Русская Православная Церковь. Святцы

Канон святителю Стефану Сурожскому (первый) (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Волною морскою скрывшаго древле, гонителя мучителя — под землею скрыша спасенных отроцы; но мы яко отроковицы, Господеви поим, славно бо прославися.

Приидите, сошедшеся, воспоим вси священнаго нашего Стефана и почтим Сурожу утверждение, заступника душам нашим и граду нашему хранителя необорима.

Преклони сердца наша, богоносче, во спасительныя Христовы заповеди не помышляти житейских, но да, душевных достигше доброт, светло внидем в чертог Христов.

Стефане богомудре, верховный отче, ангелом равне, Сурожу утверждение, не отвержи, но песненно приими, яко кадило, от убожества моего, еже ти принесох, недостойный.

Богородичен: Возопий, недостойная душе, прежде смерти к Богоматери в помыслех тепле со слезами вопиющи: Пречистая Госпоже, Сына Твоего молитвами Твоими милостива мне сотвори.

Песнь 3.

Ирмос:

Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Кто тебе не блажит, преблаженне Стефане богоносче, той мертв есть душею и телом прежде смерти и прежде суда во осуждение низпаде.

Сокруши супостаты, преподобне, и силу их вооруженную; покори нам под ноги вскоре видимую рать, рабы твоя утверди и державу даруй твоей пастве, блаженне и священне.

Покрый град твой, отче наш Стефане богоносче, от сынов агарян. Се бо скрежещут зубы своими на ны, пожрети ны разжегшеся, яко зверие дивии, но сокруши зубы их.

Богородичен: Лествицу Тя провиде, Препетая Мати, Иаков во сне, небесе досязающу, в Нюже Слово вселися и человеки возведе, от человекогубительнаго змия избавляяй.

Седален, глас 1.

Великий святитель Христов да воспоется, столп светлый, просвещаяй нас чудес светлостьми, и облак росный, пламень страстей погашающь и орошающь верных мысли, божественный Стефан.

Богородичен: Светлый светильниче, Божественная трапезо, кадильнице златая, стамно, манну носящая живоносную, верных мысли услаждающи, якоже пророцы Тебе, Дево, провозвестиша.

Песнь 4.

Ирмос:

На Кресте Твое Божественное истощание провидя, Аввакум, ужасся, вопияше: Ты сильных пресекл еси державу, Блаже, приобщаяся сущим во аде, яко Всесилен.

Отлучихся от Бога, грешный, и удалихся аз, блудный, иногда во страну вселихся далече, отче, обнажихся, послушав лестца, неисправленный.

Ты праведне озарился еси Трисолнечным Светом Несозданныя Троицы, того нам посли, поющим Его, и на небеси Того сподоби нас в Троице воспевати, блаженный отче, богоносный Стефане.

Отче отцев богоносный Стефане, Сурожу утверждение, сын правоверия, рабы своя соблюди от всякаго прегрешения и от безбожных варвар, видимых же враг и невидимых.

Богородичен: Горестных слез моих не забуди и стенания души моея не презри, Дево Чистая и Непорочная, яви на мне милость и человеколюбие Сына и Бога Твоего.

Песнь 5.

Ирмос:

Союзом любве связуеми, апостоли, владычествующему всеми себе Христу возложше, красны ноги очищаху, благовествующе всем мир.

Душу мою очерних неподобными делы аз, нищий, к тебе вопию, заступнику моему теплому: не остави мене, пречестне Стефане, но молитву сотвори ко Спасу.

Мольбы твоего раба не забуди, отче любимый, но приими сия и ко Господу тепле принеси, да избудем нужды и огня негасимаго.

Отягчену во гресех и на земли лежащу, помощь твою, отче, посли мне, рабу твоему, и возстави мя, да стою праве и хожду в путех Божиих.

Богородичен: Радуйся, едина Богородице, Радость рождшая, ангельская красото и человеков великое прибежище, грешных простыне, волнующихся пристанище, Дево.

Песнь 6.

Ирмос:

Бездна последняя грехов обыде мя, и, волнения не ктому терпя, яко Иона Владыце, вопию Ти: от тли мя возведи.

Имуще тя твои раби заступника тепла, не убоимся супостатных сил, но побеждаем тыя, Крестом Христовым укрепляеми.

Сохрани град твой, отче преподобне Стефане, и от безбожных иноверных находа, и от усобныя рати и всякаго страха и муки избави.

Даде нам Христос честнаго Стефана посекати противная вся видимая воинства и исправляти благоверное Свое стадо.

Богородичен: Свят еси Един, во святых Почиваяй, светом Своим мя осияв, освяти душу мою покаянием, молитвами Матере Твоея.

