Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святителю Парфению Лампсакийскому (второй) (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Яко по суху, пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу, победную песнь поим, вопияше.

Молебное тебе пение предначиная, смущаюся, отче, како достойно есть воспевати тя. Обаче еже от любве приношение мое приими и устне моя отверзи, яко да возвещу хвалу твою, Парфение святителю.

Море страстей ты немокренно минул еси, славне, от враг невредився, ихже ополчения во глубину преисподния низвергл еси, поя Господеви, славно бо прославися.

Погуби супостаты, гонящия мя, чудоносче, се бо настизают уже, и несть ми избавления, аще кто не защитит мя от них или абие не погрязнут, якоже древле египтянов полцы.

Богородичен: Рождеством Твоим лесть бесовскую упразднившая, Многомощная Всемогущаго Мати, и мене, врагом прельщаема, присно на брег спасения возведи, поющаго Господеви, славно бо прославися.

Песнь 3.

Ирмос:

Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Обнищавшее люте сердце мое предстательством твоим обогати, святе, имаши бо воистину велие к Богу дерзновение, яко Иисусов подвижник доблий, Парфение.

Душа моя изнеможе в борениих и напастех и на гноищи страстнем ныне низлежит, но да возведется от ада преисподняго, силою же Божиею да препояшется, молися, святителю.

Расширишася уста твоя на враги рода человеча, молитв бо твоих не терпяще, яко огнем опаляеми, стеняще, от тебе бежаху. Тем и еже на нас неистовство их упраздни.

Богородичен: Тебе Симеон душу оружию пройти глаголаше, еже и сбыстся при Кресте Сына Твоего. Скорбем убо нашим спострадати могущи, яко Сама тех вкусившая горечи, услади их нам, Пречистая.

Седален, глас 3.

Исполнь Духа Божественнаго сый, делы просия благочестия, священне чудотворче Парфение, от лести человеки обратил еси, болящих страсти исцеляя. Отче преподобне, Христа Бога моли спастися душам нашим.

Богородичен: Рабски ныне притекаю к покрову Твоему, Пренепорочная, избави мя, Богородительнице, слияния страстей, яко безстрастия Виновнаго рождшая.

Песнь 4.

Ирмос:

Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь Боголепно поет, взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

На стражи пастырстей стоял еси, иерарше, бодрым оком стадо твое озирая, во унынии спящих возбуждая, заблуждающия возвращая, хищники же далече отгоняя устрашением Божественных глагол.

О пище телесней небрегл еси, Божия любве насыщаяся присно желанием ненасытным. Моя бо пища есть, вопиял еси, досточудне, еже творити волю Господа моего и дело Его совершити.

Ограда ми буди от всякаго прилога и напасти сопротивныя, да никако лукаваго снедию буду, но да жертва сотворюся Богови приятная твоими, святе, молитвами.

Богородичен: Очищения не требующая, днесь по закону очищаешися и, Сына носящи, во храм входиши. Сретает же Тебе Симеон, величие Тебе возвещая и скорбь несказанную.

Песнь 5.

Ирмос:

Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Нощь глубока греховнаго помрачения на мя нападе, но твоими, светоносче, молитвами свет невечерний да возсияет ми, стопы моя на истинный путь направляя.

Страха ради Божия дух любве в сердце твое приял еси, пастве твоей спасение породив, аще же и много болезновал еси, обаче сугубо и возвесели тя всесладчайший Иисус, Господь наш.

Мертвыя воскресил еси, бесы изгнал еси и вся человеков недуги целил еси в житии твоем, чудотворче, но и ныне притекающих к тебе спасаеши от всякаго озлобления.

Богородичен: Безболезненно Христа Бога плотию рождшая, но и матерних скорбей не избегшая, наша, яже в совлечении древняго человека, болезни утиши и в новаго облещися помози нам, Всепетая.

Песнь 6.

Ирмос:

Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Бездну милосердия Божия беззаконий моих бездною преогорчих, и покры мя сень смертная, ко Господу же воззрети отнюд не могу, но молитвами твоими, отче, ко исправлению жития да возведуся.

Смущение помысл моих укроти, святителю, тишину Божественную, яже в сердцы твоем почиваше, и мне низводя в душу, пребогате.

