Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителям Василию Великому, Григорию Богослову и Иоанну Златоустому (второй) (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Не человеческаго тщания исправление сие начинание, но Твоему престолу приседящая, Человеколюбче, Премудрость да споспешествует ми, слова благодать дающи, еюже прославити возмогу, ихже сама добре предпрослави.

Якоже чаша, преисполняется, Владыко, благодать Твоя, и многое богатство человеколюбия Твоего излияется и потече, якоже и ины ангелы в составе плоти показати, ныне предлежащия в похвалу.

С небесе небесным подобаше быти и похвалам, ангельское пение, божественным приличное: бози бо причастием, иже естеством и Единаго истиннаго Бога имуще в себе, живуща и вещающа.

Богородичен: Память преподобных богомудрое сословие с похвалами совершает, с нимиже и Божия Матерь, яко тех глава, в лепоту спрославляется, конечный, и первый, и средний чин содержащи и благохваления причащающися.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей в начале небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят, паче Тебе, Едине Человеколюбче.

Иже нравов исправителие и душ строителие, спасителие общии всех, иже и деяний нам и словес образы показавше, наказателие жития светлии, светле да восхвалятся.

Дух Божий исполни Василия художества; огненных же имяше языков един Григорий и огнем высокоречия дхне; Христова же уста во Иоанне глаголаху.

Нынешняго века мудрость буйство проповеди яве упражняемую имать, повинующуюся ему и рабски служащую: проповедники бо благодать мудрыя предлагает риторы.

Богородичен: Во утробе Чистыя Девы Вселивыйся, души богоносных святых жилище творит и оных устнами еже о Матери сказует таинство.

Седален, глас 8.

Великия светильники светозарныя, Церкве столпы неразоримыя согласно да восхвалим, иже добрых наслаждающиися и словес тех, купно и благодати: премудраго Златоглаголива и Великаго Василия с Григорием светлым Богословом. К нимже и возопиим, от сердца зовуще: святителие тревеличайшии, молитеся Христу Богу прегрешений оставление даровати празднующим любовию святую память вашу.

Слава: Премудрость приемше от Бога, яко апостоли инии трие Христовы, словом разума составляете догматы, яже прежде словесы простыми низлагаху, рыбарие в разуме силою Духа, подобаше бо тако простей нашей вере составление стяжати. Отнюдуже вси вопием вам: молитеся Христу Богу прегрешений оставление даровати празднующим любовию святую память вашу.

Богородичен: Душу мою, Дево, смиренную, бурею жития искушений ныне яко кроме управления бывшую, потопляемую волнами, грехов бременем явльшуся преисполнену и во дно адово приити бедствующу, предвари, Богородице, молитв Твоих милостию, тишину подающи и бед изымающи. Пристанище бо Ты еси небурное, молящися Сыну Твоему и Богу прегрешений оставление даровати ми: Тя бо имам надежду, недостойный раб Твой.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Столп огнен, людем верным предваряющий и опаляющий враги веры, племена же спасаяй, известно последующия, великий явися Василий, да дерзает и побеждает Христова Церковь, толиким обогатившися поборником.

Языка сладость и слуха всякаго услаждение, твое слово бысть, Григорие, манна жизни, роса сладкости, мед, иже из камене, ангельский хлеб небесный, несытно насыщатися услаждения его увещевая и исполняяй сладости причащающияся.

Река дарований духовных наполнися даже и до разлития, и доброе лице земли, яко сладостный поток, от златых напаяет уст, веселящи и утучняющи Христов всякий град Божественных волн струями.

Богородичен: Естество, просто стерпевшее сложению и явльшееся вышше слития в Твоем, Владычице, Сыне, трие богоноснии учителие исповедаша, от двою волю и сугубаго действа, сугуба по естеству проповедавше.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма, окаяннаго, но обрати мя и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Иже Божественных вещей и человеческих мудрыя хитрецы, иже сущих естества любоистинне яве нам известившия и Зиждителя тех всем сказавшия яко лепо, благодарными гласы восхвалим.

Горькое и терпкое яже ко спасению лечеб усладиша мудрыми словес ученьми же, и хитростьми, и благодатьми, душ божественнии лечителие: наслаждайтеся, вси благочестивии, и, красуеми, спасайтеся.

Молчит всяко слово, богопроповедником глаголющим Божественная, и удержавает над Ветхим заветом Новый, предлагающий честныя скрижали, иже в нем законополагающих, к нимже причитается все верных сословие.

Богородичен: Безсмертное естество смертное претече во святыню, и Дева Отроковица безплотныя ангелы превзыде, яко Бога рождшая, Царя ангельскаго, на Негоже зрети онем невозможно.

Песнь 6.

