Русская Православная Церковь. Святцы

Канон святому мученику Георгию Софийскому (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Твоя победительная десница Боголепно в крепости прославися, та бо, Безсмертне, яко всемогущая, противныя сотре, израильтяном путь глубины новосоделавшая.

Слове Божий, во святых препрославленный, слово ми вдохни и ум просвети воспети по достоянию новаго мученика Георгия и Тебе, того укрепльшаго.

Вем любовь твою, мучениче, и на тя надеяся потщахся принести тебе пение; аще и не по достоянию скудоумия ради, но от усердия приими, якоже и Христос вдовицы две лепте.

Ят быв от нечестивых, мучения поприще преплыл еси и Едема Небеснаго пристанище достигл еси, в немже ныне водворяяся, Владыце всех молися душ наших помрачение отъяти, яко да достойно память твою воспоем.

Богородичен: Щедролюбивый Бог Слово, сотворивый рукою Адама и от ребра его Еву возсоздавый, из Тебе воплотися, Пречистая, на Кресте пригвоздися и в ребра прободеся, яко да тех поползновение милостивно исправит.

Песнь 3.

Ирмос:

Едине ведый человеческаго естества немощь и милостивно в не воображься, препояши мя с высоты силою, еже вопити Тебе, Святый, одушевленный храме неизреченныя славы Твоея, Человеколюбче.

Еще в юности старческий разум стяжав, славне Георгие, и вся сверстники своя превозшед мудростию, незлобием же и смирением, от всех верных ублажаешися.

Новое был еси Православия утверждение, славне Георгие, степень же благочестия и чистоты снабдение верным людем, егоже ради песньми тя восхваляем.

Ныне стяжа тя яко велие сокровище и Церкве благолепие Сердикийский град, блаженне Георгие, но и вселенная вся слышавши твоя борения веселится и подвигу твоему дивящися, ублажает тя.

Богородичен: Исцелися преслушание Евы праматере послушанием Твоим, Пречистая: глаголы бо Гавриила послушавши, Мати была еси Сына Божия, Иже тоя печаль Крестом в радость преложи.

Седален, глас 3.

Красна тя лицем Творец показа и душевною добротою внутрь снабде, враг же не терпя сих, хотяща тя прельстити и в снедь себе сотворити. Но Создатель Благий невидимо тя укрепи и льстеца тобою посрами. Темже ныне на Небесех ликуя, святе Георгие, молися Господеви о прославляющих тя.

Богородичен: Недомысленно и непостижимо есть, Владычице Богорадованная, соделанное о Тебе страшное Божие таинство, необыменнаго бо заченши родила еси, плотию обложенна от Пречистых кровей Твоих; Егоже всегда, Пречистая, с мученики моли спастися душам нашим.

Песнь 4.

Ирмос:

Гору Тя благодатию Божиею приосененную прозорливыма Аввакум усмотрив очима, из Тебе изыти Израилеву провозглашаше Святому во спасение наше и обновление.

К будущей славе взирая, страдальче всечестне, маловременную ни во чтоже вменил еси; темже тя ничтоже возможе разлучити от любве Христовы: ни темничная затворения, ни судиина прещения, ни огня разгорение, ниже паки тленныя славы обещание.

Претерпел еси муки доблественно, любве Божественныя исполнен сый, и Богу себе от юности возложив, умрети за Него не отверглся еси, повеления Того послушая и стопам спасительным последуя.

Людей сродных оставив, в Сердикийский град пришел еси; добродетель же в себе нося, мученик Христов изряден показался еси: весть бо та честь даровати сугубую стяжавшим ю.

Богородичен: Евы праматере клятву упразднила еси Рождеством Твоим, Богоблагодатная; мирови же благословение процвела еси, цветоносящи Христа; темже, радующеся, Тя, Богородицу, исповедуем.

Песнь 5.

Ирмос:

Просветивый сиянием пришествия Твоего, Христе, и осветивый Крестом Твоим мира концы, сердца просвети светом Твоего Богоразумия православно поющих Тя.

Твоими доблестьми попрася и в преисподняя низложися, иже безмерно древле хваляйся землю и море погубити; погуби его Христос Крестом Своим и победу верным дарова.

Егда предумышляхуся гордаго денницы служителие лестными словесы уловити добляго и к своей службе удобь привлещи, тогда посрамишася вселукавии вкупе с пославшим я.

Твою не стерпе укоризну, младаго юноши, величавый бес и попрание, но понуди слуги своя к судии ити, надеяся страхом тебе одолети: устрашишася преисподнии, зряще тя видимых посрамльшаго.

Богородичен: Таинство провозгласиша несказаннаго Твоего зачатия, еже из Тебе Божия Слова, Всепетая Мати Дево, весь лик пророческий, Богом яве наученный: Ты бо воистину Безначальный Свет породила еси, Богоблагодатная.

Песнь 6.

Ирмос:

Обыде нас последняя бездна: несть избавляяй. Вменихомся яко овцы заколения: спаси люди Твоя, Боже наш, Ты бо крепость немощствующих и исправление.

Еже на тя скрежетания зубов не убоялся еси, ниже устрашился еси, став на судищи мучителей, яко агнец незлобивый посреде волков. Сего ради тя ублажаем, поминающе доблесть твою.

