Русская Православная Церковь. Святцы

Канон святому мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, королю Сербскому (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Достойными похвалами воспети преславнаго чудотворца ум и смысл даруй ми, Христе Боже, яко да воспою, радуяся, память пренесения мощей и обновление кивота его.

Песньми и пеньми духовными восхвалим блаженнаго и честную его и многоцелебную раку, кивот обстояще, любезно облобызаем и сице вопием: радуйся, обители твоей пресветлый светильниче, славящей твое пренесение.

Богомудре Стефане, аще тя и напоследок лет новопросвещенная Сербская страна возрасти, но древних чести сподобился еси, дарование чудес достойно прием.

Богородичен: Закона кроме естественнаго, Дево, родила еси Законодавца Бога, Человека бывша, Того, яко Блага, моли, Всенепорочная, наша беззакония презрети.

Песнь 3.

Ирмос:

Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Во весь мир пройде слава чудес твоих, блаженне, имиже просветил еси вселенную, от всех напастей избавляя присно.

Благочестиваго и венценоснаго Стефана, сошедшеся, по достоянию восхвалим, яко чудес подателя обильнаго и Господу молящася о всех нас.

Источник чудес гроб и кивот твой явися неисчерпаемый, от негоже реки исцелений изливаеши верно пренесения твоего праздник творящим, блаженне.

Богородичен: Ты едина на земли преестественных благих Ходатаица, Мати Божия, была еси, тем Ти – радуйся – зовем.

Седален, глас 1.

Пренесение от Звечана града во святую свою обитель в Дечанах твоих честных мощей и обновление прекраснаго кивота положение нам бысть празднества светла, великомучениче Христов, Стефане прехвальне, тя хвалим благочестно и радостно чтим тя, свет незаходимаго Солнца, верным доброту, звезду многосветлую.

Богородичен: Непорочная Агница и нескверный чертог, в дом Божий Богородица Мариам с веселием вводится преславно, Юже Ангели Божии дориносят верно и вси вернии блажат присно и благодарственно поют Ей непрестанно велиим гласом: наша слава и спасение Ты еси, Всенепорочная.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Зарею трисолнечныя благодати сияя, светле твой праздник творящих озари, страшнаго омрачения демонскаго избави, Стефане, царю преславне.

Источил еси реки чудес, блаженне, верных напаяющия сердца и мутныя воды многобожия изсушающия.

Царие, и князи, и священницы, иноцы, и вельможи, и старцы, и младенцы, и весь возраст, светло предыграйте, торжество пренесения блаженнаго в песнех возвеличите.

Богородичен: Чины Ангельския удивляет, Богородице, тайны Твоея глубина, бесы же смущает Твоя икона, ейже мы кланяемся, чтуще Тя, Божию Матерь.

Песнь 5.

Ирмос:

Утренююще, вопием Ти: Господи, спаси ны, Ты бо еси Бог наш, разве Тебе, иного не вемы.

Светом Вышняго озаряемь, мучениче, мое сердце просвети и тьму греховную отжени, да, радуяся, пою твое святое пренесение и обновление кивота.

Возступль на лествицу добродетелей, блаженне, чудотворец явился еси по всей земли, Стефане, и сего ради от Звечана, от твоея обители Дечанския иноцы, и вси собори сербстии, и людие твой приемлют святыя мощи твоя.

Досточудне великомучениче, торжество твое возсия в Сербстей земли, блаженне, и радостно верных веселит соборы.

Богородичен: Сый в зраце Божии Пребожественнем, вселися во чрево Твое и в зрак Твой облечеся Господь, Пренепорочная.

Песнь 6.

Ирмос:

Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Отверзошася тебе двери едемския, и несказанен свет и трисиянен возсия, блаженне, в неподвижимем Царствии Небеснем, и праведных веселие приял еси, радуяся.

Днесь собор сербский торжеством, великомучениче Стефане кралю, вселенную веселит, созывающе верных в честную обитель твою, в нейже ныне радостию совокупльшеся, тя молим: агарянскаго нашествия избави люди твоя, преславне.

Сирот и вдов заступника и в бедах непоборимаго помощника, песньми Стефана в Дечанех ублажим: празднующих бо пренесение мощей его весело от бед избавляет и скорбей.

