Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителям Василию Великому, Григорию Богослову и Иоанну Златоустому (первый) (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Грядите, людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, яко прославися.

Кое благодарение, кое противовоздаяние, подобающее нашим, человецы, принесется от нас благодетелем, имиже ко еже добре быти наставляемся?

Витийстии языцы, и хитрости, и коварства, и вся словес сила ныне в вину да сподвигнутся едину и, чествующе взаим, да почтут.

Свойственнаго убо им не терпяху, дабы что стяжати на земли, небомудреннии, хранителие же явишася общества и предстателие, общих убо и похвал да сподобятся.

Богородичен: Тя, общее любочестие, Всенепорочная, нашего естества, вси славим, уста едины бывше и едино согласие совершивше.

Песнь 3.

Ирмос:

На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя, возвеселибося дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен, паче Тебе, Господи.

Труба великая Церкве, светильник, просвещаяй вселенную, проповедник, вещанием объемляй вся концы, великоименитый Василий сподвизает собрание сие.

Светел от жития и вещей, светел от словес и учений, во всех пресиявая паче всех, якоже другое паче звезд солнце, многопетый Богослов днесь блажится.

Се свет мира миру светит, се земли соль землю услаждает, се древо жизни безсмертия плоды предлагает, Златоустый святый. Иже умрети не хотящии, приидите, наслаждайтеся.

Богородичен: Вся от небытия в бытие Сотворивый и естество Давый коемуждо бывших, Тойже и данная естества прелагати весть, якоже хощет. Отонудуже и слышимо есть, яко и Дева рождши, — кто не удивится?

Седален, глас 8.

Великия светильники светозарныя, Церкве столпы неразоримыя согласно да восхвалим, иже добрых наслаждающиися и словес тех, купно и благодати: премудраго Златоглаголива и Великаго Василия с Григорием светлым Богословом. К нимже и возопиим, от сердца зовуще: святителие тревеличайшии, молитеся Христу Богу прегрешений оставление даровати празднующим любовию святую память вашу.

Слава: Премудрость приемше от Бога, яко апостоли инии трие Христовы, словом разума составляете догматы, яже прежде словесы простыми низлагаху, рыбарие в разуме силою Духа, подобаше бо тако простей нашей вере составление стяжати. Отнюдуже вси вопием вам: молитеся Христу Богу прегрешений оставление даровати празднующим любовию святую память вашу.

Богородичен: Душу мою, Дево, смиренную, бурею жития искушений ныне яко кроме управления бывшую, потопляемую волнами, грехов бременем явльшуся преисполнену и во дно адово приити бедствующу, предвари, Богородице, молитв Твоих милостию, тишину подающи и бед изымающи. Пристанище бо Ты еси небурное, молящися Сыну Твоему и Богу прегрешений оставление даровати ми: Тя бо имам надежду, недостойный раб Твой.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы не ходатай, ни ангел, но Сам Господи воплощся, и спасл еси всего мя человека; тем зову ти: слава силе Твоей, Господи.

Разумливы от нижния мудрости бывше, правление, преславнии, от Божественныя стяжасте, темже, яко рабыню, сию оной всемудре покористе.

Любомудрии, мудрыя аще любите, умудритеся и глаголати научитеся вси, иже словесем чудящиися, деяния опасству и видения оттуду обучающеся.

Богородичен: Яко позден дождь, напоследи бывый, утренний, вод и веков Содетель, во чрево Твое уканув, Всенепорочная, во время прохлаждаяй оскудевающия.

Песнь 5.

Ирмос:

Просвещение во тме лежащих, спасение отчаянных, Христе Спасе мой, к Тебе утренюю, Царю мира, просвети мя сиянием Твоим, иного бо разве Тебе Бога не знаю.

Ты источник Твоих дарований испити весьма, Человеколюбче, дал еси святым, умален никакоже истощанием, мир же весь упоив иже от чрева их божественными потоки.

Что ми злато? Что ми богатство, и слава, и могутство? Дымове, расходящиися по воздуху: вся да исчезнут, вся да преносит ветр. Мне богатство едино многорачительно — учителей троица витийствующая.

Точит река нетленную пищу и Божественное питие, точит алчущим безсмертное брашно и жаждущим нетленное питие, вода жива во веки и содержащая живы пиющия: вси многотекущия жизни насытитеся.