Блаженне Георгие, разгарашеся на тя яростию мучитель, зря тя непреклонна и повеления его ни во что же вменяюща, и железы тя оковав, в темницу вверже, устрашити тя хотя, но явися посрамлен.

Егда тя в темницу ввергоша, большими к Богу надеждами вперился еси, блаженне, и наставляющаго тя к мучению послушав, словесы мудрыми незатыкаемая уста гордых заткнул еси.

Богородичен: Пришед с Небесе Архистратиг, Чистая, яве Тебе радость благовести рек: из Тебе произыдет Бог плотию, Дево Пречистая, во спасение верою поющих Тя.

Кондак, глас 2.

Вышния славы желая, многострадальне Георгие, агарянскую прелесть поплевав, попрал еси и победы венец приял еси, Ангелом ныне свеселяся и мучеником соводворяяся, с нимиже Христу Богу молися непрестанно о всех нас.

Икос:

Солнце множае возсия молебное твое торжество, блаженне Георгие, верныя люди просвещая и бесов темнозрачную силу отгоняя. Темже припадаю и аз, окаянный, к раце мощей твоих и молюся от болезненнаго сердца, да прииму печалем пременение и житию безмолвие, согрешением прощение и скверному уму моему исправление, во еже по достоянию пети тя всегда, яко суща ныне на Небесех со Ангелы и мученики, с нимиже Христу Богу молися непрестанно о всех нас.

Песнь 7.

Ирмос:

Сущим в пещи отроком Твоим, Спасе, не прикоснуся, ниже стужи огнь; тогда трие, яко единеми усты пояху и благословляху, глаголюще: благословен Бог отец наших.

От всяких бед и напастей лютых всегда ны избавляй, блаженне мучениче Георгие, Божественную благодать нам подавая, мольбу тебе приносящим и Христу воспевающим: благословен Бог отец наших.

Христа Бога сущаго истинно возлюбив, естественныя плоти отверглся еси и на огнь мужески дерзнул еси; венец же победы прием, воспеваеши присно: благословен Бог отец наших.

Возношения гордых пламень угасил еси, пламенем огня земнаго опаляем, всеблаженне, и светом разума благочестивых просветил еси; тем, веселящеся, укрепльшему тя Христу воспеваем: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Аможе Владыка, душе, Горе взирай, не к земли ничущи, яко безсловесная: но воспряни от помрачения и уныния, вопиющи: Господи, молитвами Рождшия Тя и мученика Твоего Георгия сподоби мя Царствия Твоего.

Песнь 8.

Ирмос:

В пещи отроцы Израилеви, якоже в горниле, добротою благочестия чистее злата блещахуся, глаголюще: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Людей православных утверждение, Церквей Божиих благолепие, прибегающих теплое заступление явился еси, всеблаженне Георгие, воспевающих: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Умную мольбу приношу тебе, Георгие: от лютых мя бед избави молитвами твоими, и светом Богоразумия просвети, и к Божественным стезям настави, вопиюща: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Град на горе и свет на свещнице, сияя, явился еси воистину, мучениче славне, просвещая в нощи жития ходящих и на стезю спасения наставляя вопиющих: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Богородичен: Елицы в пучине греха влаемся, к небурному пристанищу притецем Божия Матере, яже Божественною силою Сына Своего всех ко спасению наставляет, зовущих: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Образ чистаго рождества Твоего огнепалимая купина показа неопальная. И ныне на нас напастей свирепеющую угасити, молимся, пещь, да Тя, Богородице, непрестанно величаем.

Окрестнии вси Сердикийскаго града собирающеся, песненными гласы благолепно священную твою память прославляем: приими убо сия, аще и не по достоянию, имуще бо тя ходатая ко Спасу Христу, песнь сию тебе принести потщахомся.

Рабов твоих моления к Богу направи, мучениче, яже от желания всея души тебе принесохом, и твою память почитающих пресветлую от бед и напастей избавляй твоими к Богу молитвами.

Горение огненное благодушно претерпел еси Христа ради, Егоже любовию оградився, в сердцы твоем утверждение крепкое приял еси и Царствие получил еси. Темже не забывай нас, тя любовию почитающих, венценосче Богомудре Георгие.

Иже мудростию Божия Духа агарян посрамивый и терпением огненныя смерти Христа прославивый – и о отечествии своем присно Богу молящийся, Георгий мученик преславный, песньми Божественными от нас да воспоется достойно.

Богородичен: Егоже Отец прежде денницы роди и из Тебе напоследок за ны, неблагодарныя, воплощься яко Младенца на руку носила еси, Дево Богородице, Того с мученики моли, о иже верою восхваляющих Тя.

Светилен, глас 2.

Яко благовонный цвет в удолиях и яко древо при источницех вод, светло возсия добродетельми и страданьми мученик Георгий. Темже облагоухавшеся душею, светлым лицем к нему воззовем: радуйся, страдальцев печать и верных заступление.

Богородичен: Тя Даниил преднаписует гору несекомую, из неяже пречестный камень отсечеся кроме рук человеческих и сокруши идольскую прелесть всю. И приведошася вслед Тебе в воню мира Твоего мучеников лицы, с нимиже о нас молися, Пречистая Дево, Мати Марие.