Кондак, глас 3:

Вышняго силою, священне, укрепився, царева низложил еси иконоборная шатания; днесь Сурожу и нам верным предлежат слава и богатство — святыя твоя мощи, ихже свыше дароносят ангельстии чинове, песньми и пением славословят тя, великий священный Стефане.

Икос:

Твоего чистаго и непорочнаго жития кий язык человеческий восхвалити когда и воспети, преподобне Стефане, возможет, верою, и разумом, и истиною? Ибо во всех подвизех доблествен показался еси. Ты бо, всеблаженне, лютаго царя посрамил еси, честь же иконы восходити на первообразие научил еси, святе, и отцев догматы, всемудре, исповедал еси; сего ради тя ублажаем, великий священный Стефане.

Песнь 7.

Ирмос:

Неизреченное чудо: в пещи Избавивый преподобныя отроки из пламене, во гробе мертв бездыханен полагается, во спасение нас поющих: Избавителю Боже, благословен еси.

Отверзи ми двери покаяния, преподобне Стефане, и всяк мрак отжени от моея души, и тела моего вся скверны очисти, да приношу ти песнь и зову: Избавителю Боже, благословен еси.

Предстани души моея во исходе, Стефане пречестне, и от лукавствия сатанина избави мя, яко да славлю тя верно, иерарха великаго, поя Богу: Избавителю Боже, благословен еси.

Иерарше, твоя люди упастви, сохраняя нас, Стефане мудре, и на небесех сподоби с тобою Троице безпрестанно воспевати: Избавителю Боже, благословен еси.

Богородичен: Дождь подаждь ми слез, Владычице, струпы душевныя и плотную черность, омывающи ми, очисти, и приведи к Содетелю, и мучения всякаго избави мя.

Песнь 8.

Ирмос:

За законы отеческия блаженнии в Вавилоне юноши, предбедствующе, царюющаго оплеваша повеление безумное и, совокуплени, имже не сваришася огнем, Державствующему достойную воспеваху песнь: Господа пойте, дела, и превозносите во вся веки.

Согреших весь грешный паче всех человек, и несть греха, егоже не сотворих, ни зла, ниже клеветы, ихже не содеях; но верою прихожду к Тебе, Христе, якоже Манассию онаго, помилуй мя.

Отче отцев, святый Стефане, правоверия столп, сын веры, рабы твоя спасай от всякия беды, возмущенныя от человекоубийцы диавола, не презри молящихся тебе истинным сердцем и поющих: Господа воспевайте, дела, и превозносите Его во веки.

Сынове агаряни вооружаются на смиренныя люди твоя, Стефане пречестне, но сокруши их невидимо, лук и стрелы их и мечи вонзи в сердца их, да радостию воспоем песнь многогласную: Господа пойте, дела, и превозносите Его во веки.

Богородичен: Одержима прегрешении и в похотех житейских погружена, свободи и спаси мя, Святая Богородице, и стенания сердечная услыши, якоже блудницы слезы, и мене, покаявшася, Девице, и со слезами припадающа, приими.

Песнь 9.

Ирмос:

Не рыдай Мене, Мати, зрящи во гробе, Егоже во чреве без семене зачала еси Сына: востану бо, и прославлюся, и вознесу со славою, непрестанно яко Бог, верою и любовию Тя величающия.

Вельми радуется присно град твой твоими чудесы, и мы во всяка времена насыщаемся во веки от священных мощей твоих. И ныне не отходи от нас, молитву творя ко Господу, яко да от безбожных варвар нас избавит.

Сурожстии народи, приидите, соберитеся вси к божественней раце отца нашего, Стефана преподобнаго, и со слезами воззовите: избави люди своя, не даждь достояния твоего роду Исмаильтескому, да достодолжно воспоем милость твою, святителю.

Богородичен: Яко разбойник, яко блудница, вопию Ти от сердца: согрешивша, оживи мя, Святая Богородице, не разгневайся на мя, не отвержи мене от лица Твоего, неразумна суща и отчаянна.

Светилен.

Давидски процвел еси в дому Господни, яко финикс, отче преподобне, плод твоих трудов стократно ныне умножил еси. Темже облак демонов тучами слез твоих, блаженне, погрузив, от Христа почесть и венец победы приял еси и чудес, премудре, независтно богатую милость.

Богородичен: Христову ныне престолу предстоя, святителю, с Богоматерию и Пречистою Девою моляся не престай победы на варвары стране нашей даровати и мир миру и душам спасение, премудре, совершающим, о Стефане, память твою, святителем красото.