Ирмос:

Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Троицу единственную богословити научихомся, Единицу Троичную пети прияхом, покланятися навыкохом от отцев Единому Естеству Триипостасному.

Слово бе в начале, ко Отцу Собезначальное, и Дух Божий Бог бе Пребезначальный, просто, единосущно, соестественно Божество, яко божественнии глаголют проповедницы.

Совокупляю, и разделяю, яже совокупленне разделяемая, Едино Нераздельно помышляю и Три мню: учители приемлю три богоносныя, тако увещавающия мя веровати.

Богородичен: Безматерний прежде плоти, безотчий же по воплощении, Сын Отчий и Матерний, иже сия нарицаяй паче ума обоя: Богу бо подобают чудес преславная.

Кондак, глас 2.

Священныя и боговещанныя проповедники, верх учителей, Господи, приял еси в наслаждение благих Твоих и упокоение: труды бо онех и смерть приял еси паче всякаго всеплодия, Едине, прославляяй святыя Твоя.

Икос:

Кто доволен своя устне разверзти и подвигнути язык к дышущим огнем силою Слова и Духа? Обаче толико рещи дерзну: яко все преидоша человеческое естество сии трие многими и великими дарованьми, деянием же и видением, по обоему светлы превозшедше. Темже зело великих даров тыя сподобил еси, яко верныя Твоя служители, Едине, прославляяй святыя Твоя.

Песнь 7.

Ирмос:

Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице ликующе, пояху: благословен еси Боже, отец наших.

Молчащии и зовущии, видимии же и слышимии, добродетели и мудрости, богоглаголивии, столпы быша, делом и словом вопити повелевающе: благословен Бог отец наших.

Божия гласы, свыше возгремевшия нам пречудно, молнии же лучи, иже ваша вещания приемлюще, всемудрии, купно убо поем с вами: благословен Бог отец наших.

Испущени будут гради от каменопращных языков, сокрушающии гнилая учений, аще кто посреде дерзнет суесловников, правая не вещая: благословен Бог отец наших.

Богородичен: В Тя, Дево, вселися и по рождестве Деву остави Иже устрояяй стихии и претворяяй естества, якоже хощет, Богородительнице Марие. К Немуже вопием с Тобою, Всенепорочная: благословен Бог отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Седмерицею пещь халдейский мучитель, Богочестивым неистовно разжже; силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Яже Бог соединив во единочестнем единении, похвалитель да не разлучает человек, но равны непщуя в техже дарованиих, равных и пений песнопояй да сподобит: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Сильнии и непоборимии Божества споборницы и истины нелживии споспешницы, глубины Духа добре испытавше, боголепная о Бозе разумения оттуду составляют и учат пети: людие, превозносите Христа во вся веки.

С небесе убо величайшая два светила просвещают по преемству друг друга подсолнечную; от земли же светлее всю вселенную озаряют три по томужде превеликая светила, светяще с друг другом и поюще купно: людие, превозносите Христа во веки.

Богородичен: Нас ради воплощение и страсти честныя, нас ради Бог с мертвыми бысть, смерти убо невкусен, яко страстей свободен, к плоти же смертней общением глаголемый, и страсти причастися, и смерти, с неюже превозносим Христа во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Ужасеся о сем небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски и чрево Твое бысть пространнейшее небес. Тем Тя, Богородицу, Ангелов и человек чиноначалия величают.

Возвысися Троичная добродетель и всяческая славы исполни, иную лучу нам возсиявши трисветлу, яко свое осияние, небесныя тайноводители, имиже на Божественное оныя видение, благочествующе, наставляемся.

Не есть вторство в триех сих, старейшинства бо кийждо их носит, первый не сый, и единочестныя превышшая: присвояют же паче друг друга победу прерадостно, не вмещается бо зде зависти дерзость, растлевающия единомыслие.

Отцев благочестие, своя первородныя сыны показавшее, чада возраждает свету присная и непорочная теми, совершаемая Духом, жизнь глаголавшим в них, и цел соблюдати испрошает до конца мир, егоже от них наследствова.

Богородичен: Сына Бога живаго мудрых учителей верх проповеда, Твоего Сына, от откровения Отча, не от плоти и крове сие тайноуведав, Мати Божия. Темже Тя и Деву прославив, Матерь и Богородицу возвеличи.

Светилен.

Три светозарныя светильники, паче солнечных лучь от Светоначальныя Троицы и Трисолнечныя Единицы, преестественно смешены, богоносныя восхвалим отцы.

Слава: Света приятелища, светолучныя молнии, Василия ныне Великаго, Григория Богослова, Златоустаго Иоанна, да восхвалим вси.

Богородичен: Единственное Божество, Отче, Сыне и Душе, мольбами Василия, Григория и Иоанна и Пречистыя Богородицы да не отлучуся Твоея славы.