Богородичен: Имеяше крепость на ны злоба, но не в конец: изнеможе бо по Деве, в крепости Сильнаго рождшей, подъемшаго плотскую немощь и сильнаго в злобе умертвивша.

Песнь 6.

Ирмос:

Бездна мя многа греховная окружает, и вопию Ти, пророка подражаяй: от тли мя, Господи, возведи.

Свойства в Троице три сбогословите: нерождение Отца, Слова же рождение и Духа исхождение Самаго.

Днесь дому сему светоявленное спасение: два бо и три собранныя Христос, во имя Свое почествуяй, посреде присутствует сих.

Неиспытанна земная глубина к небесной высоте, но от земли святыя вознесе вышше небес небесное желание.

Богородичен: Нов Тя источник, Дево, и вину таин имуще, трие богоглагольницы новыми предложеньми новолепное приличествует наречение.

Кондак, глас 2.

Священныя и боговещанныя проповедники, верх учителей, Господи, приял еси в наслаждение благих Твоих и упокоение: труды бо онех и смерть приял еси паче всякаго всеплодия, Едине, прославляяй святыя Твоя.

Икос:

Кто доволен своя устне разверзти и подвигнути язык к дышущим огнем силою Слова и Духа? Обаче толико рещи дерзну: яко все преидоша человеческое естество сии трие многими и великими дарованьми, деянием же и видением, по обоему светлы превозшедше. Темже зело великих даров тыя сподобил еси, яко верныя Твоя служители, Едине, прославляяй святыя Твоя.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть: Христос же простре Богочестивым отроком росу духовную, Сый Благословен и Препрославлен.

Побеждается, блаженнии, и отбегает яже прежде непостоянная дерзость ересей: воск же, растаяваемый от лица огня, любодеичное же всякое учение показуется, вашим приражающееся огнедохновенным вещанием.

Лживых убо уклонишася еллинских буесловий, увещение же томительство, еже в человецех, едино избраша, под нимже истину сии трие утвердивше, сице весь сонм верных побеждают словесы и увещевают.

Богородичен: В Тебе всяко проречение воспочи и конец прияше удивляющее глаголющия: из Тебе же светлее и проречений чудеса точат, Чистая, мудрыя являюща сказатели.

Песнь 8.

Ирмос:

В пещь огненную ко отроком еврейским снизшедшаго и пламень в росу преложшаго Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

Разумеваем благочестно и прославляем единочестно Едино Естество, безмерномощную Единицу же и Троицу, вся сия словесы правящую лучшими. Тако бо славити трие богоноснии предаша, с нимиже покланяемся Ей во веки.

Соединишася трие богопроповедницы, соединившии Троицу и Нераздельное во всех соблюдшии, Божественным естеством: едину от Тоя восприяша нераздельную славу, в похваление едино созывающую превозносящия Ю во веки.

Богородичен: Прием, еже по нам, воздав же Свое Благодетель, содея токмо, не пострада же, Дево: творит бо, но не в тление устрояет, паче же и стражда волею, страстию страсти решит, якоже трие отцы нас тайноучат.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощься от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная, тем Всепетую Богородицу, величаем.

Се ваше делание и паства, за юже величайшия болезни претерпесте, во едино сошедшеся, купно же три вы соприемше, общую имать похвалу ваше сладчайшее соединение.

Не обоюдоострый мечь благодать, но треострый на ратников тоя предлагает: един небокованен мечь, треми крепостьми изощрен, присно поборствуяй по Трисиянном Едином Божестве.

Ваше жительство на небесех бяше, преславнии, и плоть носящих во веки нескверну, в нихже всесовершенне ныне живуще, сущим на земли нам пребывающим вышняя молите и мыслити, и деяти.

Богородичен: Теснит мя широта Твоих величий, Владычице, подавляющи слово от частости, и преславно ми случается еже недоумеватися от благомощества, темже толико Тя Возвеличившаго славим.

Светилен.

Три светозарныя светильники, паче солнечных лучь от Светоначальныя Троицы и Трисолнечныя Единицы, преестественно смешены, богоносныя восхвалим отцы.

Слава: Света приятелища, светолучныя молнии, Василия ныне Великаго, Григория Богослова, Златоустаго Иоанна, да восхвалим вси.

Богородичен: Единственное Божество, Отче, Сыне и Душе, мольбами Василия, Григория и Иоанна и Пречистыя Богородицы да не отлучуся Твоея славы.