен: Тя блаженнейший древле лик пророчествующих Духом богоглаголании священными боголепно именует, Всечистая, дверь же и гору приосененную.

Песнь 5.

Ирмос:

Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога, и родила еси Безлетнаго Сына, всем, воспевающим Тя, мир подавающая.

Вязати же, всехвальнии, и решити яко апостоли приимше вы власть, связанныя зловерия узами разрешисте, темже вашу память празднуем, верно ликующе.

Божественными Аристарх да почтится песнопеньми, Тертий, Иассон и Сосфен, Кесарь и Марк, Лука, Сосипатр, Куарт и божественный Апеллий, Клим и Епафродит и всемудрый Ераст.

Вас, яко дванадесять, посла Господь, все искореняющия безбожие, всем человеком насаждающия знание Божественное светло, славнии апостоли, молитвенницы о душах наших.

Богородичен: Очи просвети, Дево, сердца моего, осияй ми зарю покаяния, тмы мя избави вечнующия, двере Света, христиан всех Прибежище, верно воспевающих Тя.

Песнь 6.

Ирмос:

Божественное сие и всечестное совершающе празднество, богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

В весь мир кропите воду жизни спасительную, облацы одушевленнии явльшеся, апостоли, и верных сердца оросисте.

Глагол Божественных сила ваша риторов победи многую лютость и немудрыя умудри, объюродевшия разумом прелести, всемудрии.

Божественный Пуд и Трофим, Филимон славный и Аристарх, Онисифор же и Тихик всеизряднейший, яко ученицы Слова да возвеличатся.

Богородичен: Пою Тя, едина Всепетая, славлю Тя, присно Богославная, и блажу Тя, Юже роди блажат родов, Дево Богоблаженная.

Кондак, глас 2.

Христовых учеников лик седмьдесят божественно, вернии, в песнех восхвалим, теми бо вси навыкохом Троицу почитати Нераздельную, и пребывают светильницы божественныя веры.

Икос:

Седмьдесяти апостолов лик согласно, вернии, священными песнопеньми да восхвалим: Стефана, Прохора же, и Силу, и Никанора, Тимона, и Амплия, и Пармена, Апеллия же, Иакова, Филиппа, Аристарха, и Марка, и Матфия, и Иродиона, Крискента и Флегонта, Варнаву, Лина и Олимпа, Ананию, Луку и Асинкрита и прочия, пребывают бо светильницы божественныя веры.

Песнь 7.

Ирмос:

Не послужиша твари богомудрии, паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Уловивше словом, извлекосте из глубины безбожия языки многоразсеянныя, знаменьми и чудесы утвердивше мудрования сих, мудрии апостоли, путевожди заблуждших.

Вшедше в пристанище тишайшее, волнующимся в мори лютых спасителие явистеся и правителие мудрии, воспевающе: отцев Господь и Бог, благословен еси.

Вси Евода и Карпа ублажим, и Тихика, и Кифу, Иуста и Артему, Зину же славнаго, яко Христовы ученики, воспевающе: отцев Господь и Бог, благословен еси.

Молниезрачнии Духом бывше, Христовы апостоли, одержимыя нощию неведения избависте и к Свету жизни настависте, вопиющия всегда: Боже, благословен еси.

Богородичен: Очистилище, Всенепорочная, была еси грешащих присно, рождши преестественно мира вземлющаго грех Христа, Емуже зовем: отцев Господь и Бог, благословен еси.

Песнь 8.

Ирмос:

Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть, тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Обновльше разумы оляденевшия ралом Слова, всеславнии, и в них спасительная семена насеясте, и благочестия клас сторичный пожасте — спасшихся множество, Господни апостоли всемудрии.

Похвалами Иакова божественными, Клеопу, Варнаву же и Стефана, Наркисса всемудраго, Марка, Аристовула и Апеллия почтим, апостолы Христовы, вопиюще: Господа пойте, дела, и превозносите во вся веки.

Крест вместо броня носяще, ко всем мужески ополчистеся полком змия, всемудрии апостоли, и, тыя погубивше, яже плени человеки, уловисте верою, и Жизнодавцу приведосте Владыце.

Богородичен: О, чудо вышше чудес! Како раждаеши и пребываеши девствующи, Всечистая Богоневесто? Слово бо родила еси, Отцу Собезначальное, Емуже вси поем: Господа пойте, дела, и превозносите во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Исцели наша, Христе, сокрушения сердечная молитвами возлюбивших Тя и проповедавших во всех языцех Бога купно и Господа, Содетеля всех, и идольское все омрачение отгнавших светом проповедания.

Якоже молния, мир осветиша Лука вкупе и Ерм, Марк и Анания и с Матфием священный Олимп и верных исполнение яве просветиша, яже верою днесь почтим священными и честными песнопеньми.

Станем благоговейно в дому Бога нашего и ублажим священнопроповедники и учители, и ангеломудрыя, и богатители, спасители же, и защитники, и предстатели всех сущия, чтущих их памяти.

Озаришася светом невещественным Духа Акила, Ахаик, Лукий славный и Фуртунат с шестиюдесять и шестию Христовыми угодники и священными ученики и сердца всех озаряют светоносною их памятию днесь.

Богородичен: Сияние блистания Рождества Твоего просия, и уясни всю подсолнечную, и предстателя тмы погуби, Богородительнице Всечистая, ангелов хвало и человеков всех спасение, непрестанными гласы восхваляющих Тя.

Светилен.

Апостоли всехвальнии Христа всещедраго, и ученицы, и боговидцы, не премолчите, моляще о нас, любовию вашу память совершающих, да прегрешений оставление и Божественную обрящем благодать в день Суда.