Богородичен: Святый Иисус вселися во утробу Твою, во святых, Дево, почиваяй и прославляяй верою и истиною Сего, Отроковице, славящия.

Кондак, глас 8.

Яко звезду тя пресветлу, Церковь похваляет и почитает, от востока возсиявшую и на запад пришедшую, всю бо страну Сербскую чудесы и добротою обогащаеши и просвещаеши, и верою чтущия пренесение мощей и обновление честнаго кивота, великомучениче, царю Сербский Стефане, моли спасти отечество твое и вся православныя христианы, притекающия к раце мощей твоих и верно вопиющия ти: радуйся, Стефане, мучеников украшение.

Икос:

Великий чудотворец явился еси Сербския земли, царю Сербский, блаженне Стефане, невидимо Христовы люди посещая и исцеления подавая богатно. И мы днесь, сербский собор, в твоей обители, богатии и убозии, монаси, священницы, светло торжество сотворяем, стекшеся на праздник прекраснаго кивота обновления, и, к раце мощей твоих прикасающеся, устнами и слезами мольбу смесивше, сице рцем: радуйся, Христов угодниче, ликуеши бо со Ангелы; радуйся, облаче росный, верных мысли орошаяй; радуйся, темных страстей прогонителю; радуйся, земли заступниче; радуйся, в бедах скорый помощниче; радуйся, Стефане, мучеником украшение.

Песнь 7.

Ирмос:

От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Тройческою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Яко звезда, сияя красно, блаженне, зарею добродетелей многим бысть просвещение, тем и нас просвети, вопиющих ти: радуйся, Стефане благочестне.

Ныне стекшеся от всех стран и градов, иноцы, священницы, и князи, и вельможи, богатии и убозии, и вкупе вси, радующеся, хвалу воздадим Христу и угоднику Его, Стефану преславному.

Чудесы убо твоими, яко цвет, процвел еси, блаженне, исцеления подаваеши притекающим в кров твой, мудре и досточудне.

Богородичен: Вышняго освященное Божественное селение, радуйся, Тобою бо дадеся радость, Богородице, зовущим: благословенна Ты в женах еси, Всенепорочная Владычице.

Песнь 8.

Ирмос:

Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Яко утро, яко день светлый, твой праздник явися – пренесение мощей мученика от Звечана во свою обитель, просвещая сердца всех, с верою восхваляющих тя, Стефане преславне.

День спасения и праздник веселия наста, стецемся, вернии, очистивше вкупе души и телеса, се бо нас призывает Стефан Божественный.

Струя происходит от раки твоея, Стефане, исцелений всяческих, и омывает скверны страстей, и гноений лютых очищает, и всех верных напаяет сердца любовию, чтущих тя, преславне.

Богородичен: Светом мя Твоего милосердия, во тьме неразумия лежащаго, озари, едина Светодавца рождшая, Избавителя и Бога, святых венчавшаго.

Песнь 9.

Ирмос:

Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

Яко светозарное, блаженне, солнце возсияв от запада, всю зарями благочестия Сербскую землю просветил еси и отгнал еси тьму глубокую еретичествующих, Стефане преславне.

Святый твой праздник пренесения и обновления прекраснаго кивота, прикасающеся мощем, светло празднуем, исполняеши бо радости и веселия восхваляющия тя, Стефане великоимените.

Незаходимаго света лучами во тьме сущим сияя, славне, к просвещению веселия настави ны, поющия тя.

Блаженне Стефане! Како тя возможем воспети достойно? Не может бо язык человеческий глаголати твоя различная исцеления и многая дарования всем человеком.

Богородичен: Яко утро темным и блудящим, Дево, возсия Правды Солнце – Христос, Егоже на руках Твоих носила еси, Чистая.

Светилен:

Светило, нам просиявшее в последнее время, просвети ны, твоя певцы, за пренесение честных мощей твоих и обновление прекраснаго кивота, святый великомучениче Стефане, и моли за ны Господа, чтущия торжество праздника твоего.

Богородичен: Едина Чистая и Нескверная, осквернена мя всякими паденьми лютыми, избави лютыя муки и тьмы кромешныя.