В тимение страстей преслушанием якоже низвергохся иногда, тако, люте смиривыйся ныне, на спасения стези да возставляюся, отче Парфение, предстательством твоим.

Богородичен: Поношение нападе на душу мою, и ждах соскорбящаго, и не бе, и утешающих и не обретох, убо к Тебе притекаю, Богомати, да всесильным Твоим умириши люте мя, обуреваема, в пристанище безстрастия наставляющи.

Кондак, глас 3.

Чудес приял еси Божественную благодать, Богомудре священне Парфение, чудотворче Богоносе, вся верных страсти очищая, духи лукавства, отче, изгоняя. Сего ради тя воспеваем, яко великаго таинника Божия благодати.

Икос:

Чистотою, якоже тайновидец и друг Христов Богослов Иоанн, умныя очи уяснив, зрел еси, Богомудре Парфение, сокровенная и тайная, яже познавая, мира непостоянная презрел еси, никакоже к сим прилепитися восхотел еси, еще же и чада твоя от суетных отвращал еси, лучшим желанием тех разжизая; темже и по всей вселенней славно бысть имя твое, яко великаго таинника Божия благодати.

Песнь 7.

Ирмос:

Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже, отец наших.

Последовал еси Христови всем сердцем твоим по всем путем Его скорбным и заповеди Его преступити паче всякаго зла убоялся еси. Темже и яви тебе лице Свое возлюбивый Тя, благословенный Бог отец наших.

В седмерицею разжженной пещи искушений неврежден сохранивыйся, отче Парфение, и мене из пламене греховнаго неопальна изми, да паки в чудесех твоих прославится благословенный Бог отец наших.

Душею сокрушенною и сердцем смиренным Иисусови молитвы принося в житии твоем, добре услышан был еси, убо и о мне ныне помолися, да ущедрит тя благословенный Бог отец наших.

Богородичен: Огнь Божества во чреве неопально приемшая, Дево, и мене приимати Сего Плоти и Крови сподобляй присно, да страсти моя попалит благословенный Бог отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо, еже хотети. Тя превозносим во вся веки.

Злата и богатства не поклонился еси кумиру, сокровище сердца твоего в Бозе полагая, нестяжание же возлюбив, кротостию и нищелюбием преукрасился еси, славне.

Аще и препятия выну полагаше тебе в добрых твоих делех князь тьмы, обаче никакоже тебе вредив, сам посрамляемь бываше, всезлобный, и твоею, отче, молитвою опаляемь.

Путь жития пространный, сладостию прельщающий нас, обличай, мудре, яко лживый и скорбь великую наносящий душам, яко да радостно сотворим узкаго пути терновное шествие.

Богородичен: Двере Благословенная, Еюже спасение в мир вниде, Царице Благая, отверзи ми входы Небеснаго жительства, преступлением заключенныя иногда.

Песнь 9.

Ирмос:

Бога человеком невозможно видети на Него же не смеют чини Ангельстии взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с Небесными вои Тя ублажаем.

Святителей славо, отче Парфение, ученьми твоими низложивый иногда злославия вознесенную гордыню, и моих страстей востание укроти, смирение ми подая и сердце сокрушенное.

Пощением крепким и молитвою оружие, бесом страшное, восприял еси, отче, род бо сей ничим же, кроме сих, побеждается. Темже и мне в добродетелех преуспевати подаждь.

Троицы бодрый служителю и покаяния проповедниче, уныния моего дремание отжени и бодрствовати помози ми, святе Парфение, сего же прося, моление мое убогое скончаваю.

Богородичен: Всеблаженная Дево и новыя благодати священный кивоте, завет Твой и обетование роду христианскому помяни и скоро помощи мне потщися, молящу Ти ся.

Светилен:

Светоносное Иисусово Имя, возлюбленное и вожделенное тебе от младаго возраста, новаго тя, Моисею подобнаго, Боговидца содела, во мрак таинственный входящаго. Темже, Парфение небоявленне, и мою душу, мраком греховным покровенную, озари любве Иисусовы зарею и на безстрастия гору смирением возведи.

Богородичен: Светозарная Божия палато и недоуменный Светодавца престоле, Мати Безневестная, просвети ны светом добродетели, да образ Божий, помраченный страстьми, паки славою древлею просияет в нас, верою и любовию Тя воспевающих.